princesswhitewolf 17.09.26, 15:18 Czy to prawda ze dzis to otrzymaly te regiony? Jest ktos z tych regionów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nadkomisarz_przyzwoita Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 15:23 Tak bo putler ostrzeliwal dzisiaj zachodnią Ukrainę. Bez obaw w Polsce nie ma wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:05 W lublinie licea przesiedziały e szatniach, piwnicach, część przeszła do parkingu pod centrum handlowym. U mnie w pracy każdy lekceważył, choc słychać bylo bardzo głośno i wyraźnie. Nie było wątpliwości co to za dźwięk. Nikt do podziemnego parkingu nie biegl. U męża- też instytucja państwowa również zlali temat. U nich nie ma nawet procedur na taka okolicznosc, chyba nawet piwnicy nie maja w siedzibie. Kolega pracujący w jednej z inspekcji byl akurat na zmianie w Dorohusku, 4 km od miejsca gdzie dróg trafil w stacje paliw. Granice momentalnie zamknięto a oni do odwołania alarmu przesiedzieli w schronie iż innymi pracownikami granicy i celnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:10 W Wlkp dzieciątko miało wczoraj znowu trenowana procedurę azylu. Jak samo stwierdziło, to jest idiotyzm, bo każdy terrorysya wie, że jak otworzy drzwi, to znajdzie dzieci skulone pod ścianą. Oraz, że mając tą wiedzę strzelałby odrazu w ściany na wysokości kolan 🤷♀️ Oraz, że idiotyzmem jest zakładać w procedurze, że woźny po wejściu terrorysty do szkoły, odpala alarm, bo woźny dostałby kulkę w łeb na dzień dobry i tyle by tego alarmu było. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:11 No ale zarabiają firmy prowadzące szkolenia 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:15 Pewnie, idiotyzm. Po co szkolić dzieci. Niech tam idą na linie strzału terrorysty, po co tam się próbować chronic... Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:28 partytura2026 napisała: > Przeczytałaś ze zrozumieniem? Ja tak. I próbuje zrozumieć co postulujesz w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 21:09 To tak samo, jak przy ewakuacji szkoły zbiorka pod ścianą. Akurat, żeby było kogo spod gruzów wyciągać. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:54 nick_z_desperacji2 napisała: > To tak samo, jak przy ewakuacji szkoły zbiorka pod ścianą. Akurat, żeby było ko > go spod gruzów wyciągać. No ale dokladnie NIE pod sciana! Kazda klasa ma wyznaczone miejsce zbiorki (m.in. to cwicza przy okazji Fire Drills) & te miejsca sa bardzo wyraznie wybrane w takiej odleglosci od budynku zeby uniknac potencjalnego zagrozenia gdyby cos plonacego zaczelo spadac, okna pekac z goraca etc. To nawet ja pamietam z moich szkol w latach 60tych & 70tych XX wieku - zbiorka miala byc na boisku - w sensible odleglosci od budynku szkolnego. BTW, jesli rodzice maja watpliwosci, wszystko pewnie mozna zawsze omowic z administracja szkoly - again, just in case. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:59 Widziałam teraz próbną ewakuację przedszkola córki, dzieci bardzo sprawnie pobiegły za paniami w odległe od budynku miejsce na podwórku. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 00:13 Na podwórku??? Przy ataku z powietrza? Czy kogoś poebao? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 00:19 A, przepraszam, gdzie są z reguły punkty zbiórki do ewakuacji, w piwnicach? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 07:53 angazetka napisała: > A, przepraszam, gdzie są z reguły punkty zbiórki do ewakuacji, w piwnicach? No u nas były w piwnicach. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:08 Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:13 szare_kolory napisała: > angazetka napisała: > > > A, przepraszam, gdzie są z reguły punkty zbiórki do ewakuacji, w piwnicac > h? > > No u nas były w piwnicach. Nie ma takiej opcji, punt zbiorki do ewakuacji jest dokladnie opisany w prawie budowlanym i przepisach pozarowych. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:38 Nie ma takiej opcji, punt zbiorki do ewakuacji jest dokladnie opisany w prawie budowlanym i przepisach pozarowych Może mówi o jakiejś zamierzchłej powojennej przeszłości. Bo taki absurd jak zbiórka EWAKUACYJNA w piwnicy to nawet w tak absurdalnym kraju jak nasz raczej się nie wydarza. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:52 35wcieniu napisał(a): > Może mówi o jakiejś zamierzchłej powojennej przeszłości. Bo taki absurd jak zbiórka EWAKUACYJNA w piwnicy to nawet w tak absurdalnym kraju jak nasz raczej się nie wydarza. Wczorajszy dzień to przeszłość, dla niektórych nawet zamierzchła. I tak, dzieci z podstawówek i przedszkoli zostały sprowadzone do piwnic. Ja nie twierdzę, że to jest ustalony punkt zbiórki ewakuacyjnej. Po prostu to wczoraj nastąpiło. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:21 Ja nie twierdzę, że to jest ustalony punkt zbiórki ewakuacyjnej. Po prostu to wczoraj nastąpiło. No to zgłoś zarówno do straży jak i do kuratorium, bo macie tam debila, który z niewiadomych przyczyn łamie przepisy ppoż. I to w liczbie mnogiej? "Podstawówek i przedszkoli"? I nikt z obecnych nauczycieli nie ma żadnej wiedzy w temacie, wszyscy jak te barany polazły za nim, czy co to za przedziwna sytuacja, którą opisujesz? Rodzice też teraz sobie siedzą z porozdziawianymi paszczami, zamiast się douczyć i zareagować? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:48 35wcieniu napisał(a): > Ja nie twierdzę, że to jest ustalony punkt zbiórki ewakuacyjnej. Po prostu t > o wczoraj nastąpiło. > > No to zgłoś zarówno do straży jak i do kuratorium, bo macie tam debila, który z niewiadomych przyczyn łamie przepisy ppoż. Przyczyny były ustalone, a odbyło się to na polecenie burmistrza, o ile dobrze rozumiem. > nikt z obecnych nauczycieli nie ma żadnej wiedzy w temacie, wszyscy jak te barany polazły za nim, czy co to za przedziwna sytuacja, którą opisujesz? Rodzice też teraz sobie siedzą z porozdziawianymi paszczami, zamiast się douczyć i zareagować? No widzisz, jesteś bardzo mądra i ładnie klepiesz w klawiaturę na forum, a życie się toczy tak, jak się toczy. Poczekamy, aż te alerty rozleją się szerzej, a podejrzewam, że to nastąpi. Wtedy pogadamy o tym co kto powinien, kto jest mądry, a kto jest głupi i kiedy najlepiej się wykłócać z kim i o co. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:54 No luz, przecież "mi to tito", możesz sobie siedzieć i w bunkrze jak uważasz że nic się nie da zrobić z niekompetencją osób, za którymi wszyscy idą jak barany. Nic mi do tego, siedźcie sobie przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:13 No fajnie, tyle że ja pisałam o ćwiczeniach z ewakuacji, a nie o reakcji na wczorajsze wycie syren. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:59 35wcieniu napisał(a): > Nie ma takiej opcji, punt zbiorki do ewakuacji jest dokladnie opisany w praw > ie budowlanym i przepisach pozarowych > > Może mówi o jakiejś zamierzchłej powojennej przeszłości. Bo taki absurd jak zbi > órka EWAKUACYJNA w piwnicy to nawet w tak absurdalnym kraju jak nasz raczej się > nie wydarza. > Jesli już nie chce ci sie szukac informacji w gąszczu przepisiw i zalecen to chociaz pomysl. Drogi ewakuacyjne prowadza na zewnatrz kazdego budynku a miejsce zbiorki po ewakuacji znajduje sie na końcu takiej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:07 Drogi ewakuacyjne prowadza na zewnatrz kazdego budynku a miejsce zbiorki po ewakuacji znajduje sie na końcu takiej drogi. Yyy.. No więc właśnie, pełna zgoda. I jakim cudem i wg jakich przepisów w tym przypadku wyszło że punkt zbiórki po ewakuacji jest w piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:10 35wcieniu napisał(a): > Drogi ewakuacyjne prowadza na zewnatrz kazdego budynku a miejsce zbiorki po > ewakuacji znajduje sie na końcu takiej drogi. > > Yyy.. No więc właśnie, pełna zgoda. I jakim cudem i wg jakich przepisów w tym p > rzypadku wyszło że punkt zbiórki po ewakuacji jest w piwnicy? > Szarekolory tak twierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:43 marzenka12 napisała: > Nie ma takiej opcji, punt zbiorki do ewakuacji jest dokladnie opisany w prawie budowlanym i przepisach pozarowych. Aaa, racja. To nie ja tu byłam wczoraj, tylko Ty. No to przecież jasne, że wiesz lepiej dokąd ewakuowano, a dokąd nie, bo nie ma takiej opcji. Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:01 szare_kolory napisała: > marzenka12 napisała: > > > > Nie ma takiej opcji, punt zbiorki do ewakuacji jest dokladnie opisany > w prawie budowlanym i przepisach pozarowych. > > Aaa, racja. To nie ja tu byłam wczoraj, tylko Ty. No to przecież jasne, że wies > z lepiej dokąd ewakuowano, a dokąd nie, bo nie ma takiej opcji. Fakt. Podczas zagrozenia bombardowaniem nie prowadzi sie ludzi do miejsc zbiorki ewakuacji, tylko - jesli budynek zapewnia - miejsc oznaczonych jako schron Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:20 To czytać. Symptomy piwnicznego chowu biją po oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 07:33 szare_kolory napisała: > Na podwórku??? Przy ataku z powietrza? Czy kogoś poebao? Predzej bedzie pozar niz atak z powietrza Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:21 partytura2026 napisała: > W Wlkp dzieciątko miało wczoraj znowu trenowana procedurę azylu. > Jak samo stwierdziło, to jest idiotyzm, bo każdy terrorysya wie, że jak otworzy > drzwi, to znajdzie dzieci skulone pod ścianą. Oraz, że mając tą wiedzę strzela > łby odrazu w ściany na wysokości kolan 🤷♀️ > Oraz, że idiotyzmem jest zakładać w procedurze, że woźny po wejściu terrorysty > do szkoły, odpala alarm, bo woźny dostałby kulkę w łeb na dzień dobry i tyle by > tego alarmu było. No idea jak to wyglada w PL ale u nas tzw. Lockdown Procedures sa cwiczone w kazdej szkole przynajmniej raz na semestr. W klasie wszyscy maja siedziec w kacie najdalszym (!!!) od okien i drzwi, swiatlo musi byc zgaszone, jesli sa blinds w oknach - spuszczone, drzwi do klasy zamkniete na klucz. Dlaczego to mialby byc wozny, ktory wlaczylby alarm? W kazdej klasie jest telefon wewnetrzny - z kazdej mozna zadzwonic do Main Office. Of course, zawsze istnieje prawdopodobienstwo, ze wszyscy sie nie uratuja ale im wiecej osob cwiczy & wie jak sie zachowac just in case, tym wieksza szansa na minimalizowanie potencjalnych ofiar. Of course, wszyscy maja nadzieje, ze te cwiczenia nigdy nie beda potrzebne in reality. BTW, cwiczony raz na semestr jest tez Fire Drill & jako mama, ktorej corusia zaliczyla w podstawowce pozar szkoly, blogoslawie to, ze dzieciaki byly przygotowane, zdyscyplinowane & bez paniki spokojnie wyszly ze szkoly, wiedzialy gdzie sie maja ustawic & czekac na fire truck. To jak car czy house insurance - kazdy ma nadzieje nigdy nie skorzystac ale placi sie co miesiac Life. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 07:31 U nas jedt inacxej ale tu nie lataja hordy uzbrojonych odychopatow po ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 14:35 marzenka12 napisała: > tu nie lataja hordy uzbrojonych odychopatow po ulicach A gdzies lataja? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 15:00 Proszę tu dane dotyczące przestępstw z bronią : Na 100 tys. mieszkańców: * 🇨🇦 Kanada: ok. 36 * 🇵🇱 Polska: ok. 1,6 Czyli około 22× więcej w Kanadzie. Nic dziwnego że dzieci od porodówki mają szkolenia Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 14:27 Jaka jest analogia między ćwiczeniem na wypadek ataku terrorystycznego a poszukiwaniem schronienia na czas bombardowania? U nas ćwiczy się praktycznie tylko ewakuacje na wypadek pożaru. Na edb jest info jak się zachować w czasie ataku terrorystycznego - moje dziecko miało, niektóre szkoły miały ćwiczenia (często torpedowane przez rodziców, ze straszą dzieci). Nie ma natomiast procedur na wypadek bombardowania! Wczoraj niektórzy rodzice w czasie alarmu dostali info, żeby odebrać dzieci z przedszkola🤦🏼jak babka jadąca ze mną w pociągu, inne wyszły pod gołe niebo jak w czasie pożaru, chyba żeby dron łatwiej trafił w cel🙈 Każdy rodzaj alarmu wymaga innego postępowania. Wojna obok trwa już piąty rok a my jak dzieci we mgle. Żadnych procedur na taką opcję i tylko płacz, ze straszą dzieci. W każdym momencie jest opcja, że ta rakieta może "przypadkiem" spaść obok. I lepiej, żeby dorośli i dzieci były przygotowane na spokojnie co lepiej robić a czego nie. A u Was są ćwiczenia na wypadek bombardowania? Tutaj o tym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 14:44 stara_pingwinica napisała: > Jaka jest analogia między ćwiczeniem na wypadek ataku terrorystycznego a poszuk > iwaniem schronienia na czas bombardowania? (...) > A u Was są ćwiczenia na wypadek bombardowania? Tutaj o tym mowa. Nope - not really "o tym" w tej odnodze: ematka wyzej opisala reakcje swojego teenager na cwiczenia w szkole, ktore sprowadzily sie do siedzenia na podlodze w klasie & zostaly skomentowane przez owego teen, ze i tak ktos moze strzelac przez drzwi zabiwszy wczesniej woznego. Stad ta czesc watku. W kwestii bombardowania, of course, inne opcje ewentualnych zabezpieczen. Niemniej fact, ze Rosjanie moga zaatakowac teren PL nie jest rownoznaczny z tym, ze w danej szkole (nigdy) nie wybuchnie pozar czy ze lokalnemu mysliwemu nie odbije & nie wtargnie na teren szkoly z bronia - przygotowanym warto byc na rozne okolicznosci. It's just good to practice. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:29 Ok. Z tym się zgadzam. Ale w PL rzadko sa szkolenia na wypadek aktu terrorystycznego. Moje dzieci miały tylko jedną lekcje o tym co robić i film instruktażowy. Ppozarowe ćwiczenia są co roku, zwykle we wrześniu. O bombarsoqaniach nic. Ja jako uczennica w latach 80. miałam lekcje co robić na wypadek bomby atomowej ale też tylko pogadankę z obrazkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:46 stara_pingwinica napisała: > Ja jako uczennica w latach 80. miałam lekcje co robić na wypadek bomby atomowej > ale też tylko pogadankę z obrazkami. Z lat 60tych & 70tych pamietam schodzenie do szkolnych piwnic w ramach (wtedy jakos nowo-wprowadzonego) PO. W LO jezdzilismy tez na strzelnice i strzelali z KBKS Przed skutkami wybuchu bomby atomowej mialo nas np. uchronic polozenie sie za wystepem chodnika Ale ... w ktorychs piwnicach pamietam, ze byly beczki z woda, ktora ponoc bywala regularnie (???) odswiezana - hard to believe, eh Byly tez skrzynie z piaskiem & sterty kocy. Poza tym tez byly pogadanki. Kazde czasy maja swoje zagrozenia & swoje formy przygotowan. Ja mysle, ze generalnie it's good jesli w szkolach, szpitalach, duzych institutions cwiczone sa procedures ewakuacji i/lub zachowan w przypadku jakiegokowiek emergency. Hope for the best, prepare for the worst Life. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 17:04 Chyba w zeszłym roku w polskiej szkole średniej przyszedł uczeń z nożem. Zaatakował kilka osób ale uczniowie zachowali się przytomnie. Zdaje sie, że zabarykadowali i ktoś go obezwładnił. Nie mam pojęcia skąd wiedzieli co robić - lekcje edb czy amerykańskie filmy🤷♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 13:32 To chyba juz znacznie lepiej lezec i udawac ze sie nie zyje? Niektórzy tak przeżywali różne masakry Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 15:15 Nie, to wbrew pozorom jest bardzo sensowne, a dzieciątko się za dużo "Terminatora" naoglądało. Terrorysta szkolny to nie jest zdeterminowany, działający na zimno eksterminator, wyszkolony w zabijaniu. Wszystko, co wybija go z rytmu ma sens. Każde utrudnienie dotarcia do celu zwiększa szansę, że się zapętli i nie będzie wiedział co robić dalej, a w tym czasie anyterroryści dotrą. Albo że na tyle wyjdzie z flow, że w ogóle odpuści. Tak czy owak, daje dużą nadzieję na zmniejszenie liczby ofiar. I żadna ze znanych mi szkolnych strzelanin nie zaczęła się od zastrzelenia woźnego. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 15:57 Syreny na wschodzie huk nad Łodzią. Internauci z Łodzi alarmują, że słychać było huk - prawdopodobnie to efekt przelotu samolotów wojskowych. Wszystko to ma związek z planowanym atakiem Rosji na Ukrainę z powietrza. Po kilkudziesięciu minutach odwołano działania z powodu braku zagrożenia. Zmasowany rosyjski atak powietrzny na zachodnią Ukrainę w czwartek doprowadził do groźnych incydentów bezpośrednio przy polskiej granicy. Bezzałogowce uderzyły w rejonie przejścia Dorohusk-Jagodzin, niszcząc pojazdy zaledwie 800 metrów od terytorium Polski, co potwierdziły polskie służby graniczne i MON. Czyli nie jest tak wesoło i beztrosko. Do tego Tusk dostał raport CIA i nie podzielił się z Kosiniakiem-Kamyszem. I nie tylko on, bo prezydent Karol Nawrocki nie wie nic na temat treści raportu CIA z prognozą na najbliższe miesiące dla wschodniej flanki NATO. wiadomosci.wp.pl/po-prostu-nieodpowiedzialnie-krytykuje-tuska-ws-raportu-cia-7330302935262273v Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 16:26 Ja co chwilę dostaję jakieś alarmy, nawet nie sprawdzam. Tego akurat nie, ale mam chyba ze 3 ostrzeżenia i dużo więcej, że atak sie zakończył. Mam też alarmy o wichurach, wręcz tornadach, kiedy nie wieje, o podtopieniach, kiedy pada 15 minut i nie wiem, co jeszcze. Dla Alertu RCB dzień bez komunikatu to dzień stracony, więc już dawno stracił swoją funkcję ostrzegawczą przed poważnymi zagrożeniami, a zamienił się w spam. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 16:46 Mimo że nie jestem zwolennikiem tego rządu, to nie mam nic przeciwko smsom o złej pogodzie, czy wybuchach związanymi z latającymi odrzutowcami. Ba, czasem sobie plułem w brodę, że nie zajrzałem do odebranych smsów, jak mi porwało plandeki. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 17:10 "Mam też alarmy o wichurach, wręcz tornadach, kiedy nie wieje," To ze na twojej wsi akurat nie wieje, nie przechodzi tornado albo burza, albo bombowce, nie znaczy ze 5km dalej sie to nie dzieje. A jak masz lepsza umiejętność przewidywania zjawisk meteorologiznych i bojowych to może sie powinnaś zatrudnić do odpowiednich służb. Wtedy alerty beda ze 100% dokaldnoscia do 5m średnicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 17:12 "Wyślijmy alert na wszelki wypadek, bo może gdzieś będzie wiać" to jeszcze nie jest umiejętność przewidywania pogody. Raczej nastrojów społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 19:01 Jak wyebało prąd w połowie powiatu, to akurat sms nie doszedł A potem się dziwmy, że ludzie nie zwracają uwagi na komunikaty. Właśnie dlatego Amber Alert ma bardzo określone procedury i nie uruchamia sie go za każdym razem jak trudny 15-latek się 3h do domu spóźnił. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 17:28 Przez jakiś czas robiliśmy w pracy zakłady "czy wg alertu będzie dzisiaj padać" bo przychodziły dzień w dzień, kiedy w promieniu 50 km nie spadła ani kropla deszczu i wszędzie na niego czekano bo susza. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:11 "Dla Alertu RCB dzień bez komunikatu to dzień stracony, więc już dawno stracił swoją funkcję ostrzegawczą przed poważnymi zagrożeniami, a zamienił się w spam." Za yo pierwszy raz w SMS miałam napisane "znajdź bezpieczne miejsce, stosuj się do poleceń służb" Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:10 U mnie o bezpiecznym miejscu piszą przy każdym wietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 14:05 W esemesach o wiatrach, burzach i opadach owszem, ale w tych wojskowych pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:16 A były już wcześniej jakieś tego typu? Nigdy nie miałam żadnego poza pogodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 17:53 Od drugiej połowy sierpnia dostaję esemesy o treści: na obszarze zachodniej Ukrainy trwa zmasowany atak powietrzny/brak zagrożenia/operuje polskie lotnictwo/atak się zakończył/śledź komunikaty/zachowaj czujność/itp. I tak co parę dni lub codziennie. Wczoraj pierwszy raz stało napisane: zagrożenie atakiem z powietrza, znajdź bezpieczne miejsce, stosuje się do poleceń służb. Lubelszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:45 Wszystko przed wami W USA telefon wyje jak taki SMS przychodzi ( nawet jak masz wyciszony) Ale technologia w IE troszkę opóźniona więc jeszcze chwilę Odpowiedz Link Zgłoś
morticia.addams Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 16:28 Prawda. Od kilku dni, najczęściej nad ranem powiadomienia o rosyjskim ataku powietrznym na terenie Ukrainy. A dzisiaj zagrożenie atakiem z powietrza. Znajdź bezpieczne miejsce. Byłam w samochodzie na S17. Żadne bezpieczne miejsce pośrodku niczego nie przyszło mi do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:36 No, coz, czasem trzeba liczyć na szczęście🍀 i rachunek prawdopodobieństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:03 stara_pingwinica napisała: > No, coz, czasem trzeba liczyć na szczęście🍀 i rachunek prawdopodobieństwa. Pięknie trollujesz w tym wątku. Liczyć na szczęście w razie ataku drona lub bomby. Jak są pewne procedury i tyle piszą o tym ciągle. Odpowiedz Link Zgłoś
a_julka Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 16:58 Na Podkarpaciu zawyły syreny z ogłoszeniem alarmu o 11.43, przyszedł też sms o zagrożeniu atakiem z powietrza i poleceniem znalezienia bezpiecznego miejsca. O 12.50 syreny odwołujące i sms z odwołaniem. Z tego co wiem, to w przedszkolu, dzieci schodziły schronić się do piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 16:59 W Chełmie też była ewakuacja szkoł. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:01 To ja dalej ide upychac ta make pod listwy a ty sie smiej. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:35 Ambasada Rosji w Warszawie opublikowała skandaliczne oświadczenie w 87. rocznicę sowieckiej agresji na Polskę. Rosyjska placówka przekonuje w nim, że działania Armii Czerwonej miały "uchronić przed ludobójstwem" mieszkańców wschodnich terenów II RP. Oni się nie zmienią nigdy i będą stanowić zagrożenie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 17:33 Kilka dni temu założyłam na ten temat wątek, dostają sraczki ostrzegawczej, jakby co najmniej od tego rakiety miały tor zmienić. Jak dla mnie to sianie paniki i tyle. O tym, że jest wojna na Ukrainie wiemy od 4,5 roku, wiadomo, że czasem coś może nie trafić do celu i przez zieloną granicę przelecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 17:43 andaba napisała: > Kilka dni temu założyłam na ten temat wątek, dostają sraczki ostrzegawczej, jak > by co najmniej od tego rakiety miały tor zmienić. > > Jak dla mnie to sianie paniki i tyle. O tym, że jest wojna na Ukrainie wiemy od > 4,5 roku, wiadomo, że czasem coś może nie trafić do celu i przez zieloną grani > cę przelecieć. Jasne. Wtedy też nikt nie wierzył. Nie było planu obrony przed sowiecką agresją. Ponadto, do Naczelnego Dowództwa spływały uspokajające meldunki co do neutralnej a nawet życzliwej postawy Sowietów. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 17:46 Mogą też wylecieć szyby w oknach, jak myśliwce przekroczą barierę dźwięku na niskiej wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:49 Grom dźwiękowy. W normalnych warunkach pokojowych piloci mają zakaz przekraczania prędkości dźwięku. Musiał być niezły alert. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:14 "Jak dla mnie to sianie paniki i tyle. O tym, że jest wojna na Ukrainie wiemy od 4,5 roku, wiadomo, że czasem coś może nie trafić do celu i przez zieloną granicę przelecieć. " Nie wiem czy zauważyłaś że zaczęło się punktowe celowe naparzanie w cele tuż przy naszej granicy. Wcześniej faktycznie mogło "coś" przypadkiem przelecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:24 Ja myślę, że będziemy w miarę działań i zdarzeń stawać się czujniejsi na możliwą dywersję. Na razie to głównie wzniecanie pożarów i dezinformacja. No, takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:04 Mysle, ze służby mają info o planowanej eskalacji. Wiedza, ze celowo będą w nas strzelać tylko nie wiedzą kiedy. Już, czy za chwilę, dlatego jest stan napięcia. Z czasem się przyzwyczaimy, bo człowiek do wszystkiego może przywyknąć i żadne alarmy ani nawet nie o oddalone huki nie robią wtedy wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:47 Princess nie spodziewałam się takiego wątku od Ciebie Czas najwyższy połączyć kropki Zbliżają się wybory Przed wyborami poprzednimi też na granicy było piekło Tydzień po wyborach ustało i był spokój Odpowiedz Link Zgłoś
tilmen1 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 19:44 Teraz za kilka dni wybory w rosji. Jak wszystko pójdzie jak chca, to po nich mozna się niestety spodziewac ze rozpeta sie piekło. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 19:54 U Ruskich nie jest ważne kto jak głosuje, tylko kto liczy głosy. U Ruskich nie ma wyborów, tylko przedstawienie wyborcze i robienie ludu w bambuko. Autorytarna Rosja wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak bardzo zapóźniona w rozwoju. Jest sporo krajów wokół Rosji, które cywilizacyjnie zatrzymały się w średniowieczu Odpowiedz Link Zgłoś
tilmen1 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 23:08 Podobno tak, ale mimo to wielu specjalistów mówi, ze jak wszedzie, wybory tam tez maja jakies znaczenie tzn prawdopodobnie jesli ma dojsc do rzeczy które moga się nie spodobac społeczeństwu, to bedzie miało miejsce po a nie przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 23:35 tilmen1 napisał(a): > Podobno tak, ale mimo to wielu specjalistów mówi, ze jak wszedzie, wybory tam t > ez maja jakies znaczenie tzn prawdopodobnie jesli ma dojsc do rzeczy które moga > się nie spodobac społeczeństwu, to bedzie miało miejsce po a nie przed wyboram > i. Napisałem w dolnym poście, co się zdarzy. Po wyborach Ruscy będą chcieli pokazać swoją siłę. Najbardziej wkurzające politycy KO drażnią Rosjan. Ciekawostką jest też rocznica dzisiaj napaści Kacapów na Polskę. Wbili nam sztylet w plecy. W 39. Tak okrutnie z naszymi żołnierzami nie postępowali Niemcy wtedy jak oni. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:09 Patriarcha Cyryl na zaplecze frontu wysyła relikwie św. Dymitra Dońskiego, symbolu walki z obcym zagrożeniem, aby wzmocnić ducha bojowego armii. To kuriozum, które po raz ostatni było w Rosji obecne w czasach carskich. Będzie więcej działań wojennych by pokazać siłę Rosji. wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-rosja-tworzy-homo-putinicus-nowy-system-ma-przetrwac-smierc,nId,23544631 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:05 Tak jakbym to ja watkow wojenych nie zakladala Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 18:55 To, że będą zamachy różnego rodzaju, jest absolutnie pewne. Czy będą to zamachy na szkoły? wszyscy spodziewają się raczej ataku na jakąś elektrownię, więc może zaatakuje właśnie niczego niespodziewającą się szkołę. Kto putlerowi zabroni? Odpowiedz Link Zgłoś
kontonarazidwa Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 19:06 Lublin, dostaliśmy. Wyły syreny. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:10 Potrafisz odpowiedziec na proste pytanie, co bylo nie tak ze szkoleniem, i co proponujesz w zamian? PS. Gratuluje synka... Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 05:20 Nie chodzi o to, żeby szkoleń nie było. W latach 80tych i 90tych też mieliśmy przysposobienie obronne (tak się chyba ten przedmiot nazywał). Też uczono nas co robić w razie napaści, uczono pierwszej pomocy, reakcji w różnych sytuacjach zagrożenia życia i bezpieczeństwa. Były sygnały alarmowe itd. Ale wszystko to miało jakoś tak moim zdaniem ręce i nogi. I było przydatne i dość logiczne bez siania terroru. Nie wychodziłam z tych zajęć z poczuciem zagrożenia. Dziś próbne azyle ćwiczone są chyba już w przedszkolu. Polegają tylko na odpalaniu syreny i ustawianiu dzieci przy pokrzykiwaniach często gęsto, nauczyciela, pod ścianą. Co faktycznie ma niewiele sensu, jeśli spojrzysz na to logicznie. Nas uczono włazić pod ławki. Tłoczenie się wszystkich dzieci pod ścianą od strony korytarza, kiedy większość sali ma zamykane zaplecza, to jakiś idiotyzm. Pod oknem - rozumiem - nie, bo niby ćwiczą azyl na wypadek terroryzmu, ale np w przypadku nalotu, to pod oknami średnio bezpiecznie. Ale znowu - pod ławką chyba lepiej (a nigdy nikt im nie tłumaczył, żeby włazić pod ławkę). Zawsze każą tak samo. Pod ścianę od strony korytarza i cisza. No to nic dziwnego, że dzieci całkiem logicznie wymyśliły, że terorysta ma podany cel na tacy. Dokładnie wie, gdzie są dzieci. Nawet do klasy wchodzić nie musi. Zastrzelenie woźnego to nie jest pomysł mojego dziecka na to, co on sam by zrobił, to pomysł co zrobi terrorysta na dzień dobry. I moim zdaniem to też bardziej logiczne niż zakładanie, że terrirysta się przywita, wylegitymuje i zaczeka aż woźny włączy właściwy sygnał alarmu. Uważasz inaczej? Skoro mamy aż taką skalę zagrożenia terrorystycznego, że kilka razy w roku dzieci w szkołach cwicza te procedurę (a chyba raz w ciągu 5 lat był alarm ppoż), to warto byłoby hajs wydany na szkolenia prowadzone przez zaprzyjaźnioną firmę zewnętrzną wydać na lepszy system monitoringu i ochronę z prawdziwego zdarzenia? Bo niestety teraz to ja wiem kto z kim i dlaczego te szkolenia tak ciśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:34 Mysle, ze za 0 zl wydane na PSP, OSP czy Policję, ktore robia takie szkolenia bezkosztowo, w ramach statusow i rozporzadzeń, pokryje zbyt mala ilosc kamer 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:17 Nie, w mojej gminie szkoły korzystały zuslug zewnętrznej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
sukazgodzin Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:19 Może zacznij dla odmiany pultać się o rzeczy, o których masz wiedzę i pojęcie i które Twoim dzieciom realnie szkodzą. Bo następne szkolenie może obejmować ćwiczenia z ewakuacji personelu na widok pani Szellerko - Partyturskiej i dopiero wtedy dzieciątka się zestresują. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:25 kozak w necie… tak to szło? Odrobina tuszu do rzęs i mniej onieśmielony wzrok. Taka drobna rada…. Odpowiedz Link Zgłoś
sukazgodzin Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:28 partytura2026 napisała: > kozak w necie… tak to szło? Odrobina tuszu do rzęs i mniej onieśmielony wzro > k. Taka drobna rada…. Ale że już się któraś rozpłakała i myślisz, że jak pomaluje rzęsy, to jej będzie tuszu szkoda? No, nie wiem, odważne założenie. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 15:52 Mysle, ze Tobie by sie przydało Odpowiedz Link Zgłoś
sukazgodzin Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:24 Szell, ale że Ty, taka uduchowiona, samoświadoma i w braku argumentów jedziesz po wyglądzie? No nie spodziewałam się. W okolicy drzewa do przytulania się skończyły? Czy ja Ci mówię, że Ci nadmiar wypełniaczy migruje w dół twarzy, a szkoda? No nie mówię, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 17:58 tusz do rzęs mniej wysiłku i kasy wymaga niż ogarnięcie opadającego owalu 🤷♀️ No i ja mam świadomośc. Zakładam, że Ty nie. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 17:58 I nie ja robię nagrywki na publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
sukazgodzin Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:04 Zorganizuj sobie kompetencje, za których prezentowanie w nagrywkach na publicznym będą Ci płacić, wtedy i pewności siebie w związku nabierzesz i będziesz miała kasę na owal z własnej kieszeni, a nie od tłustego (ahm) karpia Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:10 unikam jak ognia mimo zachęt, prośb i namawiania. Wolę uniknąć właśnie takiego efektu 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
sukazgodzin Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:14 partytura2026 napisała: > unikam jak ognia mimo zachęt, prośb i namawiania. > Wolę uniknąć właśnie takiego efektu 😘 Jakiego efektu, sierotko po intercyzie, że Ci jakaś żonka trzymana na krótkiej smyczy powie, że w publicznych nagrywkach miałaś niepomalowane rzęsy? No, to byłby dramat, wszak cała Twoja pewność siebie opiera się na tym, że wyglądasz tak, jak tłusty karp lubi Przyznaj, Szell, wstajesz o piątej rano i lecisz zrobić makijaż, żeby nie było dezaprobatki przy serwowaniu Panu śniadanka? Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:26 Efektu nieśmiałej sierotki Marysi. Odpowiedz Link Zgłoś
sukazgodzin Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:28 Tak nieśmiałej, że wrzuca filmik z sobą samą kręcąca sobie loka, udaje, że to ciocia i kokieteryjnie pyta "a jak myslicie, ile ciotunia ma lat???". To nie, to faktycznie wystrzegaj się takkiego efektu, to straszne by było. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:36 Przypomnij kiedy to było, bo nie pamiętam… Odpowiedz Link Zgłoś
sukazgodzin Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 20:24 Ciotunia też nie pamiętała. Między intercyza, a sukienką za usługi Coś Ty nagle taka nieśmiała sierotka Marysia? Kozak w necie? "Nie pamiętam" 😂 długo nad tym myślałas?? Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 20:30 Zeby kontynuować, musiałabym pójść grubiej. A po co mi to. Ps. Nie robię rzeczy, w ktorych nie czuje sie wystarczająco pewna swoich możliwości. Uważam, że Ty możliwości i predyspozycje masz i zaskoczył mnue ten dysonans między tym co o tobie myślę, a tym brakiem pewności. Szczekać po klawiszach jest łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 21:49 Ciekawe, czy ruscy mają świadomość, że niebezpiecznie operują tuż obok zagłębia pisiorskich rusofilów? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 00:15 Idź może się puknij w coś. Nie zaszkodzi już, a może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:16 Sama sobie tą radę zastosuj. Czyżby uderz w stół? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:46 mizantropka65 napisała: > Sama sobie tą radę zastosuj. Czyżby uderz w stół? No a nawet gdyby to co? Nie człowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:50 Niżej doczytałam, lokalny patriotyzm rządzi. Nie ma się co unosić, mój region też na pudle jeśli chodzi o poparcie PIS. Różnica tylko taka, że dla mnie to porażka, dla ciebie (skoro ta zaciekle bronisz) powód do dumy. Cuszszszszsz Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 15:31 mizantropka65 napisała: > Niżej doczytałam, lokalny patriotyzm rządzi. Nie ma się co unosić, mój region t > eż na pudle jeśli chodzi o poparcie PIS. Różnica tylko taka, że dla mnie to por > ażka, dla ciebie (skoro ta zaciekle bronisz) powód do dumy. Cuszszszszsz > Bronię zaciekle czego? I w jaki sposób? Proszę o cytat. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:08 "Idź może się puknij w coś" w odpowiedzi na nazwanie Podkarpacia zagłębiem rusofilskich pisiorów, to nie jest twoim zdaniem obrona? Dyskutujesz z faktem, że w waszym regionie jest najwyższe w Polsce poparcie dla pisich, czy, że pisi są rusofilami? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:33 mizantropka65 napisała: > "Idź może się puknij w coś" w odpowiedzi na nazwanie Podkarpacia zagłębiem rusofilskich pisiorów, to nie jest twoim zdaniem obrona? Oczywiście, że nie jest. To jest dość agresywna i nieuprzejma zaczepka wobec Ciebie. Ponieważ zakładasz, że ludziom, z których poglądami się nie zgadzasz nie należy się bezpieczeństwo. > Dyskutujesz z faktem, że w waszym regionie jest najwyższe w Polsce poparcie dla pisich, czy, że pisi są rusofilami? Proszę o cytat. Gdzie tak napisałam? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 17:13 Nie napisałaś, dlatego pytam.Dla mnie twoja uprzejma sugestia, to forma obrony swoich i swoich ziomków poglądów. I nie wypaczaj łaskawie tego co ja napisałam. A ubrałam w słowa wątpliwość, czy ruscy operując przy granicy z Podkarpaciem mają świadomość, że mogą trafić w swoich popleczników. To raczej wyraz troski, nieprawdaż? Czytam, że u ciebie trudno z odczytywaniem intencji w związku z czym jeszcze trudniej z prawidłowym wnioskowaniem. Domagasz się cytatów, łopatologicznych tłumaczeń i buk wie czego jeszcze. Cóż, dyskusja z kimś takim, to orka na ugorze. Tak się zastanawiam, może się jednak puknij? Wiesz, już ci nie zaszkodzi, a może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 18:07 Mizantropko, manipulujesz. I oczywiście dobrze wiesz, że to robisz. Wydaje Ci się tylko, że to jest sprytne; choć tak naprawdę jest dość prymitywne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 22:04 Ja mieszkam 2000 km stamtad i dlatego pytam czy to prawda ze takie alerty wysylaja. Musialam tez sprawdzic co to stoperan. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:24 I nie masz internetu??? Bo to mozna było w googlu sprawdzić w minutę Ale widzę ze dostałaś miłęgo mrowienia , ze to juz teraz wreszcie ta wojna... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:08 hanusinamama napisała: > I nie masz internetu??? Bo to mozna było w googlu sprawdzić w minutę > Ale widzę ze dostałaś miłęgo mrowienia , ze to juz teraz wreszcie ta wojna... No trzeba się martwić. Bo nie jest za wesoło. I pewnie nie jesteś przygotowana do tego. Dowódca sił USA i NATO w Europie gen. Alexus Grynkewich przedstawi dziś sekretarzowi obrony analizę, która według NBC News może doprowadzić do największej redukcji sił od zakończenia zimnej wojny. Raport trafia na biurko Pete'a Hegsetha w momencie, gdy Waszyngton waży przyszłość całej swojej obecności na Starym Kontynencie. Na cięciach, które odczują przede wszystkim Niemcy, skorzystać ma Polska. www.nbcnews.com/politics/national-security/pentagon-weighs-pulling-nearly-third-us-forces-europe-rcna597722 Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 17:21 princesswhitewolf napisała: > > Musialam tez sprawdzic co to stoperan. > Teraz mozesz zapisac sie na Hyrox! Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: RCB- to prawda? 17.09.26, 23:44 Dostałam, coś wyło, ale w pracy miałam gorszy pożar. Jak mi trafią moje miejsce pracy, strategiczne, to stracę miejsce pracy, jak, q, przestrzelą, to mogę zostać bez dachu nad głową... Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 00:12 Tak, to prawda; treść po raz pierwszy zawierała polecenie znalezienia schronu. Dodatkowo wyły syreny, godzina 12. Szkoły i przedszkola ewakuowane do piwnic. Strażacy OSP otrzymali SMS stawienia się w jednostkach. Wzbudziło to naprawdę spory popłoch. Średnie miasto na Podkarpaciu, mocno uprzemysłowione. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 00:23 W sensie wzbudziło popłoch w pracy, to spory zakład produkcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 01:14 szare_kolory napisała: > Tak, to prawda; treść po raz pierwszy zawierała polecenie znalezienia schronu. > Dodatkowo wyły syreny, godzina 12. Szkoły i przedszkola ewakuowane do piwnic. > Strażacy OSP otrzymali SMS stawienia się w jednostkach. Wzbudziło to naprawdę s > pory popłoch. Średnie miasto na Podkarpaciu, mocno uprzemysłowione. Surprise!! ? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 07:54 engine8t napisał: > Surprise!! ? No, ale co surprise? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:06 no, surprise, że Trump wojny nie zakonczyl w 24 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:05 Przecież to jest kpina! Zwykła piwnica pod szkołą nie chroni przed bombami – w razie najgorszego zamieni się w masowy grób i pułapkę bez wyjścia. Państwo, które nie potrafiło zorganizować sprawnej pomocy przy śnieżycach czy powodziach, teraz generuje popłoch i każe nam się chować byle gdzie. Moje zdanie jest proste: w razie prawdziwego konfliktu zostawią nas samych na pastwę losu, a ich jedyną „procedurą” będzie umycie rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:24 "Moje zdanie jest proste: w razie prawdziwego konfliktu zostawią nas samych na pastwę losu, a ich jedyną „procedurą” będzie umycie rąk." Alez macie takich jakich sobie wybraliscie. A jak sie nie podoba to zawsze sie do struktur panstwowych mozesz zglosic, tudziec kandydowac do tego rzadu i zrobic to lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 13:19 brenya78 napisała: > "Moje zdanie jest proste: w razie prawdziwego konfliktu zostawią nas samych na > pastwę losu, a ich jedyną „procedurą” będzie umycie rąk." > > Alez macie takich jakich sobie wybraliscie. A jak sie nie podoba to zawsze sie > do struktur panstwowych mozesz zglosic, tudziec kandydowac do tego rzadu i zrob > ic to lepiej... > Ja sobie takiej władzy nie wybierałam. Warszawka juz dawno powinna iśc pod Sejm i załadowac ich wszystkich do kontenera na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:10 Wiemy, ty wybierałaś sobie inną. Twój nick tłumaczy, dlaczego właśnie taką. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:28 bernadetta-pijaczka napisała: > Moje zdanie jest proste: w razie prawdziwego konfliktu zostawią nas samych na pastwę losu, a ich jedyną „procedurą” będzie umycie rąk. Tego, niestety, należy się spodziewać. Po wojnie duże pretensje były do Tuwima, że pisał "rżnij karabinem o bruk" zamiast do tych, co spier**lili do Rumunii. No, ale jednak - moim zdaniem - wczorajsza akcja z alertem to był, mimo wszystko, dobry moment, żeby przećwiczyć i zorientować się jak działamy. A działamy średnio sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:20 Te myślę, że to obnażyło brak pomyślunku. Oby procedury nie musiały być pisane krwią ofiar. Tego żądam od osób zajmujących się bezpieczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:15 Nic o schronie tam nie było. Raczej chodziło o to żeby kto nie musi nie łaził po polu jeśli ma je przy granicy i poszedł do domu. Jaki schron, no ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:24 Schron w sensie schronienie, tak za duży skrót. Ale i tak w całym kontekście tej sprawy pojawiają się - i słusznie - pytania o schrony. Czy wiesz, gdzie masz najbliższy, czy on jest przygotowany. Jakiś czas temu straż pożarna kontrolowała schrony. Nic pozytywnego w tych raportach, zdaje się, nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:41 Różnie do tego podeszły też szkoły. Jedne zrobiły ewakuację przed budynek, inne sprowadziły do szatni w podziemiach. A liceum syna w zasadzie zlało sytuację, lekcje nadal trwały, (choć niektóre dzieciaki zaczęły się stresować, szczególnie jak ktoś odczytał info że lotnisko wstrzymało pracę). Pani od mamtmy dzielnie odpytywała przy tablicy uczennicę, potem ucznia. I dopiero jak sąsiednie technikum wyległo na ewakuację przed budynek co uczniowie widzieli przez okno to po 40 minutach od alarmu ktoś przebiegł po klasach i zarządził zejście do szatni w podpiwniczeniu. Chyba sytuacja ich zaskoczyła. Dopiero po wszystkim dyrektorka poinformowała uczniów o procedurach, na przyszłość szybka zbiórka przed szkołą i przejście do wzmocnionego piętrowego parkingu pod dużym centrum handlowym w centrum, od tej konkretnej szkoły jakieś 1200 metrów odległego. Inne zkoły w centrum też mają ten parking w procedurze. Dla młodzieży wczoraj to była trochę przygoda, ale część trochę się zaczęła obawiać szczególnie po informacjach o zamknięciu lotniska. W sumie przyszły 3 alerty. Pierwszy o zagrożeniu z powietrza i konieczności znalezienia bezpiecznego schronienia, słuchania poleceń służ. Drugi że akcja na ukrainie ale blisko granicy i że polskie lotnictwo w powietrzu działa, a po prawie godzinie trzeci o odwołaniu alarmu. Przy czym faktycznie najbardziej przejęły się szkoły, chodziło zapewne o bezpieczeństwo powierzonych im dzieci. Bo firmy, zakłady, urzędy pracowały dalej. Zarówno u mnie jak i u męża w urzędach żadnej reakcji. Ale też nie wiadomo co na przyszłość robić, czy faktycznie będzie potrzeba sie chować. Tak to z naszej perspektywy wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 12:06 jasnoklarowna napisała: > Różnie do tego podeszły też szkoły. Myślę, że to mogło wynikać z tego jak koordynowały działania organy prowadzące. Podstawówki i przedszkola podlegają miastu, szkoły średnie - starostwu. U nas burmistrz sam relacjonował, niemal na bieżąco jakie były jego polecenia. O szkołach średnich nawet nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:01 Patrzę na to oficjalne ostrzeżenie przed atakiem z powietrza dla ściany wschodniej i ogarnia mnie pusty śmiech. Służby wysyłają formułki „oczekuj dalszych komunikatów”, a przy kryzysach pogodowych, takich jak powodzie czy śnieżyce, system kompletnie leżał i ludzie musieli radzić sobie sami. Skoro państwo nie potrafi sprawnie pomóc obywatelom przy klęskach żywiołowych, to w przypadku prawdziwego konfliktu zbrojnego tym bardziej zostaniemy rzuceni na głęboką wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 08:11 Przypomnę też że wyciek danych paru milionów ludzi nie zakwalifikował się do powiadomienia RCB. Za to niechby wiaterek powiał... Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:20 Prawda, ale to co się wczoraj odczyniło to jedna wielka paranoja. Byłam w centrum miasta, wokół budynki wojskowe, musiałam otworzyć okno, żeby usłyszeć alarm. Wsiadłam w samochód i po dziecko do przedszkola. Pod przedszkolem spotkałam męża i tłum innych rodziców oraz przestraszone dzieci. Moje dziś do przedszkola nie poszło. W nocy bardzo źle spało, a ma 3 lata. Ja się qwa pytam kogo poebalo w tym kraju do tego stopnia, żeby nasze dzieci siedziały w piwnicach. Najpierw zaorali im psychikę covidem teraz orają wojną. A psychologów oczywiście jak nie było tak nie ma. I tak, jestem wqwiona takimi działaniami na wyrost. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:34 Jakie znowu dzieci w piwnicach? Gdzie niby tak siedzą, co ryje im psychikę, bo raczej nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:45 35wcieniu napisał(a): > Jakie znowu dzieci w piwnicach? Gdzie niby tak siedzą, co ryje im psychikę, bo raczej nie w Polsce. No w Polsce, geniuszu, w Polsce. Podkarpacie wczoraj odwalało cuda po tych alertach RCB. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 09:54 To może też wyjdź z piwnicy to się dowiesz jakiej sraczki wczoraj dostali. Przedszkolu się nie dziwię, mają zarządzenie odgórne, ale górze peron już odjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:11 Skandal tak bombelki straszyc. Najlepiej jakby w ogole nikt nikogo nie ostrzegal, bedzie nalot to bedzie, wola boska czy dziecko cale czy nalesnik Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 10:42 magdulecp napisała: > A gdzie miałaś ten nalot? Na języku. Od antybiotykow mi sie zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 11:07 😅😅 Wlasnie, jaki k... nalot? Zaczynaja psychoze strachu ale jak widac wiele osob to kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:19 Poczekajmy, jak za chwilę coś na serio pierdyknie. Będziesz bardziej bać się, by dziecku nic się nie stało niż o to, że przestraszyli. Rówieśnicy naszych przedszkolaków na Ukrainie alarmy i ewakuacje mają jako element codzienności. U nas też tak może być. Prawdopodobnie na razie sporadycznie ale ruskim to się opłaca. Jednak ogromnie dużo zależy od dorosłych, żeby oni byli opanowani i co mogą to wyjaśniali dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:36 stara_pingwinica napisała: > Poczekajmy, jak za chwilę coś na serio pierdyknie. Będziesz bardziej bać się, b > y dziecku nic się nie stało niż o to, że przestraszyli. > Rówieśnicy naszych przedszkolaków na Ukrainie alarmy i ewakuacje mają jako elem > ent codzienności. U nas też tak może być. Prawdopodobnie na razie sporadycznie > ale ruskim to się opłaca. > Jednak ogromnie dużo zależy od dorosłych, żeby oni byli opanowani i co mogą to > wyjaśniali dzieciom. Wolałabyś być przyzwyczajona do wybuchów i czekać jak coś pierdyknie, czy czuć się bezpiecznie pod własną armią i NATO. Bo nie ogarniam o czym ty piszesz i co chcesz udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:43 Piszę o tym, że dobrze by dzieci poznaly procedury od spokojnych dorosłych, żeby w razie W (dosłownie) wiedzieć co robić i nie wpadać w panikę i rozpacz. Bo to je chroni i nie ma powodu robić dramy ze sprowadzenia dzieci do schronu, gdy prawdopodobieństwo złego zdarzenia zaistniało. Straszy najbardziej putler a nie działania zapobiegawcze. Oby procedury powstały. A drugie to nie mam złudzeń, że jesteśmy bezpieczni, chociaż wolałabym, żeby to był fakt. Skoro Amerykanie olewają Europę, to tak czy siak trzeba dziś będzie zmierzyć z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: RCB- to prawda? 18.09.26, 16:48 infinitypool napisał(a): > > Zaczynaja psychoze strachu ale jak widac wiele osob to kupuje. Ostatni wybuch miał miejsce ok 80km od Lublina w linii prostej. Drony bojowe lataja z predkością 100-800km/h, wiec na zebranie tyłka Lublinianie maja coś miedzy godzina a dziesięcioma minutami na zebranie tyłków do piwnicy. Psychoza powiadasz? Zawsze możesz założyć sobie foliową czapeczkę, podobno działają zagłuszająco na gps w rakietach Odpowiedz Link Zgłoś