Dodaj do ulubionych

Muzeum Sztuki?!

IP: *.193.186.195.dial.bluewin.ch 20.07.02, 21:55
Przepraszam za slowa krytyki z ktorymi ludzie sie moga niezgodzic,ale
trudno. Chodzi mi o muzeum sztuki w Lodzi. Nie moge scierpiec tej
ekspozycji. Zadnego impresjonizmu, baroku czy innych troche starszych
okresow sztuki. Tylko wspolczesnosc ktora wg mnie nie ma nic wspolnego ze
sztuka.Szukam ludzi ktorzy uwazaja podobnie.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Muzeum Sztuki?! 20.07.02, 22:21
      ale przeciez Muzeum Sztuki w Łodzi to głównie zbiory nowoczesne...z tego właśnie słynęło kiedyś to muzeum..
      Jeżeli chcesz odmiany, to zapraszam do Muzeum Wnętrz Fabrykanckich, przy Muzeum Sztuki w Łodzi:)P

P.S. zgadzam się co do tego, że nowoczesna sztuyka jest dziwną sztuką;)
      • Gość: Jezyk Re: Muzeum Sztuki?! IP: *.193.186.195.dial.bluewin.ch 20.07.02, 22:31
        Dziekuje za zaproszenie, chetnie skorzystam.Ciesze sie,ze nie tylko ja uwazam
        ta sztuke za dziwna.
        • kropka. Re: Muzeum Sztuki?! 21.07.02, 00:56
          a komputer nie jest dziwny? Albo loty na księżyc? Świat idzie z postępem, a
          sztuka ma stać w miejscu? Ciągle kwiaty w wazonie i bitwy pod Grunwaldem?
          pozdrawiam
          • geograf Re: Muzeum Sztuki?! 21.07.02, 10:32
            Kropko. o gustach sie nie dyskutuje;)
            Widocznie Jezyk woli tradycyjne obrazy etc. :)
            Ja również;)
            • jezyk7 Re: Muzeum Sztuki?! 22.07.02, 20:33
              Serdeczne dzieki za wsparcie, ale kropka ma troche racji z tym, ze mnie nie
              przekona.
              • kropka. Re: Muzeum Sztuki?! 22.07.02, 20:41
                Eeeetam: nie przekona. Jak bym Cie oprowadziła po Muzeum Sztuki to nie tylko
                bym Cie do niej przekonała, ale i zaciekawiła. Bo sztuke najnowszą trzeba
                poznać i zrozumieć. Wtedy naprawdę jest fascynująca. :))))
                • Gość: marcin_ Re: Muzeum Sztuki?! IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 21:31
                  Niestety wspolczesna sztuka jest znacznie bardziej wymagajaca dla odbiorcy, nie
                  da sie jak kiedys dostrzec w obrazie pieknego ciala badz pejzazu, albo
                  wspanialych kolorow, tutaj trzeba je zrozumiec. Artysci operuja konwencjami lub
                  tworami intelektualnymi i na ich podstawie tworza prace bedaca bez znajomosci
                  merytoryczne jedynie bazgrolami. Jeszcze niedawno np pop-art lub pochodne arty,
                  byly nastawione na odbior wizualny, ale teraz np taki Opalko , jego obrazy to
                  jedynie suche beznamietne ciagi cyfr malowane pedzlem, tysiace cyferek na
                  jednym plotnie. Niby co to jest jak to ugryzc, dlaczego ludzie uwazaja ze to
                  dobre jest? Trzeba wiedziec ze facet zapisuje w ten sposob czas spedzony przy
                  plotnie i tworzy cos w rodzaju pamietnika przemijania. Jeszcze trudniej z
                  takimi jak Strzeminski, Kobro, to sztuka konceptualna, tutaj z kolei bez
                  zagadnien czysto plastycznych kazdy zginie, podam prosty przyklad zasady tej
                  sztuki. (Porownajmy obrazy z kamery VHS, Podczerwonej , badz czulej na
                  ultrafiolet, kazda da zupelnie inny obraz choc bedzie rejestrowac ten sam
                  motyw. Dlaczego w takim razie pokazuja co innego? co jest prawda? Jak widze ja?
                  Na takim gruncie snuja sobie rozwazania artysci w swoich pracach:):-)))
                  • jezyk7 Re: Muzeum Sztuki?! 22.07.02, 21:50
                    Prawdopodobnie macie racje, ale jak bylam w Muzeum to nikt nas (bo bylam z kolezanka) nie oprowadzil. I wlasnie dlatego wyszlysmy z tego muzeu kompletnie zdegustowane. Nastepnym razem sprobuje sobie wykobinowac przewodnika.

Serdeczne dzieki za cierpliwosc (i tak uwierze gdy ktos mnie oprowadzi i wytlumaczy).

Pzdr.
                  • kropka. Re: Muzeum Sztuki?! 23.07.02, 19:05
                    Marcin_, kropka. jest pod wrażeniem :-)
                    • jezyk7 Re: Muzeum Sztuki?! 24.07.02, 21:48
                      Ja tez pod duzym. Jak wroce do Lodzi to musze jeszcze raz tam pojsc, ale z jakims przewodnikiem.:)
                  • khuti Re: Muzeum Sztuki?! 24.07.02, 23:06
                    Do twojej zupelnie wartosciowej wypowiedzi wkradl sie jednak maly blad.
                    Strzeminski to nie sztuka konceptualna, bo ta pojawila sie na przelomie lat 60.
                    i 70.. Droga artystyczna Strzeminskiego to konstruktywizm, suprematyzm i
                    najwazniejszy - unizm. Nie zebym sie czepial, bo tez jestem pod wrazeniem.

Pozdrawiam
    • chupacabra Re: Muzeum Sztuki?! 24.07.02, 22:45
      Hm, a kogo widzisz na bilecie do Muzeum Sztuki? To W. Strzemiński i jego żona
      K. Kobro - artyści działający w ruchu ar (artyści rewolucyjni) w 20-leciu
      międzywojennym. I to oni w duzej mierze przyczynili się do założenia tego
      muzeum właśnie dla sztuki nowoczesnej.Pozdrowionka.
      • jezyk7 Re: Muzeum Sztuki?! 25.07.02, 01:25
        Ja zazwyczaj chodze w dni wolne. W ferie zimowe bylam w tym muzeum i byla
        fajna wystawa ze sztuki raczej dawniejszej. No ale juz mnie troche
        przekonaliscie, ze rzeczywiscie to muzeum jest nastawione na sztuke nowoczesna.

Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka