topjes 03.01.05, 15:46 Pozwalam sobie założyć taki wątek :))) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: łażej Rok 2003 i 2004 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.01.05, 16:26 No ładnie - ukradłeś mi wątek :) Ale nic to! :) Oby tegoroczny tak się rozrósł by dwa poprzednie lata grubo przeskoczył! A dla celów porównawczych i archiwalnych: Rok 2003: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=5867393&a=5867393 Rok 2004: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=11336606 Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Łażej 04.01.05, 00:25 Pragnąłbym, abyś jednak załozył kolejny wątek ze swojej serii. W pełni przemyślany, przygotowany z wprowadzeniem historycznym i do przeczytania. Łażej, proszę Cię o kolejny odcinek remontów, ale w oryginalnym - Twoim wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: Łażej IP: *.toya.net.pl 04.01.05, 00:48 to sie nazywa wirtualnapłatnaprotekcja? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Łażej 04.01.05, 01:24 Może jednak niech Łażej już tu to dopisze :) Nie robmy scen ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Nie mnóżmy wątków IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.01.05, 21:50 Jeden wątek o remontach wystarczy (no chyba, że liczba remontów go rozsadzi :) Ostatnio nieco mniej poruszam się po mieście i nie jestem do końca na bieżąco co jest aktualnie w remoncie, tedy z wprowadzeniem mogą być kłopoty. Ciekawe kiedy zacznie się pierwszy tegoroczny nowy remont. Może uda wyprzedzić się rok poprzedni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.toya.net.pl 06.01.05, 00:38 We wtorkowej Wyborczej jest ogłoszenie na wybór wykonawcy remontu elewacji hotelu Polonia. Nareszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.toya.net.pl 06.01.05, 01:58 toż to cud, niemozliwe staje sie możliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.retsat1.com.pl 13.05.05, 09:13 Podczas wizyty u WKZ dostrzegłem nową teczkę "analiza stratygraficzna elewacji hotelu Polonia" - czy jakoś tak. Czyżby to były właśnie prace przygotowawcze do remontu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: WOW! W Łódzkiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:36 ano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Hotel Polonia IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.01.05, 21:51 Wow! To by było coś. Mam tylko nadzieję, że nie pójdą po najniższych kosztach, a i nadzór konserwatorski będzie czuwał bo hotel po odnowieniu może stać się prawdziwą perełką. Odpowiedz Link Zgłoś
belyall Re: Hotel Polonia 09.01.05, 20:36 Też mam taką nadzieję. Kolejna szara chałupa na Narutowicza przestanie straszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hotel Polonia 09.01.05, 22:23 belyall napisał: > Też mam taką nadzieję. Kolejna szara chałupa na Narutowicza przestanie straszyć == ROTFL :) (z chałupy, nie z remontu :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Hotel Polonia 31.08.05, 13:17 Hotel Polonia dostanie mniejsze dofinansowanie lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/511369.html Środa, 31 sierpnia 2005r. Hotel Polonia dostanie z Departamentu Zabytków Ministerstwa Kultury dofinansowanie na renowację zabytkowej elewacji. Będzie ono jednak mniejsze od tego, o jakie wystąpiło zarządzające hotelem Przedsiębiorstwo Turystyczne „Łódź”. Zabiegano o 800 tys. do 1,2 mln zł. Jak poinformowano nas w ministerstwie, może to być nawet o połowę mniej. Ministerstwo tłumaczy, iż dotacje trzeba było rozdzielić między zbyt wielu zainteresowanych. Decyzja o przyznaniu pieniędzy łódzkiemu hotelowi czeka jeszcze tylko na podpis sekretarza stanu Agnieszki Odorowicz. (kar) - Dziennik Łódzki Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Hotel Polonia 31.08.05, 21:00 Dlaczego mam wrazenie, ze podpadlismy ministerstwu przez wiesniackie cyrki wice- dup-marszalka Ol(kut)asa w zwiazku z Muzeum Sztuki??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Narutowicza 18 IP: *.toya.net.pl 17.01.05, 00:12 Juz niedługo bedzimy mogli podziwiac w pełnej okazałosci odnowioną kamienice przy filharmonii. Czy rzeczywiscie będzie tak piękna jak kiedyś? Wrzucam fotke z przeszłosci aby kazdy mógł sobie niebawem porównac: img157.exs.cx/my.php?loc=img157&image=domprzyDzielnej.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
endomedia podaj proszę linki do innych fot dawnej Łodzi 17.01.05, 00:25 jak to własnie... to jakies nowe źródło ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: podaj proszę linki do innych fot dawnej Łodzi IP: *.toya.net.pl 17.01.05, 00:40 to raczej niemozliwe, bo wszystkie takie fotki mam zapisane na dysku, ok. 150. Jesli widze w interencie jakieś ciekawe zdjecia dawnej Łodzi, to robię "ciach" i juz są u mnie na dysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej [EI] Zapowiadane komunalne remonty na 2005 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.01.05, 09:27 www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/439022.html Zabytkowe jak nowe Poniedziałek, 17 stycznia 2005r. Pięć milionów złotych wyda w tym roku gmina na odnowę zabytków w Łodzi. Połowę tej kwoty pochłonie remont komunalnych kamienic w centrum miasta. O pozostałe 2,5 mln zł starają się właściciele 22 obiektów, m.in. katedry, cerkwi Aleksandra Newskiego przy ul. Kilińskiego, kościoła oo. Jezuitów, willi na rogu ul. Wigury i Sienkiewicza. O tym, które obiekty zostaną dofinansowane z gminnej kasy, zadecydują w lutym radni miejscy. – W tym roku ma się zakończyć remont kamienic przy ul. Rewolucji 1905 r. 24, Gdańskiej 42, Więckowskiego 13 i al. Kościuszki 33/35. Rozpoczniemy też prace przy kamienicy na rogu ul. Więckowskiego i Piotrkowskiej oraz budynku administracyjnego Muzeum Kinematografii – mówi Wojciech Szygendowski, miejski konserwator zabytków. – Odnowimy także fragment ogrodzenia na Księżym Młynie i zakończymy zabezpieczanie murów wokół muzeum na Radogoszczu. Jeżeli Łódź otrzyma pieniądze z Unii Europejskiej ukończony zostanie remont klatki schodowej przy ul. Piotrkowskiej 86 i rozpoczęta budowa skansenu drewnianej zabudowy miejskiej w parku przy fabryce Ludwika Geyera. (mal) - Express Ilustrowany Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Nawort 7 20.01.05, 12:51 Wygląda na to,że rozpoczęły się na dobre prace w kamienicy na Nawrot 7. Od jakiegoś czasu wisiała tablica informacyjna, a dzisiaj robotnicy skuwają tynki w bramie i krzątają się po podwórku. Szybko zaczął się ten remont... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Nawort 7 IP: *.retsat1.com.pl 15.07.05, 17:30 Stoją już rusztowania przy fasadzie budynku. Z tego co kojarzę na tej kamienicy były pozostałości po skutych balkonach - ciekawe czy balkony zostaną odtworzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Re: Nawrot 7 IP: *.man.lodz.pl 15.07.05, 21:23 > były pozostałości po skutych balkonach - ciekawe czy balkony zostaną odtworzone Hmm, wygląda na to, że balkony odtworzyli jako pierwsze! Prawie dwa tygodnie mnie w tamtej okolicy nie było, ale wcześniej widziałem, jak najpier postawili niskie rusztowanie na chodniku i otdworzyli balkon 1 piętra, po czym... ustawili rusztowanie na owym nowym balkonie i zabrali się za balkon 2 piętra. Widziałem oczywiście tylko odtwarzanie "podłóg" balkonowych, ale o reszcie raczej nie zapomną :) A stare kamienice bez balkonów wyglądaja jak wykastrowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Nawrot 7 IP: *.retsat1.com.pl 15.07.05, 21:37 A to wspaniała nowina:) (I nauczka by baczniej przyglądać się mijanym budynkom :D) Szkoda, że południową pierzeję tego fragmentu ulicy totalnie psuje budynek w którym mieści się PKO S.A. Blaszano cośtam-cośtamosiowy gmach jest chyba jednym z bardziej tandetnych obiektów w Łodzi. Może pomogłaby tu wymiana elewacji. Ciekawy jestem co będzie z opuszczoną kamienicą, która stoi bodajże na Nawrot 11. Tam był jakiś czas temu chyba wybuch gazu, po którym wykwaterowano mieszkańców. Od tyłu budynek prezentuje się fatalnie, ale fasada wygląda całkiem-całkiem. Czy ten obiekt objęty jest programem rewitalizacji? A drugą z rzeczy ciekawiących mnie w tej okolicy jest to, czy planuje się postawienie frontu do oficyn stojących na północno-zachodnim narożniku skrzyżowania Nawrot z Sienkiwicza. W sąsiedzkim budynku TBS-u nie zrobiono w bocznej ścianie okien co mogło by być dobrym prognostykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
belyall Re: Renowacje budynków - rok 2005 23.02.05, 16:44 Dziś wypuściłem się na ulicę Legionów i zobaczyłem ładnie odmalowaną kamienicę tuż przy jedynym zakręcie na tej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: Renowacje budynków - rok 2005 23.02.05, 23:54 dokładnie! na zakręcie za Gdańską jest bardzo ładnie wyremontowany dom pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Pomorska... IP: *.retsat1.com.pl 23.02.05, 17:40 Na przeciw gmachu Towarzystwa Kredytowego remontowany jest (kompleksowo - z remontem wnętrza) całkiem miły dla oka budynek. Ale... będzie się tam mieściła noclegownia. Prawdę powiedziawszy mam mieszane uczucia. Bez wątpienia jest to inwestycja bardzo potrzebna, ale lokowanie jej na przeciw gmachu Towarzystwa Kredytowego jeszcze bardziej obniży walory sąsiedztwa i chyba zmniejszy szanse na niezbędny remont tego pięknego budynku. Chyba inwestycja typu noglegowni powinna być lokowan w mniej eksponowanym punkcie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Pomorska... 24.02.05, 10:08 Nie sądzisz, że ta noclegownia jest przygotowywana dla konkretnych gości (patrz sąsiedztwo) i że goście tam nocujący będą mogli mieć raczej pozytywny oddziaływanie? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Pomorska... 24.02.05, 11:37 A czy to przypadkiem nie jest na terenie Gminy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Cmentarna 5 IP: *.retsat1.com.pl 21.03.05, 22:03 Wątek trochę podupadł tedy warto by go ożywić. Chyba jednak coś w Łodzi się remontuje. A Cmentarna 5 to bodajże trzecia kolejna kamienica kompleksowo remontowana na Cmentarnej przez miasto. I wszystko ładnie, i remonty i kamienice ale... chyba miasto mogłoby przeznaczyć fundusze na remonty bardziej eksponowanych kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thome Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 19:44 Kamienica na Pabianickiej 50, oraz fabryka widoczna od Piłsudskiego za Billą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thome GDAŃSKA 10!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 15:06 Kamienica na Gdańskiej 10-jeszcze na początku roku pisano(express?), że miała być zburzona,teraz na bramie jest napis TEREN BUDOWY, wymieniono już wszystkie okna, to chyba jeszcze latem zrobią i elewację? W kazdym razie BRAWO BRAWO BRAWO.A na kamienicy przy instytucie europejskim przybywa ozdób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Tuwima 40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 16:55 Narozna kamienica vis-avis poczty. To bedzie cos. Stoi stawiają rusztowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vg 5.5.2004 IP: *.toya.net.pl 05.05.05, 19:43 nadal stawiają rusztowanie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: 5.5.2004 IP: *.retsat1.com.pl 13.05.05, 09:08 Heh, przestawiają rusztowanie :/ Ograniczyli się chyba tylko do zaszpachlowania ubytków i zatarcia śladów do skutych balkonach. Teraz robią to samo w inne części kamienicy. Ciekawe czy na zakończenie prac chociaż pomalują całość. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf 10,06,2005 10.06.05, 16:33 nic nie pomalowali,to tylko doraźne prace. a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Rewolucji ....(??) 21.04.05, 16:13 Pojawiły się rusztowania na Rewolucji, nieopodal Kilińskiegho. Bodajże trzecia, od Kilińskiego w stronę Piotrkowskiej. Będzie piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thome Re: Rewolucji ....(??) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 16:16 Tak, to ta kamienica z sowami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vg Re: Rewolucji ....(??) IP: *.toya.net.pl 21.04.05, 22:06 e tam sowy, takich płaskorzeżb to są setki w Łodzi. Najlepsze sa te gigantyczne kolumny, takich w Łodzi nigdzie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Rewolucji ....(??) IP: *.retsat1.com.pl 21.04.05, 22:44 Kolumny są chyba w kamienicy stojącej przed synagogą, a ta nie jest remontowana. A sów takich jak tam w Łodzi drugich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vg Re: Rewolucji ....(??) IP: *.toya.net.pl 21.04.05, 23:46 hm, trzecia kamienica od Kilinskiego to własnie ta z kolumanmi. To chyba chodzi w takim razie o ta czwartą. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Rewolucji ....(??) 22.04.05, 09:18 Jechałem samochodem, mogłem pomylić się w liczeniu. Jeśli tak, to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy A może Kopernika 24? IP: *.p.lodz.pl 27.04.05, 12:07 Albo to to samo albo nie zauważyłem numeru 18-go albo coś mi sie pomieszało :) Kamienica międzywojenna, niedaleko "konia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thome Re: A może Kopernika 24? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 14:49 Albo ja nie zauważyłem numeru 24-ego, albo to to samo, albo coś mi się pomieszalo:) jak przejeżdżałem tramwajem... kamienica międzywojenna, niedaleko "konia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Jednak 18 :) IP: *.man.lodz.pl 28.04.05, 23:14 Thome, nic Ci się nie pomieszało. Mnie się pomieszało, a Ty miałes rację! ;-) Dzisiaj sprawdziłem, remontują 18-kę, a 24 to niepozorna 1-piętrowa kamieniczka bliżej skrzyżowania z Żeromskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rewolucji ....(??) 11.05.05, 20:29 Pojawiły się... jakieś trzy tygodnie wczesniej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=22319214 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Gdańska 42 IP: *.p.lodz.pl 27.04.05, 12:08 Najładniejsza kamienica na odcinku Gdańskiej między Zieloną, a Więckowskiego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
belyall ul.Bazarowa 27.04.05, 13:24 Przedwczoraj widziałem kamienicę przy Bazarowej w kapitalnym remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Milionowa (przy Kilińskiego na pd-wsch) 29.04.05, 08:36 Na Milionowej (niestety nie ma tam nigdzie tabliczki z numerem) na południowej stronie, między Przędzalnianą a Kilińskiego (przy Kilińskiego) remontują jakieś 2 budynki - może będą tam jakieś biura albo magazyny. BTW - JW Construction zaczyna stawiać kolejne piętro przy Tylnej więc budowa na razie idzie. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Milionowa (przy Kilińskiego na pd-wsch) 30.06.05, 09:12 No więc pojawił się tam szyld Strabag na budynku - ale jako szyld firmowy a nie tablica informacyjna. Wygląda na to, że Strabag uruchomi tam swój łódzki oddział (do tej pory nie miał oddziału w Łodzi). Ale to tylko moje spekulacje. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Limanowskiego (119?) 05.05.05, 20:00 Na kamienicy przy Limanowskiego między Hipoteczną a Polną stanęły rusztowania, widać, że prace trwają od pewnego czasu. Kanienica mała nie jest, na pewno będzie to dobrze wyglądało. Promień nadzie dla tej ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paralel Gdańska 38 IP: *.rev.vline.pl 10.05.05, 19:39 Dziś stawiano rusztowania na tej narożnej kamienicy, w której w zeszłym roku wyremontowano sam balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Gdańska 38 IP: *.toya.net.pl 11.05.05, 00:03 Z jaką ulicą to narożnik? Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Gdańska 38 11.05.05, 10:22 Gość portalu: Anka napisał(a): > Z jaką ulicą to narożnik? Chyba z Więckowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Rok ulicy Gdańskiej? IP: *.retsat1.com.pl 13.05.05, 09:12 Czyżby szykował się rok ulicy Gdańskiej? Ubiegły był rokiem "Narutowicza-Zielonej" - rektorat, kamienica przy filharmonii, kamienica przy Kilińskiego i róg Zielona/Kościuszki. Ciekawe który ciąg uliczny zbierze w tym roku największe żniwo. Swoją drogą ciekawy też jestem ile obiektów zostanie wyremontowanych na Piotrkowskiej, bo wizytówka miasta nadal na pewnych odcinkach jest bura i bezornamentowa (a szczególnie fragment, który powinien być chyba najbardziej reprezentacyjny czyli Piotrkowska/Narutowicza-Zielona). Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Zachodnia/Więckowskiego 11.05.05, 20:32 Narożna kamienica, zaczęła być zasłaniana rusztowaniami począwszy od strony Teatru Nowego (wejście od Zachodniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Zachodnia/Więckowskiego IP: *.toya.net.pl 12.05.05, 00:07 A na sąsiednim narożniku mogłoby się PKP wyremontować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thome Re: Róg 1go Maja i Gdańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 16:11 Dzisiaj stawiali rusztowania przy kamienicy naprzeciwko Akademii Muzycznej, na razie od strony 1go Maja; poza tym także rusztowanie przy Gdańskiej 10-od strony Legionów oraz przy kościele Św. Mateusza. W tym roku Gdańska chyba zarządzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.toya.net.pl 17.05.05, 22:21 Kamienica na N-E rogu Kilińskiego i Tuwima stoi w rusztowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Renowacje budynków - rok 2005 17.05.05, 22:41 a Instytut Historii na Kamińskiego już był wspomniany tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thome Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 17:18 Róg 1go Maja już nieaktualny-rusztowanie bylo tylko do naprawy rynny. Szkoda. Ale ładnie wygląda teraz kamienica na Kopernika 18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thome Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 20:39 Staje rusztowanie wokół jednej z wież fabryki na Piotrkowskiej 250. Mam nadzieję, że odczyszczą elewację, a nie otynkują czy obłożą jakimś steropianem a potem pomalują na jakiś zakręcony kolor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Piotrkowska 250 IP: *.toya.net.pl 03.06.05, 20:48 Południowa wieża fabryki w rusztowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall REMONTY ZABYTKOWYCH KAMIENIC - plany IP: *.toya.net.pl 06.06.05, 17:34 Ruszyły remonty kamienic finansowane z kasy urzędu miasta. Prace już są prowadzone na obiektach przy ul. Więckowskiego 13 i na ul. Rewolucji 1905 r. 24 , potrwają do jesieni tego roku. W tym miesiącu rusztowania pojawią się na ul. Piotrkowskiej 27, tutaj prace potrwają do przyszłego roku. Na ten rok planowane jest również wykonanie remontów elewacji kamienic na ul. Gdańskiej 42 i al. Kościuszki 33. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Gdańska 10? 07.06.05, 13:51 Dzisiaj panowie już malowali odświeżoną (poprzez ocieplenie) południową elewację kamienicy przy tej posesji. Ciekawe, czy właściciel zamierza też odświeżyć front... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Próchnika/Zachodnia IP: *.toya.net.pl 10.06.05, 16:25 Dziś stawiano rusztowania od frontu narożnej kamienicy naprzeciw przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Renowacje budynków - rok 2005 10.06.05, 22:56 blok na rogu Kopcińskiego/Piłsudskiego, narożnik N-W, ocieplony i malowany niczym nie tak dawno temu Piłsudskiego 89 Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Renowacje budynków - rok 2005 13.06.05, 09:15 > blok na rogu Kopcińskiego/Piłsudskiego, narożnik N-W, ocieplony i malowany > niczym nie tak dawno temu Piłsudskiego 89 Nie tylko ten. AFAIR odmalowany jest zarówno wieżowiec jak i sąsiedni blok (czteropiętrowy?) na Kopcińskiego. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś