Dodaj do ulubionych

Skarga na rekrutację

04.08.05, 22:34
Nowym maturzystom w dupach sie po przewracalo, do ciotki nedzarki $#$%#%$^&!

Przeciez to wlasnie z nowa matura latwiej bylo sie dostac na Uniwersytet
Lodzki. Ja, ktory pisalem stara nie mam i nie bede mial w najblizszych latach
ZADNYCH szans na dostanie sie na wiekszosc kierunkow! Tak jak zreszta wielu
moich znajomych...

Kpina!
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Skarga na rekrutację 05.08.05, 08:14
      Oj, chyba nie masz racji. Za dużo osób skarży się na takie problemy z nową
      maturą. NIe tyle z samą maturą, ile z jej poziomem trudności.
      • keridwen Re: Skarga na rekrutację 05.08.05, 12:24
        trzeba bylo bardziej na lekcjach uwazac i wiecej czasu w domu poswiecac na nauke.
        takie jest moje zdanie.

ci, ktorzy rzetelnie wkuwali raczej nie maja takich problemow.
    • Gość: m Re: Skarga na rekrutację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:20
      Zgadzam sie, zero szans dla "starych" maturzystów, nawet dwie piątki to było za
      mało!!!!!!
      • Gość: gieenio Re: Skarga na rekrutację IP: *.astral.lodz.pl 05.08.05, 18:01
        na ek-soc z 2 piatkami mozna sie bylo dostac na IiE i gp wiec proshe nie gadac
        ze nie mozna bylo ... na socjologie i europeistyke odstali sie prawie sami ze
        stara matura ...
        • Gość: Jypli Re: Skarga na rekrutację IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.08.05, 01:11
          na socjologie trzeba było mieć 5 i 6 żźby się dostać, a osoby które miały własne zdanie na niektóre tematy, ze starej matury takich ocen nie dostawały...
        • Gość: m a na stosunki eko-soc trzeba bylo 5 i 6.... (b/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 15:28
        • Gość: gosc proshe IP: *.toya.net.pl 23.08.05, 08:30
          co to za idiotyczna amniera rodem z usa zeby pisać nie po polsku? for u pod
          uwage - to polski kraj i polskie forum
    • marjory_m duze RE: 05.08.05, 18:25
      yarro:

Cały problem w tym że wszyscy mówią Uniwersytet Łódzki to miał taką i taką
      rekrutację i ju. Chyba jeszcze nikt nie wpadł na pomysł żeby w artykule
      podzielić uniwerek na wydziały/kierunki a wtedy okazałoby się że prawda może
      leżeć po środku.
      Bo:
      Na (chyba) stosunki dostali się tylko nowi maturzyści bo dla starych test był
      za trudny, a na taki eko-soc, na socjologie i europeistyke(o czym piszę
      niewiemjużktóryraz) dostało się raptem kilkunastu nowych maturzystów.
      Przykładowo staremu maturzyście dwie 6 z matury dawały w trakcie rekrutacji 600
      punktów, a 5 i 6 to 510 p. Żeby nowy maturzysta mógł uzyskać 600 punktów
      musiałby mieć oba poziomy z dwóch przedmiotów na 100% A każdy kto choć troche
      prasy czyta/telewizji ogląda orientuje się że to raczej niewykonalne było.
      I tyle.

Keridwen:

„trzeba bylo bardziej na lekcjach uwazac i wiecej czasu w domu poswiecac na
      nauke.
      takie jest moje zdanie”

potrafisz wkuwając w domu nauczyć się przewidywać czego może chcieć od Ciebie
      klucz odpowiedzi?
      Ja wiem że mój cudowny zreformowany rocznik 86 i każdy następny będzie fatalnie
      wyedukowany i tak dalej. Ale naprawdę trzeba było przejść taką ścieżkę edukacji
      z tą wieczną niewiadomą „jak to właściwie będzie wyglądać?” w szkole która do
      reformy jeszcze się nie przystosowała w 100%, itepe i tede, żeby zorientować że
      to jednak nie zawsze wina „śmierdzących leni”, czyli nowych maturzystów.

Pozdr.
      m.
      • Gość: Ania Re: duze RE: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:14
        na 95% kierunków dwie piątki ze starej matury nie wystarczały. najwiekszy
        problem dla starych maturzystów polegał na tym że nie mieli płynnej punktacji.
        oznacza to, że przykładowo za 6 dostawali 100 punktów, za 5 80 punktów. nowi
        maturzyści mogli osiągnąć każdą ilość puktów z tego przedziału.

nowi maturzyści uwzięli sie na dwa kierunki gdzie faktycznie dostało się wiecęj
        starych maturzystów... szkoda, że nie biorą pod uwagę pozostałych kierunków,
        gdzie byli bezkonkurencyjni
      • teufel Re: duze RE: 06.08.05, 12:15
        > Przykładowo staremu maturzyście dwie 6 z matury dawały w trakcie rekrutacji 600
        >
        > punktów, a 5 i 6 to 510 p. Żeby nowy maturzysta mógł uzyskać 600 punktów
        > musiałby mieć oba poziomy z dwóch przedmiotów na 100% A każdy kto choć troche
        > prasy czyta/telewizji ogląda orientuje się że to raczej niewykonalne było.

Przepraszam, ale czy każdy ze starą maturą ot tak sobie dostał dwie 6?? Dwie 6 to tez 100% mozliwosci. A gadanie że nowa matura była trudna była trudna jest dla mnie śmieszne. Przykład ustny polski - to istny śmiech na sali. A stare matury potrafiły być bardzo trudne i nik tak nie panikował jak nowi maturzysci. Prawda jest jedna(niestety bolesna), że uczniowie po reformie mało umieją bo trzeba 4 lata zmieścić w troche więcej niż 2,5 roku. I to nie jest moje zdanie lecz nauczycieli.
      • keridwen Re: duze RE: 06.08.05, 16:17
        swojego czasu jako pierwszy rocznik zdawalam egzaminy pod koniec podstawowki,
        znaczy sie wtedy wstepne do liceum.
        tez nikt niczego nie wiedzial.
        i dostalam dwie piatki.

zdaje sie, ze chciec to moc.

greedz.
    • Gość: Mr. Bing Re: Skarga na rekrutację IP: *.astral.lodz.pl 05.08.05, 22:33
      To tak troszkę abstrahując od rekrutacji:

>>Ja wiem że mój cudowny zreformowany rocznik 86 i każdy następny będzie
      fatalnie
      >>wyedukowany i tak dalej.

Nie możemy powiedzieć, że Polacy są słabo wyedukowani... taka mała statystyka:
      11% Amerykanów w przedziale wiekowym od 18 do 24 lat nie potrafi na mapie
      swiata wskazać Stanów Zjednoczonych. I co wy na to???
      • Gość: gosc mapa IP: *.toya.net.pl 23.08.05, 08:37
        a myslisz że jak dobierzesz sobie grupę z gó..anej dzielnicy albo z zabitej
        wiochy to wyniki będą lepsze? Uczyłam w gimnazjum i uczniowie nie byli w stanie
        dodawać w pamięciu do 20. Więc nie ciesz się że polacy to taki mądry naród. nie
        wswzyscy muszą być magistry, nie wszyscy muszą mieć maturę. Mnóstwo ludzi musi
        umiec pracować - zwyczajnie i bez kwalifikacji. I tak jest na całym świecie.
        Tyle że reszta - ta z wykształceniem ma je chyba jednak w większośći
        przypadków lepsze niż polskie.
    • Gość: rocznik '84 Re: Skarga na rekrutację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 00:56
      witam!
      jestem maturzystą ze "starą maturą" i studentem III roku zarządzania i
      marketingu UŁ. Zdecydowałem się w tym roku,jak wielu,na II fakultet na Finanse
      i Bankowość jako uzupełnienie rachunkowości na ZiM (notabene,FiB na Ek-Socu są
      chyba jedynym kierunkiem,który nie oferuje nic związanego z rachunkowością i
      studenci muszą iść na Wydział Zarządzania na II fakultet,żeby coś się o tej
      księgowości dowiedzieć.No ale na UŁ jest tak,ze wydziały zamiast współpracowac
      rywalizuja ze sobą SIC!!)
      No ale sedno sprawy - ludzie ze starą matura z dwoma piatkami NIE DOSTAWALI SIE
      (mieli 420 pkt,przyjmowano od 437p),natomiast Ci z 4 i 6 tak (450pkt).A
      przecież średnia tych dwóch ocen ta sama!
      Oto jak starzy maturzysci zyskali na tej nowej rekrutacji. Prawda jest taka,że
      ten system jest denny dla jednych i drugich.Jak byly egz wste takich dylematów
      nie było.
      Pzdr!
    • Gość: Rebel22 Rekrutacja ach rekrutacja! IP: *.retsat1.com.pl 06.08.05, 07:58
      Ja na II fakultet zdawalem rok temu właśnie dlatego, że były egzaminy wstępne i
      wiadomo, że każdy mial takie same szanse. Na starej maturze to ocena zależala
      jak si e czlowiek uczyl i jakie mial stosunki z nauczycielami :) Na nowej zelezy
      jak sie czlowiek uczyl a widac ze slabo skoro takie skargi :) Co do poziomu i
      wygladu matury to soty ale pierwszy mial byc rocznik 83 ale w ostatniej chwili
      wybronil sie przed nowa matura ale juz wtedy bylo wiadomo ze historia bedzie
      trudna i ze wogole stara matura lepiej sprawdza umiejetnosc. A co do rekrutacji
      to za rok bedzie tak samo skoro 2 lata wczesniej musza uczelnie podac jej
      zasady. A ja tu juz nie wiem ktory raz pisze ze powinny zostac egzaminy wstepne
      dla wszystkich (starych i nowych) i wtedy przekonalibysmy sie kto z czego i
      gdzie jest lepszy :) ale to najpredzej za 2 lata. Gratuluje wszystkim co sie
      dostali i zycze stalowych nerwow na pierwszej sesji szczegolnie tym na
      socjologii i europeistyce :)
      • Gość: gienio Re: Rekrutacja ach rekrutacja! IP: *.astral.lodz.pl 06.08.05, 10:31
        tak sie sklada ze w tymroku na wydzial zarzadzania pshyjmowali ludzi ze starej
        matury nawet z dwiema 4 :D i tak sie rowniez sklada ze ludzie ze stara matura
        ktorzy pisali mature w zeshlych latach musieli pisac examin (oczywiscie
        wiekshosc nie zdala choc examin byl ten sam co w zeshlych latach) a ci ktorzy
        zdawali stara w tym roku wchodzili na podstawie ocen.nie wiem czemu ale nash
        wydzial nie byl specjalnie oblegany ... czyzby roczniki pishace mature w
        zeshlych latach byly tak cienkie ze baly sie podejsc do examinu ???
        • Gość: ee? Re: Rekrutacja ach rekrutacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 11:34
          ty masz jakieś problemy z polskimi dwuznakami??
          • Gość: gienio Re: Rekrutacja ach rekrutacja! IP: *.astral.lodz.pl 06.08.05, 12:12
            typowe ... jak nie wiesz co masz mowic to nic lepiej nie mow.
            • Gość: bash Re: Rekrutacja ach rekrutacja! IP: *.retsat1.com.pl 06.08.05, 16:01
              Gość portalu: gienio napisał(a):

> typowe ... jak nie wiesz co masz mowic to nic lepiej nie mow.

A Ty króliczku po co się zatem odezwałeś z tym co powyżej? Hę?
            • uerbe [PRIV] gienio 07.08.05, 03:39
              s kOnT kLiKasH??!!1

BP, NNMSP
          • Gość: bash Re: Rekrutacja ach rekrutacja! IP: *.retsat1.com.pl 06.08.05, 16:00
            Gość portalu: ee? napisał(a):

> ty masz jakieś problemy z polskimi dwuznakami??

Co gość ten Gienio. Skąd takich biorą i dlaczego ich stamtąd wypuszczają! Ale
            pewnie ma jakieś solidne braki, które nadrabiać musi taką manierą. Pochylmy się
            nad nim w milczeniu i trzymajmy kciuki za rychłe ozdrowienie.
        • orientman W jakim jezyku ty piszesz? 06.08.05, 15:56
          Ty w ogole zdales mature? Aaaa.. Zapomnialem. Teraz nie trzeba umiec pisac zeby zdac mature. Zaznacza
          sie kratki..
    • Gość: hmmmmmmm Re: Skarga na rekrutację IP: *.astral.lodz.pl 07.08.05, 18:22
      dobrze ci tak gburze!!!!!
    • Gość: EvCiA starzy maturzyści do domu!!! IP: *.lodz.mm.pl 09.08.05, 18:51
      skoro nie dostaliście się za pierwszym razem to wasza sprawa. Ten kto probuje po
      n-ty raz powinien miec trudniej i zawsze tak bylo, a nie jak w tym roku! zasady
      rekrutacji sa chore!!! starzy maturzysci - gdybyscie swoje wyniki przeliczyli
      jakos na nowa mature (a niestety sie nie da) to zobaczylibyscie ze z takimi
      wynikami w zyciu byscie sie nie dostali. JEDYNA SPRAWIEDLIWA REKRUTACJE
      PRZEPROWADZIL W TYM ROKU UNIWEREK MEDYCZNY, chociaz starzy maturzysci mieli
      trudniej... ale tez caly rok do nauki tylko trzech przedmiotow. bylo mniej
      wiecej srawiedliwie :)
      • latajacy_rosomak Re: starzy maturzyści do domu!!! 09.08.05, 19:02
        > skoro nie dostaliście się za pierwszym razem to wasza sprawa. Ten kto probuje
        p
        > o
        > n-ty raz powinien miec trudniej

Pragnę zauważyć, że są jeszcze osoby, które po ukończeniu jednych studiów lub w
        ich trakcie zaczynają naukę na innym kierunku.
        • keridwen Re: starzy maturzyści do domu!!! 09.08.05, 23:51
          wlasnie, np. ja.
          za rok koncze jedna studia, a w tym roku dostalam sie na drugie (;
    • vigla Słusznie 09.08.05, 21:34
      Słusznie
      • mar58 Re: Słusznie 10.08.05, 15:44
        Zupełnie nie rozumiem tej licytacji. Nie jest pociechą dla kogoś, kto nie dostał
        się na wymarzony kierunek,że na innym przyjęto odwrotnie. Błąd polegał na tym,że
        uczelnie poszły na łatwiznę i zrobiły wspólną rekrutację dla nowych i starych
        maturzystów. To tak jak porónywać gramy i centymetry.Te uczelnie,które
        podzieliły kandydatów na 2 grupy, przydzieliły im proporcjonalnie miejsca i
        dokonywały rekrutacji oddzielnie mają właściwą strukturę i wyselekcjonowanych
        kandydatów w ramach danej grupy. Po drugie: nowa matura była pomyślana jako
        egzamin na studia, a że oceniana zewnętrznie,wiec w miarę obiektywna. Po
        starej maturze zawsze były egzaminy. Skoro uczelnie z nich zrezygnowały,to
        powinny przynajmniej pomyślęc tyle, że nie można pomieszać poziomek z
        truskawkami,a potem wybrac truskawki, jako dorodniejsze.
    • e.v.q.a i nigdy nie bedzie 12.08.05, 23:20
      dopoki nie zostana przywrocone egzaminy na uczelnie dla wszystkich kandydatow to
      sprawiedliwosci nigdy nie bedzie, bo nie da sie sprawiedliwie porownac sie dwoch
      zupelnie innych egzaminow.
    • Gość: nfa Gorący temat: Protest maturzystów IP: 213.134.172.* 14.08.05, 11:19
      Gorący temat: Protest maturzystów
      na NFA
      www.nauka-edukacja.p4u.pl/index.php
    • Gość: Lobuziak Re: Skarga na rekrutację IP: *.dolsat.pl 21.08.05, 16:51
      Wiecie co jest z tego wszystkiego najlepsze?
      Że nawet gdybym chciała
      przedmioty do matury musiałam wybrać we wrześniu
      niektóre uczelnie jeszcze w październiku zmieniały sobie "wymagania" co do
      konkretnych przedmiotów

okazuje sie ze zebys sie gdzies załapac trzebaby było ze wszystkiego prawie
      mature napisac to moze by była jakas szansa

wiec niech starzy maturzysc przestana beczec
      napisałam mature z wosu i jestem na łasce albo nie łasce Uniwerków
      a stary maturzysta mógł sobie pisac mature z czego chciał
      i podejsc do egazminu
      ja nie moge
      mam wysoki wynik na maturze
      ale sie nie dostałam bo zdawałam tylko WOS

zamieni sie któryś stary maturzysta?????
      bardzo wątpie
      • keridwen Re: Skarga na rekrutację 23.08.05, 01:55
        a to po co wybieralas wos?

wiesz, moja mama, rocznik szesdziesiaty zeszlego wieku takoz z wosu pisala...
        ale to chyba inne czasy byly...
    • Gość: stary maturzysta Re: Skarga na rekrutację IP: *.lodz.mm.pl 02.10.05, 21:22
      oo na popatrzcie jacy nowi sa poszkodowani...szkoda ze na geografie i turystyke
      bylo zgoła inaczej...zreszta pewnie nie tylko na tych kierunkach ,stara matura
      byla bez szans, wiec jak ktos wczesniej napisal :w dupach sie wam
      poprzewracalo!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka