Dodaj do ulubionych

getto dzisiaj

IP: *.p.lodz.pl 27.06.02, 21:10
Przerazajaca wyprawa na Widzew Wschod spowodowala, ze zebralo nam sie na
refleksje. O Starym Miescie i Balutach (niezbadane sa toki mysli - a moze
zbadane: tu potwornosc i tam potwornosc; a kazda inna).

Jak ogladalismy film z getta z wykorzystaniem kolorowych zdjec Geneweina to
najbardziej szokujaca byl montaz: zestawiono tam kolor z czasu okupacji i czern
i biel prawie wspolczesna. I: nic sie nie zmienilo. Podworka, rudery jak byly,
tak sa. Czy to nie jest okropne?
Obserwuj wątek
    • geograf Re: getto dzisiaj 27.06.02, 21:21
      Gość portalu: flip napisał(a):

> Przerazajaca wyprawa na Widzew Wschod spowodowala, ze zebralo nam sie na
      > refleksje. O Starym Miescie i Balutach (niezbadane sa toki mysli - a moze
      > zbadane: tu potwornosc i tam potwornosc; a kazda inna).
      >

Toż Flipy mają skojarzenia! Podziwiam...nawet ja takich nie mam....

> Jak ogladalismy film z getta z wykorzystaniem kolorowych zdjec Geneweina to
      > najbardziej szokujaca byl montaz: zestawiono tam kolor z czasu okupacji i czern
      >
      > i biel prawie wspolczesna. I: nic sie nie zmienilo. Podworka, rudery jak byly,
      > tak sa. Czy to nie jest okropne?

Oglądałem. Co jakiś czas przejeżdzam, przechodzę, zmierzam do jakiegoś punktu w tamtej okolicy...

Zalezy jak na to patrzeć...
      patrzeć suchym okiem kogoś kto zawsze dostrzeże dobrą rzecz nawet najgorszej strony- tam jest...tak..taka atmosfera która tam się unosi..przeszłość..tragiczna, ale i nie należy zapominać o tym co było przez 1940...Mozna zobaczyć, dotknąc, poczuć przesłżóść Łodzi...piekno tego miasta..bo nie jakby się rpzypatrzec..jest tam..przyjemnie...

ale gdyby patrzeć na to okiem tego kto zna historię..-straszne..te mury nadal noszą w sobie świadectwo okrucieństw, cierpień i meki tych wszystkich ludzi, tych wszystkich wydarzeń, które tam się odbyły...Prawie nie zmienione..drewniany dom przy dzisiejszym rynku nadal stoi...Odrapane mury...ech..smutno się robi...

ale takie świadectwo jest potrzebne..przez to zaniedbanie, przez traktowanie po macoszemu okolicy..możemy dostrzec jak było kiedyś...nie musimy sobie wyobrazać..wystarczy przypommieć sobie historię..i już wiemy jak nie powinno być już nigdy...

hmm...po co ja tyle bezsensownych rzeczy napisałem?? no cóż..forum jaj papier- wszystko przyjmie...
    • petter Re: getto dzisiaj 28.06.02, 00:50
      To moze troszke nie na temat,ale ze dwa lata temu gazeta wydrukowala kolorowe
      zdjecia z procesu norymberskiego.
      Zdjecia przedstawialy barwne postacie zbrodniarzy wojennych.
      Pamietam bardzo silne uczucie zdziwienia z tak naturalnego obrazu skazanych.
      Do tej pory wsztstkich z nich widzialem tylko na czarno-bialych zdjeciach.
      A ten kolorowy obraz wywarl na mnie ogromne wrazenie.

peter
      • Gość: flip Re: getto dzisiaj IP: *.p.lodz.pl 28.06.02, 00:54
        Ale ten kontrast na odwrot. Przeciez zdjecia wspolczesne powinny przedstawiac
        normalne miasto: a na nich bylo miasto wymarle i pozarte przez nedze. Naprawde
        nietrudno bylo zrobic wczoraj takie zdjecia, a i teraz chyba mozna - mimo
        tandetnych szyldow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka