Dodaj do ulubionych

Przegubowy darmobus

IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 18:44
Wczoraj w firmie Bursiak rozpoczął eksploatację przegubowy Mercedes O405G.
Obsługuje darmową linię do C.H. Tulipan, na razie linię "Śródmieście".
Pamiętam jak kilka lat temu na linii do hipermarketu Real jeździł Ikarus 160P
z PKS Łódź. Czy poza tymi dwoma przypadkami były jeszcze jakieś przegubowe
darmobusy w Łodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aleksej Re: Przegubowy darmobus IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.08.05, 18:47
      Szkoda ze O405G a nie O405GN ktore bardzo lubie (ah jak pieknie by bylo gdyby
      zamiasta Jelczy M181MB MPK kupilo 40 O405GN).

Pozdrawiam,
      Aleksej
    • Gość: Mols Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 18:50
      Gość portalu: luki napisał(a):

> Wczoraj w firmie Bursiak rozpoczął eksploatację przegubowy Mercedes O405G.
      > Obsługuje darmową linię do C.H. Tulipan, na razie linię "Śródmieście".
      > Pamiętam jak kilka lat temu na linii do hipermarketu Real jeździł Ikarus 160P
      > z PKS Łódź. Czy poza tymi dwoma przypadkami były jeszcze jakieś przegubowe
      > darmobusy w Łodzi?

Tak. Zaraz po przejęciu linii Tesco przez prywaciarzy (wczesniej PKS) jedna z
      linii widzewskich obslugiwal przegbowy, bezowo-zielony Mercedes. Trwalo to kilka
      dni. Zrezygnowano, bo mial problem z manewrowaniem. Ten sam autobus jezdzil
      rowniez na linii do Bedonia i Galkowka.
      • Gość: luki Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 19:15
        > Tak. Zaraz po przejęciu linii Tesco przez prywaciarzy (wczesniej PKS) jedna z
        > linii widzewskich obslugiwal przegbowy, bezowo-zielony Mercedes. Trwalo to
        kilk
        > a
        > dni. Zrezygnowano, bo mial problem z manewrowaniem. Ten sam autobus jezdzil
        > rowniez na linii do Bedonia i Galkowka.

Aha, ten z Edmaru. Dzięki za info.
        Załączam fotkę tego geantobusa:

ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=58211
        • Gość: Michał M. Re: Przegubowy darmobus IP: 81.219.76.* 02.08.05, 21:01
          A kiedy wreszcie darmobusiarze hipermarketowi zrozumieją, że darmowe są nie
          autobusy ale przejazdy nimi? Żyła mi chodzi, gdy widzę "autobus bezpłatny".
    • Gość: Mols Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 18:53
      A juz poza wszystkim - mysle ze powoli nadchodzi czas, kiedy Bursiak bedzie
      chcial powalczyc o jakas linie miejska. Ide o zaklad, ze w ciagu roku tak sie
      stanie.
      • Gość: J.G Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 19:06
        Gość portalu: Mols napisał(a):

> A juz poza wszystkim - mysle ze powoli nadchodzi czas, kiedy Bursiak bedzie
        > chcial powalczyc o jakas linie miejska. Ide o zaklad, ze w ciagu roku tak sie
        > stanie.

Czyli była by to ajencja tak jak w stolicy zamierzenie słuszne oby na takich
        warunkach jak warszawie
        • Gość: łażej Re: Przegubowy darmobus IP: *.retsat1.com.pl 02.08.05, 20:30
          Ciekawe jakimi stawkami za wozokilometr Bursiak by się zadowolił. Jeśli byłyby
          porównywalne do obecnych stawek jakie dostaje MPK to byłbym za. Niestety od
          pewnego czasu darmobusy często zapewniają wyższy poziom obsługi niż drogobusy z
          MPK, na co złożył się zarówno wzrost poziomu usług świadczonych przez tych
          pierwszych, jak i spadek analogicznej cechy u tych drugich,
          • Gość: Mols Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 20:53
            Gość portalu: łażej napisał(a):

> Ciekawe jakimi stawkami za wozokilometr Bursiak by się zadowolił. Jeśli byłyby
            > porównywalne do obecnych stawek jakie dostaje MPK to byłbym za.

No, to znaczy ze nie jestem w tym odosobniony. Skoro MPK nie ma wystarczjacej
            ilosci odpowiedniego jakosciowo taboru, to trzeba im wykroic jedna czy dwie
            linie. Moze nie jakies strategiczne, ale takie 64, 82 czy 52 jak najbardziej. Od
            lat linia 58 nalezy do KORO i chyba nie ma osoby, która by narzekała na jakosc
            przewozu. Poza tym MPK dobrze zrobi sytuacja, gdy nie bedzie monopolista...
            • geograf Re: Przegubowy darmobus 02.08.05, 21:15
              Akurat na 52 potrzeba sporo pojazdow...
              Jestem zwolennikiem opcji, ze skoro MPK nie ma wystarczajacej ilosci pojazdow,
              co stoi na przeszkodzie wprowadzenia systemu ajencji w Lodzi, takiej jak np. w
              Wawie?
              Prywatne interesy?
              • Gość: Mols Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 21:51
                geograf napisał:

> Akurat na 52 potrzeba sporo pojazdow...

No prosze Cie... Te 9 brygad Bursiak na dzien dobry moze obsadzic solidnymi
                wozami. Ale to tylko luzna propozycja, mozna rozwazyc inne linie, np 82 lub 64.
                • Gość: Lukasz Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 22:21
                  A nie lepiej na 57,81,87? Tam to chyba jedne z większych złomów w mieście
                  jeżdża :(
                  • Gość: SiT Re: Przegubowy darmobus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:57
                    Ha ! Największe złomy to jeżdżą na 65/65A... Aż dziw bierze że żaden się
                    jeszcze nie rozpadł w czasie jazdy...
                    • grrrrr Re: Przegubowy darmobus 03.08.05, 18:48
                      A nie zastanawialiście się dzieciaczki czemu:
                      1. Najpierw przebąknięto coś o ajencji
                      2. Potem doprowadzono MPK do stanu zapaści finansowej i technicznej
                      3. Obecnie rozwiązanie "przypadkiem" samo się nasuwa???

A co do Koro to ja jak najbardziej narzekam. Jeden, jedyny raz było mi po
                      drodze autobusem 58. Poszedłem na przystanek, ucieszyłem się, że zaraz będę
                      miał 58 po czym przyjechała... linia prywatna Koro na Stoki. Bilet 1,50. Nie
                      nazwałbym tego szczególnie wysokim poziomem usług i poważnym podchodzeniem do
                      sprawy.
                      • Gość: Mols Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 03.08.05, 19:49
                        > A co do Koro to ja jak najbardziej narzekam. Jeden, jedyny raz było mi po
                        > drodze autobusem 58. Poszedłem na przystanek, ucieszyłem się, że zaraz będę
                        > miał 58 po czym przyjechała... linia prywatna Koro na Stoki. Bilet 1,50. Nie
                        > nazwałbym tego szczególnie wysokim poziomem usług i poważnym podchodzeniem do
                        > sprawy.

A czy zadales sobie trud, zeby przeczytac rozklad jazdy? Czy aby nie bylo tak,
                        ze najblizszy odjazd autobusu 58 byl np za kilkanascie minut a w tym czasie
                        podjechal Bus? Koro realizuje wszystkie kursy nakazane przez Miasto, a poza tym
                        prowadzi przewozy komercyjne, co jest zgodne z prawem.

To tak samo jak bys chcial jechac do Selgrosu, nie chcialo by Ci sie czekac na
                        90 lub 91 i wsiadlbys w prywatnego busa, a potem dziwil sie ze musisz zaplacic
                        kierowcy za przejazd.

Poza tym mowa byla o jakosci uslugi. Czy masz cos do zarzucenia wychuchanym i
                        wydmuchanym Manom i Ikarusom z KORO? Sa czystsze kazdego jednego autobusu MPK.
                        Takie sa fakty!
                        • Gość: grrrrr Re: Przegubowy darmobus IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.05, 20:25
                          Wyobraź sobie, że idiotą nie jestem i dokładnie przeczytałem o której ma
                          podjechać 58, a o której KORObus.
                          Gdyby mi się udało wsiąść to może zobaczyłbym co jest w środku wychuchanego
                          Mana lub Merca. Być może miałbym natomiast okazję popodziwiać Ikarusa, który
                          może jest wychychany, ale wszystko to co wychucha wydmuchuje na stojących na
                          przystanku tramwajowym i to już takie przjemne nie jest:-)
                          To półżartem, ale wracając do meritum - na stan Mana i Merca z Koror narzekał
                          nie będę, bo nie znam. Zwróciłem tylko uwagę na fakt, że przewoźnikowi zdarzyło
                          się nierzetelne posunięcie. Być może jedyne w całej jego karierze - ale jednak.
                          • Gość: monika AK. Re: Przegubowy darmobus IP: *.toya.net.pl 04.08.05, 18:46
                            taki przegubowy autobus hipermarketowy jak najbardzeij nadawalby sie na linie
                            pasaz lodzki ( al.wlokniarzy )-retkinia .
                            czesto jak jezdze nim z geanta to jest tlok pelno ludzi stoi ,znowu na
                            przystankach trudno sie do niego dostac ,mimo 20 monutowej czestotliwosci (
                            jedenej z najwieszych w naszym miescie )
    • sluzbowo [OT] Punktualność darmowozów 05.08.05, 01:24
      Dzisiaj (wczoraj właściwie) byłem świadkiem narzekań pewnego klienta Geanta /
      Al. Włókniarzy. Niezbyt młody już człowiek (aczkolwiek z wyglądu młodszy ode
      mnie) w taki oto sposób skarżył się swojej partnerce: "Wiesz, właśnie sp@@#^&#@
      nam autobus! Mówię mu, żeby zaczekał 5 minut, to podskoczę po Ciebie i
      pojedziemy, a on na to, że musi trzymać się rozkładu i odjechał!!! To ku$*@!!!"

Duża czekolada dla tego kierowcy! W końcu nurek z Karolewa też liczy na to, że
      punktualnie dojedzie na Retkinię!
    • teufel Re: Przegubowy darmobus 05.08.05, 06:18
      Widziałem go wczoiraj na linii Śródmieście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka