berger.m Manufaktura przy Karskiego 26.09.05, 16:00 Są rusztowania na, jak się wcześniej wydawało, zapomnianych przez wszystkich budynkach fabryki Poznańskiego stojących przy ul. Karskiego. Wg planów Manufaktury, ma tam znaleźć się centrum samochodowe. Dobra to informacja, ponieważ były chyba problemy ze znalezieniem inwestorów dla tego centrum, więc renowacja stała pod znakiem zapytania. Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Manufaktura przy Karskiego 26.09.05, 16:17 Szkoda tylko, ze wydzial komunikacji jednak tam sie nie wprowadzi... :( Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Manufaktura przy Karskiego 26.09.05, 18:20 > Szkoda tylko, ze wydzial komunikacji jednak tam sie nie wprowadzi... :( A ja jednak mam inne zdanie. Niech Manufaktura będzie atrakcją turystyczną. Handlowo-rozrywkowo-hotelową. Nie pomniejszajmy jej terenu i siły rażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Manufaktura przy Karskiego 26.09.05, 22:03 topjes napisał: > A ja jednak mam inne zdanie. Niech Manufaktura będzie atrakcją turystyczną. > Handlowo-rozrywkowo-hotelową. Nie pomniejszajmy jej terenu i siły rażenia. == Co masz na mysli mowiac sila razenia? Czy Kierowcy przyjezdzajacy do wydzialu nie beda klientami? Czy musi byc to miejsce stricte komercyjne? A dlaczego nie powiazac tego projektu z miastem, chocby lokujac tam taki urzad? Moim zdaniem, nie musialby nawet zajmowac calego tego starego magazynu, ale zawsze ozywilby jeszcze bardziej te okolice. Poza tym, maisto daloby przyklad, ze tez umieszcza swoje instytucje w budynkach pofabrycznych. A co do terenu - bez przesadyzmu ;) Tam i tak jest GIGA-duzo miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Manufaktura przy Karskiego 27.09.05, 08:55 > Co masz na mysli mowiac sila razenia? Czy Kierowcy przyjezdzajacy do wydzialu > nie beda klientami? Dla mnie Manufaktura ma nie być (mam nadzieję) po prostu centrum handlowym. Przechadzając się ostatnio tam naprawdę mam nadzieję, że to będzie atrakcja turystyczna na niewiele mniejszą miarę np krakowski rynek. Dlatego szkoda każdego terenu tam na urząd miasta. Ja bym tam wolał np kolejne muzeum albo galerię albo coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klawiaturka Re: Manufaktura przy Karskiego IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.11.05, 21:52 Dla kogo Manufaktura ma byc atrakcja? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Biały Kościół 26.09.05, 18:21 Ma szansę znowu być biały... Obłożony rusztowaniami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Biały Kościół IP: *.toya.net.pl 27.09.05, 15:24 było 3 wpisy wyżej, czytajcie ludzie na miłość boską! Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Biały Kościół 28.09.05, 10:27 > było 3 wpisy wyżej, czytajcie ludzie na miłość boską! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie nauczyłem się jeszcze nazw wszysktich, a nawet głównych, nazw kościołów w Łodzi - nazwa Przemienienia Bożego nic mi nie mówiła :))) Poza tym do dziś jeszcze plączą mi się ulice poprzeczne od Piotrkowskiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Wtręt teologiczny :) 28.09.05, 10:40 Panskiego :) Bog Ojciec sie nie przemienial, za to Syn Bozy - czyli Pan - jak najbardziej :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Biały Kościół IP: *.toya.net.pl 28.09.05, 14:18 Ok, ale lokalizacja była podana. Spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Biały Kościół 28.09.05, 15:04 > Ok, ale lokalizacja była podana. Spoko. Oczywiście nie uciekam od odpowiedzialności - moja wina! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Piramowicza IP: *.retsat1.com.pl 27.09.05, 09:02 Chyba jeszcze nie było - kameralna ale bardzo miła dla oka kamienica przy Piramowicza, niedaleko Narutowicza. Akuratnie trwa malowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Przybyszewskiego/RydzaŚmigłego IP: *.retsat1.com.pl 27.09.05, 09:03 Remontuje się fabryka, niezbyt okazała ale o bardzo dobrej ekspozycji. Chociaż raczej cuda z tego nie zrobią, to przynajmniej rudera nie będzie straszyła na widoku drogi krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vg Re: Przybyszewskiego/RydzaŚmigłego IP: *.toya.net.pl 27.09.05, 21:47 odkąd pamietam to ta fabryka stała pusta nigdy nie zapowiadało się, ze ktokolwiek ją uratuje. Kilka lat temu wyburzyli fajny zabytkowy komin stojący tuż obok w miejscu obecnej stacji Shell. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 27.09.05, 15:26 Od jakiegoś czasu stoi tam chałupa rozebrana tylko z dachu, długo jeszcze będzie straszyć? Ps. Przy klubie CUBE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.217.133.68.coditel.net 28.09.05, 12:20 Eee....Mysle, ze cala Kilinskiego wymaga rozebrania i zbudowania od nowa...Ta cala ulica, szczegolnie na krotkim odcinku miedzy Nawrot a Pilsudskiego to totalna zapyziala ruina. Nieodlaczne elementy architektury tego rejonu to klepiska, komoreczki z poczernialego od starosci drewna obite papa, pordzewiale porozrywane siatki przymocowane do przegnitych drewnianych pali, ktore razem tworza koszmarne ogrodzenia. Wspomne jeszcze o kamienicach pozbawionych tynku, z poczernialymi od sadzy ceglanymi elewacjami i oczywiscie kikuty balkonow w postaci pordzewialych metalowych belek....Jezu....koszmar, 3-swiat....slums... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 28.09.05, 14:22 > Eee....Mysle, ze cala Kilinskiego wymaga rozebrania i zbudowania od nowa...Ta > cala ulica, szczegolnie na krotkim odcinku miedzy Nawrot a Pilsudskiego to > totalna zapyziala ruina. 4, może 5 kamienic na tym odcinku jest do uratowania, reszta rzeczywiście katastrofa. Dotyczy to też 'billi' - do wyburzenia. Za to odzyskujemy teren pod nową Kilińskiego, inaczej urządzoną, pomysłów jest wiele ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.217.133.68.coditel.net 28.09.05, 16:52 Fajnie, ze sa pomysly, ale jak je sfinansowac? Przyznam sie, ze nie znam sie na pieniadzach i cyferkach, ale chetnie bym ujrzal ten fragment Lodzi uporzadkowanyl. Mysle jednak, ze przedzej sie zestarzeje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 28.09.05, 17:20 Wszystko, powtarzam: WSZYSTKO w gestii władz miasta. Inne miasta radzą sobie z takimi miejscami, np.Poznań - 2 lata temu były rudery z pijakami - dziś nie ma! Są za to ładne budynki komunalne. (Lokalizacja-koło akademików tamtejszej Politechniki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 03.10.05, 13:45 Spedzilem niedawno dwa dni w Poznaniu. Przyznam, ze to miasto robi wrazenie dynamicznej metropolii, zadbanej, czystej i chyba bezpiecznej. Porownania z Lodzia nia ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thome renowacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 16:56 kamienica na pow przy narutowicza-pomalowali elewację na żółto-wyszła strasznie, mam nadzieję że pomalują raz jeszcze. i rozbierają domek na pomorskiej przy pałacu towarzystwa kredytowego... Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Kilińskiego 125 - znika... 03.10.05, 17:05 > Spedzilem niedawno dwa dni w Poznaniu. Przyznam, ze to miasto robi wrazenie > dynamicznej metropolii, zadbanej, czystej i chyba bezpiecznej. Zbyt wychuchanej :))) Wolę Wrocław. Poznań jest dla mnie "zimny" > Porownania z > Lodzia nia ma. To fakt - jednak wizyta w Poznaniu skłania do pytań czy aby nie jesteśmy w innym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 10:26 Hmm...ja mam tylko dobre wrazenia i przyznam szczerze, ze Poznan faktycznie byl nieco zimniejszy niz Wroclaw, ale to chyba tylko i wylacznie wina zlej pogody:P. Wroclaw tez jest piekny i przylad tych dwu miast pokazuje jak duzo mozna osiagnac dzieki polaczeniu dwoch czynnikow: dobrego polozenia i zaradnego kierownictwa miasta. Mam nadzieje, ze uda sie i w Lodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 12:35 > Mam nadzieje, ze uda sie i w Lodzi:) Nie przy Kropidłowskim, to był najgorszy wybór prezydenta w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Kilińskiego 125 - znika... 05.10.05, 13:59 DObra, od trzech lat to powtarzają, a miasto raczej idzie na plus niż na minus :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 14:30 > DObra, od trzech lat to powtarzają, a miasto raczej idzie na plus niż na minus I to dzięki zaradności Kropy? O MPK nie napisze w tym miejscu ;) Ale sztandarowe inwestycje dla miasta załatwił 'ten cholerny komuch' Miller - Gillette i Philips, reszta to efekt rozpoczęcia budowy A2 - Wrocław to samo. Gdzie udział Kropiwnickiego w rozwoju miasta, gdzie!? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze_dekadencji Re: Kilińskiego 125 - znika... 05.10.05, 14:56 Jesli ktos nie chce zauwazyc, to nie zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 16:05 Nie wiem, ja generalnie jestem wrogiem upolityczniania samorzadow, niemniej jednak za rzadow Kropiwnickiego dzieje sie wiecej niz za panowania eseldowskiej kliki. Ja jestem do lodzkiej lewicy i wogole politykow w samorzadzie zniechecony, im mniej politykowania w magistracie tym lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Kilińskiego 125 - znika... 05.10.05, 16:06 I dlatego za rok z chęcią poprę Janiaka w wyborach prezydenta miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ftp Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 18:27 Wybacz, ale to, co w Łodzi się dzieje, nie jest zasługą Kropiwnickiego. Przynajmniej w sensie gospodarczym. Jakieś np. nowe drogi może? Rokicińska? Tą akurat jeszcze niejaki Panas załatwiał. No może tylko upamiętnienie getta było faktycznie strzałem w "dziesiątke". Ale już przygotowania, w tym wybór kolegi na projektanta, to karygodne zachowanie. A MPK? Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Kilińskiego 125 - znika... IP: *.toya.net.pl 05.10.05, 16:43 Nie widac panie, nie widac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Piotrkowska/Więckowskiego IP: *.retsat1.com.pl 06.10.05, 22:28 Remontują niewielką narożną kamienicę. Swoją drogą to dopiero drugi tegoroczny remont na deptakowym odcinku piotrkowskiej. Niby i tak jest to odcinek ulicy z kamienicami w najlepszym stanie ale do ideału jeszcze sporo brakuje, tedy warto by było jednak dokończyć renowacje kamienic z Piotrkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dubel dubel IP: *.toya.net.pl 07.10.05, 00:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=19080585&a=28635174 Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Piotrkowska/Więckowskiego 07.10.05, 09:56 > Remontują niewielką narożną kamienicę. Swoją drogą to dopiero drugi tegoroczny > remont na deptakowym odcinku piotrkowskiej. Niby i tak jest to odcinek ulicy z > kamienicami w najlepszym stanie ale do ideału jeszcze sporo brakuje, tedy warto > by było jednak dokończyć renowacje kamienic z Piotrkowskiej. Kościoły! Najpierw kościoły! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Piotrkowska/Więckowskiego IP: *.toya.net.pl 07.10.05, 12:44 > Kościoły! Najpierw kościoły! Coś się koło Św. Teresy szykuje, ale chyba to za rok. Co, dokładnie nie wiem, słyszałem tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Piotrkowska/Więckowskiego 07.10.05, 13:50 Tym razem, jak rzadko, nie rozumiem o co Tobie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Piotrkowska/Więckowskiego 07.10.05, 16:01 > Tym razem, jak rzadko, nie rozumiem o co Tobie chodzi? Jak to nie rozumiesz? Przecież to chyba z Tobą się jakiś czas temu o to wspierałem :) Nie podoba mi się to, że poszła kasa miejska na renowację kościołów w sytuacji gdy Piotrkowska na odcinku Piłsudskiego - plac Wolności nie jest cała odrestaurowana. To jest dla mnie ważniejsze niż kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Piotrkowska/Więckowskiego 07.10.05, 17:00 Rozumiem. Są jednak rożne kryteria, wg ktorych mozna ustalac priorytety renowacyjne i remontowe. Nie koniecznie w tej kolejności: a. wiek b. stan techniczny i poziom zniszczenia c. rożnica obecnego stanu i wyglądu względem pierwotnego d. położenie na mapie miasta e. koszt renowacji f. stan własnościowy g. ważność budynku w historii i strukturze miasta oraz rozne drogi renowacji: a. punktowo b. obszarowo c. mieszany Oczywiście podane kryteria są zupenie subiektywnie nazwane, ale mam nadzieje, że wiesz o co chodzi. Odnawiająć tylko Piotrkowską na glanc, trzymamy się renowacji obszarowej, które może nie uwzględnić lub odsunać na dalszy plan prawie wszystkie w/w kryteria, może poza ostatnim (g). Co z tego, że będziemy mieli jedną super ulicę, jak niedaleko niej będą niszczały inne zabytki (w tym przypadku kościoły takie jak np. oo Jezuitów, obie cerkwie, biały kościół, kościół Św. Kazimierza na Widzewie ). Poza tym przy samej Piotrkowskiej też mamy conajmniej trzy kościoły wymagające szybkiego ratowania: na placu wolności, katedra i ewangelicki. Tu akurat twoje narzekanie bedzie bezzasadne, gdyż są one na ulicy o któej mówisz. Nie wiem, czy warto sobie odpuszczac zabytkowe kościoły na korzyść dosłownie już kilu kamienic przy deptakowej Pietrynie. Fakt, sam bym chciał zopbaczyć kilka z nich, szczegolnie tych oszpeconych i przebudowanych, odtworzonymi i odnowionymi, ale sa pewne priorytety. Co z tego, że odnowimi dwu lub trzypiętrową czynszówkę na Pietrynie, jeżeli dach kościoła Jezuitów się zawali? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Piotrkowska/Więckowskiego 07.10.05, 17:01 A ile tej kasy poszło i na które kościoły? Jeżeli masz dostep do tej wiedzy to poproszę - ja nie mam niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Piotrkowska/Więckowskiego IP: *.toya.net.pl 08.10.05, 16:17 O czym my tutaj mowimy, centrum Lodzi to ruina, tam trzeba miliardow na renowacje i wyburzenia tego czego nie warto albo nie da sie uratowac. Sadze, ze wszyscy wkroczymy w wiek emerytalny a lata komunistycznyc zeniedban beda jeszcze widoczne,niestety:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thome tegoroczne renowacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 16:58 zobaczcie jak fajnie wychodzi piotrkowska 130... ale balkonów to juz chyba w tym roku nie zrobią... Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Północna ? 13.10.05, 19:46 Dziś, jadąc od Kilińskiego Północną na wschód, po prawej stronie zauważyłem wyremontowaną kamienicę. Z zewnątrz nowa elewacja (jasna), ciekawe oświetlenie fasady, w środku chyba było widać, że ją wykańczają. Co to za kamienica? Nie znalazłem nic o tym w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Północna ? IP: *.retsat1.com.pl 13.10.05, 20:33 To chyba budynek stowarzyszenia inżynierów budownictwa (czy jakoś tak). Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Północna ? 13.10.05, 22:49 > To chyba budynek stowarzyszenia inżynierów budownictwa (czy jakoś tak). Bardzo fajnie jest oświetlony! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Kosciuszki 21 IP: *.toya.net.pl 14.10.05, 23:07 Pod tym adresem stoi moja ulubuiona kamienica. Wysoki i piekny budynek na przeciw dawnego budynku Pizzy Hut...cos wspanialego a chyba niszczeje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thome renowacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 14:49 stawiają rusztowania na pabianickiej 44 i ścianie zachodniej kościoła na placu wolności Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Kościół przy placu Wolności 15.10.05, 20:58 Ogromnie cieszy remont kościoła przy pl. Wolności. To piękny zabytek. Plac Wolności pięknieje. Wyremontowane muzeum, biblioteka, teraz kościół. Nie mogę się doczekać remontu ratusza. Marzy mi się, by plac Wolności, dawny Nowy Rynek, w pełni zasługiwał na tytuł placu, od którego zaczyna się Piotrkowska... Wystarczy zrewitalizować stare budynki, uzupełnić lukę i jakoś ładnie zmodenizować te powojenne. Będzie piękny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Kościół przy placu Wolności IP: *.retsat1.com.pl 15.10.05, 21:14 Wydaje mi się, że najaważniejsza rzeczą, która należałoby tam zrobić, jest zmienienie obecnego "Ronda Wolności" w faktyczny "Plac Wolności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Kościół przy placu Wolności IP: *.toya.net.pl 16.10.05, 10:29 Dokładnie. Wywaliłbym asfalt z samochodami (zostają tylko mieszkańcy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Kosciuszki 21 IP: *.retsat1.com.pl 15.10.05, 20:13 Chodzi Ci o taką różowawą neobarokową kamienicę? Jeśli tak to jest to dawna siedziba łódzkiej goegrafii UŁ. Gdy znalazł się właściciel, zażądał takich czynszów, że uniwerkowi opłacało się postawić nowe budynki, a dla kamienicy nie udało się zaś znaleźć żadnych najemców. Obecny właściciej chyba chce się budynku pozbyć. Jakiś czas temu oferta sprzedaży była nawet na allegro :) Ale póki co budynek raczej wielkich szans na szybki remont nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Kosciuszki 21 IP: *.toya.net.pl 16.10.05, 01:29 Wlasnie ten budynek mialem na mysli. Sam widzialem baner z numerem telefonu i na Boga, gdybym tylko mial te pieniadze to chetnie stalbym sie posiadaczem tej pieknej kamienicy, no ale to mzonki:P. A powaznie, to szkoda, ze taki budynek niszczeje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Gdańska/6-go Sierpnia IP: *.retsat1.com.pl 13.10.05, 20:36 Póki co rusztowanie tylko na szczytowej ścianie wschodniej, ale może wezmą też się za fronty. Dziś mignął mi też jakiś dosyć poważny remont podwórka na deptakowej Piotrkowskiej, po zachodniej stronie, chyba gdzieś w okolicach Struga (ale nie jestem na 100% pewien tej lokalizacji). Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Gdańska/6-go Sierpnia 14.10.05, 00:35 Dziś bylem w tym podwórku, a gdy wyszedłęm z bramy to mignął mi Łażej :) Brama jest tuż obok Empiku, tam gdzie pub Metro, znany skądinąd co aktywniejszym forumowiczom komunikacyjnym ;) Piotrkowska 83. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Legionów przy zakręcie IP: *.toya.net.pl 14.10.05, 09:56 Też pomalowana elewacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Zielona - pl.Barlickiego. IP: *.toya.net.pl 20.10.05, 17:37 Byłem popatrzeć na osławioną "inwestycję" na placu, ręce mi opadły, ale zauważyłem remont elewacji kamienicy naprzeciw placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Zarzewska IP: *.toya.net.pl 24.10.05, 14:21 Na Zarzewskiej jest wyremontowana 3 lub 4 kamienica od Rzgowskiej po północnej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy PŁ - Żwirki/Stefanowskiego - rozbudowa IP: *.p.lodz.pl 24.10.05, 14:28 To właściwie nie renowacja, tylko rozbudowa (na żółtej tablicy napisano "modernizacja"). Długi parterowy budynek pofabryczny stojący wzdłuż Żwirki, dochodzący do Stefanowskiego (tam gdzie szlabany wjazdowe na teren PŁ). Zdrowo już go kują. Efektem ma być renowacja ceglanego parteru oraz nadbudowanie nowego I piętra - szklanego generalnie, ale nie pamiętam szczegółów. Zapewne wkrótce napiszą o tym więcej w prasie. Rendery też istnieją, ale nie mam ich akurat pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Piotrkowska - obok salonu Vox 24.10.05, 15:40 Nie kojarzę numeru, ale są ustawione rusztowania na bloku przy Piotrkowskiej - jest on między Orange Plaza a salonem meblowym Vox. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Piłsudskiego 154 25.10.05, 09:08 Obok stadionu Widzewa, odnawiaja elewację na ładny beżowy kolorek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thome piramowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 22:58 zobaczcie jak pięknie odnowili tą małą kamieniczkę Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: piramowicza 30.10.05, 19:36 Może i łądnie wyglada z daleka, ale z bliska to straszna fuszera, niezgodna ze sztuką konserwatorską zupełnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: piramowicza IP: *.retsat1.com.pl 18.11.05, 18:08 A co takiego ze sztuką konserwatorską jest niezgodne? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: piramowicza 18.11.05, 19:02 Okrutne ufajdanie farbami okładziny z klinkieru, oraz oraz dyskusyjne malowanie elementów sztukaterii. No i sam dobór barw jakiś nie taki... ale może się czepiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: piramowicza 18.11.05, 19:04 ... a zrzesztą wystarczy podejść bliżej i przyjrzeć się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deklinax Re: piramowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:34 Pomijając wątek konserwatorski (dyskusyjny lub nieobecny) zapomiętaj sobie: nie tą ale tę kamieniczkę. i jeśli Ci się uda, nauczysz się polskiego w sposób perfekcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Spis z prośbą o uzupełnienie/poprawienie IP: *.uml.lodz.pl 10.11.05, 09:34 Cmentarna 5 Dowborczyków 30/34 Gdańska 10 Gdańska 38 Gdańska 42 Gdańska 85/87? Jaracza 18 Jaracza 47 Jaracza 49 Kilińskiego 42 Kopernika 18 Kościuszki 33 Kościuszki 57 Legionów 42? Limanowskiego 119 Narutowicza 18 Nawrot 7 Ogrodowa 17/23 Pabianicka 50 Piotrkowska 130 Piotrkowska 215 Piotrkowska 258/260 Piotrkowska 27 Piramowicza 9 Piramowicza 13 Plac Wolności 14 Pomorska 18 Pomorska 46 Próchnika 19? Rewolucji 1905 r. 24 Więckowskiego 13 Wólczańska 83 Wólczańska 226 Zachodnia 44 Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Sienkiewicza 46 10.11.05, 10:33 III LO całe w rusztowaniach od strony Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: piotrkowska 147 IP: *.retsat1.com.pl 14.11.05, 22:32 Chyba tylko jakiś retusz balkonów. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Brzeziny - szkoła 18.11.05, 09:41 Witam, W Brzezinach wyremontowano (chyba kompletnie?) taką dużą szkołę, którą widać jak się wjeżdża od Andrespola. Bardzo fajnie to teraz wygląda - ciepły beżowy kolorek, nowe okna. Budynek jest duży, więc jest miłą odmianą w tym mało przyjaznym wizualnie miasteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Kościuszki 57 - PZU (kontynuacja) IP: *.p.lodz.pl 18.11.05, 12:57 Tak, wiem, że o tym było w innych podwątkach, a yarro nawet zatytuował swój post "PZU...", ale bylo to dawno :) Wygląda na to, że budynek będzie podświetlony! Prace remontowe trwają, więc ostatecznej postaci oświetlenia pewnie jeszcze nie widać, ale wracając wczoraj z pracy widziałem chyba delikatne oświetlenie od dołu centralnej, ukośnej części budynku. To raczej nie było oświetlenie robocze :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Kościuszki 57 - PZU (kontynuacja) 18.11.05, 17:47 Może testowali projekt oświetlenia... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Prawie ukończono Kościuszki 33/35! 18.11.05, 17:50 Kościuszki 33/35 - ukończone prawie :) Jeden z lepszych remontów jeżeli chodzi o stronę konserwacji elewacji. Doczyszczono szlachetne fragmenty tynku, okładziny oraz dobrano naprawdę elegancką kolorystykę. W końcu jest to budynek, gdzie mieści się łódzki oddział SARPu :) Naprawdę jestem pod wrażeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malcontento Re: Prawie ukończono Kościuszki 33/35! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:06 musisz się zdecydować. Albo remont albo konserwacja. W łodzi stosuje się zazwyczaj to pierwsze. Wprowadza się nigdy nie istniejącą i często nie pasującą do wystroju kolorystykę. A więc można się cieszyć z faktu, że odnawia się kolejną elewację, ale pod względem konserwatorskim to chyba niestety kolejna porażka. Ale piszę chyba, bo może były badania powierzchniowe i to co powstało jest odtworzeniem pierwotnego wyglądu. Ale znając tutejsze realia wątpię. W przypadku dobrej klasy elewacji (a tak tu jest) powinno się jednak tak robić. Tak jak cegłę powinno się myć (vide Kościuszki/Zielona), a nie skrobać i malować. Co też niestety częściej w Łodzi jest praktykowane. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Prawie ukończono Kościuszki 33/35! 20.11.05, 21:21 Miałem wrażenie, że przywrócono pierwotny wygląd, bo tynk szlachetny i okładziny wygladały na oczyszczone, a nie malowane. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Prawie ukończono Kościuszki 33/35! 11.12.05, 22:54 Ukończono i rozpoczęto instalację podświetlenia. Szkoda, że tylko na balkonie w czesci centralnej. Budynek jest tak piekny, że warto go całego wyeksponować. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Prawie ukończono Kościuszki 33/35! 11.12.05, 23:19 Całkowicie się zgadzam! Jest na prawdę wspaniały! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Kościuszki/Zielona (prawie :) IP: *.retsat1.com.pl 18.11.05, 18:11 Swego rodzaju "remont" ceglastoczerwonego fabrycznokształtnego budynku, który stoi obok tej wielkiej narożnej kamienicy przy rogu Kościuszki/Zielonej. Elewacja jest po prostu myta wodą pod ciśnieniem i przynosi to znakomite efekty. Czasem naprawdę niewiele trzeba do tego by buremu budynkowi nadać atrakcyjności. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Kościuszki/Zielona (prawie :) 18.11.05, 18:27 No właśnie jakoś z daleka wydawał mi się dzisiaj czystszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Re: Kościuszki/Zielona (prawie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:44 Heh, widziałem wcześniej tę operację i w pierwszym momencie wydawało mi się, że to... pożar! Było ciemno, stał jakiś podnośnik, a wokół niego widać było chmurę... najwyraźniej dymu! Dopiero później zauważyłem cieknącą po budynku wodę i że to jednak nie dym :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Kościuszki/Zielona (prawie :) 22.11.05, 18:07 I z bliska wczoraj też :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Tuwima/Sienkiewicza IP: *.retsat1.com.pl 21.11.05, 17:18 Rusztowanie stanęło przy niewielkiej kamienicy na północno zachodnim narożniku tego skrzyżowania. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Piłsudskiego 135 23.11.05, 09:20 No proszę - dziś zauważyłem rano, że przy Piłsudskiego 135, lekko w głębi jest całkowicie odnowiona (i to ładnie!) elewacja 2-piętrowego (o ile dobrze zauważyłem) budynku biurowego. Dziwne, że nie zauważyłem tego jak to robili :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Piłsudskiego 135 23.11.05, 10:15 Może dlatego, że jest to mocno poza centrum :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Piłsudskiego 135 23.11.05, 11:13 > Może dlatego, że jest to mocno poza centrum :) ? To nie wyjaśnia sprawy :) Codziennie jeżdżę koło niego do centrum - dlaczego wcześniej nie zauważyłem, że jest odnawiany? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obelisk Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.toya.net.pl 26.11.05, 15:43 "Renowacji" poddaja fabrykę Poznańskiego wzdluż Ogrodowej... po to żeby nie bylo wstydu jak bedą otwierać Manufakturę! Pozory konserwacji i renowacji! Tragiczne miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Renowacje budynków - rok 2005 26.11.05, 19:29 > "Renowacji" poddaja fabrykę Poznańskiego wzdluż Ogrodowej... po to żeby nie > bylo wstydu jak bedą otwierać Manufakturę! Pozory konserwacji i renowacji! > Tragiczne miasto! Czym się różni fabryka Poznańskiego wzdłuż Ogrodowej od Manufaktury??? Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Renowacje budynków - rok 2005 29.11.05, 16:47 Nie żadne pozory tylko będzie tam hotel Radisson SAS, Panie Znawco Konserwacji, Renowacji i Nietragicznych Miast. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Renowacje budynków - rok 2005 29.11.05, 21:15 ...lub trzygwiazdkowy hotel innej sieci, jak podaje jutrzejsza "GW". W każdym razie ma być otwarty w 2007 roku i jest to zapowiedziane od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.toya.net.pl 03.12.05, 09:57 Ciekawe czy wladze zrobia cos z tymi ruinami przy Palacu Poznanskich na rogu Kosciuszki. Mam na mysli te kamienice z dyktatmi zamiast szyb w oknach, te odsloniete podworka, troche dalej w strone Pilsudskiego jest nawet calkiem pokazny plac z widokiem na ruiny w glebi....Niesamowite:P. Oto CO beda widziec ludzie idacy Kosciuszki na zakupy do Manufaktury:P. Czyli typowy lodzki widok, sznur perel wrzucony w bloto i gnoj:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Renowacje budynków - rok 2005 IP: *.armada.pl 06.12.05, 15:23 a co mają zrobić - NIC. Kasa jest wydawana często nie na to co trzeba. Buduje się przejścia podziemne za kilka baniek a i tak zaraz nikt tamtedy nie będzie hodził bo będzie brudno i niebezpiecznie a jednocześnie nie ma kasy na na odbudowywanie tkanki miejskiej. Powstają tylko kolejne otwarte rany. OLO Odpowiedz Link Zgłoś
yarro PZU na Kościuszki 57 (?)- skończyli! 11.12.05, 22:52 Chyba jedna z lepszych renowacji w tym roku z mieście. Budynek znów ukazuje świetny poziom architektury modernizmu, w tzw. "stylu okrętowym". Zadbano o świetną stolarkę okienną, detal, pierwotny kolor, klasyczne wejście i napis zrobiony w tynku - charakterystyczny dla w/w architektury - i elegancko podświetlony. Czekam na dobre oświetlenie całej tej pieknej bryły :) Dlaczego mam zepsuty aparat :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vg Re: PZU na Kościuszki 57 (?)- skończyli! IP: *.toya.net.pl 11.12.05, 23:19 Ładnie wypucowali ale to nadal tylko modernizm, zachwacają się nim tylko fanatycy. Według mnie strasznie nudny i beznadziejny kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: PZU na Kościuszki 57 (?)- skończyli! 11.12.05, 23:53 Nudny? A może udany ze względu na czystość formy i oszczędność detalu :) Odpowiedz Link Zgłoś