Dodaj do ulubionych

PALENIE ZABIJA

14.12.04, 20:09
PALENIE POWAŻNIE SZKODZI TOBIE I OSOBOM W TWOIM OTOCZENIU
PALENIE TYTONIU ZAMYKA NACZYNIA KRWIONOŚNE I JEST PRZYCZYNĄ ZAWAŁÓW SERCA I
UDARÓW MÓZGU
PALENIE TYTONIU SILNIE UZALEŻNIA - NIE ZACZYNAJ PALIĆ

takie i inne napisy widać od kilku miesięcy na paczkach papierosów
ok, nie przeczę takiemu działaniu tytoniu - na pewno zabija, na pewno
uzależnia, na pewno powoduje raka i chorobę serca
ale dlaczego nie ma takich napisów na butelkach z piwem? kto zaprzeczy, że
alkohol ma rownie destrukcyjne działanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: byłylogowany Re: PALENIE ZABIJA IP: *.radogoszcz.arise.pl 14.12.04, 20:18
      Mamo droga! Ile to lat już walczę z tym nałogiem! Kiedyś jednak ludzie mieli
      duuuużo lepiej. Przynajmniej nikt ich dodatkowo nie stresował głupawymi napisami
      na opakowaniach. Zresztą żaden z palaczy nie bierze chyba do siebie tych
      ostrzeżeń. A poza wszystkim to różne takie przestrogi powinny być w takim razie
      na wszystkich używkach i nie tylko.
      • szprota właśnie o to mi chodzi 14.12.04, 20:22
        ja się nie czepiam temu napisu na paczce. niech sobie będzie, skądinąd humoru mi
        nie psuje, ale dlaczego inne używki nie są równie uprawnione do ostrzeżeń?
        • Gość: byłylogowany Re: właśnie o to mi chodzi IP: *.radogoszcz.arise.pl 14.12.04, 20:45
          Może mimo wieloletniego kopcenia doczekam się, że znajdzie się rodzina (pewnie
          nie w Polsce, tak dobrze to u nas jeszcze długo nie będzie), która udowodni, że
          ich bliski opuścił nasz cudny świat z powodu stresu, który zabił go, gdyż
          conajmniej kilkanaście razy dziennie był narażony na szok czytając te niby
          ostrzeżenia. Za zachodnią granicą chcą pójść jeszcze dalej ( a może już to
          funkcjonuje, nie wiem bo nie byłem już z pół roku u nich) i umieszczać na paczce
          zdjęcia jakiś okropnych powikłań, raków itd itp. Co ta komuna nie wymyśli:)
          • Gość: kopfschmerz nie komuna IP: 217.153.187.* 15.12.04, 13:45
            nie jest to wymysl komuny, w kanadzie od kilku lat na wszystkich paczkach fajek sa zdjecia
            zepsutych zebow, raka pluc, zakrzepow, serca po zawale i najciekawszy obrazek jaki widzialem
            - zgiety w dol popiol z papierosa ostrzegajacy o
            impotencji
        • teufel Re: właśnie o to mi chodzi 15.12.04, 08:35
          Nie wiem czy komputer to używka ale na pewno uzależnia:) Już widzę ten BIG napis na obudowie o wielkości 25% ze komputer uzależnia<lol> Co do piwa to na pewno na reklamach jest obowiązek napisania że jedno piwo zawiera 25g czystego alkoholu. No i piwa nie można reklamowac przed godz. 20.
    • pawel-strzalka Re: PALENIE ZABIJA 14.12.04, 20:24
      mój ulubiony to:
      PALENIE W TRAKCIE CIĄŻY SZKODZI TOBIE I TWOJEMU DZIECKU!
      • Gość: lelo1977 Re: PALENIE ZABIJA IP: 81.219.126.* 14.12.04, 21:59
        tez popalam
        ale ideologii do tego nie dorobię

• Gość: szprota z wanny Re: PALENIE ZABIJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 22:03
          a gdzie tu ideologia?
          • pawel-strzalka Re: PALENIE ZABIJA 15.12.04, 06:47
            ideologia jest zamknięta w paczkach w ilości sztuk: dwadzieścia
          • Gość: lelo77(po przerwie Re: PALENIE ZABIJA IP: 81.219.126.* 15.12.04, 21:13
            porównujesz fajki z innymi uzywkami
            po to aby wykazac ze nie tylko ty sama zle robisz
            przeciez inni tez a nawet gorzej niektórzy
            (no chyba ze mylę się)
            (piszę ogólnie a nie o tobie np)

alkoholik mówi:przeciez nie piję pod sklepem
            pijak:nie piję denaturatu itp

palacz: ale ja zfiltrem tylko i cos tam
          • Gość: lelo77(po przerwie Re: PALENIE ZABIJA IP: 81.219.126.* 15.12.04, 21:14
            komp mi się jąka:/
        • Gość: lelo77(po przerwie Re: PALENIE ZABIJA IP: 81.219.126.* 15.12.04, 21:12
          porównujesz fajki z innymi uzywkami
          po to aby wykazac ze nie tylko ty sama zle robisz
          przeciez inni tez a nawet gorzej niektórzy
          (no chyba ze mylę się)
          (piszę ogólnie a nie o tobie np)

alkoholik mówi:przeciez nie piję pod sklepem
          pijak:nie piję denaturatu itp

palacz: ale ja zfiltrem tylko i cos tam
    • barracuda7110 Re: PALENIE ZABIJA 14.12.04, 23:29
      Widocznie tytoń jest bardziej medialny od alkoholu.
    • Gość: Michał M. Re: PALENIE ZABIJA IP: 80.51.227.* 15.12.04, 10:05
      Papieros (wypaliłem w życiu 2,5 papierosa):
      1. Uzależnia.
      2. Szodzi od pierwszej sztuki.

Alkohol (wypiłem sporo, w ciągu ostatniego tygodnia 5+2 piwa):
      1. Uzależnia.
      2. Jedno piwo, 30 gramów wódki lub lampka wina dziennie zbawiennie wpływają na
      układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału (cholesterol się nie odkłada).

Nie jestem lekarzem, czytałem tylko w "Świecie Nauki" artykuł na ten temat.
      Dawkowanie "leku" powinno być takie jak napisałem wyżej. Większe dawki to
      znalezienie się daleko za maksimum zbawiennego działania. Jedyny skutek uboczny
      o jakim piszą autorzy artykułu to ryzyko wpadnięcia w alkoholizm.
    • gray walczmy zatem... 15.12.04, 13:07

... o równouprawnienie dla używek i (przede wszystkim) nie tylko używek! w
      szczególności jestem zainteresowany umieszczeniem na samochodach napisów typu
      "uwaga! wpadanie pod samochód może zaszkodzić twojej ciąży" albo "samochód
      powoduje raka" ;-)
    • evonka Re: PALENIE ZABIJA 15.12.04, 13:20
      droga szprociu, ja zaprzeczę, bo ilosc substancji rakotwórczych i trujacych w
      papierowsach znacznie przewyższa ilości takowych będących potencjalnei w
      alkoholu. i dlatego pan doktor nigdy Ci nie powie: papierosek dziennie poprawia
      krążenie, natomiast powie: lampka wina? ależ proszę bardzo! prosze spojrzeć na
      ludy południowe jakie dorodne!
      • neochuan Re: PALENIE ZABIJA 15.12.04, 13:39
        może więc ci, co piszą teksty na używkach raczej powinni kłaść nacisk na
        podkreślanie mocy nałogującej papierosów/alkoholu, a nie na szkodliwość?? tu
        chyba byłoby więcej podobieństw, choć to i tak pewnie zależy od cech
        indywidualnych osobnika zażywającego jednego/drugiego.
        poza tym problem z papierosem jest taki, że niepalące otoczenie palacza też
        pali, tylko biernie. o alkoholu bezpośrednio tego powiedzieć nie można, choć
        pośrednio nałóg alkoholowy bywa dla niepijącego otoczenia zwykle mimo wszystko
        dużo bardziej uciążliwy!
      • uerbe He he he he... 15.12.04, 19:16
        evonka napisała:

> lampka wina? ależ proszę bardzo! prosze spojrzeć na
        > ludy południowe jakie dorodne!

A te ludy, które pijają inne alkohole? Np. Polacy?
      • szprota Re: PALENIE ZABIJA 16.12.04, 12:20
        Droga Evonko, poproszę o konkretne dane.
        Nie zaprzeczysz wszkaże, że alkohol jest trucizną.
        I dlaczego pan doktor nigdy, zalecając jedną lampkę wina dziennie nie ostrzeże,
        że jeśli ma się skłonność do choroby alkoholowej, taka dawka może rozwinąć chorobę?

Wracając do palących na przystankach - no, to jest kwestia kultury osobistej. Ja
        nie wyobrażam sobie zapalić pod wiatą, zawsze staję w pewnej odległości od
        niepalącego otoczenia.
        I na podobnej zasadzie mogłabym zwrócić uwagę osobnikowi z otwartym browarem
        raczącym się tymże w autobusie i chuchającym chmielem wokół - mnie na ten
        przykład to cholernie przeszkadza.

Nie zrozumcie mnie źle, nie przeczę szkodliwemu działaniu nikotyny, chcę tylko
        zwrócić uwagę na fakt, że inne używki są porównywalnie szkodliwe.
        Aha, i czy ktoś widział rozbitą rodzinę przez papierosy? bo ja jakoś nie.
    • evonka Re: PALENIE ZABIJA 15.12.04, 13:44
      a wogóle to ja nie rozumiem dlaczego jak stoję na przystanku to zawsze się musi
      znaleźć taki ktoś kto czekać spokojnie nie może i zaczyna palić. oczywiście na
      nawietrznej i pod wiatą. i ten dym cały na mnie leci. ohyda! wiec apel mam do
      tych palaczy przystankowych: palcie sobie poza przystankiem i tak, żeby nie
      leciało na mnie!!!
      • uerbe Kiedyś... 15.12.04, 19:19
        evonka napisała:

> wiec apel mam do tych palaczy przystankowych: palcie sobie poza przystankiem
        > i tak, żeby nie leciało na mnie!!!

...zwróciłem byłem uwagę w stylu "Jak chcesz zapalić pod dachem to sobie w domu
        zapal" alem skarcony wzrokiem, niczym cham sacrum dotknąć usiłujący został.
        Widać w Polsce zwyczaj taki.
        • evonka Re: Kiedyś... 16.12.04, 20:38
          bo widzisz uwagę to trzeba umieć zwrócic, a raczej umieć wyczuć do kogo się
          mówi... bo wiesz, jakbyś trafił na co bardziej temperamentniejszą jednostkę to
          może nie skarciłaby Cię wzrokiem, a po prostu odpowiedziała dużo mniej
          elegancko lub nie daj boże chuchnęła dymem w nos a potem przywaliła w
          czapkę.... odwazny jesteś.
    • Gość: kopfschmerz panstwo ma wiecej... IP: 217.153.187.* 15.12.04, 14:20
      z alkoholu niz z papierosow, dlatego reklama fajek jest calkowicie zabroniona, a piwo wolno
      reklamowac, na papierosach pisza rozne rzeczy a na wódzie nie.
    • aard Ubezpieczanie się powoduje zmniejszenie owtroznośc 15.12.04, 17:29
      i zwiekszone ryzyko wystąpienia szkody!
      • aniapakero Re: Ubezpieczanie się powoduje zmniejszenie owtro 15.12.04, 17:50
        KOMANDOS **** uważaj szkodzi zdrowiu! buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuahahahahahahaha
        Przepraszam czy kogoś to odstraszy?
        Każdy kto sięga po używki różnego typu wie dokłądnie o zagrożeniach? Po co to
        powtarzać? Naprawdę tego nie rozumiem.
      • aard Jazda samochodem zwiększa ryzyko 16.12.04, 16:56
        plajty MPK. Jeździsz na zbiorową odpowiedzialność!!
    • Gość: Monika Re: PALENIE ZABIJA IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.12.04, 18:59
      To prawda
    • kawoszka1 PALENIE ZABIJA - ZARAZKI !!! 15.12.04, 20:18
    • Gość: Bart Właśnie, trochę to obłudne IP: 217.153.156.* 16.12.04, 12:35
      Państwo ma wpływy z alkoholu i z papierosów. Dlaczego tytoń jest taki
      niebezpieczny dla ludzi? Czy jakiś mąż wypalił 3 fajki i pobioł zonę? Czy "bije
      ale tylko po papierosach"? Litości. Alkohol jest szkodliwy, ale też w większej
      skali - społecznej.

BTW. nie rozumiem, dlaczego narkotyki są takie złe. Czyzby dlatego, iż państwo
      nie ma na nie monopolu? Alkohol jest bardzo skodliwy (rozbite rodziny, złamane
      życia) a mimo wszystko jest wspierany odgórnie.
    • Gość: blq mimo wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:54
      mam kontakt z alkoholem od kilku(nastu?) lat, a nadal są miesiące, gdy nie pije
      wcale i miesiące gdy pijam (relatywnie) sporo.

Pokaż mi palacza, który popala od 10 lat z taką nieregularnością. Nie ma bata -
      albo nałogowiec, albo "palacz okazjnalny", albo niepalący.

I tym właśnie różni się papieros od alkoholu. Napis o szkodliwości na piwku? O
      nie, nie, prędzej na denaturacie. Denaturę do szlugów porównywać można, piwko
      już nieco mniej.

pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka