Dodaj do ulubionych

najlepsza dzielnica Łodzi

06.06.05, 21:47
W najbliższym czasie planuję kupić mieszkanie. Znalazłam już dwa odpowiednie,
każde ma swoje wady jak i zalety. Nie potrafię się zdecodować, ponieważ cena
i stan mieszkania są bardzo podobne. Poradźcie mi którą z dzielnic
wybralibyście, gdyby było to jedyne kryterium wyboru; pod uwagę biorę Dąbrowę
oraz Teofilów. Proszę uzasadnijcie swój wybór.
...wiem, gdyby tylko takie problemy istniały... :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:57
      Dąbrowa to "stare osiedle" ,brzydkie blokowiska ,i ludzie ............
      słynie ona z menelstwa.
      Ja osobiście odradził bym stanowczo ,Teofilowa nie znam ,widziałem -napewno
      ładniejsze od Dąbrowy.
    • Gość: zorro27 Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:57
      oj.szukaj dalej.Proponuję Polesie albo na Radiostacji
      pozdr.
      • marian.koniuszko Re: najlepsza dzielnica Łodzi 06.06.05, 22:13
        Zgadzam sie z przedmowca. Polesie zalezy gdzie. Ewentualnie jeszcze Matejki
        (chociaz bloki z nie najlepszego rocznika :), ale na Teofilowie jest podobnie)
        • Gość: lembas Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 06.06.05, 22:20
          Każdy swą dzielnicę chwali.

Na pierwszy rzut oka i Teofilów i Dąbrowa są podobne (powstałe w zbliżonym
          okresie, bloki o podobnym charakterze). Teofilów może wydawać się jednak nieco
          sympatyczniejszy, Dąbrowa jest z kolei lepiej skomunikowana z centrum miasta. A
          pewnie każdą okolicę polubisz i będziesz chwalić po jakimś czasie od momentu w
          niej zamieszkania. Doprecyzuj swe wymagania a będzie można powiedzieć nieco więcej.
        • Gość: bohumil Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 07.06.05, 11:23
          Nie mylcie dziewczynie dzielnic z osiedlami. Dzielnice mamy nastęujące: Bałuty, Górna, Polesie , Śródmieście, Widzew.

Dąbrowa jest na Górnej, a Teofilów na Bałutach. Oczywiście Górna, Górnej nie równa, Bałuty, Bałutom, etc. Chyba łatwo zauważyć chociażby różnice między Radogoszczem a okolicami Pl. Koscielnego albo Romanowem.

Dąbrowa vs. Teofilów - bloki zdaje się z podobnych lat. Powiedzmy, że mieszkałem jakiś czas na Teofilowie. Mieszkania beznadziejnie rozwiązane, architekt chyba był ślepy. Akurat pod moim blokiem w lato dzieciaki generowały taki hałas, że nie dało się wytrzymać.
          Na Teofilowie wydaje mi się, że jest więcej zieleni niż na Dąbrowie, kilka mniejszych-większych parków, do tego "aqua-park". Komunikacja z centrum nie taka zła, aczkolwiek ze względu na remonty może być teraz ciężko.
          • Gość: bohumil Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 07.06.05, 11:29
            Nie napisałem - ja bym stawiał na Teofilów.

Są też markety jak Cię interesują: Carrefou, Obi, siakiś nowy market nieduży podobny troche do Obi, dokładnie na przeciwko, Globi, Biedronka, Lidl i niedaleko Tesco...
    • mamma10 Re: najlepsza dzielnica Łodzi 06.06.05, 22:01
      Popatrz na Stoki.
      To stare osiedle (bloki Bawełny i jednopiętrowe budynki poniemieckie - fajne
      strychy!) ale pięknie poożone i z dobrym dojazdem do centrum. Obok park.
      Infrastruktura może być.
      Dąbrowa jest paskudna, to osiedle gdzie w blokach zdarzają się nawet ślepe kuchnie.
      Teofilów jest daleko od centrum, blokowisko.
      Pomyśl o Julianowie. Tez bloki ale blisko Łagiewnik.
      Albo o Konstantynowksiej. Obok ZOO, botanik i Zdrowie.
    • Gość: olusia Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:04
      Dąbrowa brrr... nawet nie prubój tam szukać,to zaraz po Bałutach najgorsza
      dzielnica !
      rozejzyj się moze za czymś na Chojnach, to całkiem przyjemne osiedle.
      • Gość: ola Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.05, 22:16
        chojny potwierdzam!!! spokojnie, choc po stronie krancowki pol roku temu
        grasowal zboczeniec
    • Gość: Rentier TYLKO BAŁUTY! IP: *.toya.net.pl 06.06.05, 22:06
      • Gość: Koleś z BAŁUT Re: TYLKO BAŁUTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:15
        Bałuty i tylko one. Bardzo dużo zieleni, świetna komunikacja, cisza, cisza, cisza,
        przyjaźni ludzie, nawet dresy - swoje chłopaki. Żulki uśmiechnięte (podobno
        najtańsze winko), więc raj.

Koleś z Bałut.
      • marian.koniuszko Re: TYLKO BAŁUTY! 06.06.05, 22:22
        Wbrew pozorom nie jest to najgorsza dzielnica Lodzi.
        I jest tam kilka ladnych miejsc.
        • Gość: mag.gie Re: TYLKO BAŁUTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:44
          Tak, tylko i wyłącznie BAŁUTY. Julianów bądź Radogoszcz Wschód. Cisza, jak na
          mentalność Polaków, i spokój. Mieszkałam kiedyś na Widzewie- tragedia, na
          Chojnach- strach się bać- ciemno i głucho. Dabrowa- to osiedle ludzi starszych,
          choć wieczorami wylegaja sie dresiarze najgorszej kategorii. Bałuty, Bałuty i
          jeszcze raz Bałuty:)
    • Gość: małgosia Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 06.06.05, 22:34
      a ja najbardziej kocham Manhattan - tu mieszkam i tu jestem b. szczęśliwa!!!
      Wystarczy wyjść i już jesteś w centrum wszystkiego. Wszędzie blisko! Miasto
      tętniące życiem! Bo te wszystkie dzielniczki łódzkie to niestety taka
      prowincja.
      • Gość: ALBERT buahahahahahhahaahhahahha IP: *.toya.net.pl 07.06.05, 01:28
        ile masz lat?
        11?
        • Gość: małgosia Re: buahahahahahhahaahhahahha IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 07.06.05, 11:48
          29, ale nie wiem co to ma do rzeczy!!! chesz jeszcze zapytać czy jestem
          blondynką z dużym biustem? Niestety, jestem brunetką, mam wolny zawód i
          studiuję od roku podyplomowo produkcję filmową (pozdrawiam wszystkich z
          produkcji!). I dodam, że większość z Filmówki mieszka w Centrum, bo
          najwygodniej. A Ty, ALBERT, to przepraszam, imieniem sobie kompleksy
          rekompensujesz???
      • Gość: Łodziak 20 Re: najlepsza dzielnica Łodzi (Do Małgorzaty) IP: *.pai.net.pl 07.06.05, 11:12
        Ja ci cholera dam PROWINCJE!!! Ty chyba nie wiesz jak wygląda prawdziwa
        prowincja?! Np.Teofilów nazywasz prowincją?! Chyba nigdy tam nie byłaś!!! Do
        centrum góra 25 minut, MPK doskonałe (2,5,8,13,76,78,81,83,84,87,89,96,151,153)
        praktycznie w kazdy punkt naszego miasta i jeszcze hen hen dalej... A Dąbrowa,
        Retkinia (10,12,14,68,69,76,86,98,99,152,158) już nawet nie będę wyminiał dalej
        bo dojazd też jest dobry!!! Poza tym te PROWINCJE sa bardziej zielone niż ten
        twój betonowy Manhatan!!! Teofilów sama zieleń i prosta droga na Zdrowie, z
        Retkini tez jest kawałek do Zdrowia... A Dabrowa może wogóle pustynia jest...
        Ja rozumiem, że Ci jest blisko wszędzie ale musisz zauwazyć ze na tych
        PROWINCJACH mieszka wiekszośc mieszkańców tego miasta... Ja mieszkam na
        Teofilowie i bardzo sie ciesze, z tego bo jest tu cicho i spokojnie. Podzielam
        nawet zdanie tego kogoś kto napisał ze dresiki to dobre chłopaki....Na dojazd
        nie narzekam, nawet jesli czasem jakaś awaria tramwajów była...
        To tyle pozdrawiam wszystkich Łodzian :-)
    • nowazona Re: najlepsza dzielnica Łodzi 06.06.05, 22:49
      Jasne, jasne... gdyby kaski było więcej to i pewnie trochę bardziej bym
      powybrzydzała. A tymczasem muszę się zadowolić tym co w zasięgu portfela. Tak
      więc z dwojga złego: Dąbrowa czy Teofilów co i dlaczego byście wybrali?
      • mag.gie Re: najlepsza dzielnica Łodzi 06.06.05, 22:53
        Dabrowa, cisza, spokój, jest dość zielono.
        Dresiarze są wszędzie, a poza tym wieczorkami mozna na forum siedzieć, a nie
        lazić:)
        Dobre połączenia komunikacyjne z innymi dzielnicami Łodzi.
        Młodziezy hałasującej i pijacej piwko pod sklepem raczej brak, za to plaga na
        Teofilowie.
        Moja przyjaciółka mieszka na Dabrowie i bardzo sobie chwali, a wczesniej
        mieszkała w centrum na ul. Uniwersyteckiej.
      • cassani Re: najlepsza dzielnica Łodzi 07.06.05, 11:31
        ja bym wybrał Bałuty
    • Gość: benek Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 00:56
      Szczerze mowiac nie znam Dabrowy i mieszkam na Teofilowie, wiec nie jestem
      bezstronny. Jesli Teofilow, to "C". Blokowisko, ale z ludzka twarza. Bardzo
      duzo zieleni, rozbudowana infrastruktura, i wbrew temu co sadza niektorzy -
      dobry dojazd do centrum tramwajem albo autobusem. Jesli jezdzisz samochodem to
      do centrum dojedziesz Krakowska w 15 minut. Pomysl tez o przyszlosci. Za jakis
      czas bedzesz miec blisko do obwodnicy Lodzi (Szczecinska), a i dojazd na
      Retkinie sie poprawi (nowa Kaczencowa). No i jak skoncza juz remont wiaduktu na
      Aleksandrowskiej poprawi sie dojazd do centrum. Dresiarze? Raczej malo, w
      wiekszosci meiszkaja ty starsi ludzie, albo mlode malzenstwa. W tym roku maja
      byc pomalowane dwa lub trzy kolejne wiezowce (Rydzowa). Do tego masz basen na
      Rojnej. Jest kilka przyjemnych osiedlowych sklepow, np. 'Jedrek' (Rydzowa kolo
      aptek) z rewelacyjna, w 100% damska obsluga ;-)
      Problemem moze byc akustyka mieszkan. Sprawdz jak to jest w twoim przypadku, bo
      moze sie okazac,ze wymarzone mieszkanko okaze sie koszmarem. Bylo tak z moim
      poprzednim lokum na Teofilowie. Mieszkalem sam, ale zylem zyciem sasiadow,
      sluchajac ich rozmow, klotni, telewizorow i innych odglosow... Teraz mieszkam
      kilkaset metrow od starego miejsca - problem ten sam, ale zainwestowalem w
      wyciszenie scian i da sie przezyc.
      Napisz gdzie konkretnie jest potencjalne mieszkanie, moze bede cos wiedzial na
      temat otoczenia.
      Pozdr
      benek
      • Gość: boards_of_warsaw Re: najlepsza dzielnica Łodzi IP: 212.180.161.* 07.06.05, 03:47
        ja tez stawiam na TEOFILÓW "C" !!! zielono, w miare przestronnie i super
        infrastruktura. Poza tym sąsiedzi (przynajmniej we wieżowcu w którym ja się
        wychowałem na Rydzowej i w okolicznych) -extra!
    • niki-ta Re: najlepsza dzielnica Łodzi 07.06.05, 10:46
      Mieszkam na Dąbrowie - w okolicach ul. Rydla. Więc też bezstronna nie będę.
      Ale...
      1. Dąbrowa ma bardzo dobre połączenie komunikacyjne z całym miastem :)
      2. Ryneczek - jedni lubią inni nie - ale zawsze świerze warzywa i owoce masz
      pod ręką.
      3. A jak lubisz hipermarkety - na Przybyszewskiego masz jeden, a skrótem przez
      Chojny drugi - Carefourr
      itd....
    • cassani B A Ł U T Y A R E T H E B E S T ! ! ! 07.06.05, 11:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=24853460
      • szprota ten pan ma rację! 07.06.05, 12:13
        mój mąż by nie zbałuciał.
        • Gość: sdh Re: ten pan ma rację! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 07.06.05, 13:10
          mój znajomy mieszka w Żabiczkach - co o tym osiedlu sądzicie?
    • moim_zdaniem Re: najlepsza dzielnica Łodzi 07.06.05, 13:16
      Wybierz Teofilów, Dabrowa to osiedle starych ludzi, dużo tu menelstwa,
      mieszkania tragiczne: małe i ciasne, bloków naćkane co kilka metrów. Brrr, wiem
      co mówie, bo przez 12 lat tam mieszkałam, a teraz odwiedzam tam teściów więc
      mam wiadomosci z pierwszej ręki. Poza tym popytaj fachowców z biur obrotu
      nieruchomościami, Dabrowa to obecnie jedna z najtańszych dzielnic w Łodzi,
      zastanów się dlaczego? Wybierz teofilów, tam chociaż coś robią, żeby upiększac
      to osiedle, a Dąbrowa to stagnacja. Posłuchaj mnie, obiektywnej osoby.
      Pozdrawiam
    • evonka Re: najlepsza dzielnica Łodzi 07.06.05, 14:21
      Dobrze i się mieszka na Bałutach. To suąz dzielnica, więc i rejony różne..
      Słynne okolice Limanowskiego oczywiście mogą odstraszać, ale to raptem
      niewielki kwartalik.. A na Bałutach masz i piękny Julianów z parkiem, i
      Radogoszcz w miarę ludzki do mieszkania, i Doły zielone całe, ktore polecam
      całym sercem!! I jeszcze parę innych fajnych miejsc! To jest dobra dzielnica,
      dobrze skomunikowana, bez wielkich blokowisk, z dużą ilością zieleni. A i
      ludzie fajni! ;-))
      • moim_zdaniem Re: najlepsza dzielnica Łodzi 07.06.05, 14:44
        Ludki, ale ona konkretnie zapytała: Teofilów czy Dąbrowa, a Wy wyskakujecie z
        Bałutami tudzież Radiostacją itp. Nie doczytaliście.....
        • evonka no masz rację... 07.06.05, 14:46
          z dwojga złego wybrałabym coś zupełnie innego.... Dąbrowa jest duża więc pewnie
          ma miejsca i fajne i do bani.. a i na Teofilowei się takowe znajdą... dla mnie
          to porównywalne osiedla, moze z niewielką przewagą Teofilowa
    • avatary Pytasz o najlepsza dzielnicę, a każesz wybrać 07.06.05, 14:41
      pomiędzy Teofilowem a Dąbrową... to jak propozycja H.Forda z dowolnym kolorem
      samochodu do wyboru pod warunkiem, ze będzie czarny. W Łodzi nie ma dobrych
      dzielnic. Łodź to masto wyspowe. Oazy normalnosci na oceanie biedy,
      patologii,rozpadu. Czasem taka oaza to pojedyncze mieszkanie, czasem cały dom,
      czasem fragment ulicy, czasem nawet dzielnicy...ale zawsze sa to wyspy.
      Doskonała Robota komunistów którzy wpuścili do centrum proletariat owocuje tym,
      że wszystko co wiesz o "normalnym" miescie tu sie nie sprawdza. To jest moja
      wynikająca z doświadczania i obserwacji tego miasta odpowiedź na tak postawione
      pytanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka