Dodaj do ulubionych

Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa

16.08.05, 21:02
2008...to ile bedzie liczyła wtedy Łodź ? 650 tys ? juz dziś trudno tu
znaleźć "dobrego", doswiadczonego pracownika. dobrze mają sią urzednicy,
prawnicy i stomatolodzy. do tego całkiem spora grupa studentów, ale
doświadczonych specjalistów jak na lekarstwo. kto zatem za tych pare lat
bedzie pędził tymi pociągami ? absolwenci ? no chyba
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc malkontentom - DZIEKUJEMY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:10
      malkontentom - DZIEKUJEMY!
    • berger.m Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 16.08.05, 22:14
      Nareszcie potwierdzenie optymistycznej wiadomości dotyczącej kolei dla Łodzi.
      To duży krok do przodu. Nie będzie to, co prawda, jak możemy przeczytać w
      artykule, prawdziwa szybka kolej (bo tak nazywa się zwyczajowo pociągi jadące
      przynajmniej 200 km/h), ale na polskie warunki tak, bo to standardowa
      europejska prędkość dla pociągów InterCity, więc dorówna do innych najszybszych
      tras w Polsce. Trasa ta jest dla Łodzi bardzo ważna. Sytuacja miasta poprawia
      się i jestem pewien, że już niedługo wyrówna się liczba jadących pociągiem
      łodzian i warszawiaków.

Cieszy kompleksowa modernizacja, cieszy to, że jest to "unijna" inwestycja, że
      włączy Łódź do sieci szybkich połączeń kolejowych, cieszy, że zakupione zostaną
      nowoczesne wagony (może piętrowe Bombardiera w wersji nie-regionalnej),
      wygodne, z klimatyzacją, cieszy, że planowany jest w związku z tą modernizacją
      remont stacji w Łodzi, budowa nowego Fabrycznego (choć wciąż można mieć tylko
      nadzieję, że nie zostanie on zbudowany wg istniejącego od kilku lat planu,
      który uniemożliwia budowę trasy średnicowej i oddala dworzec od centrum),
      cieszą aspekty ekologiczne. Mam nadzieję, że będzie duża częstotliwość, a
      pociągi będą jeździć do późnego wieczora, a może i w nocy, trochę rzadziej. Po
      prostu oby trasa ta po modernizacji nie odbiegała od europejskich standardów
      pod żadnym względem.

Mam nadzieję też, że w niedalekiej przyszłości, w związku z realizacją
      Narodowego Planu Rozwoju, zostanie zbudowana szybka linia kolejowa Warszawa-
      Łódź-Wrocław/Poznań.

Pozdrawiam!

PS Cieszy też fakt, że bilety po modernizacji linii nie powinny być wyższe, bo
      ma ją obsługiwać PKP Przewozy Regionalne (mam nadzieję, że do tamtego czasu PKP
      PR dojdą do europejskiego poziomu usług).
      • Gość: max Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.toya.net.pl 16.08.05, 22:19
        Będzie szybka kolej do Warszawy

Marek Szempliński, Maciej Miskiewicz 16-08-2005 , ostatnia aktualizacja 16-08-
        2005 20:52
        GAZETA WYBORCZA Wrocław

Wyjazd z Wrocławia godzina 6.42. Przyjazd na stację Warszawa Centralna - 9.17.
        Spotkanie służbowe w stolicy i już przed 14 wysiadamy z pociągu na stacji
        Wrocław Główny. To realny scenariusz? Jest na to szansa

Budowa szybkiego połączenia kolejowego między stolicą Dolnego Śląska a Warszawą
        została wpisana do "Wstępnego Narodowego Planu Rozwoju na lata 2007-2013".

We wtorek w Urzędzie Wojewódzkim po raz pierwszy spotkali się urzędnicy,
        projektanci i przedstawiciele Polskich Linii Kolejowych współpracujący przy
        opracowywaniu "Wstępnego studium wykonalności budowy linii dużych prędkości na
        odcinku Warszawa-Łódź-Wrocław z odgałęzieniem do Poznania". - Praca nad tym
        dokumentem będzie wymagała uzgodnień z wieloma urzędami. Chcemy to
        przyspieszyć - mówi rzecznik wojewody Paweł Czuma.

Studium powstaje w Centrum Naukowo-Technicznym Kolejnictwa. Na jego opracowanie
        przeznaczono milion złotych. Powinno być gotowe najwcześniej za rok. - Dzięki
        temu zobaczymy, czy realizacja projektu jest możliwa i opłacalna - mówi autor
        studium dr Andrzej Massel z Centrum.

Zespół projektantów pracuje nad dwoma wariantami połączenia: można
        zmodernizować istniejące linie albo zbudować zupełnie nowe.

Modernizacja byłaby wprawdzie tańsza, ale na starej linii pociągi nie
        przekroczą prędkości 220 km/h nawet po przebudowie. - Zupełnie nowa linia daje
        szanse na osiągnięcie 300, a nawet 330 km/h - mówi Andrzej Massel.

Żeby pociągi mogły jeździć tak prędko, tory muszą mieć odpowiednie promienie
        skrętów i nachyleń. Doskonałej jakości muszą być same szyny jak i podbudowa
        torowiska, nie może być mowy o nierównościach. Już powyżej 160 km/h drogi
        pociągu nie mogą przecinać przejazdy. Torowisko, jak autostradę, trzeba
        odgrodzić. Zupełnie inna jest też sieć trakcyjna.

Ostatnim warunkiem szybkiej podróży jest kupienie odpowiedniego taboru. - Nie
        musi to być słynne francuskie TGV, ale trzeba się przygotować na wydatek rzędu
        20-35 mln euro za skład - twierdzi Massel.

Przewidywany koszt całej inwestycji jest ogromny. Budowa kilometra torowiska to
        koszt około ośmiu milionów euro. A całość podrażają jeszcze mosty i wiadukty,
        które trzeba wybudować i zmodernizować. - A w Łodzi prawdopodobnie linia będzie
        musiała biec pod ziemią - dodaje Stanisław Łopatowski, wojewoda dolnośląski.
        Inwestycja ma być sfinansowana w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego.

Kiedy są szanse na to, że pomkniemy szybkim pociągiem do stolicy? - Chciałbym
        osobiście zabrać się w pierwszy kurs jeszcze przed 2013 rokiem - zapowiada
        Łopatowski.
        • berger.m Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 16.08.05, 23:05
          No proszę, czyli idzie projekt do przodu :) Dziwne, w łódzkiej GW też powinien
          być artykuł na ten temat. Może będzie w najbliższych dniach. Właśnie, GW
          powinna też się zająć tym, czy np. łódzki wojewoda też lobbuje na rzecz tego
          projektu. Dobrze, że w końcu ustalone, że ta linia nie ominie Łodzi...

No i widocznie planowany jest w Łodzi jednak średnicowy tunel :D Bardzo dobrze!
          Teraz powinno zostać uwzględnione to w projekcie nowego Fabrycznego. Potrzebna
          jest teraz koordynacja wszystkich stron: rządu, naukowców zajmujących się
          projektem, władz Warszawy, Łodzi, Wrocławia, Poznania, województw i wszelkich
          urzędników. Droga Redakcjo, można liczyć, że obadacie sprawę?

Pozdrawiam!
        • Gość: marczew Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 12:50
          no dobra, skoro szykuje sie linia Wroclaw-Warszawa przez Lodz o predkosciach do
          330km/h, to po jakiego czorta wydawac pieniadze na przystosowanie obecnej linii
          Lodz-W-wa do v_max 160 km/h? jedynym dla mnie wytlumaczeniem tego jest
          przeprowadzenie linii z Wroclawia do Wawy przez Lowicz (a wtedy niestety odpada
          budowa tunelu srednicowego), albo zbudowanie jej na jakims zupelnie nowym szlaku.
          • Gość: lembas Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.retsat1.com.pl 17.08.05, 13:04
            Budowa linii na v max 300 km/h byłaby niezbyt opłacalna poprzez przebudowę
            starej linii. Ponadto na tej linii pociągi nie zatrzymywałyby się raczej w
            miastach typu Łowicz czy Skiernierwice, zatem modernizacja linii skierniewickiej
            na 160 pozwoli też skomunikować to miasto z Łodzią.

Linia naprawdę wysokich prędkości byłaby budowana całkowicie jako nowe
            przedsięwzięcie.
          • berger.m Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 17.08.05, 23:09
            Modernizacja linii Łódź-Koluszki-Skierniewice-Warszawa jest potrzebna, bo
            torowiska są w tragicznym stanie. Czas przejazdu pomiędzy Łodzią a Warszawą,
            jaki zostanie osiągnięty, był już osągany przed wojną. Więc jest to
            doprowadzenie do "normalności" tej linii, zgodnie z aktualnym standardem takich
            linii - 160 km/h. Tej trasy nie można i nie opłaca się dostosowywać do
            większych prędkości. Ewentualnie w przyszłości pociągi z wychylnym pudłem, jak
            Pendolino lub ICE-T, będą mogły osiągać prędkość na niej do 200 km/h.

Natomiast planowana szybka kolej Wrocław/Poznań-Łódź-Warszawa to ma być
            zupełnie nowa linia kolejowa. Ma być dostosowana do europejskich najwyższych
            standardów - 330 km/h. Taką prędkość osiąga się na specjalnie budowanych
            torowiskach, przy zachowaniu odpowiednich norm bezpieczeństwa i przy użyciu
            szybkich pociągów typu ICE, TGV itp. To musi być zupełnie nowa linia, idąca,
            podobnie jak autostrada, prosto, z pominięciem małych miast. Będzie więc
            prowadzić prosto z Wrocławia i Poznania do Łodzi i prosto z Łodzi do Warszawy.

Początkowo dla tej szybkiej z Wrocławia linii istniały też warianty z
            ominięciem Łodzi... (dla obniżenia kosztów - z użyciem CMK), na szczęście minął
            czas ignorowania milionowej aglomeracji w samym środku Polski i na prostej
            linii z Wrocławia do Warszawy.

Ta szybka kolej ma być częścią europejskiej sieci szybkich kolei.
    • Gość: Prospero Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:31
      Dekster, czy Ty chociaż raz w życiu byłeś z czegoś zadowolony... Smutne masz
      życie. Optymizmu życzę!
    • e.v.q.a przepraszam...... 16.08.05, 23:04
      a zamierzaja moze nowe szyny polozyc i wymienic sklad kolejowy?? czy te pociagi
      beda po prostu fruwaly na tym szynami, torami etc
      • berger.m Re: przepraszam...... 16.08.05, 23:07
        Projekt obejmuje m.in. wymianę torowisk, likwidację naziemnych przejazdów,
        modernizację stacji.

Pozdrawiam!
        • berger.m Re: przepraszam...... [PS] 16.08.05, 23:08
          I zakup kilku (nie pamiętam ilu dokładnie) składów, mowa jest o ezt lub
          push&pull.
    • maxxman Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 16.08.05, 23:38
      PIC NA WODE FOTOMONTAZ.

JAKIE SZYBKIE POLACZENIE? KRAKOW, SLASK, POZNAN, MAJA JUZ TAKIE POLACZENIA OD
      POCZATKU LAT 80-YCH. A DZIENNIKARZ SIE RADUJE, ZE W 2008R. BEDZIEMY MIEC
      POCIAGI JEZDZACE 140-160 KM/H. ZENADA I SMIECHU WARTE! TO, CO BEDZIEMY MIEC, TO
      WIELKIE NIC!

I NASTEPNYM RAZEM PROSZE DELEGOWAC DO PRACY DZIENNIKARSKIEJ LUDZI KTORZY MAJA
      POJECIE O TYM CO PISZA. BO NIE TYLKO WIERSZOWKA W TYM BIZNESIE SIE LICZY.

maxxman
      • Gość: były Jesteś przy racji IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 16.08.05, 23:45
        Jak zaczynałem studia to Telimena jechała poniżej 1.40. Teraz to nie jest mniej
        niż 2.00. NIGDY w ciągu ostatnich 3 lat nie było poniżej 2 godz. Autor artykułu
        jest na prochach.
        • Gość: telewidz Re: Jesteś przy racji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:59
          > NIGDY w ciągu ostatnich 3 lat nie było poniżej 2 godz

Chyba jestes glupi
      • peterrek Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 17.08.05, 01:19
        Myślisz, że pisząc dużymi literami Twoje wypowiedzi będą bardziej mądrzejsze?

Po drugie- jak się nie podoba to zmień miejsce zamieszkania, bo bedąc ciągle
        sfrustrowanym na stare lata nabawisz sie wrzodów. Wiecej optymizmu życze i
        pozdrawiam ciepło :)
    • Gość: MarcinK Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.eranet.pl 16.08.05, 23:55
      WItam

A ja znam wielu dobrych i doświadczinych pracowników pracujących w Łodzi. Tyle,
      że nie za 800zł, a za jakies 70%-80% stawek warszawskich.

Pozdrawiam, MarcinK
      • Gość: Ingo Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: 213.17.170.* 17.08.05, 08:15
        A ja się z Tobą zgadzam tylko martwi mnie, że wiele łódzkich firm nie inwestuje
        w swoich pracowników w ich dokształcanie. Mam nadzieję, że uświadomia sobie
        jakie to jest ważne.
    • Gość: Ingo Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: 213.17.170.* 17.08.05, 08:10
      No jak na XXI wiek to 140 km/h to nie jest zbyt imponujace osiągnięcie. Mam
      nadzieję, że sprawy naprawde szybkich połaczeń Lodzi nie tylko z W-wą uda się
      rozwiązać dzięki (mam nadzieję, że kiedyś to nastąpi)szybkiemu połaczeniu do
      Wrocławia. A swoją drogą Gazeta Łódzka jak zwykle szybko w temacie. Informacja
      o tym została podana już ponad 2 tygodnie temu a nasi jak zwykle wykazali się
      refleksem.
    • Gość: kas a Kraków - Łódź ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:12
      a może by tak jakis ekspres na trasie REYMONTA?? tam sa TAKIE DOBRE tory! zeby
      niecałe 300km jechac prawie 5 godzin (przez częstochowe)??
      • berger.m Re: a Kraków - Łódź ?? 17.08.05, 23:11
        Na szczęście jak na razie pociągi nie jadą przez Częstochowę. Reymont jedzie 3
        godz. 30 min.
    • Gość: hanka Łódź - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:00
      apeluje do PKP by zastanowila się taką sprawa:
      szybciej by się można bylo dostać do stolicy gdyby pociąg NIE zatrzymywal się
      na stacjach Łódż-Widzew, Żyrardów. z nich powinny podmiejskie pociagi dowozic
      pasażerów. to tylko wydłuża czas podróży.
      • Gość: MB Re: To nie Łódź??? IP: *.pkobp.pl 17.08.05, 10:05
        A Widzew to nie Łódź??? Na Widzewie mieszka mnóstwo ludzi, którzy pracują w
        Warszawie. I co, będą mieli teraz tracić czas na dojazd na Fabryczny, kto wie,
        czy nie tyle co będzie trwała podróż do Warszawy. Zastanów się trochę!
      • Gość: roberto Re: Łódź - Warszawa IP: 212.180.147.* 22.08.05, 13:07
        "Łodzianin" nie zatrzymujacy sie w Koluszkach, Skierniewicach i Żyrardowie,
        jedzie krócej o raptem 6 minut. Tyle daje wyrzucenie 3 stacji z trasy.
    • Gość: hanka Łódź - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:02
      a poza tym czy nie można tego remontu zrobic szybciej??? do 2010 roku to
      wszyscy Łodzianie, ktorzy pracuja w stolicy wyprowadza się stąd, bo ile czasu
      można znieść dziennie 4 godziny w pociągu??? na pewno nie az tak długo. im
      wcześniej będzie szybkie połączenie, tym mniej Łódż na tym straci. im więcej
      będziecie zwlekać, tym gorzej dla miasta.
    • Gość: JA Jakieś szaleństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:54
      Wszystko dobrze, praca poza Łodzią.. A może pomyśleć o tych, któzy pracują w
      Łodzi? Przejazd z jednego końca miasta w drugi to też podróż ponadgodzinna.. I
      co tu prównywać? Miał być szybki tramwaj Widzew-Retkinia- i gdzie on? Że niby
      cityrunner linii 10? To akurat nie jest godzinna trasa, ale już z Teofilowa na
      Pabianicką owszem. A przecież nie opuszczam miasta! I co tu narzekać na
      dwugodzinny przejazd do innego miasta! A jeśli chodzi o PKP, to rzeczywiście
      jest coraz gorzej. W tym roku miałam okazję troche popdróżować i wierzcie mi-
      NIE BYŁO PRZEJAZDU BEZ SPÓŹNIEŃ! Pomijam wypadki, jak ten pod Warszawą pod
      koniec lipca, kiedy klincowałam na dworcu ponad 3,5 godziny i zamiast dojechać
      na miejsce ok.16.30 byłam o 21! Podróż zaczęłam o 7 rano. Mówię o spóźnieniach
      bez specjalnie wielkiej przyczyny i nieczekaniu pociągów na siebie, kiedy
      pasażerowie się przesiadają i zgłąszają trakie potrzeby pracownikom PKP. Składy
      jeżdżą za krótkie i pasażerowie stoją- w ost5atni piątek na trasie Katowice-
      Gdynia: w Łodzi nie było wolnych miejsc! Dołączyli 1 wagon i tak nie załatwił
      problemu. Są dni i okoliczności, kiedy należy puścić dłuższy skład, po prostu.
      Zwłaszcza w sezonie zmiany turnusów kolonijnych-wtedy 3/4 składu to rezerwacja
      i zwykli pasażerowie nie mają gdzie wsiąśc. A bilety przecież coraz droższe!
      • Gość: monika AK. moje wersje projektowe IP: *.toya.net.pl 17.08.05, 11:45
        czesc cytatu z artykulu :dotyczacy polaczenia wroclaw-lodz-warszawa:

A w Łodzi prawdopodobnie linia będzie
        musiała biec pod ziemią - dodaje Stanisław Łopatowski, wojewoda dolnośląski

wedlug mnie aby kolej byla szybka trzeba bylo wykopac pod ziemia tunel na
        odcinku wlokniarzy-kilinskiego .jadac od wroclawia w lodzi obok ulicy
        maratonskiej po minieciu wiaduktu na waltera janke powinny schodzic na dol
        wykop aby od aleja wlokniaryz byc pod ziemia tunel powinien biec pod pewnym
        katem przecinajac aleje mickiewicza ,struga dochodzic do narutowicza i pod
        pewnym katem polaczyc sie z dworcem lodz -fabryczna , byloby to najszybsze
        polaczenie .ta wersja pominelaby dowrzec lodz kaliska .biarac jednak dworezec
        lodz kaliska jako dowrzec gowlny na tym odcinku koeli warszqwsko-
        wroclawskiej .lodz fabryczna moim zdaniem nie miala by polaczenia gdyz aby
        polaczyc te 2 dworce trzeba byloby zrobic ostry luk co ie przycyznilo by sie do
        szybkiego przelotu przez lodz
    • Gość: pismak BZDURA IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.08.05, 11:58
      "To już pewne. Polskie Linie Kolejowe dostaną z funduszy strukturalnych ponad
      pół miliarda euro na remont trasy Łódź - Warszawa."

Pewne? NIE!!
      Może zapadnie decyja o realizacji.
      Może zapadnie decyzja o ubieganie się o dootację UE.
      Może powstanie prawidłowy wniosek.
      Może zostanie on zakceptowany.
      (Wreszcie) Może inwestycja zostanie zrealizaowana.
      • Gość: axx Re: BZDURA IP: *.res.east.verizon.net 17.08.05, 13:10
        Informacja ta nie przypadkowo pojawia sie w tym czasie. Zatem kolejny pic
        przedwyborczy. Oczywista jest rzecza ze nic z tego nie wyjdzie. Lodzianie lubia
        ten temat ciagle zreszta powracajacy. Pamietam ze zyczeniem jednego sekretarza
        naszej partii bylo.....metro w Sieradzu. Zrobiono tylko rondo.
    • superkulfon Jak to szybciej sie nie da?! 17.08.05, 13:33
      "Szybciej się nie da, bo nie pozwala na to geometria torów. Wiele jest tu
      łuków - wyjaśnia Łańcucki"
      to XXI wieku dla PKP wyprostopwanie tych lukow jest niemozliwe? Skoro polowa
      trasy bedzie 140km/h to czemu gazeta pisze ze trasa pociagi beda pedzic
      160km/h!!???
      • Gość: lembas Re: Jak to szybciej sie nie da?! IP: *.retsat1.com.pl 17.08.05, 14:08
        Jeśli kupią wagony z wychylnym pudłem to będą jeździć 160.
        • maxxman Re: Jak to szybciej sie nie da?! 17.08.05, 22:50
          A do takich i to jeszcze pod egida PKP to ja nie wsiadam, dziekuje bardzo :]
    • koola_w_plot Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 17.08.05, 14:12
      ?>?
    • Gość: trainman Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.08.05, 14:37

Według mnie 1 godz 59 min, taki czas powinno się przyjmować za czas przejazdu z
      Łodzi do Warszawy. Jest to czas przejazdu Telimeny z Łodzi Fabrycznej do
      Warszawy Centralnej. Tą trasą jeździ najwięcej osób. Oczywiście można przyjąć
      czas 1:46, jeżeli ktoś liczy trasą od ostatniej stacji w Łodzi (Ł. widzew) do
      pierwszej stacji w Warszawie (W-wa Zach.) Jeżeli jednak przyjmiemy czas
      przejazdu na całej trasie (Ł.Fabryczna - W-wa Wsch) to otrzymamy czas 2 godz 11
      min (wszystkie czasy na podstawie czasu przejazdu Telimeny w kierunku do
      Warszawy). Dla porównania czas przejazdu pociągu na trasie Ł.Fabryczna - W-wa
      Wasch. w 2004 to 1:53, w 2003 - 1:52, 2002 - 1:43. Średnia prędkośc na tej
      trasie w 2005 to w przybliżeniu 67 km/h, 2004 - 70 km/h, 2003 - 71 km/h, 2002 -
      77 km/h. A więc coraz wolniej!!!

Wystarczy więc, że pociąg będzie jechał ze średnią prędkością 133 km/h by
      pokonać odcinek Fabryczna- Centralna w czasie 1 godz. Mam nadzieję, że prędkość
      ta jest możliwa (przy prędkościach na trasie 140-160 Km/h i 4 postojach) i że
      pociąg do Centralnej nie będzie jechał dłużej niż godzinę.

Dla mnie wstrząsająca jest informacja o czasie potrzebnym na remont 5 LAT (do
      2010). Odliczając zimowe miesiące mamy 45 miesięcy i 133 Km torów. Po
      podzieleniu otrzymujemy, że w ciągu jednego miesiąca wyremontowanych zostanie
      dokładnie 2 km 955 m 55 cm torów. Kiedyś szybciej budowano tę linię, na dodatek
      ręcznie, niż zmierza się ją teraz wyremontować !!!!

• twitkosz Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 17.08.05, 15:47
      ja o tej inwestycji juz słusze od ponad 1,5 roku... pieniądze już dawno były
      przyznane, tylko plk zwlekalo. od przynajmniej roku na stronie plk jest stronka
      do wyrazenie swojej opinii... i nic sie nadal nie dzieje.... teraz piekny
      artykul i nadal sie nic nie dzieje... jak zam pkp i podbne instytucje to
      inwestycja skonczy sie w 2012 roku, no bo to, no bo tamto.... a jescze dodam ,
      ze miesieczny na tej trasie kosztuje prawie 400 zl, a pasazerow codziennie jest
      nawet z tysiac... co daje pkp niezly miesieczny dochod... tylko gdzie sa te
      pieniadze ? PS. pozdrawiam wszystkich codziennych paazerow z lodzianina - byly
      pasazer (8 miesiecy codziennych dojazdow)
    • maxxman Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 17.08.05, 23:11
      Spójrzcie jeszcze na to:
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33205,2872193.html
      Kolej inwestuje w infrastrukturę

Maciej Kuźmicz 17-08-2005 , ostatnia aktualizacja 17-08-2005 16:27

W przyszłym roku na remonty torów pójdzie aż ponad 4 mld zł. Trzy czwarte tej
      kwoty pozyskamy z Unii, za resztę zapłacą Polskie Linie Kolejowe

Takich pieniędzy na infrastrukturę nie było na polskiej kolei już dawno. W tym
      roku na inwestycje w tory Polskie Linie Kolejowe (spółka zarządzająca
      infrastrukturą kolejową) przeznaczy 1 mld zł. W przyszłym - cztery razy więcej.
      To zasługa Unii, która z funduszy spójności dofinansowuje polskie inwestycje w
      infrastrukturę transportową. Średnio trzy czwarte kwoty inwestycji sfinansuje
      UE.

- Mamy nadzieję, że mniej więcej 4 mld zł będziemy mogli wydawać na
      infrastrukturę co roku - mówi "Gazecie" Wojciech Rybak, dyrektor Biura
      Inwestycji w PLK.

Na co pójdą pieniądze? Na utrzymanie stanu infrastruktury tak, by jej jakość
      się nie pogarszała. Oprócz tego na dostosowanie części szlaków do prędkości 160
      km. i wyższych. Dziś tylko 13 proc. wszystkich polskich torów spełnia ten
      standard. W sumie do 2013 r. nawet dwa tysiące kilometrów torów może być
      zmodernizowanych do większych prędkości. - To m.in. trasy Katowice-Warszawa-
      Gdańsk, Warszawa-Terespol, Wrocław-Przemyśl - wyjaśnia Rybak.

Ale modernizacja torów to nie jedyny projekt Polskich Linii Kolejowych.

PLK inwestuje też w utrzymanie stanu torowisk: w środę podpisały kolejne dwie
      umowy o wartości w sumie 7,8 mln euro na naprawy linii kolejowych. Dzięki nim
      będą naprawiane m.in. osuwiska, zostanie przeprowadzone odwodnienie szlaków
      kolejowych, renowacja obiektów inżynieryjnych (m.in. mostów, przejazdów). To
      umożliwi zniesienie ograniczeń prędkości na szlakach Kraków-Medyka, Warszawa-
      Katowice i Katowice-Zwardoń. Zakończenie prac nastąpi w 2007 r.

--------------------------------
      O Łodzi ani slowa.
      Bez komentarza.

maxxman
      • berger.m Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa 17.08.05, 23:16
        > O Łodzi ani slowa.
        > Bez komentarza.

To raczej zaniedbanie gazety. W większości tego typu artykułów (można chociażby
        je czytać na www.rynek-kolejowy.pl) są informacje o modernizacji linii Łódź-
        Warszawa.

Pozdrawiam!
    • cobolt I wtedy Lodz stanie sie na pewno sypialnia 17.08.05, 23:28
      Warszawki bleee:( to straszne staniemy sie przedmiesciami Wawy to dosc wredna sprawa.
      • Gość: Ingo Re: I wtedy Lodz stanie sie na pewno sypialnia IP: 213.17.170.* 18.08.05, 08:03
        A ja sądzę, że jednak nie. Ale jest w tym jedna racja a mianowicie, że Warszawa
        buduje sobie promieniście dobre połączeniae do Warszawy. Tymczasem inne miasta
        Polski nie mają dobrej komunikacji między sobą i muszą się zadowolić jedynie
        ochłapem tj. dobrym połaczeniem z W-wą. Wyglada to zatem na kolonizację i
        sztuczne podtrzymywanie przez Państwo konkurencyjności stolicy.
    • Gość: TomKs Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.pai.net.pl 22.08.05, 11:20
      Słychać o tym odkąd pamiętam. I zawsze ma być już zaraz, już wszystko
      przesądzone, zaklepane. A tak szybkiego połączenia jak przed wojną nie ma i nie
      ma.
      • Gość: TomKs Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.pai.net.pl 22.08.05, 11:43
        I jeszcze jedno. Właściwie po co połączenie Wrocław-Łódź-Warszawa z prędkością
        aż 300 km/h? Czy to się opłaci? Może lepszy będzie samolot? Chyba wyjdzie mimo
        wszystko taniej, a w dodatku oferuje nieporównywalnie większą elastyczność.
        Plus szybki tramwaj, czy jakiś rodzaj metra lub kolejki dojazdowej z lotniska
        do centrum.
        • Gość: gosc Re: Szybkie połączenie kolejowe Łódź - Warszawa IP: *.toya.net.pl 22.08.05, 15:02
          samolot nie wyjdzie szybciej bo na lotnisku musisz stawic sie ze 30min przed
          odlotem, tak samo potem musisz czekac po przylocie na swoje bagaze, wcale tak
          szybko to nie wychodzi. Sam lot do łacznego czasu podrozy faktycznie jest
          krotki, ale calkowity tak rozowo nie wyglada, zreszta nie kazdy lubi samoloty.
          Pociagi jednak sa wygodniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka