Gość: oja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 15:25 czy w dobie tego co teraz się dzieje w naszym mieście mamy kogoś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oja Re: Marek Edelman /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:07 ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: html Re: Większość tych, IP: *.toya.net.pl 14.11.04, 20:40 co narażajac się, walczyli w nieodległej przeszłości, o nasze prawa i wolności, a teraz zostali na uboczu zdarzeń, przypatrując się temu, jak nasi władcy kpią sobie z demokracji i patrnerstwa społecznego. Czekając na swój kolejny, dogodny moment mogą znów okazać się potrzebni. Apropos, czy Komendant Marek Edelman był na uroczystościach "Radeghast"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re:Tylko nie Edelman!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.11.04, 21:52 Przytoczę wypowiedź dr Edelmana zamieszczoną w GW dn.26.01.1999r. Było to w trakcie protestów lekarzy - anestezjologów, walczących o lepsze zarobki i odmawiających znieczulania pacjentów do tzw. zabiegów planowych: "... Odmowa pracy przez anestezjologów stwarza zagrożenie bezpieczeństwa narodowego. Od czego jest Rada Bezpieczeństwa Narodowego, na której czele stoi prezydent? ... Uważam, że sytuacja dojrzała do tego, by anestezjologów zmobilizować, dać im karty powołania do wojska i skierować do pracy w szpitalach." No comments. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Niestety... 14.11.04, 22:25 ...w tym kraju każdy ma prawo gadać głupstwa. Niejaki g@mdan także. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota nie, dlaczego? 14.11.04, 22:37 abstrahuję od tego, czy Marek Edelman nadaje się na łódzki autorytet - ale pomysł z poborem anastezjologów nie jest szczególnie zdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: nie, dlaczego? 14.11.04, 23:59 szprota napisała: > abstrahuję od tego, czy Marek Edelman nadaje się na łódzki autorytet - ale > pomysł z poborem anastezjologów nie jest szczególnie zdrowy pomysł przerwania pracy przez lekarzy z przyczyn płacowych też nie jest szczególnie zdrowy - moim zdaniem ta wypowiedź Edelmana jest na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Idąc tym tokiem myślenia... IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.11.04, 10:59 ... to wszystkie problemy ( organizacyjne, płacowe, prawne , administracyjne itp.) można załatwić "sposobem Edelmana" czyli powołać do wojska i wszystko na rozkaz. Gdy rozkaz nie wykonany - sąd wojskowy i kula w łeb. Będzie porządek. Po co tam jakieś wybory, jakiś parlament, sądy powszechne, prawa obywatelskie itd. Czy xk to skrót od extremalny kretynizm? Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: Idąc tym tokiem myślenia... 15.11.04, 19:23 Gość portalu: g@mdan napisał(a): > extremalny kretynizm? użyłeś tak piorunującego argumentu, że to raczej ciebie powinno się podejrzewać o tę przypadłość......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Przepraszam. IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.11.04, 21:15 Chyba przesadziłem. BTW: jak Wy zgrabnie omijacie meritum mojej wypowiedzi. Czy zgoda na łamanie praw człowieka to "pryszcz"? Dla mnie - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Niestety... IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.11.04, 23:09 Ale ja nie startuję w zawodach "Autorytet łódzki".I nie mam takiego zamiaru. Jak ktoś ma być autorytetem, to nie może gadać głupstw. Także anonimowo, na forum. Tobie, zamek, zawsze trudno przychodzi przyznać się do błędów i przyznać komuś rację. Jeszcze gorzej z argumentami merytorycznymi. A już tragicznie jest z netykietą. Popraw się, jeśli potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Niestety... 15.11.04, 11:10 Cytat z Gamdana: "Czy xk to skrót od extremalny kretynizm?" I Ty mi wspominasz o netykiecie, o poprawianiu się? Do błędów przyznaję się, gdy jestem przekonany, że się pomyliłem, przyznaję komuś rację, gdy mnie do niej przekona. Wobec ideologicznego zaślepienia choćby i najlepsze argumenty merytoryczne są bezsilne. I żaden Gamdan, który to potrafi tak obmierźle lżyć cudze nicki, nie będzie mi nakazywał, z czego i wobec kogo mam się poprawiać. PS. W kwestii anestezjologów p. Edelman miał rację. Że ją bezceremonialnie przedstawił, to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Niestety... IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.11.04, 11:25 Cyt." W kwestii anestezjologów p. Edelman miał rację." Czyli niepotrzebne są sądy, parlament, wybory, prawa obywatelskie, tak? Wszystko załatwi rozkaz. Eh,wy, lewacy... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Niestety... 15.11.04, 13:32 Cóż, ja nie jestem zdolny do tak jednoznacznych uogólnień. Ani nie potrafię wszystkiego sprowadzić do polityki. Ecce Gamdan. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
kopfschmerz Re: Niestety... 15.11.04, 13:40 reczyl za Parzyjagle i Czekalskiego, chyba przestal byc autorytetem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Niestety... IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.11.04, 21:34 Gdzie tu polityka? Edelman w swojej wypowiedzi jest zwolennikiem "brania za pysk". Ecce Edelman. W historii ludzkości to nihil novi. Skrzętnie omijasz meritum mojej wypowiedzi. Jedyny żyjący przywódca powstania w getcie mógł być dla mnie autorytetem. Do czasu swojej niefortunnej wypowiedzi o strajku anestezjologów. I nie chodzi tu o formę, ale o treść. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Marek Edelman /nt 15.11.04, 01:45 Jesli chodzi o Marka Edelmana to niestety przestal byc dla mnie autorytetem, kiedy w programi "Co z ta Polska" objawil jakies dziwne rasistowskie zachowania. I nie tylko ja tak to odebralem. To smutne. Dzierżbór!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
peterrek Re: łódzki autorytet 14.11.04, 23:36 Adam "OSTR" Ostrowski. Dla mnie jest autorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: łódzki autorytet 15.11.04, 00:00 Marek Edelman Witold Kulesza Jerzy Starnawski Andrzej Sapkowski itd itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Sapkowski?! 15.11.04, 01:02 To dla mnie w materii literackiej bardziej Witold Jabłoński :) Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: łódzki autorytet 15.11.04, 06:44 Pan. Ryszard Bonisławski. pozdrawiam.kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: html Re: łódzki autorytet - Witold Kulesza IP: *.toya.net.pl 15.11.04, 08:43 Fantastyczny człowiek. Erudyta i niezłomny. Marek Edelman też. To legenda i bohater. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oja Re: łódzki autorytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 18:24 jako miłośniczka historii regiona popieram tą kandydaturę Odpowiedz Link Zgłoś
kopfschmerz Edelman 15.11.04, 11:17 reczyl za Parzyjagle i Czekalskiego, chyba przestal byc autorytetem... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Edelman 20.11.04, 21:16 ręczył, bo to byli jego dobrzy znajomi, każdy moze sie pomylić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Edelman IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.11.04, 18:54 >>każdy moze sie pomylić<< No pewnie. Miller się pomylił, Kwachu, Pęczak. No i Kulczyk. Oni niewinni. Tylko się pomylili. Oszuści i złodzieje to dobrzy znajomi Edelmana, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Edelman 21.11.04, 18:59 nie porównuj Edelmana do Millera czy Pęczaka, skąd wiesz czy któryś z Twoich znajomych którym ufasz nie jest oszustem albo złodziejem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Edelman IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.11.04, 19:59 Argument pomyłki jest bezwartościowy. To chyba nie podlega dyskusji. Ale rozumiem Twoje intencje. Człowiek uczciwy czasami nie może sobie wyobrazić skali nieuczciwości, która go otacza. Dlatego bądźmy ostrożni w swoich ocenach. Ja wywlekam wypowiedź Edelmana sprzed lat, bo uderzył mnie wręcz jej despotyzm. I oczywiście uznaję prawo do pomyłki, ale nie natknąłem się nigdzie na jakieś sprostowanie samego Edelmana, próbę zachowania twarzy po tej niefortunnej wypowiedzi, nawet na przeprosiny skierowane do (wg mnie słusznie protestujacych) lekarzy. Nie jestem zwolennikiem rządów twardej ręki. Optuję za racjonalizmem w życiu społecznym i politycznym. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś