Dodaj do ulubionych

Likwidacja 94

25.04.02, 15:17
O planach przedłużenia zgierskiej linii 6 do Dworca Łódź-Kaliska mówiono już (przynajmniej na tym forum;) od dawna. Dzisiaj w GW podano, że linia 6, owszem, ma byc przedłużona od 1 maja do dworca, ale jednocześnie łódzkie 94 zostanie skasowane.
Czy to źle? Chyba nie, bo będzie połaczenie bezpoeśrednie, a nie przesiadki i dwie pokrywajace się linie...
Ale z drugiej strony watpię, czy bedzie taki sam komfort jazdy np. na Szczecińska...;) Jak wam sie podoba ta zmiana?

P.S. Przy okazji chwilowo roziwazał się problem braku numeracji. :) Czy ktoś wie, czy tabor z tej linii zostanie przesunięty na inne linie, czy może zastapi stary, już wysłużony? Czy MPK w tym momencie planuje uruchomienie ponownie tej linii, tylko na innej trasie?
Ale pytań:)) Ktoś zna odpowiedzi????

pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: yavorius Re: Likwidacja 94 IP: 212.191.66.* 25.04.02, 16:56
      Ja chcę 94, bo ja nigdy tym nie jechałem :((((

Oddajcie...
      • Gość: MILOTRAM Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 25.04.02, 18:03
        ciekawe że zgierz aż tak zabiega o wspólne połączenia ( linia 6 MUK ZGIERZ ,
        LINIA 51 MPK ŁÓDŻ ) poza tym ma bardzo dobre połączenie tramwajami ( 10 kursów
        na godzinę w czasie szczytu ) 45 i 46, nocne połączenie , a takie pabianice
        które mają od zgierza o około 20.000 większe zaludnienie nawet o mało co nie
        doprowadziły do likwidacji linii 41,( która w godzinach szczytu kursuje 3 razy
        na godzinę) dlaczego tak się dzieje ? zresztą o to pytanie zwrócę się do FORUM
        PABIANICKIEGO.
        • geograf Re: Likwidacja 94 25.04.02, 18:55
          Widzisz...
          Po pierwsze-zgierska 6 będzie jeździła po tej samej trasie co 94:) z tym wyjatkiem, że o wiele dalej wgłab Zgierza będzie wjeżdżała...
          Po drugie- owszem, Pabianice sa wieksze, ale trzeba zauwazyc, że Zgierz lezy o wiele bliżej Łodzi, niż Pabianice, poza tym- jest o wiele łatwiejsza droga dojazdu-
          Zobacz ile możliwości połaczenia jest ze Zgierzem, a ile z Pabianicami. Z Pabianic kursuje o wiele więcej PKS-ów...
          A po trzecie:)- to również zalezy od inicjatywy władz...W Zgierzu nie chcieli zlikwidowac tramwaju, na przykład....
          dużo by mówic...
          • Gość: milotram Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 25.04.02, 18:59
            geograf- to co czytałeś nie jast na stronie internetowej gw lecz w gazecie czy
            tak , a jesli tak to co tam więcej było napisane
            • geograf Re: Likwidacja 94 25.04.02, 19:09
              Prosze bardzo:)
              (uf! już myslałem, że bedę musiał to przepisywac;)
              wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=806651&dzial=lol010100

pozdrawiam
              • Gość: milotram Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 25.04.02, 19:35
                dzięki i ja też pozdrawiam ,
          • Gość: wojtek Re: Likwidacja 94 IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 02.05.02, 21:18
            Myślę że normalna komunikacja z prawdziwego zdarzenia pomiędzy Łodzią a
            Pabianicami powstanie dopiero wtedy gdy upadnie Pabianickie MZK (chyba już
            niedługo)i wtedy MPK Łódź przejmie komunikację miejską w Pabianicach (po jaki
            diabeł było tworzyć w Pabianicach odrębny zakład komunikacyjny) albo gdy w MZK
            Pabianice zrozumieją jak dużo ludzi dojeżdża do Łodzi i pomyślą jak zapewnić
            dogodny dojazd w różne punkty w Łodzi.
            MZK Pabianice moim zdaniem nie szuka dochodu dla swojej firmy,bo ograniczanie
            kursów,niedostosowane do potrzeb trasy nie spowodują zwiększenia dochodów
        • Gość: wojtek Re: Likwidacja 94 IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 02.05.02, 21:18
        • Gość: wojtek Re: Likwidacja 94 IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 02.05.02, 21:20
    • Gość: Łodzian Re: Likwidacja 94 IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 10:50
      Wszystko pięknie, tylko...

6 kursuje poza godzinami szczytu(7-8, 14-17) bardzo rzadko bo co 1h 40min. A z
      tego co wiem to MARKAB ma spore problemy z taborem...

• geograf Re: Likwidacja 94 26.04.02, 16:25
        Za pewne jest w umowie, że nie może drastycznie zmienic się częstotliwosc kursowania...w końcu ta linia całkowicie pokrywa się z 94, a ono, jak wiemy, jeździ co 30 minut.....

Zobaczymy, a może jakiś ekspert zna szczegóły??:))
    • Gość: mat26 Re: Likwidacja 94 IP: *.interserwer.pl 26.04.02, 14:16
      Troche to dziwnie bedzie, bo bedziemy miec w Lodzi dwie "6-tki" :)) 6-tramwaj i
      6-autobus :-\
      • Gość: Ł.S. Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl 26.04.02, 16:31
        Gość portalu: mat26 napisał(a):

> Troche to dziwnie bedzie, bo bedziemy miec w Lodzi dwie "6-tki" :)) 6-tramwaj i
        >
        > 6-autobus :-\

Przecież zgierskie 6 dojeżdża do Łodzi już od dłuższego czasu.

Pozdrawiam,
        Łukasz Stefańczyk
        • Gość: mat26 Re: Likwidacja 94 IP: *.interserwer.pl 26.04.02, 16:34
          Ale tylko kawaleczek.A teraz bedzie jechal autobus 6-tka przez pol miasta :)
          • Gość: mat26 Re: Likwidacja 94 IP: *.interserwer.pl 26.04.02, 16:34
            Swoja droga ciekawe co z rozkladami... Beda takie lodzkie z 6-tka? Czy moze
            zgierskie?
            • Gość: Ł.S. Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl 26.04.02, 16:39
              Gość portalu: mat26 napisał(a):

> Swoja droga ciekawe co z rozkladami... Beda takie lodzkie z 6-tka? Czy moze
              > zgierskie?

Na pewno będą zgierskie, bo rozkłady przygotowuje przewoźnik. Teraz kwestia
              dogadania się (sądzę, że już załatwiona) żeby były umieszczane w MPK-owskich
              tabliczkach razem z rozkładami MPK.

Pozdrawiam,
              Ł.S
              • geograf Re: Likwidacja 94 26.04.02, 16:43
                i przede wszystkim- żeby był podany czas przejazdu do kolejnych przystanków...
    • geograf Re: Likwidacja 94 01.05.02, 20:24
      Ostatecznie zlikwidowana, w zamian mamy zgierska "6".
      Rozkład podobny, dodatkowe kursy co dwa godziny z Rojnej do Zgierza. Skoro kursy na Teofilów były tak popularne, czemu stara "6" kursowała tak rzadko?? Czy ta linia została wzmocniona taborem MPK?
      Czy ktos już jechsał "nowa" linia?:)
      Jakie wrażenia??
      • Gość: Ja Re: Likwidacja 94 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 14:12
        No dobra. Teraz moje trzy grosze:
        Po pierwsze: rozkłady wiszą, wyglądają normalnie, nie gryzą się z MPKowskimi,
        mimo, iż są w jednych tabliczkach (chyba nie ma większych problemów z
        dogadywaniem się, skoro nawet bezpłatny złom do hipermarketów ma rozkłady w
        kasetach MPK)
        Po drugie: zamiast niskopodłogowych Volvo mamy Zgierski złom (choć nawet się
        pokusili o autobus niskopodłogowy, chyba jeden)
        Po trzecie: ta linia nie ma prawa nazywać csię 6!!! I nie chodzi tylko o to, że
        robimy sobie doskonały burdel (tak wprowadżmy sobie może jeszcze Pabiuanickie 6
        i nasze Łódzkie, na pewno wszystko będzie przejrzyste, poza tymautobus nr 6 -
        jak to wygląda - jak w jakiejś mieścince), ale także o zapis w "Regulaminie
        przewozu...", że linie autobusowe mają numery od 21 do 40 i od 50 do 99. Koniec
        kropka!!!
        • geograf Re: Likwidacja 94 05.05.02, 16:01
          hmmmmmmmmmmm
          Racja!
          Czy jakiś EKSPERT może skomentowac?

Poza tym- w rozkładzie jest zapisane, że kursuje autobus niskopodłogowy. Podbno ta zgierska firma nie miała na stanie owego pojazdu- skad oni go wzięli?

Chyba linia 94 nie bedzie już moja ulubiona w drodze na Szczecińska:((
          • Gość: Ja Re: Likwidacja 94 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 17:54
            Prawdę mówiąc to jakiś czas temu jechałem w Zgierzu niskopodłogowcem, więc
            raczej mają. Chyba kilkuletniego Mana (lub kilka)
            • geograf Re: Likwidacja 94 05.05.02, 18:04
              Owszem, widziałęm, ale czy z Zgierzu nie ma przedsiębiorstwa komunalnego i innej, prywatnej firmy przewozowej? Czy znowu coś pomyliłem?
              • Gość: Ja Re: Likwidacja 94 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 18:09
                Zdaje się, że jest Markab, a rozkład 6 miał znaczek niejakiego MUK, więc pewno
                są dwa. Nie wiem, który ma na stanie niskopodłogowce, ale skoro zaznaczono je w
                rozkładzie... Myślisz, że robiliby aż takie przekręty? Mieszkam na Retkini, to
                postaram się sprawdzić jaki złom jeździ zamiast Volvo (nie daruję im tego!).
                • Gość: Ł.S. Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl 05.05.02, 18:53
                  Pozwólcie, że rozwiążę Wasz dylemat. MUK Zgierz ma 4 niskopodłogowe Jelcze M121M
                  (nr tab.: 9621, 9622, 9724 i 9725), które od MPK-owskich jak sama nazwa wskazuje
                  różnia się tym, że mają silniki MAN-a, a nie Mercedesa. Oto zdjęcie:

www.lodzkie.autobusy.prv.pl/6i50.jpg

, które zrobiłem 1 maja (pierwszy dzień "6" w tym miejscu) na pętli Dw. Łódź
                  Kaliska. Oto jeden z owych Jelczy. I jeszcze jedna rzecz, o której nikt nie
                  wspomniał. Otóż zostały zamienione stanowiska. Na stanowisku 94 staje teraz 50, a
                  tam gdzie stawała 50 przydzielili miejsce 6.

Pozdrawiam,
                  Łukasz Stefańczyk
                  • Gość: flip Re: Likwidacja 94 IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 19:55
                    A po co komu autobus dojezdzajacy "to the middle of nowhere"? Chyba zeby sie
                    przesiasc na Chojny. A juz osobne stanowisko dla czegos co jezdzi raz na
                    godzine (?) rozsmieszaloby nas bardzo, gdyby nie fakt, ze je zbudowalismy z
                    naszych podatkow.
                    • Gość: Ł.S. Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl 05.05.02, 20:14
                      Gość portalu: flip napisał(a):

> A juz osobne stanowisko dla czegos co jezdzi raz na
                      > godzine (?)

Co 30-40 minut.

> rozsmieszaloby nas bardzo, gdyby nie fakt, ze je zbudowalismy z
                      > naszych podatkow.

Oddzielne stanowisko to wygoda, szczególnie dla pasażerów. Znam wiele przykładów
                      w łódzkiej KM na marnotrawienie pieniędzy, ale jedno stanowisko na pętli mniej,
                      czy wiecej naprawdę nie robi mi różnicy.

Pozdrawiam,
                      Ł.S.
                      • Gość: flip Re: Likwidacja 94 IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 20:57
                        Moze i wygoda, ale kasy na nia poszlo sporo. Kazdy metr2 jezdni pod autobus
                        nizle kosztuje.
                        Dla mnie ta petla na Kaliskim to poki co zwyczajne wariactwo.
                        • geograf Re: Likwidacja 94 05.05.02, 21:03
                          No dobrze, temat krańcówki i ogólnie usytuowania przystanków w okolicach Dw. Kaliskiego już przerabialiśmy.
                          Postawili- trudno, nieodstanie się, a jak będziemy mieli pieniadze to wybudujemy nowa krańcówkę (marzy mi się identyczna jak w centrum Poznania nieopodal dworca autobusowego...)

Co do kosztów- taniej jest utrzymywac PUSTE miejsce w oczekiwaniu na autobus, czy lepiej, aby zajmowały je autobusy konkretnej linii i stanowiło wygode dla pasażerów...
                          Owszem, linia ma mała częstotliwośc, ale byłe autobusy 94 miały przerwę i stały w jednym miejscu nierzadko po kilka minut, co jakbyśmy połaczyli ze stanowiskiem z 50, badź 52- stanowiłoby kłopot....
                          Nie lepiej aby autobus stał z otwartymi drzwiami przez kilka minut, aniżeli podjeżdzał na stanowisko i od razu odjeżdżał?
                          • Gość: flip Re: Likwidacja 94 IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 21:14
                            No fajnie - ale przeciez ten caly ruch tam mozna by zalatwic w tym miejscu,
                            gdzie jest ekspedycja. Po co te stanowiska?
                            • geograf Re: Likwidacja 94 05.05.02, 21:26
                              Po to aby ludzie mogli w cieniu na ławeczce usiaśc, aby sprawiało wrażenie dużej krańcówki...
                              A może w przyszłości dopiero przekonamy się o celowości tej inwestycji??
                              Flipie- pryznaj się: kiedy ostatnio i ogólnie jak często korzystasz z tamtej krańcówki?
                              • Gość: flip Re: Likwidacja 94 IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 22:22
                                Korzystam, jak wracam do Lodzi z roznych miejsc. Wtedy zwykle jestem wkurwiony -
                                a Kaliski mnie w tym utwierdza.
                      • Gość: flip Re: Likwidacja 94 IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 20:59
                        Dlaczego wiate postawili na Kaliskim, gdzie malo kto chodzi - a nie na "Placu"
                        Niepodleglosci - gdzie sa tlumy?
                        • geograf Re: Likwidacja 94 05.05.02, 21:04
                          Gość portalu: flip napisał(a):

> Dlaczego wiate postawili na Kaliskim, gdzie malo kto chodzi - a nie na "Placu"
                          > Niepodleglosci - gdzie sa tlumy?

Podejrzewam, że z powodu kosztów. Plac Niepodległości trzeba przebudowac (no chyba, że myslałeś o dużej wiacie nad przystankami autobusowymi, co moim zdaniem jest bezsensem), zreorganizowac, a podczas owego remontu- tragedia...
                          musimy się do tego posunięcia przygotowac...(nie tylko finansowo....)
                          • Gość: flip Re: Likwidacja 94 IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 21:16
                            Aha - to znaczy jakis ekspert zobaczyl, ze bywaja wiaty i zdecydowal: to my
                            sobie tez wiate p... A zeby bylo taniej - to na polu. :-)
                            Parweniusze.
                            • geograf Re: Likwidacja 94 05.05.02, 21:28
                              No dobrze, ale gdzie chciałbys taka wiate umieścic na Placu Niepodległości?
                              I jak (mniej więcej) miałaby ona wygladac?

Flip znowu sie przysna- widział ta krańcówkę w Poznaniu czy nie?
                              • Gość: flip Re: Likwidacja 94 IP: *.p.lodz.pl 05.05.02, 21:55
                                Nie chce mi sie projektowac teraz zadaszenia i ukladu, bo to psu na bude w tym
                                miescie. Tutaj jest link do Wiednia: www.viennaslide.com/p/02060162.jpg
                                • geograf Re: Likwidacja 94 05.05.02, 22:07
                                  Masz racje...
                                  przede wszystkim liczy się podejście..
                                  a później dziwic się, że w mieście nic się nie dizeje i wszystko idzie nie tak...- czego się spodziewac skoro wszystko co dobre "psu na bude temu miastu potrzebne"
                                  :((((
                                  ech....
                                  • Gość: Łodzian Re: Likwidacja 94 IP: 212.191.74.* 06.05.02, 12:31
                                    I tu Was zadziwię. Mieszkam na Teofilowie i miałem już przyjemność obejrzeć
                                    6 "w akcji". Muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony. Autobusy jeżdżą co 30-
                                    40 minut. Rozkłady są takie same jak mpk (jedynie przewoźnik jest inny i numery
                                    telefonów). Co do autobusów niskopodłogowych to jest w czym wybierać. Począwszy
                                    od wymienionych już jelcza i mana, kursują także renault (takie jak w Paryżu i
                                    setra. Tak wię wszystkich miłośników autobusów zapraszam do przejażdki,
                                    zwłaszcza że na terenie Łodzi można jeździć na łódzkich biletach.

• Gość: geograf Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 06.05.02, 19:13
                                      na zgierskiej linii 6 jeżdża Renault??
                                      Nie wierzę:)
                                      Muszę to zobaczyc:)
                  • Gość: milotram Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 06.05.02, 18:34
                    Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Pozwólcie, że rozwiążę Wasz dylemat. MUK Zgierz ma 4 niskopodłogowe Jelcze M121
                    > M
                    > (nr tab.: 9621, 9622, 9724 i 9725),
                    ostatnio widziałem ten autobus i własnie zastanowiło mnie to dlaczego posiada
                    taki dziwny numer rozpoczynający się na 9.
                    o ile pamietam jak jeden ze znawców wspominał iz dawniej komunikacja miejska w
                    łodzi wychodziła poza miasto tzn ze np. pabianice były 5 zajezdnią łódzką
                    obsługującą pabianickie linie czyli rozpoczynały się na 5... w łodzi wtedy były 4
                    zajezdnie . czy 9... oznacza ze dawniej była to 9 zajezdnia łodzka , a moze mnie
                    ktoś poprawi.
                    • Gość: Ł.S. Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl 06.05.02, 19:19
                      Gość portalu: milotram napisał(a):

> czy 9... oznacza ze dawniej była to 9 zajezdnia łodzka , a moze mnie
                      > ktoś poprawi.

Ktoś poprawi. :)
                      Zgierska zajezdnia nigdy nie należała do łodzkiego MPK. Zasady numeracji
                      autobusów MUK Zgierz są następujące:
                      pierwsze 2 cyfry oznaczają rok rozpoczęcia eksploatacji, względnie rok produkcji,
                      a pozostałe 2 cyfry to kolejny numer autobusu w firmie.

Przykładowo:
                      "9621" -> wpisany do ewidencji 1996, numer kolejny: 21
                      "9725" -> wpisany do ewidencji 1997, numer kolejny: 25

Pozdrawiam,
                      Łukasz Stefańczyk
                      • Gość: milotram Re: Likwidacja 94 IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 06.05.02, 19:48
                        dzięki za odpowiedz a przy okazji czy mogę poprosić o wyjasnienie tych numerów
                        na tramwajach i autobusach ?
                        i ja tez pozdrawiam
        • Gość: Jote Re: Likwidacja 94 IP: 212.191.37.* 06.05.02, 13:04
          Gość portalu: Ja napisał(a):

[...]
          > Po drugie: zamiast niskopodłogowych Volvo mamy Zgierski złom (choć nawet się
          > pokusili o autobus niskopodłogowy, chyba jeden)

Pierwsze primo: wedlug rozkladu 94 rowniez tylko *JEDEN* z 3 autobusow winien byl
          byc niskopodlogowy. To, ze jezdzily wszystkie to 'uprzejmosc' ze strony MPK-Lodz.

Drugie primo: Po co piszesz takie rzeczy jesli nawet nie zadales sobie tyle
          trudu, zeby zobaczyc jaki tabor obsluguje "6"? Tak sie dziwnie zlozylo, ze
          (przynajmniej w pierwsze dni) linia obslugiwana jest przez *TRZY*
          niskopodlogowce, i wcale nie sa to zlomy (1-go maja jezdzily 2 Jelcze M121M oraz
          SETRA S300 NC)

> kropka!!!

dwukropek i litera "pe"

Jan Szulew,
          KMST

• Gość: Ja Re: Likwidacja 94 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 21:32
            Gość portalu: Jote napisał(a):

> Gość portalu: Ja napisał(a):
            >
            > [...]
            > > Po drugie: zamiast niskopodłogowych Volvo mamy Zgierski złom (choć nawet s
            > ię
            > > pokusili o autobus niskopodłogowy, chyba jeden)
            >
            > Pierwsze primo: wedlug rozkladu 94 rowniez tylko *JEDEN* z 3 autobusow winien b
            > yl
            > byc niskopodlogowy. To, ze jezdzily wszystkie to 'uprzejmosc' ze strony MPK-Lod
            > z.
            >
            > Drugie primo: Po co piszesz takie rzeczy jesli nawet nie zadales sobie tyle
            > trudu, zeby zobaczyc jaki tabor obsluguje "6"? Tak sie dziwnie zlozylo, ze
            > (przynajmniej w pierwsze dni) linia obslugiwana jest przez *TRZY*
            > niskopodlogowce, i wcale nie sa to zlomy (1-go maja jezdzily 2 Jelcze M121M ora
            > z
            > SETRA S300 NC)
            >
            > > kropka!!!
            >
            > dwukropek i litera "pe"
            >
            > Jan Szulew,
            > KMST
            >
            Zwracam honor, co nie zmienia faktu, że Zestaw 3*Volvo bardziej mi się podobał
            niż obecny.
            P.S. A numer 6 jest nielegalny!
            Bez dwukropków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka