Dodaj do ulubionych

jak rozpoznać kanara?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:57
jak wynika z moich obserwacji, okazuje się, że sprawa jest łatwa. typowy
kanar ma na sobie ortalionową bluzę dresowa z poczatku lat 90.(zarówno
panowie jak i panie) i do tego gustowną sprana torbe na ramie (panowie), albo
skórzaną torbę, lekko rozpadającą się, też z początku lat 90. (panie).
ogółaem kanar wygląda zazwyczaj jak lepszej klasy menel. niestety nie
spotkałąm się z inną wersją. smutne...
Obserwuj wątek
    • keridwen Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 10:05
      a ja spotykam sie z inna i to bardzo czesto.
      wesole.
    • pawel-strzalka Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 10:05
      nie jest aż tak źle, rok temu, pewnej upalnej lipcowej niedzieli zostałem
      skontrolowany przez parę, około 50-55 lat, wygladajacych na pierwszy rzut oka
      jakby sami właśnie jechali na niedzielny obiad do znajomych, pan w bialej
      koszuli i spodniach od garnituru, jego towarzyszka w kwiecistej sukience :]
      • patykiem_pisane Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 10:30
        pawel-strzalka napisał:

> nie jest aż tak źle, rok temu, pewnej upalnej lipcowej niedzieli zostałem
        > skontrolowany przez parę, około 50-55 lat, wygladajacych na pierwszy rzut oka
        > jakby sami właśnie jechali na niedzielny obiad do znajomych, pan w bialej
        > koszuli i spodniach od garnituru, jego towarzyszka w kwiecistej sukience :]
        hahaha ja też ich miałem zaszczyt poznać (9-tka, okolice Widzewa).
        • paenka Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 10:34
          zwykle wystepuja w grupach 2, 3 osobowych.... nie wiem dlaczego ale z reguly wybieraja pierwszy wagon anizeli drugi, przynajmniej mi sie tak zdazalo:)
          • Gość: lea Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 11:03
            ja jezdze drugim i to w nim mnie kontroluja
            • uerbe Re: jak rozpoznać kanara? 26.08.05, 16:04
              Gość portalu: lea napisał(a):

> ja jezdze drugim i to w nim mnie kontroluja

To do pierwszego wsiadaj, pierwszy szybciej.
        • pawel-strzalka Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 10:43
          dokładnie te rejony :)
    • Gość: Mirosław to bardzo proste! IP: *.toya.net.pl 23.08.05, 13:44
      Jesli jedziesz autobusem linii 70/70A i widzisz wsiadających do autobusu trzech
      lub czterech mężczyzn

- spoconych
      - niechlujnych
      - z tłustymi włosami
      - z brudem za paznokciami
      - niczym nie różniących się od meneli czy innych tanich cwaniaczków

to na 99 % są to kanarzy. Zawsze gdy ich widzę, sam podchodzę do nich z biletem
      i ze szczerym uśmiechem pytam ich czy nie myśleli o kamuflarzu. Swoją drogą,
      gdyby się ostrzygli, umyli i ubrali w wyprane rzeczy, to byłby to właśnie
      kamuflarz.

Pozdrowienia dla czytających to pracodawców kanarów-abnegatów
    • amrita Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 14:03
      a mnie jak dotąąd sprawdziło się w 100%, jeżeli kobieta
      nie ma torebki to jest kanarem. A w ogole to na kanary mozna się wyczulić i od
      razu poznawać.
      • hermina5 Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 14:12
        Leśmian, ale co konkretnie Leśmiana? Może znasz ten wiersz o tym, jak pewien
        człowiek spotyka swój pogrzeb i siebie w trumnie? To też Leśmian. strasznie
        dlugo go szukam i wciąz nie moge znależć...
        • Gość: amrita Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.08.05, 17:06
          ,,dziewczyna'' leśmiana,
          a o pogrzebie nie słyszałam
        • Gość: aska Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.toya.net.pl 01.09.05, 12:05
          kanarkow przewaznie widac na pierwszy rzut oka.na przystanku stoja razem,po
          wejsciu do pojazdu sie rozdzielaja(czesto wsiadaja innymi dzwiami),po
          przejechaniu jais 2-3 minut zaczyna sie akcja- ruch w strone kasownika -i
          nastepnie kontrola.co do wygladu to bywa to roznie.strasza pare w trambambaju nr
          9 tez spotkalam.jest tez starszy pan na trasie 77,55(okolice
          tymienieckiego)wygladajacy jak dziadzio,a w 70 czy 70 A sa 2 pary panow.dwoch
          molodych lub jeden mlodszy i drugi starszy z jasnym wasiekiem.zawsze ci panowie
          maja ten sam schemat dzialania.wsiadaja na przystanku narutowicza-kopcinskiego a
          bilety sprawdzaja dopiero po nastepnym,tuz przed placem dabrowskiego.jezdze tam
          juz 4 lata na wydzial i jest ciagle tak samo :P(ostatno mi zwrocili uwage bym
          nie wyciagala a wczesnie migawki bo po pierwsze to oni wiedza ze mam ja a po
          drugie ze odstraszam im "klientow ".pozdrawiam panow kanarow z "70"
      • Gość: lea Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 16:06
        moja mama raz jechała bez torebki i jak szukala biletow w kieszonce kurtki, to
        pol tramwaju zaczelo wyjmowac migawki
    • Gość: terak Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.retsat1.com.pl 23.08.05, 14:12
      Ludzie, czyzbyscie zglupieli doszczetnie, przeciez te tzw. kanary walcza ze
      zlodziejami zwanymi gapowiczami!
      • Gość: kopfschmerz Superkanar superhero IP: 217.153.187.* 23.08.05, 16:00
        Miasto sparalizowane przez bandy krwiozerczych gapowiczow, uczciwi pasazerowie w odwrocie.
        Czy MPK moze liczyc na ratunek?
        Jest tylko jeden sposob, tylko jeden czlowiek - czlowiek-ptak - SUPERKANAR
      • fauve Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 16:39
        Złodziejem niestety często okazuje się MPK zwłaszcza na trasie 99. Nie będę już
        liczył ile mi "wiszą" za taksówki, spóźnienia na uczelnię albo do pracy :) Ja
        się z umowy wywiązywałem, patrzyłem na rozkład, MPK oferowało usługę o takiej
        czy innej godzinie, kupowałem bilet właśnie na tę usługę, po czym się
        okazywało, że do "usługi" nie dochodziło :) Nawet się nie potrafili zmieścić w
        wyznaczonym przez siebie marginesie tolerancji.
    • cassani po oddechu, 23.08.05, 14:19
      zazwyczaj jest ciężki i nasycony aminokwasami czy czym tam innym.

Ja zazwyczaj rozpoznawałem kanara jak już było po ptakach. Ale nie po kanarach.
    • maxrak Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 14:28
      takie troszeczkę rozbiegane oczka
    • p8 Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 14:37
      wystarczy spojrzeć dojeżdżając do przystanku kto wsiada na następnym.
      • anpio Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 15:04
        Prawdziwego kanara rozpaznaję się dopiero po umieszczonej w wodocznym miejscu
        legitymacji. Moim zdaniem nie ma 100% skutecznej reguły dot. ubioru, posiadanie
        torebki, nesesera itp.
        • p8 Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 17:49
          może ja mam taki "talent" ale rozpoznaję kanara nawet jak stoi na przystanku.
          cóż, lata doświadczeń ;).

pzdr

Bozia
    • fauve Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 16:35
      Ja jakoś mam do nich nosa :) Na szczęście niebawem kupuję samochód i będą mogli
      mnie pocałować w d...dłoń ;)
    • ipekakuana Re: jak rozpoznać kanara? 23.08.05, 16:44
      Kanary mają różne upierzenie, kiedyś po ciuchach łatwiej ich było wyhaczyć.
      To co pozostaje niezmnienne:
      - nerwowe zachowanie (czujnośc, swoista gotowośc do akcji)
      - że udają na przystanku, że sie nie znają,
      - lub że gadają na przystanku a jak cos nadjeżdza to sie rozdzielają..
    • gray ja zawsze poznaję po tym... 23.08.05, 16:55

... że proszą o bilet do kontroli.

nie mam konieczności rozpoznawania ich wcześniej bo kasuję bilety.
      • Gość: kibic1 Re: ja zawsze poznaję po tym... IP: *.ipt.aol.com 23.08.05, 19:25
        Ja tez zawsze kasuje...jak mam...jak nie to po prostu place mandat.
    • Gość: Bart Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.mnc.pl 23.08.05, 18:19
      Gó.. prawda.
    • Gość: s zarys IP: *.toya.net.pl 24.08.05, 03:09
      sprawa z kanarami( czy też "canarinhos" ) staje się coraz trudniejsza...
      kiedyś było jasne że jak wchodzi trzech gości w skórach to są to kanarzy,
      póżniej przyszła pora na ludzi porządnie ubranych, czasem nawet odświętnie, ale
      wiadomym było chociaż to , że kanar nie ma ze sobą żadnego bagażu. Jednakże w
      tych czasach (ok 2- 3 lat temu) kanarzy wypracowali kilka ciekawych technik:
      1. technika najprostsza , polegała na wchodzeniu pojedynczo wszelkimi mozliwymi
      wejściami , dopadaniu do kasowników i zakrywaniu ich rękami , gdy symultanicznie
      następowało wyjęcie identyfikatorów i mówienie : "bileciki do kontroli"
      2. druga technika polegała na wsiadaniu razem do autobusu , przeprowadzaniu
      miłej konwersacji i nagłej dekonspiracji
      3. kolejna technika to technika podobna do nr.2 lecz do momentu dekonspiracji
      kanarowie się nie znali ;]
      4.technika nr.4 ,moja ulubina która obserwowałem z dużym zainteresowaniem , była
      to technika "na dochodzenia" tzn. na jednym przystanku wsiadała miło wyglądająca
      młoda pani, po okolo dwóch kolejnych przystankach wsiadał jakiś pan w średnim
      wieku a po kolejnych 2 młody gość i wtedy następowała dekonspiracja( bo tego
      gościa i tak wszyscy znali) , proceder ów obserwowałem na trasie linii 57
      srednio 2-3 razy w tygodniy w godzinach 19-20 ;]

lecz te czasy , w których z widzenia znało się wszystkich kanarów i mozna było
      po prostu szybko zrezygnowac z usług mpk juz minęły i chyba nie wrócą.

nastały czasy , kiedy kanarzy organizują się w grupy liczniejsze, bardziej
      zróżnicowane wiekowo i kulturowo , czy nawet etnicznie;] niz kiedykolwiek

kanarem moze być kazdy, stojący obok ciebie żul moze współpracować z
      przytulającą się parą na końcu autobusu, oraz z porządną starszą kobieta z
      początku autobusu , oraz dresiarzem. nastały więc cięzkie czasy , ale mam
      nadzieję że w końcu uda się ponownie wyodrębnić typ człowieka , o którym wszyscy
      będą wiedzieli że to kanar ;]

p.s.

to fakt że pojawia się coraz więcej kanarów typu "żul" aczkolwiek niezbadanym
      jest czy to kamuflaż czy to po prostu ludzie którzy odrabiają kary za brak
      biletu, na co wskazywałyby częste zmiany personalne wsród "canarinhos"
      • Gość: pan Morfeusz Re: zarys IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 24.08.05, 07:29
        > kanarem moze być kazdy, stojący obok ciebie żul moze współpracować z
        > przytulającą się parą na końcu autobusu, oraz z porządną starszą kobieta z
        > początku autobusu , oraz dresiarzem.

W Matrixie są wszystkimi, bądź nikim. Żyjemy, bo udawało nam się ich unikać.
        Ale to oni tu rządzą.
    • Gość: GACH ROKICKI Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.dyndns.org, / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 07:25
      Srak! hiehiehiehiehiehie!
    • zamek po żółtych piórach? /nt 24.08.05, 10:08

• orzelek1977 Re: jak rozpoznać kanara? 26.08.05, 09:31
      PO co ten wątek? Podręcznik dla złodziei? Chcesz korzystać z komunikacji płać,
      nie chcesz nie jedziesz.Nie znoszę złodziei którzy wyłudzają usługę, za wszae
      jazdy płacę ja i tysięce normalnych ludzi. Kanar to dla mnie bezpieczeństwo, to
      gwarancja że wszyscy będą równi wobec prawa. I tyle
      • Gość: i Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.toya.net.pl 26.08.05, 15:51
        frajer...
      • lea POpis? 26.08.05, 18:46
        a łyzka na to niemożliwe!!!!!
        • Gość: lokomotywa Re: POpis? IP: *.toya.net.pl 26.08.05, 22:00
          ahahah jak sie zbulwersował ahahaha, tyle lat na biletach jezdzi jak mozna bylo
          po prostu rozpoznac kanara po upierzeniu czy tez po zachowaniu. Na samochód by
          juz starczylo ahahahah...
          • Gość: Na gape Na Gape - sposobem na hydre nienasyconą IP: *.toya.net.pl 28.08.05, 12:54
            Szary człowiek jest bezsilny wobec wielkich instytucji, często będących
            monopolistami. Nie ma szans otrzymać zadośćuczynienia za straty spowodowane
            spóźnieniem się tramwaju. Klienci nie mają też żadnego wpływu na podwyżki cen
            kilkakrotnie w roku. Jazda na gape jest sposobem walki z monopolistą. Nie
            pozwolę się okradać przez bezduszną, głuchą na klientów, instytucje. Nie
            zamierzam być ich ofiarą, dlatego jeżdżę na gapę.

POzdrowienia dla wszystkich MPK FREE RIDERS :)
            • Gość: orzelek Re: Na Gape - sposobem na hydre nienasyconą IP: *.crowley.pl 28.08.05, 20:47
              Glupoty piszesz. Czlowieku a kto wybiera radnych i prezydenta miasta?
              Oto propozycje odpowiedzi:
              -krasnoludki
              -mieszkancy Lodzi
              -UFO-ludki
              -duchy
              Nieplacenie za przejazdy jest zlodziejstwem to jest przywlaszczeniem uslugi
              zaktora niezaplaciles. Efekt: normalni ludzie placa coraz wiecej za bilety bo
              banda zlodziei nie chce placic za przejazdy.
    • bozo.rudeboy Re: jak rozpoznać kanara? 29.08.05, 17:09
      Pozdrowienia dla świńskiego blondyna z wyłupiastymi oczami i czerwoną facjatą -
      ten kanar to klasyka gatunku. Zapewne znają go wszyscy korzystający z linii 57.
    • Gość: edek WĄSY, KATANA, TECZKA SKÓROPODOBNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:21
      Poznaj kanara po wąsach jego, ten niepewny acz znany mi wzrok wyczuwam na milę;)
      • aleksandrah Re: WĄSY, KATANA, TECZKA SKÓROPODOBNA 29.08.05, 20:26
        A ja uważam iż nie płacenie za bilet (jazda na gapę) jest przestępstwem. Ale
        jeżeli MPK "gwałci" mój zmysł estetyczny, poczucie czasu oraz moją godność
        każąc mi płacić za brudne, obrzygane (przepraszam za słownictwo) autobusy.
        Totalny brak kompatybilności pomiędzy rozkładem jazdy a rzeczywistm
        przyjechaniem autobusu czy też tramwaju to ja czuję się w pełni
        usprawiedliwiona jeżdząc na gapę.
        Tłumacząc wszystkim dociekliwym:
        1. Muszę korzystać z MPK bo jest monopolstą
        2. Nie mam prawa jazdy
        3. Nie będę jeździła taxówkami z sobie znanego powodu
        Mam też świadomość że (drastycznie) jeżeli idiota zabił mi mamę to wg. tego co
        napisłam powinnam zabić jego (Kodeks Hammurrabiego - ząb za ząb, oko za oko)
        ale uważam iż to jest najlepszy sposób z jawnym gwałceniem prawa wobec mojej
        osoby.

Pozdrawiam
        • lea autobuziki nocne 29.08.05, 21:09
          sztandarowa usluga mpk, szkoda tylko, ze nie jezdza punktualnie. i ja mam niby
          z ato placic, tak? buahahaha
          • Gość: muszalik20051973 Re: autobuziki nocne IP: *.faktyimity.pl / *.crowley.pl 30.08.05, 10:49
            Witam. Przypominam kradzieza jet przywlaszczenie zarowno ruchomosci jak i
            uslug. Jezdzac na gape przywlaszczasz sobie usluge. Dwa ciekawe ze MPK jest
            monopolista. Rozumiem ze po moim miasteczku/wsi co to Lodz sie nazywa nie
            jezdza autobusy prywatnyhc przewoznikow (czyli to co widzilame na Widzewie
            Wschodzie to fatamorgana), PKS (jak wyzej), supermarketow (jak wyzej). Trzy-o
            odchyleniach w rozkladzie jazdy informuje takie tabliczki co owisza na
            przystankach-ale w koncu nie kazdy musi umiec czytac. Pozdrawiam normalnych
            obywateli Lodzi.
    • lea pozdrawiam nienornalnych... 30.08.05, 10:56
      obywateli Łodzi. niech wszyscy czują się pozdrowieni
    • Gość: locky Re: jak rozpoznać kanara? IP: 217.77.224.* 30.08.05, 11:10
      Weżmy autobus 77 który jeździ sobie jak chce i kiedy chce nagminnie
      doprowadzając mnie do porannego wzrostu ciśnienia, takie zachowanie mpk jest
      niedopuszczalne, a jak na 1 przystwanku na krańcówce niepojawiły się dwie z
      rzędu dwójki a na moje uprzejme pytanie pana motorniczego z 14 usłyszałem 'ja
      tam nic nie wiem' to poprostu nie bede kasował i tyle 'ja tam nic nie wiem'
      Pomijając fakt beznadziejnego zarządzania finansami mpk (citki bez klimy,
      mercedesy bez klimy, 90 db w innych modelach tramwaji/autobusów to norma)
      katastofalnie wygląda również strona zwykłej schludności oraz całkowicie kuleje
      system biletowy, nie ma możliwości kupienia biletu w tramwaju, a nie
      przepraszam jest możliwość: w 11 do pabianic lub sieradza - ślicznie. pzdro dla
      easy riderów i normalnych kontrolerów z sumieniem.
    • Gość: NINJA Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.lodz.mm.pl 30.08.05, 18:48
      Witam wszystkich.Ja okradam z taka skutecznoscia jeźdze na gape od kilku lat.I
      co pewnien czas płace mandaty-wychodze na zero lub na plus w bilansie
      rocznym.Dlaczego tak robie:
      1.ceny bilety sa drogie a usługa nieadekwatna do ceny.
      2.niemusze kupowac biletów i migawek-tak jest wygodniej
      3. lubie ten dreszczyk emocji
      4.przyzwaczajenie-weszło mi w krew.
      5.jestem młody
      • Gość: Legs Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.lodz.msk.pl 31.08.05, 13:23
        słuchajcie, a jak już sie dostanie mandat i nie zapłaci to co? Zrobią coś? I kiedy ewentualnie zaczynają ścigać?
        mnie dzisiaj wyhaczyli skubańce, jak jechałam z pabianic do łodzi. Kiedyś sie kasowało w chocianowicach,ateraz kurde 2min wcześniej. Naprawde mi nie zależało na tych dwóch minutach, i tak wysiadałam wcześniej, ale zagawroniłam się i przypomniało mi się, jak kanar mnie puknął w ramie. Nie dało sie cholernikowi wytłumaczyć.
        I nie mam ochoty płacić za służbistego kanara. Myślicie, że coś zrobią?
      • Gość: gosc Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.crowley.pl 31.08.05, 20:28
        Chwalisz sie ze ze zlodziejstwa uczyniles sobie stale zrodlo dochodu?
        No wiesz twoj poscik powinien zostac przeslany do Prokuratury.
        A na koniec okradasz mnie. Kazdego dnia wyjmujesz mi kase z kieszeni.
        • Gość: NiNJA Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.lodz.mm.pl 01.09.05, 10:25
          Prawda jest tak że okradaja cie ludzie którzy zasiadają w zarządzie
          MPK.Fundujesz im nowe limuzyny,podwyźki i luxusy i to nietylko dotyczy MPK.Więc
          prokuratura powinna sie zajać takimi ludźmi-taka jest prawda-niema co sie
          oszukiwać.Moje niekasowanie biletów -min. jest zwiazane z kwestia finansowa
          (czasami poprostu niemam na ten bilet).A wszyscy musza spłacać tramwaj
          pseudonowowczesny tramwaj na którego Łodź niestać a którego ktoś sobie uroił w
          głowie.Więcej świadomośći i szukajmy złodzieji tam gdzie naprawde są!!!!
          • Gość: gosc Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.crowley.pl 01.09.05, 11:52
            Okradaja mnie w owiele wiekszym stopniu klienci MPK ktorzy nie chca placic za
            uslugi. Jak nie masz na bilet to chyba masz nozki? Prosta zasada-korzystam z
            uslugi to za nia place, w koncu chlebus tez nie jest za darmo.
            • Gość: prawda Re: jak rozpoznać kanara? IP: *.toya.net.pl 01.09.05, 13:56
              NiNJA ma racje. Prawdziwymi złodziejami są najwyżsi urzędnicy i prezesi. To
              przez nich powinieneś czuć się okradany, a nie przez ludzi których nie stać na
              bilet. Dzięki nim przepłacasz za bilety i płacisz znikające w czarnej dziurze
              podatki. A chlebuś może nie jest za darmo, ale są ludzie którzy z chęcią się nim
              podzielą. Ty pewnie do takich nie należysz...
    • totumfacy po piórach/nt 31.08.05, 20:44
    • cassani już odpowiadam 01.09.05, 14:49
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=28478614

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka