Gość: www.koncert.end.pl IP: *.astral.lodz.pl 08.03.05, 23:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jinx Joanna IP: 128.95.25.* 09.03.05, 01:41 sprawdz w domu jak dziala odkurzacz i potem jeszcze raz napisz ten artykul. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Joanna IP: 193.28.230.* 09.03.05, 09:38 sam sprawdz jak moga dzialac odkurzacz a potem sie smiej ale ze siebie.Może pamiec krótka ale sa okurzacze które też dmuchają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt wystarczy włożyć rurę do wylotu powietrza.... IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 09.03.05, 17:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitum Re: Joanna IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 09.03.05, 10:04 na dzialce mam taki co dziala w obie strony, te podluzne takie mialy z tylu mozliwosc dolaczenia rury i dmuchaly, w sam raz dla ciekawskich, co mozna zrobic z takim podmuchem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart [...] IP: 192.11.224.* 09.03.05, 12:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rexio Re: Joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:33 Pani Joanno, pewne modele odkurzaczy posiadają otwór w częsci tylnej, i po włożeniu doń rury, drogą tą wyrzucają zassane powietrze. Nie trzeba kusic sie o krtytykę nie znając do końca tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojti Re: Joanna IP: 81.219.88.* 09.03.05, 23:13 Oj Joasiu.,.przecież w starszych odkurzaczach były dwie dziurki; Jedna zasysała, a druga dmuchała. To tylko kwestia odpowiedniego wykorzystania podręcznych, ogólnodostępnych urządzeń do jak najprostrzego wyjaśnienia działania pomysłu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Joanna IP: 195.190.143.* 10.03.05, 09:08 Joanna jest autorka artykulu, polemizujesz zas z Jinx-em. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex1 Zastanawiam się, jakie są kryteria... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:21 ... istotności tematu, który ma być pubikowany. To jast chyba najbardziej "pusty" temat. www.main.home.pl/zbawienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adomas Re: Zastanawiam się, jakie są kryteria... IP: *.crowley.pl 09.03.05, 13:11 A ja się zastanawiam, czy tobie się czasem nie wydaje, że wszystkie artykuły w gazetach powinny być o zbawieniu. Mnie bardzo interesują alternatywne źródła energii i jeśli choć trochę martwi cię zanieczyszczenie środowiska, efekt cieplarniany oraz odnawialne źródła energii, no to ten temat nie powinien być dla ciebie pusty. Zauważ jeszcze, że to dodatek "Metro" gdzie dużo lekkich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Zastanawiam się, jakie są kryteria... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 09.03.05, 13:20 Ja sie z panem w zasadzie zgadzam, aczkolwiek - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Zastanawiam się, jakie są kryteria... IP: 80.51.227.* 11.03.05, 01:31 Rozumiem, że kryteria, których powinna przestrzegać gazeta powinny być narzucane przez Ciebie :) Ten artykuł nie jest ani mniej ani bardziej istotny niż wiele innych. Czy premiera w teatrze jest ważniejsza od wynalazku? A tramwajowa stłuczka? kogoś może interesuje co się dzieje na Uniwerku. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 bajki 09.03.05, 14:21 Ja nie neguje pomyslu, wszystkiego na jego temat nie wiem, ale.... Od dawien dawna "perpetum mobile" (wiem, ze to nie to w tym przypadku :)) rozbija sie o kwestie SPRAWNOSCI danego urzadzenia, wynikajaca z prawa entropii. Problem wynalazku pana profesora pelaga na tym, ze model jego urzadzenia w wymiarach naturalnych i zasilany naturalnym wiatrem pod ten wiatr nie pojedzie - powierzchnia oporow stanowiaca jeszcze dodatkowo "zagiel" dla tego podmuchu w pysk ("mordewind" dla zeglarzy :)), opor dynamiczny podloza - te sily w sposob az nadto wystarczajacy zniasa sile napedu smigla. I taki pojazd pojedzie - ale w tyl. Naped smigla bedzie jedynie ten ruch spowalnial. Co ja plote - jesli naped bedzie bez sprzegla, a pojazd na trdycyjnych kolach (woda zachowa sie jak sprzeglo), to smiglo sie nie poruszy nawet i caly model przy silniejszym podmuchu co najwyzej stanie deba. Samo smiglo tez wszak stanowi powierzchnie oporu dla wiatru (dziala jak zagiel) Podmuch z odkurzacza - to nawet przy malej sprawnosci odkurzacza, jest generowany z silnika o sporej mocy napedzanego pradem 220V!!!! Gdyby zalozyc do tego malego modelu silniczek elektryczny pochlaniajacy wielokrotnie mniej energii uzyskamy wieksze predkosci! A poza tym, ten pomysl juz w pewnym sensie byl wykorzystany. Sa plywajace jednostki z napedami hubrydowymi (silnik spalinowy plus naped wiatrowy), gdzie tradycyjne zagle, ktore nie moga pracowac "pod wiatr" zastapiona pionowymi smiglami (wyobrazcie sobie wielka rure postawiona pionowo na pokladzie jednostki plywajacej i obracajaca sie wokol swej osi podluznej). Te rury sa porozcinane tworzac specjalnie wyprowilowane smigla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: bajki - PRAWDA IP: *.ibmedu.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:33 Po pierwsze: doktor fizyki by sie nie podkladal - to dziala! Po drugie: przekladnia SLIMAKOWA i pojazd pojedzie do przodu, oczywiscie z mizrena predkoscia, ale zawsze. Kola NIE NAPEDZA smigla. W praktyce nie do uzycia, zreszta sam doktor o tym mowil. Inna rzecz, ze to raczej zabawka, a nie "wynalazek", byc moze pan doktor nie pierwszy, tyle ze inni sie nie chwalili "odkryciem" uznajac je za blahostke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: bajki - PRAWDA IP: 80.51.227.* 11.03.05, 01:34 Nie można zapomnieć, że Pan Doktor zajmuje się nie tylko badaniami naukowymi ale i popularyzacja fizyki (i jest w tym dobry - widziałem jego pokazy). Taki wynalazek jest świetny żeby pokazać go na zajęciach dla młodzieży. Wcale nie musi kiedykolwiek znaleźć zastosowania w przemyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał P Genialny wynalazek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:32 spójrzcie na zdjęcie i porównajcie rozmiar śmigła, siłę wiatru z odkurzacza(szybkość strumienia powietrza) z rozmiarem tej łódki i oporu jaki stawia wobec wiatru(nad wodę wystaje jeden patyczek) i zastanówcie się nad realnym zastosowaniem tego rozwiązania w praktyce - samochody musiałby jeździć w huraganowym wietrze, z co najmniej kilkumetrowym śmigłem na dachu. Gdyby takie rozwiązanie miało sens to jachty pływające po morzach nie używałyby żagli. Aha a samą idę połączenia śmigłą do kółek to niejedno dziecko wymyśliło za młodu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Wiatr - napęd aut przyszłości? IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.03.05, 17:29 spoko wynalazek. Pamietam jak dzis kiedy jak mialem 10 lat (teraz mam 26) tata kupil mi ksiazeczke w ktorej miedzy innymi bylo wyjasnione jak skonstruowac pojazd plynacy pod wiatr. Oparte to bylo wlasnie na takim smigielku. Tak wiec teoria nie nowa. Ale gratuluje Poznaniowi zaawansowania technologicznego. Pewnie za rok lub dwa wyroznienie zostanie przyznane za wymyslenie gumki do majtek albo otwieracza do konserw. Chwala Polskim naukowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet1 napęd IP: *.com / *.com 09.03.05, 18:01 Pomysł super . Trzeba autostrady budować tunelowe i na wlotach wentylatory. Mozna tez tak pokombinowac ,żeby wykorzystac różnicę ciśnien ,która powodowalaby 'przeciąg'... To na autostradach ... a w mieście ? później sie cos wymyśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertW Katamaran ze śmigłem - to bardzo stara konstrukcja IP: 212.160.148.* 09.03.05, 19:25 Proponuję Panu Dr Janowi Olejniczakowi przejrzeć numery archiwalne z lat siedemdziesiątych czasopisma "Delta", redagowanego pod egidą Polskiego Towarzystwa Matematycznego, Polskiego Towarzystwa Fizycznego i Polskiego Towarzystwa Astronomicznego. Konstrukcja tego typu została w jednym numerze bardzo dokładnie opisana i przyznaję zrobiła wtedy na mnie bardzo duże wrażenie. Zastanawia mnie kto przyznawał wyróżnienia na festiwalu nauki w Poznaniu. Nie wyobrażam sobie naukowca lub technika, który w "latach szkolnych" nie czytał "Delty" - według mnie bardzo inspirującego czasopisma dla młodzieży popularyzującego matematykę, fizykę i astronomię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Kryptoreklama ;-) IP: 80.51.227.* 11.03.05, 01:41 Pismo wciąż istnieje i można je zaprenumerować: www.mimuw.edu.pl/delta/ Jeśli ktoś lubi się bawić fizyką i matematyką - powinien je mieć :) Cena numeru - 4 złote. Odpowiedz Link Zgłoś
parallels ALe nowiny 09.03.05, 21:30 Ten patent widziałem w książce dla dzieci z serii "Bawię się budując modele" jakieś dwadzieścia lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś