Dodaj do ulubionych

Obrona fabrycznego komina

17.09.04, 20:49
" Konserwator jest zaskoczony, że Pafino znika z łódzkiego pejzażu. - Fabryka
była wpisana do ewidencji zabytków - mówi. - Nikt nas nie zawiadomił o pracach
rozbiórkowych i nie występował o zgodę na roboty. Zostało naruszone prawo. Już
podjęliśmy interwencję."
##
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

Czyli co? Do jasnej cholery, jak ten system działa??!!! Do cholery, coś jest
zapisane jako zabytek, a mimo to inwestor dostaje "wszystkie wymagane
zezwolenia"??!!
Czyli jedyną szansą na to, aby łaskawie Pan konserwator zaczął cokolwiek
robić, ma być interwencja w prasie? Gazeto, błagam piszcie o wszelkich próbach
niszczenia naszej historii, naszego Miasta, Łodzi!
Obserwuj wątek
    • jasam Obrona fabrycznego komina 17.09.04, 20:53
      "Służby konserwatorskie magistratu poprosiły Powiatowy Inspektorat Nadzoru
      Budowlanego o wyjaśnienie, kto pozwolił burzyć starą fabrykę. Pismo wpłynęło
      wczoraj. - Przeprowadzimy wizję lokalną i wszystko sprawdzimy - zapewnia
      Urszula Krysztoforska, dyrektor PINB. - Postaramy się, żeby komin ocalał."

W takim tempie to i nawet popiołu po kominie nie zobaczycie.
      I będzie bardzo jasne wytłumaczenie - pismo wpłyneło zbyt późno a fabryki
      przeciez nikt nie bedzie odtwarzał.
      Kolejna inwestycja faktów dokonanych.

pozdr.
    • jasam Kto kłamie ?????? 17.09.04, 21:05
      03.09.2004
      "W błyskawicznym tempie znika z pejzażu Łodzi przedwojenna fabryka (...)
      Równie szybko powstaje rozległy parterowy budynek w głębi terenów fabryki" -
      z treści artykułu wynika, ze znowu w Łodzi burzy się pofabryczne zabytki
      ...
      Na koniec w sprawie pana Marka Lisiaka. No po prostu wzruszające! - najpierw,
      jako architekt miasta, który zatwierdza wszystkie projekty i powienien mieć
      jakąś wizję Łodzi, pozwala na zburzenie zabytku, a teraz jedzie własną
      piersią komin ratować "
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=15474085&a=15474085

A teraz mamy:
      bj 17-09-2004 ,
      Trwa rozbiórka stuletniej fabryki na ul. Dąbrowskiego. Służby konserwatorskie
      nic o tym nie wiedzą, choć budynki są w ewidencji zabytków. Chcą uratować
      przynajmniej komin z początków XX wieku.

Jakies cofnięcie w czasie, dziura czasowa ?
      3.09 M.Lisiak jechał bronić komin i 17 znów zaczyna sprawę od zdziwienia ?
      Czy "bj" nie zna historii publikacji na własnych łamach ?

May sobie tak gadu, gadu - a wióry lecą. Nie po to sa słuzby konserwatorskie
      aby sie dziwić że im ktos zabytek z ewidencji podpieprzył.

pozdr.
    • geograf Re: Obrona fabrycznego komina 17.09.04, 22:28
      :-(
      Ot...kolejny dowód na to, jak Łódź niszczy swoją historię.
      Poprzez brak reakcji.
      W białych rękawiczkach..
    • Gość: Klicha Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 18.09.04, 01:09
      Zniszczono juz co cenniejsze. Remiza na Ksiezym Mlynie i Manufaktura wykancza
      ceglane mury. Lodz - fabryczne miasto bez fabryk
      • Gość: MarcinK Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 08:29
        Czy uważasz, że jak napiszesz te same bzdety pod 5 nickami to będzie lepiej?

MK
      • Gość: kas Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.09.04, 09:35
        Sprawdzić konserwatora,może wziął jakieś łapówy,a teraz struga głupka.
        Dać pracę młodym ,nieskażonym,którym jeszcze się chce coś zmienić w tym brudnym
        mieście.
        • Gość: ArchiKlicha Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 20.09.04, 00:23
          Ja chce cos zmienic, ale pan MarcinK uwaza, ze wystarczy odwalic badziewie w
          Lodzi i wszyscy beda szczesliwi. Ja bede szczesliwy jak zamiast niszczyc
          zabytki ktos je wreszcie rzetelnie odnowi. Wole juz, zeby fabryki staly brudne
          i dzwigaly lata historii niz razili pomaranczem na kilometr i wygladaly
          kiczowato jak polbruk na Piotrkowskiej. Pan MarcinK uwaza, ze nalezy sie
          cieszyc tandeta, ktora nam wciskaja. Nie masz pojecia o architekturze, to sie
          nie wypowiadaj, bo dzieki takim jak Ty istnieje przyzwolenie na niszczenie
          dobra w tym miescie. A nicku uzywam Klicha lub z modulem Archi od architekt.
          • Gość: MarcinK Re: Obrona fabrycznego komina IP: 212.160.172.* 20.09.04, 09:31
            A może podaj choć jeden cytat na poparcie tego co rzekomo głoszę.

I odpowiedz czy wypisywanie bzdetów 5 razy pod różnymi nickami nadaje im
            wiarygodność?

I powiedz co konkretnie zrobiłeś dla Łodzi poza wysłaniem wątpliwej jakości
            merytorycznej postów na to forum.

MK
            • Gość: Klicha Architektura, urbanistyka i urbanizacja IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 21.09.04, 15:10
              Piszesz, że głoszę bzdury, a mnie naprawdę leżą na sercu losy mojego miasta,
              zwłaszcza, że obracam się wśród architektów i nasłuchałem się już wiele. W
              Łodzi dzieje się źle w tej materii. Pisałem pod kilkoma nickami, bo nie mam
              swojego nicka i za każdym razem wpisywałem, co mi wpadło do głowy. Jak sobie
              wymyślę stały, to będę go używał. Na razie studiuję i niewiele mogę. Nie będę
              się przykuwał do fabryk łańcuchami, bo dla mnie porblemy z architekturą to
              kwestia regulacji prawnych i kontroli a nie happening. Chodzę m.in. na
              spotkania dotyczące architektury Łodzi i piszę program lokalny mojej partii
              odnośnie architektury, urbanistyki oraz urbanizacji naszego regionu oraz
              miasta. Trzeba od czegoś zacząć. Jak będę miał większe wpływy, to na pewno je
              wykorzystam. A już na pewno jako architekt będę zajmował się adaptacją i
              remontami budynków pofabrycznych. Nie będę wyjeżdżał za granice, bo mam dużo do
              zrobienia na własnym podwórku i mam nadzieję, że się nie zniechęcę opiniami
              takimi jak Twoje, powszechną prywatą, zaniedbaniem i fuszerką w architekturze i
              urbanistyce Łodzi. Pozdrawiam przeciwników i zwolenników moich opinii.
              • Gość: MarcinK Re: Architektura, urbanistyka i urbanizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:14
                To proponuję zacząć od poczytania wypowiedzi Jasama. Akurat w kwestii zabytków
                w Łodzi to On jest dla mnie autorytetem.

MK
              • jasam Do Klicha 21.09.04, 17:50
                Gość portalu: Klicha napisał(a):

> mnie naprawdę leżą na sercu losy mojego miasta,
                I tak trzymaj

> zwłaszcza, że obracam się wśród architektów i nasłuchałem się już wiele. W
                > Łodzi dzieje się źle w tej materii.
                Czy powiedzieli Tobie o tym ci architekci ?

> Na razie studiuję i niewiele mogę.
                STOP - złe podejście. Możesz bardzo dużo jako mieszkaniec Łodzi, którego
                reprezentuje Rada Miasta a urzędy mają obowiązek wysłuchać.
                Zacznij od uwierzenia we własne możliwości.
                A jeśli to za mało - to jest np. Ustawa o zabytkach gdzie są wypisane
                uprawnienia Społecznych Opiekunów Zabytków. Mozna działac w różny sposób - co
                komu pasuje i co chce osiągnąć.

> dla mnie poroblemy z architekturą to kwestia regulacji prawnych i kontroli
                Właśnie - powszechny brak przestrzegania prawa.

> piszę program lokalny mojej partii odnośnie architektury, urbanistyki oraz
                > urbanizacji naszego regionu oraz miasta. Trzeba od czegoś zacząć.
                Gdyby każdy tak zaczynał

> Jak będę miał większe wpływy, to na pewno je wykorzystam.
                Tylko nie daj się zdominowac celom partii która teraz daje ci szansę zaistnieć -
                obyś nie musiał spłacać wdzięczności podpisując się pod decyzjami polityków z
                Twojej partii (kolor obojetny) - wg dyscypliny partyjnej, a nie wg rozumu i
                własnego sumienia. Takie przypadki w Radzie Miejskiej już mieliśmy.

> mam nadzieję, że się nie zniechęcę powszechną prywatą, zaniedbaniem i
                > fuszerką w architekturze i urbanistyce Łodzi.
                Tylko wytrwaj przy tym.

I pisz aby wymieniac poglądy. Każdy jest jakiś więc i charakter i poglądy każdy
                ma inne. Jeśli jesteś przekonany do swoich racji - pisz a i sam czasem
                zweryfikujesz swoje nastawienie czytając wypowiedzi innych. Nie ma certyfikatu
                na nieomylność. Ale z pewnością warto uczestniczyć w różnych dyskusjach, bez
                emocjonalnych kłótni.

pozdr.
                A MarcinK przesadza z wartością moich wypowiedzi. Nie jestem ani architektem,
                ani konserwatorem zabytków, nie wspieram się żadną partią, nie sprawuję urzedów
                dających władzę - po prostu chcę lepszej Łodzi w której mieszkam.
                Od kilku lat tu pisuję - więc robie swoje nie patrząc na koniunktury. I bardzo
                mnie cieszy, że oprócz forumowiczów którzy oznaczyli mnie jako "do ignora" - sa
                tacy co czytaja z zainteresowaniem.
        • Gość: Klicha Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 20.09.04, 00:32
          THNX kas
      • topjes Re: Obrona fabrycznego komina 20.09.04, 16:27
        > Zniszczono juz co cenniejsze. Remiza na Ksiezym Mlynie

Remiza jest fantastyczna teraz :)

> i Manufaktura

dla mnie bomba :)

pzdr
        topjes
        • Gość: Klicha Manufaktura i Księży Młyn IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 21.09.04, 15:41
          Dla niewtajemniczonych: sposób "odnowienia" Manufaktury i Księżego Młyna to
          tak, jakby pomalować BMW na czerwono farbą olejną za pomocą pędzla. Z daleka
          wygląda ładnie, ale z bliska szpeci i nie ma nic wspólnego z profesjonalnymi
          metodami. Każdy architekt i branżowiec powie, że to fuszerka, a laicy nie
          dostrzegają różnicy, bo niby skąd mieliby wiedzieć jak jest dobrze. Mnie tego
          uczyli, więc nie jestem zadowolony efektem. Pozdrawiam.
          • Gość: łażej Re: Manufaktura i Księży Młyn IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.09.04, 16:03
            Porównaj jak wygląda remiza straży pożarnej na Księżym Młynie i stojące obok
            budunki bocznicy kolejowej. Które z rozwiązań jest lepsze?

Plany możemy mieć wielkie i piękne, ale w łódzkich warunkach kiedy alternatywą
            dla remontu jest zdemontowanie budynku przez złomiarzy lub jego wyburzenie,
            należy się cieszyć z remontów, które są przeprowadzane. Po tysiąckroć wolę
            widok remizy na Księżym Młynie, Bramy Poznańskiego, siedziby Gazety Wyborczej
            niż widok rozpadających się i rozbieranych budynków Księżego Młyna, rozbieranej
            Norbelany (to dopiero jest skandal!) czy zdemontowanej przez złomiarzy fabryki
            przy Wróblewskiego. Te budynki tez można by pięknie wyremontować, z dbałością o
            spiek cegły, ale niestety remontować już nie ma czego.

Dlatego w łódzkich warunkach cieszmy się i to bardzo z poziomu remontu takich
            obiektów jak remiza na Księżym Młynie czy brama Poznańskiego.
    • Gość: luko Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.toya.net.pl 20.09.04, 09:36
      A co z oczyszczalnią ścieków na Lublinku? Marniał, marniała, aż zniknęła na
      rzecz sortowni i blaszanych baraków. Skandal!
    • Gość: Andrzej z Zabrza Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.crowley.pl 21.09.04, 22:54
      Wszyscy bronią komina. A kto obroni wieżę ciśnień???
      • topjes Andrzej z Zabrza? 22.09.04, 11:43
        Mieszkasz w Zabrzu czy w Łodzi? Napisz do mnie topjes@gazeta.pl

pzdr
        topjes
    • hubar Ruszyła budowa wielkiego kompleksu 09.11.04, 09:43
      Ruszyła budowa wielkopowierzchniowych pawilonów handlowych, produkcyjnych i
      magazynowych przy ulicy Dąbrowskiego 17/21, naprzeciwko zajezdni MPK. Pierwsze
      obiekty mają być oddane do użytku już w grudniu.

– Będą to zakłady produkcyjne z branży sitodruku i haftu artystycznego –
      powiedziano nam w zarządzie spółki EPC, która jest inwestorem budowy.

W kwietniu przyszłego roku do użytku oddane zostaną część handlowa i
      magazynowa. Całość inwestycji zajmie powierzchnię prawie 8,5 tys. metrów
      kwadratowych. Kompleks powstaje na terenie dawnych zakładów dziewiarskich.

(mak) - Dziennik Łódzki
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/418114.html
      • topjes Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu 09.11.04, 10:00
        No niech się coś buduje - cieszy, że to działalność także produkcyjna. Teren się
        troszkę ożywi, ludzie będą mieli bliżej do pracy może... :)

pzdr
        topjes
        • topjes Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu 09.11.04, 15:06
          Ale tam budowa wre naparawdę ostro :)))

pzdr
          topjes
        • geograf Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu 09.11.04, 16:34
          tja...sęk w tym,że ta działalność już byłą tam prowadzona. Sam iwnestor mówił prasie,że musiał po rpostu wybudowac nowe powierzchnie dla dotychczasowych najemców (i supermarketu Lidl:/)
      • Gość: mr x Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu IP: *.p.lodz.pl 09.11.04, 15:40
        czyli zamiast starej fabryki blaszaki? A niektorzy nazekaja na manufakture
        • geograf Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu 09.11.04, 16:36
          szkoda dawnych zakłądów Pafino...
          kiedyś byłą ceglana fabryka, teraz będzie blaszana kupa na przedzie:/

hip-hip hurra!
          • Gość: luko Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu IP: *.toya.net.pl 26.11.04, 09:34
            Szlag może człowieka terafić. Czy naprawdę poza forum Gazety i TPŁ nie ma w
            Łodzi ludzi przyzwoitych, którym zależy na tym mieście? Zniszczyć, rozwalić a
            najlepiej 'olać', ukrywając wszystko pod szumnymi inwestycjami.
          • Gość: bell Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:07
            Na razie widać jedynie wzmożoną działalność inwestora, natomiast brak
            jakiegokolwiek odzewu ze strony konserwatorów czy Inspektora Budowlanego. Czy
            ktoś coś na ten temat słyszał? Dopóki stoi wieża ciśnień i komin z
            przyległościami, jeszcze jest szansa na uratowanie choć tych elementów
            zanikającej łódzkiej architektury fabrycznej. Tym bardziej, że podobnych
            obiektów w Łodzi jest coraz mniej i za moment nie będzie czego pokazywać
            następnym pokoleniom...
        • xk Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu 09.11.04, 18:04
          Dear MrX,
          przejedź się na Ogrodową i zobacz co tak naprawdę tam budują zanim coś napiszesz
          smród blachy unosi się aż do Zachodniej.......

pozdr
          • camelot Re: A kiedy Wawel zburzą??????????? 09.11.04, 20:56
            Czy służby konserwatorskie też nie będą wiedziały. Swoją drogą czyż w Łodzi nie
            za dużo zabytków czytaj ruin.
          • Gość: mr x Re: Ruszyła budowa wielkiego kompleksu IP: *.p.lodz.pl 11.01.05, 15:12
            jezdze tam czesto i to co widze mimo ze jest tam duzo blachy o niebo lepiej
            wyglada niz ruiny oblegane przez rozne mety jak to bylo jeszcze kilka lat temu.
            Oby kazda zdewastowana lodzka fabryke czekal taki los jak manufakture
    • jasam Re: Obrona fabrycznego komina 11.01.05, 20:30
      Powyżej czytamy 17.09.2004 :

> " Konserwator jest zaskoczony, że Pafino znika z łódzkiego pejzażu. - Fabryka
      > była wpisana do ewidencji zabytków - mówi. - Nikt nas nie zawiadomił o pracach
      > rozbiórkowych i nie występował o zgodę na roboty. Zostało naruszone prawo. Już
      > podjęliśmy interwencję."

Czy mozna dowiedziec sie o efektach interwencji ?
      prosimy bj o kontynuację tego tematu - jak to sie dalej toczy.
      pozdr.
      • Gość: bell Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 18:23
        Nic mi nie widomo na temat ewentualnej interwencji konserwatora. Jedno, co pewne
        to to, że wyrósł nam nowy Lidl (kolejna stodoła w miejscu fabryki!) i zdjęto
        ogrodzenie od strony ulic Kilińskiego i Dąbrowskiego. Resztka fabryki wraz z
        wieżą ciśnień i kominem jeszcze stoją, choć właściciel planował usunąć je w tym
        roku (2005). Może ktoś wie więcej na ten temat?
        • hubar Re: Obrona fabrycznego komina 01.02.05, 20:53
          Lidl? Czy coś a'la Lidl?
          • Gość: literka m Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 16:24
            smutne jest to, ze znow jakis sklep czy hipermarket. a to, ze usunieto troche
            starych cegiel ktore jakis natchniony historyk sztuki/architekt wpisal na liste
            zabytkow nalezy traktowac jako wielki sukces.
            • bell7 Re: Obrona fabrycznego komina 01.05.05, 14:41
              Uwaga! Wszyscy, którzy jeszcze nie zrobili sobie fotki na tle komina lub wieży
              ciśnień mają jeszcze cień szansy! Tylko te dwa obiekty zostały z całego
              kompleksu fabrycznego, a reszta jest już zrównana z ziemią. Z dobrze
              poinformowanego źródła wiadomo mi, że i na te relikty przeszłości naszego miasta
              wydano pozwolenie na wyburzenie... A więc śpieszmy się, bo buldożery czekają!
              • jasam DO REDAKCJI GWŁ 04.05.05, 10:07
                A moze ktoś przeczytałby artykuły z września 2004 i obecnie zapytał w
                Architekturze UMŁ - co się działo dotychczas i jak te różne zapowiedzi są teraz
                realizowane ?

pozdr.
                • bell7 Problem z głowy 09.05.05, 21:23
                  Ogłaszam wszem i wobec, że nie ma już żadnych pozostałości z fabryki róg
                  Kilińskiego i Dąbrowskiego. Wszystkie wcześniejsze zapewnienia o pozostawieniu
                  czegokolwiek w tym miejscu (np. komin czy wieża ciśnień)były gołosłowne. Warto
                  się nad tym zastanowić w kontekście pseudoruchów niektórych urzędów.
                  • geograf Re: Problem z głowy 09.05.05, 22:22
                    NAprawdę wyburzyli już komin i wierzę ciśnień?!
    • Gość: x Re: Obrona fabrycznego komina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:06
      Komin z całym otoczeniem tworzył enklawę mocno zrujnowaną i syfiastą której nie
      ma co żałować.
      • geograf Re: Obrona fabrycznego komina 09.05.05, 23:09
        Ciekawe kto go tak zapuścił,skoro fabryka nie stała pusta?
    • geograf Już nie ma. 19.05.05, 15:01
      Faktycznie.
      Już nie ma ani komina, ani wieży ciśnień.
      Zniszczono jest po cichu, zostały tylko gruzy.
      Nie napisała o tym żadna gazeta, nie zainteresował się tym żaden felietonista, ktoś w Urzedzie wydał zezwolenie na rozbiórkę ostatnich świadków Łodzi Przemysłowej...
      Cóż...
      • Gość: Michał M. Cholerny, obleśny LIDL IP: 80.51.227.* 20.05.05, 08:25
        Wczoraj odebrałem zdjęcia zrobione w czasie świętowania 50-lecia tramwajów na
        Retkinii. To było naprawdę niedawno. Na zdjęciu jest i komin i wieża ciśnień.
        Chwilę potem jechałem Dąbrowskiego. Nie ma już nic... Tylko LIDL.
    • cassani robimy akcje obrony Norbelany - obronimy i komin 19.05.05, 15:29
      proletariusze łączyć się!!!!:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=24021181&a=24131102
      • Gość: literka m a to jest najlepszy dowod na to IP: *.kyotnt01.ap.so-net.ne.jp 19.05.05, 23:37
        ze to byla sluszna secyzja. bo skoro tego komina nie ma juz od dluzszsgo czasu
        a wy to dopiero teraz zauwazyliscie, tzn nikomu on nie jest potrzebny. jak ze
        starym paltem w szafie, przypomina ci sie, ze kiedyc cos takiego miales. robisz
        dochodzenia i wynika z niego, ze twoja malzonka wyrzucila je trzy lata temu.
        gdyby mi zniknela kurtka, ktora potrzebuje, zorientowalbym sie od razu
        • jasam Re: a to jest najlepszy dowod na to 19.05.05, 23:55
          że palta nie nosi sie codziennie
          więc gdy zaistnieje potrzeba - chcemy załozyc palto - a tu pusty wieszak.
          Lecimy do sklepu po nowe ?
          Nie ma tych fasonów, nie te materiały, a i skąd brać kasę ?
          Więc przed wyrzuceniem na śmietnik palta wiosną, warto pomyśleć czy w tym roku
          będzie zima.

pozdr.
        • cassani Re: a to jest najlepszy dowod na to 20.05.05, 08:30
          że go nie ma to wiem - ale Norbelana jeszcze jest (w kawałkach) chodziło tylko
          o to żeby zwrócić urzędolom uwagę na całokształt ich destrukcyjnej pracy. Nie
          chcę mieszkać w mieście gdzie wszystkie budynki są plastykowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka