Dodaj do ulubionych

Komunikacyjna mapa Łodzi

IP: *.pai.net.pl 01.11.04, 22:18
Po pierwsze, ja tam zadnego MPK nie widze.

Po drugie, slowo "uptodating" to jakas chinszczyzna, podobnie
jak "unaczesniac". Jest za to slowo "updating" oraz "aktualizowac", wiec
niech sie "geodeci" przestana silic na kwadratowe neologizmy
Obserwuj wątek
    • Gość: J.S. na forum (sans txt) IP: *.pai.net.pl 01.11.04, 22:19
    • geograf Re: Komunikacyjna mapa Łodzi 01.11.04, 22:25
      ja MPK również nie widziałem, mało tego: wielki szum,a działa tylko pod IE, ew. Netscape...a Opera lub inne zdobywające popularność przeglądarki?

a z tym neologizmem to aż dziw bierze,że dziennikarze Gazety nie znają słowa "aktualizować":>
      • Gość: M.E. Re: Komunikacyjna mapa Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 00:24
        Ja używam Mozilli w Linuxie i czuję się dyskryminowany.
      • Gość: J.S. [OT] Unaczesnianie IP: *.pai.net.pl 02.11.04, 01:13
        Tak z ciekawosci, wpisalem w google "uptodating", ktore przeciez jest bardzo
        popularne w mowie potocznej. 22 strony. To ci dopiero popularne. "unaczesnic" -
        2 strony. "unaczesniac" - 1 strona. "unaczesnianie" - 8 stron. "unaczesnienie" -
        10 stron. Co za durnota!
        • geograf Re: [OT] czepiamy się 02.11.04, 09:17
          Czepiamy się i to na całej linii.
          Gazeta, jako przodujące medium w Polsce, chciała wnieść swój drobny wkład w pracę u podstaw i nauczyć swoich czytelników "nowego", "bardzo popularnego" słowa, zamiast używać dobrych, polskich odpowiedników, a my się oburzamy.
          Skandal!
    • Gość: ozzy Re: Komunikacyjna mapa Łodzi IP: *.toya.net.pl 02.11.04, 09:26
      swietny bubel - tylko dla matolow z dziurawym bublem internet explorerem albo platnym netscape. niestety musze sie obejsc smakiem i nie obejrze tej mapy. ale znajac zycie, pewnie i tak wiele nie stracilem. pewnie niezle jaja przy ktorych pracowalo w pocie czola 10 baranow. wezcie sobie zobaczcie mape wroclawia. jest naprawde fajna, mozna ja powiekszac do bolu. sa na niej zaznaczone nawet kioski ruchu i nie potrzeba do jej ogladanai jakichkolwiek utrudniajacych zycie i zmulajacych systemy pluginow. moze by od takiej najpierw zaczeli???
      • zamek Re: Komunikacyjna mapa Łodzi 02.11.04, 09:57
        Po pierwsze, to po ile dziś Netscape?
        Po drugie - za matoła masz w dziób (choć to chyba nie do mnie, ja mam Firefoxa).
        Po trzecie - pod ww. mapa działa całkiem przyzwoicie.
        Po czwarte - rzeczywiście wolałbym mapę bez pluginów.
    • Gość: luki Re: Komunikacyjna mapa Łodzi IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 02.11.04, 10:52
      Bardzo fajna sprawa! Doceniam wkład pracy włożony w przygotowanie mapy. Są
      zaznaczone nawet pojedyncze budynki i to z numerem posesji, a w przypadku
      bloków dodatkowo ich numeracja.
      Co do komunikacji - jest zaznaczona linia "0" - jestem wzruszony. :)
    • Gość: Gość rozkład jazdy czy real time? IP: *.eranet.pl 02.11.04, 12:39
      rozkład jazdy czy real time?
    • Gość: J.S. Re: Komunikacyjna mapa Łodzi IP: *.pai.net.pl 02.11.04, 12:53
      No, teraz jest. Ale czepiac sie bede dalej - 43, 43BIS, 46, 58, 97, 6 to nie
      MPK, ikona jest wiec niesluszna, a rzec by mozna nawet, ze dyskryminuje
      konkurencje.
    • yarro Re: Komunikacyjna mapa Łodzi 02.11.04, 14:00
      G***o w błyszczącym dresie. U mnie w Netszkapie nakładka komunikacyjna nie
      działa, mimo że sama mapa jak najbardziej...
    • Gość: Ja Re: Komunikacyjna mapa Łodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.11.04, 18:02
      > Po drugie, slowo "uptodating" to jakas chinszczyzna, podobnie
      > jak "unaczesniac".

Dla kogo chińszczyzna dla tego chińszczyzna. Geografia nie ma problemu z
      rozumieniem tego słowa:-) Z jakiej racji kartografowie wymyślili sobie nowe
      słówko - nie wiem, ale tak już jest, że dodawanie do mapy nowych elementów =
      jej unacześnianie.
      • Gość: J.S. [OT] chinszczyzna IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 02.11.04, 18:12
        Szukajac tego wielmoznego slowa w google zauwazylem wlasnie, ze to glownie
        geografia i kartografia. Ja i tak uwazam, ze AKTUALIZOWANIE jest lepsze
        • Gość: Ja Re: [OT] chinszczyzna IP: 81.168.185.* 02.11.04, 20:32
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Szukajac tego wielmoznego slowa w google zauwazylem wlasnie, ze to glownie
          > geografia i kartografia. Ja i tak uwazam, ze AKTUALIZOWANIE jest lepsze

Z pewnością jest słowem powszechnie znanym. Unacześnianie, z tylko sobie
          znanych powodów, funkcjonuje w literaturze fachowej. Co chciał osiagnąć autor
          przemycając je do tekstu "popularnego"? Może chciał zaszpanować.
    • Gość: obserwator plugin zainstalowałem i nic - zdarzyło się to wam IP: *.toya.net.pl 15.11.04, 20:11
      ?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka