Dodaj do ulubionych

Dobra wiadomość

IP: *.lodz.msk.pl 29.06.02, 21:49
"Zakaz ruchu, wprowadzony na ul. Narutowicza między ul. Wschodnią a Zachodnią
początkowo tylko na czas remontu, zostanie utrzymany."

szczegóły: wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=904247&dzial=lol0003
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Dobra wiadomość 29.06.02, 21:54
      owszem, ale również dopisano:
      "Klamka jeszcze nie zapadła. Jeżeli nowe rozwiązanie nie sprawdzi się, powrócimy do starego".

Jednak ja jestem optymistą w tym przypadku i wierzę, ze jednak tym razem Łódź postawi na tramwaj:)

pozdrawiam

P.S. podobny wątek na forum ogólnym:
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=LODZ&wid=2324605&aut=hubar&aid=2324605

• hubar Re: Dobra wiadomość 29.06.02, 22:41
        A ja bym wręcz powiedział że identyczny. Może to właśnie przejaw arogancji ze
        strony lubiących tramwaje, dla których tylko one są ważne?

pozdrowy
        • geograf Re: Dobra wiadomość 29.06.02, 23:39
          hmmmmmm
          Przede wszystkim tramwaje nie są dla mnie w ogóle ważne.

Wiesz co dla mnie jest ważne?
          Ważne jest dla mnie dążenie do celu, aby nasze społeczeństwo zrozumiało, że komunikacja zbiorowa powinna być priorytetowa w stosunku do samochodów w podróżach po mieście. A czemu? A między innymi, żeby w mieście było czyściej, ciszej, porzadniej. Po to żeby nie było problemów z miejscami parkingowymi na naszych wąskich uliczkach dla tych, którzy naprawde nie moga się przesiąść do tramwaju czy autobusu.
          Owszem, wiem, że aby osiągnąć zmiane mentalności ludzi (de facto nabytej przez ostatnie dziesięciolecie) potrzeba działań z conajmnije dwóch stron- od człowieka i od firmy, która zajmuje się transportem.
          Uwolnienie Narutowicza i Zielonej na tym jakże krótkim odcinki od ruchu kołowego, samochodowego, jest (przede wszystkim) spełnieniem hasła MPK u UMŁ z czasów wielkiem reformy w 2001 r. Czyli : "Łódź stawia na tramwaj".
          To także ułatwienie życia dla tych, których nie stać, bądź z innych powodów nie chcą posiadac bądź nie posiadają samochodów (i znowu moje pytanie- skoro Łódź jest taka biedna tos kąd Ci ludzie mają pieniądze na utrzymanie samochodów??).

O! I wypraszam sobie ignorancję. Z czego miałaby ona wypływać PREZESIE ??

pozdrawiam:)
          • hubar Re: Dobra wiadomość 01.07.02, 20:18
            geograf napisał(a):

> O! I wypraszam sobie ignorancję. Z czego miałaby ona wypływać PREZESIE ??
            >
            > pozdrawiam:)

No właśnie nie wiem, ale sam dobrze wiesz... (wątek o Narutowicza na ogólnym)
            PS a może inaczej panie RADNY?

pozdrowy
    • Gość: flip Re: Dobra wiadomość IP: *.p.lodz.pl 29.06.02, 22:39
      Zamkniecia koniecznosc potwierdzily takze jakies studia juz pare lat temu. Nie
      mogly wejsc w zycie dopoki Pewien Pan piastowal.
      A teraz czekamy na tory trojszynowe.
      • Gość: MarcinK Re: Dobra wiadomość IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.02, 22:43
        Czolem

A czy tzw. odpowiednie czynniki wiedza o tych torach trojszynowych?

Pozdrawiam, MarcinK
        • Gość: flip Re: Dobra wiadomość IP: *.p.lodz.pl 29.06.02, 23:08
          Prawdopodobnie tak.
      • geograf Re: Dobra wiadomość 29.06.02, 23:40
        Primo- co to są tory trójszynowe
        secudno- czemu miałyby one służyc i po co one nam są??:)

pozdrawiam:)
        • Gość: flip Re: Dobra wiadomość IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 00:20
          Odpowiadamy na secudno: zeby geograf mogl sobie pojechac czyms ciekawym.
          • geograf Re: Dobra wiadomość 30.06.02, 00:27
            hmmm...
            już mi sie podoba:)
            a porpę was jak powiecie mi co po tym trójszynowym torze jeździ i dlaczego nie wystarczą mu 2 szyny (bo chyba nie chodzi o trzecią szynę z zasilaniem, prawda??)
            • Gość: flip Re: Dobra wiadomość IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 00:38
              Jak to co: tramwaj oczywiscie.
              • geograf Re: Dobra wiadomość 30.06.02, 00:47
                ale po co mu trzy szyny??
                Flipie, możesz nie roibc ze mnie głupka, tylko z czystej chęci pomocy podać mi link do zdjęcia takiegóż pojazdu??

P.S.Jeżeli miałby tam jeździć tramwaj to po co trzecia szyna, skoro wszędzie w Łodzi są tylko dwie??
                Czy wy nie planujecie tu jakiejś rewolucji?? :-)

pozdrawiam i z utęsknieniem czekam na odpowiedź!:)
                • Gość: flip Re: Dobra wiadomość IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 00:53
                  Geograf, jak zwykle, roztargniony. A pisalo sie o tym na tymto forumnie juz
                  pare razy. Tramwaj do Leczycy oczywiscie (i innych takich).
                • zamek Och Geo, Geo... 30.06.02, 01:10
                  Niby tak wszystko wie, a jednak nie wie. Toż to chodzi o wprowadzienie ruchu
                  normalnotorowego na Łódzkim Tramwaju Regionalnym chociażby. I po to trzecia
                  szyna (jedna wspólna dla 1000 mm i 1435 mm, druga tylko dla 1000 mm, trzecia
                  tylko dla 1435 mm).
                  Pozdrawiam
                  Zamek.nader.łopatologiczny
                  • Gość: flip Re: Och Geo, Geo... IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 03:59
                    A podobno zamek poszedl byl lulu :-) A tu jeszcze zerk na tramwajki...
                    • zamek Och Flipy, Flipy... 30.06.02, 10:19
                      Przecie tylko osioł (piękne skądinąd bydlątko) jest
                      konsekwentny...
                  • geograf Re: Och Geo, Geo... 30.06.02, 11:23
                    Rozumiem, rozumiem:)

Ale ja myslałem, że Tramwaj Regionalny nie będzie się poruszał po tej osi miasta.. (przynajmniej z założenia), ale co tam..jedna szyna więcej nie zrobi za dużo problemów.:)
                    • geograf Re: Och Geo, Geo... 30.06.02, 11:33
                      czy to oznacza, że połączenie dwóch dwórców tramwajem dwu systemowym jest nadal w planach??
                      • Gość: flip Re: Och Geo, Geo... IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 15:07
                        Jest do tego pewne lobby. A w planach oficjalnie nic nie ma. W tym miescie nie
                        ma planow, drogi Geo.
                        • vladip Re: Och Geo, Geo... 30.06.02, 21:00
                          hmm nie wiem cz=y to był jakiś oficjalny plan .. ale widziałem jakieś
                          opracowanie dot tramwaju regionalnego ..
                          pzdr
                          vladip
                          • geograf Re: Och Geo, Geo... 30.06.02, 21:10
                            w tym opracowaniu zapewne chodziło o tramwaj między Zgierzem (a docelowo Ozorkowem) przez Łódź do Pabianic, prawda??

Ale w tym trójszynowym torze nie o to chodiz....chyba (bo zawsze mogę się mylić)
                            • vladip Re: Och Geo, Geo... 30.06.02, 21:12
                              jakoś tak...
                              pzdr
                              vladip
                  • Gość: flip Re: heilbronn czyli karlsruhe IP: *.p.lodz.pl 01.07.02, 22:36
                    A tutaj, drogie misie, mamy toto w Heilbronn, na linii z Karlsruhe.
                    www.ghs-flein.hn.bw.schule.de/hnbahn.htm
                    • geograf Re: heilbronn czyli karlsruhe 01.07.02, 22:55
                      aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    • Gość: Bart 6, a nie 7 tygodni IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 14:25
      Umknęło to jakoś. Autor tekstu napisał:

"Remont torowiska trwał siedem tygodni."

W rzeczywistości trwał sześć. Czyli krócej, a nie dłużej, ponieważ miał trwać
      do 6 lipca.

"Mimo że remont trwał o tydzień dłużej niż zapowiadano, MPK nie zdążyło jeszcze
      wykończyć przystanków przy skrzyżowaniu z ul. Próchnika."

MPK nie jest takie nieporadne, jak to sugeruje autor, skoro remont trwał krócej.

----
      Bartosz Stępień
      • Gość: mch Re: 6, a nie 7 tygodni IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 01.07.02, 14:57
        Nie wiesz, że w sprawach komunikacyjnych najlepszym kozłem ofiarnym i ścianą,
        na której można nabazgrać wszystko, jest MPK? Obudź się. :)
        • Gość: Bart Re: 6, a nie 7 tygodni IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 22:45
          Gość portalu: mch napisał:

> Nie wiesz, że w sprawach komunikacyjnych najlepszym kozłem ofiarnym i ścianą,
          > na której można nabazgrać wszystko, jest MPK? Obudź się. :)

Wiem, wiem...

Bart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka