Dodaj do ulubionych

Kto z Łodzi zna Grudziądz?

14.06.05, 18:21
„Zna” oznacza dla mnie – był w tym miescie lub posiada podstawowe informacje
na jego temat (polozenie, +/- ilosc mieszkancow, może cos wiecej). A może
ktos stad pochodzi?

Z gory dziekuje za odpowiedzi - te powazne. Pozwola one na zaspokojenie mojej
ciekawosci i proznosci :-) dot. mojego rodzinnego miasta. Pozdrawiam
Wszystkich , a ewentualnie zaciekawionym podaje adresy stron z ogolnymi
informacjami + zdjeciami na temat G-dza .

pl.wikipedia.org/wiki/Grudzi%C4%85dz
w3.man.torun.pl/~mjsz/Grudziadz/
Obserwuj wątek
    • huann Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 14.06.05, 18:26
      nie byłem,
      położony dawniej w woj. toruńskim (dziś: kujawsko-pomorskim) ale tuż przy
      biegnącej Wisłą granicy bygdoskiego, obecnie miasto powiatowe liczące nieco
      ponad 100 000 mieszkańców, całoroczny PTSM, kolej, pociąg, most na Wiśle, wysoki
      brzeg powyżej Wisły, poniżej miasta ujście rzeki Osy do Wisły, nad jeziorem na
      południe od miasta (Rudnickim (?) ośrodki wypoczynkowe w lesie...
      uf, co tam jeszcze...
    • Gość: Bart Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? IP: 193.151.115.* 14.06.05, 18:34
      Ja tam sie nie znam, ale Grudziądz bardzo mi się podoba, tramwaje mykają szybko
      (wzbudzana sygnalizacja), rynek super, klimat jest.
    • michael00 Myśmy wojsko spod Grudziądza... 14.06.05, 19:03
      dodo66 napisała:

> „Zna” oznacza dla mnie – był w tym miescie

O, to ja się łapię! Byłem w zeszłe wakacje dwa razy. Raz jak mi auto tam
      zalawetowali, a drugi, jak odbierałem.
      Ale czy znam ... no znam dworzec, wnętrze taksówki i trasę w kierunku Łeby, ale
      tylko z widzenia :/
    • major.bien Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 14.06.05, 20:16
      Grudziądz koło Torunia.Wisła.Miasteczko koło 100tys ludzi.Janusz Dzięcioł. To są
      moje wiadomości na temat Grudziądza ;) Był tam kiedyś duży Polmozbyt, bo w
      połowie lat osiemdziesiątych mój dziadek dostał talon na dużego fiata, w Łodzi
      nie było i odbierał w Grudziądzu. Do dzisiaj nie wiem dlaczego. Niestety zabrał
      tajemnicę do grobu :) Jeszcze domyślam się, że stacjonuje tam wojsko, bo kojarzy
      mi się pieśń:"Mamy d.u.p.y jak z mosiądza, my są chłopcy spod Grudziądza".
    • Gość: tetetka5 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.06.05, 21:28
      byłem w Grudziądzu 2 razy.Kilka lat temu wybrałem się tam rowerem.Wyjechałem z
      Łodzi przed 5 rano,później przez Kutno,Płock,Włocławek,Lipno,Golub-Dobrzyń
      dojechałem około 21 do Grudziądza.Zrobiłem bodaj 263 km.Następnego dnia nie
      czułem się najlepiej ale byłem szczęśliwy ,iż udało mi sie w jeden dzień
      pokonać taka trasę.Powtórnie byłem w Grudziądzu również rowerem ale było to w
      trakcie dłuższej wyprawy .Wtedy dość dokładnie zwiedziłem to miasta.Spodobało
      mi się .Szczególnie rynek robi wrażenie.No i ten weksel dla tramwajów przed
      dworcem.Jest to bodaj największe polskie miasta do którego nie prowadzi żadna
      zelektryfikowana linia kolejowa.
      • dodo66 Gratulacje dla Tetetki5 i Lodzi 14.06.05, 21:33
        Gratuluje kondycji! Bo mnie meczy nawet jazda samochodem do Lodzi. Pozdrawiam. A
        mnie Lodz sie niesamowicie podoba. Oczywiscie pod warunkiem, ze wiekszosc
        starowki zostanie odrestaurowana. Co mnie cieszy, ze Lodz sciaga coraz wiecej
        inwestorow i w niektorych analizach nazywana jest "Tygrysem Polski"
    • kicia7 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 14.06.05, 22:11
      Ja wiem gdzie jest w Grudziadzu salon Fiata, bo sobie tam kupowałam jeden korek
      co mi go wywaliło w drodze. A poza tym jak dla mnie jest to bardzo dłuuugie
      miasto na trasie Łódź-Gdańsk, ale bardzo dobrze oznakowane.
      • dodo66 Grudziądz-dlugie miasto ? 14.06.05, 22:25
        Dla Łodzianki? Mysle, i ... To dla mnie Łodż jeszt dluga i szeroka. A w tej
        chwili przez G-dz do Łodzi sie nie przejezdza.. Pewnie szkoda. Pozdrawiam
        • Gość: leslaw_m Re: Grudziądz-dlugie miasto ? IP: *.devs.futuro.pl 14.06.05, 23:52
          > Dla Łodzianki? Mysle, i ... To dla mnie Łodż jeszt dluga i szeroka. A w tej
          > chwili przez G-dz do Łodzi sie nie przejezdza.. Pewnie szkoda. Pozdrawiam
          mozna we włocławku odbić na golub ,wąbrzeżno i cos tam przez grudziądz,
          dolną grupę lub malbork nad morze,
          trasa krajoznawcza,dla lubiących zakręty i ciekawe widoki.polecam

miasto przyjemne jak dla turysty,
          z hotelu energetyk wychodzi się prosto na pomost nad jez.rudnickim
          w miescie szerokie ulice z wydzielonymi torowiskami,
          jak na 100 tys.miasto to dla mnie super
          • kicia7 Re: Grudziądz-dlugie miasto ? 16.06.05, 23:19
            Gość portalu: leslaw_m napisał(a):

> > Dla Łodzianki? Mysle, i ... To dla mnie Łodż jeszt dluga i szeroka. A w t
            > ej
            > > chwili przez G-dz do Łodzi sie nie przejezdza.. Pewnie szkoda. Pozdrawiam
            >
            > mozna we włocławku odbić na golub ,wąbrzeżno i cos tam przez grudziądz,
            > dolną grupę lub malbork nad morze,
            > trasa krajoznawcza,dla lubiących zakręty i ciekawe widoki.polecam
            Ja właśnie tak jeżdżę z Łodzi do Gdańska i z powrotem. Jedynką jechłam jeden
            raz i następny raz pojadę, jak będą tam dwa pasy ruchu w każda stronę, a
            skrzyżowanie w Krośniewicach będzie dwupoziomowe. A poza tym moja trasa jest
            naprawde piękna widokowo.
            • topjes Re: Grudziądz-dlugie miasto ? 18.06.05, 09:33
              > Ja właśnie tak jeżdżę z Łodzi do Gdańska i z powrotem. Jedynką jechłam jeden
              > raz i następny raz pojadę, jak będą tam dwa pasy ruchu w każda stronę, a
              > skrzyżowanie w Krośniewicach będzie dwupoziomowe. A poza tym moja trasa jest
              > naprawde piękna widokowo.

W Malborku just równie fantastyczne skrzyżowanie :)))

pzdr
              topjes
    • maruda Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 14.06.05, 23:22
      Moja Babcia ma wiele pięknych wspomnień związanych z tym miastem, bo urodziła się tam i wychowała do wojny. Ja wiem z jej opowiadań, że to ładne, spokojne miasto, bez gwaru, pospiechu, z ładnymi uliczkami i kamienicami. Cały czas łudzę się, że uda mi się jeszcze z pojechać tam z Nią :-) Żeby opowiedziała mi więcej. Mam do tego miasta dziwny sentyment, mimo, że w zasadzie babcia i prababcia były tam tylko "przejazdem" (na te kilkanaście lat, heh :) ).

Acha... w Grudziądzu (albo gdzieś pod) przed wojną był szpital psychiatryczny (a może więzienie?) dla kobiet... Zostały po nim jakieś ślady? Budynki? Pracowała tam moja prababcia...
      • dodo66 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 14.06.05, 23:30
        Szpital psychiatryczny pod G-dzem znajduje sie nadal w Gruppie( m-scowosc na
        trasie Lodz-G-dz). W pieknej starej willi, widocznej z trasy. Slynne wiezeinie
        dla kobiet natomiast w c-trum miasta. Jak masz sentyment do tego miasta, to
        przyjezdzaj, to tylko 4-5 godzin samochodem.. Miasto ma faktycznie niezwykla
        aure, nie potrafie sie od niej uwolnic, mimo ze nie mieszkam tam juz od 20 lat
        .. Sa wakacje ..pomysl ..
        • maruda Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 14.06.05, 23:42
          Muszę zatem uściślić moje informacje co do miejsca pracy prababci :)
          Będę się starał jak co roku namówić Babcię na weekend sentymentalny, moze tym razem się uda... :)
          Ale kto już ma wakacje ten ma ;-)
          dla mnie zaczynają się dopiero 5 lipca :(
          • dodo66 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 14.06.05, 23:51
            Staraj sie .. Po drodze tez duzo ciekawych miejsc a G-dz nie bedzie
            rozczarowaniem .. Znam to z dosw. Wszyscy sa zachwyceni ..
        • topjes Jaka Gruppa? 15.06.05, 09:35
          Nie ma takiej miejscowości :) Jest Dolna Grupa i Górna Grupa. Można się przez
          nie przejechać nawet pociągiem jadąc od Laskowic Pomorskich (stacja przesiadkowa
          dla pośpiechów na trasie nad morze) do Grudziądza.

pzdr
          topjes
    • Gość: flip Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? IP: *.p.lodz.pl 14.06.05, 23:37
      No - to przeciez jedno z najladniejszych miast w PL. Kapitalne spichrze na
      skarpie, zadbane Stare Miasto - i przezacny tramwaj :-). Dane geograficzne sa
      nudne, wiec ich nie przytoczymy w tym miejscu.
      Pozdrawiamy Grudziadz.
      • dodo66 Jedno z najladniejszych miast w PL ? 14.06.05, 23:53
        Lubie to miasto ale staram sie byc obiektywna. Dlaczegp piszesz " jedno z
        najladniejszych miast" ?
        • Gość: flip Re: Jedno z najladniejszych miast w PL ? IP: *.p.lodz.pl 14.06.05, 23:55
          Bo nie mam konstrukcji psychicznej takiej, zeby powiedziec: najladniejsze i
          basta. Jest pare ladnych, m.in. Przemysl. Grudziadz sie zalapuje :-) Miasto ma
          charakterek i juz.
          • dodo66 Co do Przemysla jestesmy tez zgodni ... 15.06.05, 00:01
            Jest nawet ladnniejszy niz G-dz.. Kocham to miasto i marze, zeby tam wrocic..
            usiasc na tym niesamowitym starym rynku i karmic golebie .. I czuc atmosfere
            ubieglego wieku .. Nigdy takiej atmosfery nie czulam w zadnym innym miescie tak
            intensywnie
            • Gość: flip Re: Co do Przemysla jestesmy tez zgodni ... IP: *.p.lodz.pl 15.06.05, 00:02
              :-)
              Przesylamy calusy dla pokrewnej duszyczki :-)
              • dodo66 Re: Co do Przemysla jestesmy tez zgodni ... 15.06.05, 00:07
                Dzieki .. Jest duzo rzeczy na swiecie swiadczacych o pokrewosci dusz .. Teraz
                odkrylam nowa - fascynacje miastami. Wyniki mojego forum beda mialy charakter
                poznawczy pod wieloma wzgledami. Pozdrawiam. Dobranoc.
                • Gość: flip Re: Co do Przemysla jestesmy tez zgodni ... IP: *.p.lodz.pl 15.06.05, 00:09
                  O tak - na szczescie w Europie maja jeszcze miasta z prawdziwego zdarzenia.
                  Jest co ogladac do konca zywota :-)
                  Z ostatnio "odkrytych" ladnych - i blisko - polecamy Zytawe (Zittau)...
                  • dodo66 Zittau .. 15.06.05, 00:19
                    Alles klar .. Wird notiert .. Warum denn nicht ?
      • Gość: flip Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? IP: *.p.lodz.pl 14.06.05, 23:54
        No i jeszcze jedno: chinoiserie na scianach w Kosciele Jezuitow. Cudo...
    • pan.agrafek Jak to kto...... Romek! 14.06.05, 23:54
    • mistrz_i_frateressa My znamy 15.06.05, 01:14
      Właśnie byli. I są zachwyceni: widokiem z Góry Zamkowej, spichrzami, rynkiem,
      tramwajami, mostem przedługim i przecudowną ciszą zalegającą nad miastem w
      niedzielne popołudnie... nawet mimo pewnej ilości tzw. elementu miejscowego,
      który wszakże w każdym mieście jest obecny, aczkolwiek tejże obecności nie narzucał.
      Pozdrawiamy. Wrócimy do Grudziądza z pewnością :)
      • dodo66 Pozdrawiam Łódź .. 15.06.05, 08:21
        ..miasto, którego nazwa jest najtrudniejsza do wystukania na klawiaturze
        peceta:-)Dzieki za przychylny post. Element faktycznie jest - G-dz dotkniety
        jest 25 % bezrobociem i w przeciwieństwie do Łodzi, która jak słysze i czytam ma
        realne szanse na zmniejszenienie tego problemu, to w G-dzu ono sie jeszcze
        niestety powieksza. Koniec smutkow. Milego dnia !
    • topjes Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 15.06.05, 09:45
      Byłem tam kilkukrotnie, miesiąc mieszkałem :)
      Ogólnie wspaniałe miasto. Przepiękne stare miasto - Toruń przy Grudziądzu to
      nieporozumienie. Wspaniały widok znad wisły na miasto - i z jednej i z drugiej
      strony rzeki. Większy spokój niż w Łodzi. Choć to odczucie związane jest też z
      tym, że tu się pracuje w morderczym rytmie, tam zawsze tylko odpoczywałem.
      Bardzo fajne stare miasto, tramwaje. Nawet 10 lat temu było tam dużo czyściej i
      kamienice były w lepszym stanie niż w Łodzi będzie za 5 lat.
      Choć w centrum często można było się natknąć na element - jest też sporo biedy.
      Nigdy nie zapomnę dużej ilości dzieciaków wąchających butapren, szwędających się
      regularnie po starym mieście - głównie w tym parku ze wzgórzem (jakiś tam pomnik
      jest o ile dobrze pamiętam).
      Całe miasto zresztą ładne, dobrze skomunikowane. Pamiętam też jakie ogromne
      wrażenie na mnie zrobiły osiedla mieszkaniowe wzdłuż wisły - np Strzemięcin.
      Bloki 10-piętrowe (ale takie pojedyncze, a nie przegubowce) na skarpach, z
      widokiem na Wisłę - bardzo fajne.
      Do tego okolica - Warlubie, Rybno itd itp - przefajne miejsce na wypady
      rowerowe. Zamki krzyżackie, jeziora, lasy, właściwie bory. Hmmm - zaczynam
      tęsknić ;)

pzdr
      topjes

• dodo66 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 15.06.05, 17:41
        Dzieki za tyle pochwal,az sie boje ze mozesz byc z Grudziadza:-)
      • mmk9 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 16.06.05, 08:35
        Topjes, ty te bloki naprawdę chwalisz ? Ja to bym je tentego,no...Choć
        mieszkańcom można pozazdrościć widokow.
        • topjes Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 16.06.05, 08:53
          > Topjes, ty te bloki naprawdę chwalisz ? Ja to bym je tentego,no...Choć
          > mieszkańcom można pozazdrościć widokow.

Tak, chodziło mi o tę stronę - widok mieszkańców. Fakt, że lepiej jak by tam
          stały domki. Ale podobało mi się to, że jedni mają widok z bloku na hałdy albo
          inne bloki, a tamci mieli piękny widok na rzekę i pola :)))

Zresztą - o ile dobrze pamiętam to osiedla w Grudziądzu są ogólnie dosyć
          przyjemne - nie są strasznie ciasne czy "zablokowane" 10-piętrowcami jak w
          Łodzi. To też sprawia przyjemniejszy klimat.

pzdr
          topjes

pzdr
          topjes
          • mmk9 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 16.06.05, 15:14
            Od tamtej strony to pewnie że tak, ale jak się patrzy z drugiego brzegu Wisły,
            to one jednak szokują przy starej zabudowie. Chyba, że je może jakos
            przerobiono/pomalowano/ od tych czasow kiedy ostatni raz patrzyłam. Czasem to
            pomaga.
            • dodo66 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 16.06.05, 16:11
              Widok z wiezowcow nad Wisla jest zachwycajacy. Natomiast one same powoli sa
              ocieplane a zatem i malowane , w zwiazku z czym juz niedlugo ich wyglad nie
              bedzie szpecil panoramy miasta od strony Wisly. (MMK9-wyslalam Ci mailem 4
              zdjecia na ten temat)
              • topjes Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 16.06.05, 16:32
                (MMK9-wyslalam Ci mailem 4
                > zdjecia na ten temat)

wyślij i mnie :)

pzdr
                topjes
                • dodo66 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 16.06.05, 22:09
                  Zaraz to zrobie
              • mmk9 Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 17.06.05, 09:11
                Wielkie dzięki, odpiszę ci później na priva.
    • teufel Re: Kto z Łodzi zna Grudziądz? 17.06.05, 09:35
      Masz może jakieś fotki tramwajów:>??
      • dodo66 Re:Zdjecia tramwajow 17.06.05, 12:47
        Gdybym nie zajrzala na Twoje strony www bylabym sklonna myslec ze zartujesz.
        Niestety nie mam, ale juz niedlugo bede w G-dzu i jesli nie zapomne to strzele
        Ci kilka zdjec.
        • Gość: Bart W TV4 o Grudziądzu IP: 193.151.115.* 17.06.05, 18:34
          > Gdybym nie zajrzala na Twoje strony www bylabym sklonna myslec ze zartujesz.

To się nazywa profesjonalne podejście do sprawy....

wracając do tematu, to w tv4 był reportaż o Grudziądzu w ramach programu "coś
          tam odkrywcy". Program odwiedza z kamerą różne miasta wskazane przez widzó.

No i właśnie był konkurs, który polegał min. opowiedzeniu na pytnnie "Czy w
          Grudziądzu jeżdżą tramwaje po jednym torze w dwóch kierunkach?".
          • dodo66 Re: W TV4 o Grudziądzu 17.06.05, 23:35
            Dziekuje. A co do pytania konkursu, poniewaz czasami nie mysle prawa a lewa
            polkul, to wyobrazilam sobie 2 mijajace sie na jednym torze tramwaje
            "jednosladowe":-). Skoro widziales program, to moze jedno slowo jak Ci sie
            podobal ?
            • Gość: Bart Re: W TV4 o Grudziądzu IP: 193.151.115.* 18.06.05, 01:06
              Bardzo
        • teufel Re:Zdjecia tramwajow 17.06.05, 18:55
          dodo66 napisała:

> Gdybym nie zajrzala na Twoje strony www bylabym sklonna myslec ze zartujesz.

O tramwajach się nie żartuje;-) :)

> Niestety nie mam, ale juz niedlugo bede w G-dzu i jesli nie zapomne to strzele
          > Ci kilka zdjec.

Byłoby super:D
          • dodo66 Re:Zdjecia tramwajow 17.06.05, 23:36
            To juz teraz mysle,ze na pewno nie zapomne. Czy powinnam uchwycic na zdjeciach
            cos szczegolnego?
            • teufel Re:Zdjecia tramwajow 19.06.05, 22:41
              Tramwaje:D. Najlepiej całe:) I nie ucinać pantografu - takie cuś na górze co dotyka trakcji:)
    • dodo66 Dziekuje Wszystkim za odpowiedzi 19.06.05, 21:08
      Tych, ktorzy beda mieli ochote jeszcze napisac informuje, ze wroce tu za 2
      tygodnie. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka