Dodaj do ulubionych

Ekolodzy i biznes

IP: 10.9.33.* 06.09.01, 15:23
Co sądzisz o tym, że łódzki Obywatelski Ruch Ekologiczny przyjął kilkaset tysięcy złotych na swoją
działalność od firmy budującej w Łodzi centrum handlowe? W zamian ekolodzy przestali protestować
przeciwko budowie.
Co o tym sądzisz? Napisz.
Obserwuj wątek
    • Gość: NINNA Re: Ekolodzy i biznes IP: 138.227.189.* 06.09.01, 15:41
      Wielki skandal.
      Sprzedali sie za pieniadze. Wlasnie takie myslenie doprowadzilo do rozbiorow
      Polski.

//NINNA
    • hubar Re: Ekolodzy i biznes 06.09.01, 16:11
      W woli ścisłości :dostali 50 tyś dolców i 250tyś złotych!!! Może zapiszemy się
      do ekologów?

pozdrowy
      • Gość: NINNA Re: Ekolodzy i biznes IP: 138.227.189.* 06.09.01, 16:23
        Jesli forumowicze tylko mysla o pieniadzacz to wprowadze strajk.

Musze tylko jeszcze wymyslc jaki...

//NINNA
      • .pepe. Re: Ekolodzy i biznes 06.09.01, 21:19
        Hubar uważaj! Jestem członkiem Transparency International! he he :)))
        Mam na was oko, forumowicze...
        • .pepe. Re: Ekolodzy i biznes 06.09.01, 21:21
          a tak serio, to wcale nie jestem zdziwiony, każda głębsza kontrola w
          jakimkolwiek urzędzie to ujawnienie kilku afer. Biorą wszyscy, dlaczegóżby nie
          ekolodzy?
          • Gość: andrew dlaczego nikt nie zawiadomil prokuratury IP: *.wshe.lodz.pl 10.09.01, 11:57
            Oni bez żenady stwierdzili wzięcie zwyczajnej łapówki.
            Przez takich jak oni w Polsce nigdy nie powstaną autostrady, nic nie bedzie sie
            budować poniewaz jest to zacheta dla innych. Wystarczy ze wejdą na drzewo i
            koparki nie wjada na teren budowy. Mysle ze najpierw powinni ich wsadzic to
            wiezienia a póżniej do szpitala psychiatrycznego (to w zwiazku z tym drzewem)
            Oczywiscie nie nalezy uogólniac są ekolodzy którzy myslą inaczej ale przy tych
            łapownikach to cały ruch ekologiczny traci. Winni sa równiez urzednicy i sądy
            które pozwalaja na takie cyrki. Gdyby protesty rozpatrywane były szybciej to
            zaden przestepca- ekolog nie miałby nic do powiedzenia. A w ten sposób firmy
            chcą przyspieszyc inwestycje. Ciekawy jestem w jaki sposób kradzione pieniądze
            bedą wydane przez pseudoekologów - mysle ze te ksiazeczki które zamierzają
            wydać za n9ie bedą najdrozszymi ksiazeczkami na swiecie, przy okazji parę
            osób "zarobi" niezle pieniądze
            pozdrawiam
        • Gość: gargamel Re: Ekolodzy i biznes IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.01, 21:36
          pepe, to może z ramienia transparency będziesz monitorował wydawanie tej kasy?
          oni obiecali, że będą pokazywac wszytskie rachunki
          • .pepe. Re: Ekolodzy i biznes 06.09.01, 21:59
            ach, muszę się skontaktować z kwaterą główną. Jak dostanę odpowiedź, to dam
            znać na forum.
            pozdr.
    • Gość: gargamel Re: Ekolodzy i biznes IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.01, 21:46
      po raz pierwszy w takiej sytuacji jestem spokojny, że oni naprawdę się nie
      sprzedali. słucham audycji liderów ore w radiu żak od czterech lat, wiem, jakie
      mają poglądy i że tak łatwo ich nie zmienią.
      gdyby chcieli kasy, to mieliby juz wiele okazji, żeby ją dostać - np. rozdawał
      ja wojewódzki fundusz ochrony srodowiska, o czym oni chyba jako pierwsi
      krzyczeli
      w polsce niestety bardzo trudno jest prowadzić organizacje pozarzadową,
      szczególnie o takim jak ore charakterze - bardzo mało jest na ngosy w kasie
      samorządu, a społeczeństwo jest biedne i nie daje. ja ich rozumiem - tym razem
      odpuścili, bo ten hipermarket i tak pewnie by został zbudowany. ale za tę kasę
      mogą zrobić taką kampanię, która naprawdę będzie mogła zahamować budowę tego
      typu geszeftów i naprawdę dotrze do lokalnej społeczności. bo nie oszukujmy
      się, przy pomocy paru naklejek i nożyczek trudno zmienić świadomość miliona
      mieszkańców łodzi.
      a wszystkim, którzy im nie wierzą, radze, aby zamiast apriorycznie zakaładać,
      że wzięli i się sprzedali, niech patrzą, co teraz ore będzie robić, niech
      czytają ich wydawnictwa (www.most.org.pl/ore), a nawet przychodzą do nich i
      sprawdzają rachunki. proponowałbym, żeby audyt zrobiła im też transparency
      international.

Wojciech Makowski
      makowski@poczta.fm
      • Gość: Bambula Re: Ekolodzy i biznes IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 23:11
        Gość portalu: gargamel napisał(a):

> samorządu, a społeczeństwo jest biedne i nie daje. ja ich rozumiem - tym razem
        > odpuścili, bo ten hipermarket i tak pewnie by został zbudowany.

gwoli scislosci - nie hipermarket, tylko centrum handlowe. Jest duza roznica.
        Jeszcze jedno wyjasnienie - inwestycja nie byla szkodliwa ekologicznie, powstaje w starej opuszczonej
        fabryce.

> sprawdzają rachunki. proponowałbym, żeby audyt zrobiła im też transparency
        > international.

jeszcze kolejne wyjasnienie - pieniadze wzial nie ORE, tylko stowarzyszenie Obywatel -
        http://www.obywatel.most.org.pl

Tram Bambula

• Gość: Mirek Re: Ekolodzy i biznes IP: *.makolab.pl 06.09.01, 23:20
        >ten hipermarket i tak pewnie by został zbudowany. ale za tę kasę
        mogą zrobić taką kampanię, która naprawdę będzie mogła zahamować
        budowę tego
        typu geszeftów<
        A, o to chodzi! Czyli zablokują budowę geszeftu konkurencyjnego! A jak ten
        konkurencyjny da im jeszcze więcej?
        • Gość: frodo Re: Ekolodzy i biznes IP: 62.233.128.* 07.09.01, 15:15
          Gość portalu: Mirek napisał(a):

> >ten hipermarket i tak pewnie by został zbudowany. ale za tę kasę
          > mogą zrobić taką kampanię, która naprawdę będzie mogła zahamować
          > budowę tego
          > typu geszeftów<
          > A, o to chodzi! Czyli zablokują budowę geszeftu konkurencyjnego! A jak ten
          > konkurencyjny da im jeszcze więcej?

• Gość: frodo Re: Ekolodzy i biznes, IP: 62.233.128.* 07.09.01, 15:22
            Gość portalu: frodo napisał(a):

> Gość portalu: Mirek napisał(a):
            >
            > > >ten hipermarket i tak pewnie by został zbudowany. ale za tę kasę
            > > mogą zrobić taką kampanię, która naprawdę będzie mogła zahamow
            > ać
            > > budowę tego
            > > typu geszeftów<
            > > A, o to chodzi! Czyli zablokują budowę geszeftu konkurencyjnego! A jak ten
            >
            > > konkurencyjny da im jeszcze więcej?
            Przeciez sami podali to do prasy a w umowie jest zatrzezone ze kasa idzie na konkretne dzialania - druk .
            To pierwszy przyklad kiedy o pieniadzach mowi sie jawnie i uczciwie, gdyby ktos bral lapowke to po prostu
            spoznil by sie np. ze zlozeniem odwolania a o sprawie nikt by nie wiedzial.
            Ta cala nagonka ("lapowki", "wzieli") gra na zwyklej polskiej zawisci i zazdrosci ze ktos wlasnie nie wzial
            tylko zachowal sie z klasa, a przy tym syskal duze srodki na dzialanosc.
            Frodo
            >

• Gość: egolog Re: Ekolodzy i biznes, IP: 10.9.33.* 07.09.01, 15:32
              Nie będę protestować przeciwko budowie autostrad w pobliżu Łodzi. 50 tys. dolarów przoszę przelać
              na moje konto. Za sto tysięcy nie będę protestować przeciwko budowie portu morskiego na Zdrowiu,
              • Gość: AKA Re: Ekolodzy i biznes, IP: 194.229.247.* 07.09.01, 15:49
                Gość portalu: egolog napisał(a):

> Nie będę protestować przeciwko budowie autostrad w pobliżu Łodzi. 50 tys. dolar
                > ów przoszę przelać
                > na moje konto. Za sto tysięcy nie będę protestować przeciwko budowie portu mors
                > kiego na Zdrowiu,

Uuuu, mocne!!! Ja za taka kase dalbymsobie przepuscic nitke autostrady przez
                mieszkanie. A co do ekologow to oni nie dzrzewa; woda i slonce im nie wystarcza
                na ich mimo wszystko pozyteczna dzialanosc
      • jasam Re: Ekolodzy i biznes 07.09.01, 23:02
        Gość portalu: gargamel napisał(a):

> po raz pierwszy w takiej sytuacji jestem spokojny, że oni naprawdę się nie
        > sprzedali. słucham audycji liderów ore w radiu żak od czterech lat, wiem, jakie
        > mają poglądy i że tak łatwo ich nie zmienią.
        > gdyby chcieli kasy, to mieliby juz wiele okazji, żeby ją dostać - np. rozdawał
        > ja wojewódzki fundusz ochrony srodowiska, o czym oni chyba jako pierwsi
        > krzyczeli

Najbardziej krzyczał p. Rafał Górski że chce być przedstawicielem Organizacji
        pozarządowych w Radzie Nadzorczej tegoż funduszu w zamian za p. Jędrasiaka.
        Wkładał w to dużo energii aby dostać się do kręgu osób dobrze poinformowanych a
        zarazem decydentów.

A nie było protestów z ich strony gdy powstał Geant przy Piłsudskiego i wzmożony
        ruch do Geanta i Tesco w zasadzie okresowo blokował przejazd tą ważną trasą.
        Jeden z tych panów mieszka przy hipermarkecie i możliwość zakupów wieczorem
        niweluje problemy spalin na tym wielkim parkingu w samym centrum.

Nie należy tak łatwo nadstawiac własnej głowy za innych.

pozdr.
        • Gość: Krzysiek Re: Ekolodzy i biznes IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 15:02
          jasam napisał(a):

> A nie było protestów z ich strony gdy powstał Geant przy Piłsudskiego i wzmożony
          > ruch do Geanta i Tesco w zasadzie okresowo blokował przejazd tą ważną trasą.

Oczywiscie ze byly protesty, jestes slabo poinformowany.

> Jeden z tych panów mieszka przy hipermarkecie i możliwość zakupów wieczorem
          > niweluje problemy spalin na tym wielkim parkingu w samym centrum.

Znam osobiscie wszystkich "z tych panow" i zaden z nich nie mieszka przy hipermarkecie. Jeden z nich
          mieszka co prawda przy Tesco, ale noga jego nigdy nie powstala w srodku, co moim zdaniem jest wrecz
          troche smieszne, swiadczy jednak o wiernosci idei.

Radzilbym najpierw sprawdzic informacje zamiast wypisywac glupoty.

Pozdrawiam,
          Krzysztof
          • Gość: jasam Re: Ekolodzy i biznes IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 09.09.01, 00:55
            > Radzilbym najpierw sprawdzic informacje zamiast wypisywac glupoty.

W listopadzie 99 wysłałem do Rafała Górskiego (z Obywatelskiego Ruchu
            Ekologicznego) e-mail z prośbą o spotkanie.
            oto fragment z archiwum:
            ..............
            Tłumaczenia, że przecież magistrat wymaga od inwestorów dokonywania inwestycji w
            infrastrukturę mnie nie przekonują, bo inwestycje Geanta nie były wymuszone przez
            Urząd Miasta, tylko przez konieczność umożliwienia dojazdu potencjalnym klientom.
            Gdyby nie zainwestowali w przebudowę ulicy, gigantyczne korki bardzo szybko
            zniechęciłyby klientów.
            A mimo przebudowy - miasto poniosło stratę, bo teraz znacznie częściej ten
            fragment al. Piłsudskiego jest nieprzejezdny (i bardziej zanieczyszczony
            spalinami) - co sam odczuwam przejażdżając tamtędy. A teraz doszło jeszcze TESCO
            w odległości 2 km. Dziwi mnie, że mieszkańcy kamienic w pobliżu Geanta nie
            blokują w sposób ciągły np. przejścia dla pieszych. Sam bym do nich dołączył.
            ..................

Zanim odpowiedział RG, dostałem list od jego kolegi. Niestey nie zostawiłem tej
            korespondencji w archiwum, więc przytoczę z pamięci.
            "Właśnie mieszkam po drugiej stronie Geanta. To dzięki tej budowie doczekaliśmy
            sie przejścia dla pieszych z sygnalizacją świetlną. A ja nareszcie wracając z
            dyżuru w ORE moge po 20.00 kupic świeże pieczywo. Dla wszystkich mieszkańców
            okolicznych kamienic to korzystana inwestycja, ze względu na konkurencyjne ceny w
            markecie i godziny pracy sklepu."
            ......................................

Wymieniliśmy bodajże kilka listów o wyższości własnego brzucha nad ideologią
            ekologiczną. Zniechęciło mnie to wówczas całkowicie do współpracy z tą
            organizacją.

Więc pozostanę przy swoim. Pozostawmy ten temat ocenie historii.

A nadal pozostaje faktem, że mimo protestów ekologów, inwestor nie poprawił
            niczego w zakresie nagromadzenia samochodów (i spalin) w rejonie projektowanego
            centrum handlowego. Ugoda (czytaj - wpłata gotówki dla ekologów) wyciszyła cały
            problem. Życzę wszystkim dobrego samopoczucia.

pozdr.
            • Gość: Krzysiek Re: Ekolodzy i biznes IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 09:19
              Gość portalu: jasam napisał(a):

> Zanim odpowiedział RG, dostałem list od jego kolegi. Niestey nie zostawiłem tej
              > korespondencji w archiwum, więc przytoczę z pamięci.

Ha ha, to odpisalem Ci ja - Krzysztof Wychowalek - istotnie mieszkajacy wtedy na osiedlu obok Geanta.
              Po pierwsze nieco przekreciles moja wypowiedz bo na pewno nie byla tak "geantochwalcza" (w
              przeciwienstwie do Ciebie - ja zachowuje swoje listy w archiwum), a po drugie, najwazniejsze: owszem,
              jestem prywatnie znajomym p. Rafala Gorskiego, jednak nigdy nie wystepowalem czynem ani pismem
              przeciwko zadnemu hipermarketowi, otwarcie przyznajac ze robie tam zakupy i nie raz polemizowalem na
              lamach prasy ekologicznej i innej z p. Gorskim i innymi przeciwko ostrej kampanii hipermarketowej. Tak
              wiec trafiles jak kula w plot :-) Bardzo zabawne qui pro quo.

> "Właśnie mieszkam po drugiej stronie Geanta. To dzięki tej budowie doczekaliśmy
              > sie przejścia dla pieszych z sygnalizacją świetlną. A ja nareszcie wracając z
              > dyżuru w ORE moge po 20.00 kupic świeże pieczywo. Dla wszystkich mieszkańców
              > okolicznych kamienic to korzystana inwestycja, ze względu na konkurencyjne ceny
              > w markecie i godziny pracy sklepu."

Oj bardzo bardzo przekreciles, bo nie moge miec zadnych "dyzurow w ORE" nie pracujac w ORE i w ogole
              nie bedac zwiaznym z ta organizacja. A jestem pewien ze to ja pisalem, bo nic nie wiem, zeby obok mnie
              mieszkal jakikolwiek czlonek ORE. Natomiast bulki kupuje rano w sklepie spozywczym, wiec gratuluje
              wyobrazni.

Pozdrawiam,
              Krzysztof Wychowalek
              kaw@zrodla.most.org.pl

• jasam Re: Ekolodzy i biznes 09.09.01, 12:51
                Bardzo żałuję teraz że nie zostawiałem wszelkiej paplaniny internetowej. Ale
                trudno.
                Nie mogę sprawdzić kto to odpisywał, ale jeśli tak to w jaki sposób
                odpowiadałeś na e-mail kierowany do R.Górskiego na adres ORE?
                Zdecydowanie pamiętam zachwyty nad zakupami świeżych towarów wieczorową porą w
                Geancie.

Zostawmy ten temat na ewentualne pogawędki pocztą e-mailową.
                Dla mnie cała ta sprawa ma jeden wydźwięk. zaślepiła ich forsa i zapomnieli po
                co zaczęli cały ten bałagan. I będę to głośno powtarzał niezależnie ilu będzie
                usprawiedliwiać takie działania.

pozdr.
                • Gość: Krzysiek Re: Ekolodzy i biznes IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 14:06
                  jasam napisał(a):

> Nie mogę sprawdzić kto to odpisywał, ale jeśli tak to w jaki sposób
                  > odpowiadałeś na e-mail kierowany do R.Górskiego na adres ORE?

A w jaki sposob odpowiedzial jakis jego rzekomy wspolpracownik, skoro email kierowany byl do
                  R.Gorskiego na adres ORE?

> Zdecydowanie pamiętam zachwyty nad zakupami świeżych towarów wieczorową porą w
                  > Geancie.

No prosze! Jaka Ty masz dobra pamiec.

> Dla mnie cała ta sprawa ma jeden wydźwięk. zaślepiła ich forsa i zapomnieli po
                  > co zaczęli cały ten bałagan. I będę to głośno powtarzał niezależnie ilu będzie
                  > usprawiedliwiać takie działania.

Masz prawo do kazdej opinii dopoki nie zaczynasz pisac falszywych informacji.
                  EOT.
        • Gość: Ela Re: Ekolodzy i biznes IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 19:28
          jasam napisał(a):

> Gość portalu: gargamel napisał(a):
          >
          > > po raz pierwszy w takiej sytuacji jestem spokojny, że oni naprawdę się nie
          >
          > > sprzedali. słucham audycji liderów ore w radiu żak od czterech lat, wiem,
          > jakie
          > > mają poglądy i że tak łatwo ich nie zmienią.
          > > gdyby chcieli kasy, to mieliby juz wiele okazji, żeby ją dostać - np. roz
          > dawał
          > > ja wojewódzki fundusz ochrony srodowiska, o czym oni chyba jako pierwsi
          > > krzyczeli
          >
          > Najbardziej krzyczał p. Rafał Górski że chce być przedstawicielem Organizacji
          > pozarządowych w Radzie Nadzorczej tegoż funduszu w zamian za p. Jędrasiaka.
          > Wkładał w to dużo energii aby dostać się do kręgu osób dobrze poinformowanych a
          >
          > zarazem decydentów.
          Nie bez powodu Rafal Gorski saral sie zastapic Dariusza Jedrasiaka na stanowisku
          przedstawiciela organizacji ekologicznych w WFOSiGW. Kilka lat wczesniej starala
          sie o to Teresa Kotynia z "Zielonaj Szkoły". Jedan p. Jedrasiak jest nie do
          ruszenia. Pisala o tym m.in. Bianka Mikołajewska w Polityce przy okazji innych
          afer w WFOSiGW. Jedrasiak przejmuje cala prawie kase przeznaczona na edukacje w
          Lodzi, przy czym jego dzialania trudno nazwac dobrymi (np. wydawanie plakatow
          promujacych logo Regionalnego Centrum Edukacji Ekologicznej - ktorego jest
          szefem). Oczywiscie w corocznych raportach ilosc zrealizowanych przedsiewziec nie
          ma konca. Jednak prawdziwymi ich wykonawcami sa dyrekcje parkow krajobrazowych,
          szkolne kola ekologiczne itp. ktorym p. Jedrasiek rzuca ochlapy z dotacji.
          Szkoda ze tak niewiele osob o tym wie. Szkoda ze Dariusz Jedrasiak nie mowi o
          pieniadzach tak szczerze jak Rafal Gorski.
          pozdrawiam
    • Gość: swiadek Re: Ekolodzy i biznes - tekst oswiadczenia IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 07.09.01, 16:19
      Gość portalu: Redakcja napisał(a):

> Co sądzisz o tym, że łódzki Obywatelski Ruch Ekologiczny przyjął kilkaset tysięcy złotych na swoją
      > działalność od firmy budującej w Łodzi centrum handlowe? W zamian ekolodzy przestali protestować
      > przeciwko budowie.

Przesyłam Wam pełny tekst oświadczenia złożonego przez ORE, który wpadł mi w ręce:

--
      • Gość: MIrek Re: Ekolodzy i biznes - tekst oswiadczenia IP: *.makolab.pl 07.09.01, 18:15
        Piszecie w swoim oświadczeniu że:
        >sprzeciwiamy się budowie wszelkich parkingów oraz wielkich obiektów
        handlowych, które są własnością wielkiego i nie lokalnego kapitału<
        Więć wy jesteście ruch ekologiczny czy polityczny?
        • Gość: qwazzz Re: Ekolodzy i biznes - tekst oswiadczenia IP: *.tesco-europe.com 07.09.01, 21:44
          Kolesie z ORE sa autentyczni sa jak Wiadomosci w PRL
      • jasam Re: Ekolodzy i biznes - tekst oswiadczenia 07.09.01, 22:50
        Gość portalu: swiadek napisał(a):

>
        > Ponieważ sprzeciwiamy się budowie wszelkich parkingów oraz wielkich obiektów ha
        > ndlowych, które są własnością wielkiego i nie lokalnego kapitału zaskarżyliśmy
        do wojewody łódzkie go decyzję o pozwoleniu
        > na budowę w.w. inwestycji. Wówczas zwrócili się do nas przedstawiciele firm Pla
        > za i "Victus" z propozycją ugody.

Od tego momentu przestaje się mówić o problemie dla miasta w postaci wielkich
        parkingów i wielkich centrów handlowych w centrum miasta.
        Wszyscy opisują jedynie jak wykorzystają uzyskane pieniądze.
        Czyli po wzięciu forsy - problem stał się niewidoczny. Inwestor nie musi niczego
        zmieniać. I to jest działanie dla dobra ......... KOGO.
        Czy chodziło im o parkingi czy był to tylko wspaniały pretekst do wymuszenia
        pieniędzy. A wówczas kto śmie mówić o ideałach.

Dobrze że będzie "grosz" na rozszerzenie edukacji ekologicznej, a może edukacji
        jak wykorzystać ekologię do wyciągania pieniędzy.
        SPRZEDALI SIĘ

pozdr.
        • Gość: zyletka Re: Ekolodzy i biznes - tekst oswiadczenia IP: 62.233.128.* 08.09.01, 11:54
          jasam napisał(a):

> Gość portalu: swiadek napisał(a):
          >
          >
          > >
          > > Ponieważ sprzeciwiamy się budowie wszelkich parkingów oraz wielkich obiekt
          > ów ha
          > > ndlowych, które są własnością wielkiego i nie lokalnego kapitału zaskarżyl
          > iśmy
          > do wojewody łódzkie go decyzję o pozwoleniu
          > > na budowę w.w. inwestycji. Wówczas zwrócili się do nas przedstawiciele fir
          > m Pla
          > > za i "Victus" z propozycją ugody.
          >
          > Od tego momentu przestaje się mówić o problemie dla miasta w postaci wielkich
          > parkingów i wielkich centrów handlowych w centrum miasta.
          Wlasnie o to chodzi zeby w centrum miasta byly centra handlowe tylko bez parkingow, jak sa na
          przedmiesciach to ludzie jezdza na zakupy samochodem, a centrum miasta zamienia sie w slamsy. Ta
          edukacja to chyba wlasnie zeby taka niewiedze zmienic zreszta jest o tym w oswiadczeniu, kto czyta nie
          bladzi
          > Wszyscy opisują jedynie jak wykorzystają uzyskane pieniądze.
          > Czyli po wzięciu forsy - problem stał się niewidoczny. Inwestor nie musi niczeg
          > o
          > zmieniać. I to jest działanie dla dobra ......... KOGO.
          > Czy chodziło im o parkingi czy był to tylko wspaniały pretekst do wymuszenia
          > pieniędzy. A wówczas kto śmie mówić o ideałach.
          >
          > Dobrze że będzie "grosz" na rozszerzenie edukacji ekologicznej, a może edukacji
          >
          > jak wykorzystać ekologię do wyciągania pieniędzy.
          > SPRZEDALI SIĘ
          >
          > pozdr.

• Gość: jasam Re: Ekolodzy i biznes IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 09.09.01, 01:39
      Moja ocena ekologów to treść innych wpisów.

Ale zadziwia mnie jeden fakt. Jak łatwo uzyskac od inwestorów tak duże
      pieniądze, za 2-3 miesiące przyspieszenia prac inwestycyjnych.

Pytanie 1.
      Dlaczego nikt z sektora ochrony srodowiska Urzędu nie uzyskuje takich wpłat na
      rzecz miasta od budujących centra handlowe ?????????????

Pytanie 2.
      Dlaczego dopuszczane są do realizacji w centrum miasta projekty, które tak
      bardzo są narażone na protesty ekologów ??????????????

Pytanie 3.
      Dlaczego w trakcie negocjacji żaden z urzędasów, nie wykorzystał pośpiechu
      inwestora, aby wymusic korzystniejsze warunki dla miasta ???????????
      To działacze społeczni a nie urzędasy (opłacani z naszych pieniędzy) wykazali
      się sprytem.

pozdr.
    • Gość: jasam Reakcje IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 26.09.01, 19:01
      Poniżej stanowisko związku stowarzyszeń – „Polska Zielona Sieć”
      przyjęte w Krakowie, 19-21.09.2001r.

Działania niektórych organizacji ekologicznych polegające na oprotestowywaniu
      inwestycji, a następnie wycofywaniu swoich zarzutów w wyniku przyjęcia od
      inwestorów korzyści materialnych są głęboko nieetyczne, szkodliwe dla całego
      ruchu ekologicznego i ochrony środowiska.

Takie praktyki podważają autentyczne zaangażowanie społeczne w działania na
      rzecz ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. Godzą w wiarygodność
      organizacji pozarządowych i zaprzeczają ideom społeczeństwa obywatelskiego.

Mimo tego, że zjawiska tego typu mają charakter marginalny i dotyczą
      jednostkowych przypadków, już teraz wyrażamy wobec nich nasz zdecydowany
      sprzeciw, a także nadzieję, że takie działania nie będą się powtarzać.

Polska Zielona Sieć wzywa organizacje, które dopuściły się wyżej określonych
      praktyk do wycofania się z zawartych porozumień i zwrotu otrzymanych dotacji.

W imieniu Walnego Zebrania ZS PZS
      Zarząd ZS PZS
      Marcin Stoczkiewicz
      Katarzyna Terlecka
      Joanna Furmaga

Polska Zielona Sieć jest związkiem stowarzyszeń wspierającym inicjatywy
      obywatelskie na rzecz ochrony środowiska.
      Sieć składa się z regionalnych biur informacji, które mają swoje siedziby w
      największych miastach Polski. Biura regionalne PZS zajmują się dostarczaniem
      informacji o stanie środowiska, prowadzą kampanie, udzielają porad prawnych i
      prowadzą internetowy serwis proekologiczny.
      Biuro Związku Stowarzyszeń
      ul.Raszyńska 32/44 02-026 Warszawa
      tel. (22)668 67 08,
      fax: (22)668 97 92
      e-mail: info@zielonasiec.pl

• jasam Re: Ekolodzy i biznes 20.10.01, 00:51
      dla przypomnienia potomnym
    • Gość: mch Re: Ekolodzy i biznes IP: *.pai.net.pl 25.10.01, 19:52
      pieniądz rządzi światem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka