Dodaj do ulubionych

4. Festiwal Dialogu Czterech Kultur

23.08.05, 19:40
Proszę mnie nie rozśmieszać.
Ranga imprezy rośnie, bo sławne nazwisko zaprojektowało plakat imprezy?
Rośnie jeszcze z innych powodów?

W artykule mówi się,że ma to być karnawał sztuki, festiwal niebywałej rangi. Przepraszam, czego?
Festiwal, o którym mówi sie chwilę przed rozpoczęciem, o którym cisza przez cały rok, o którym nie rozmawia się, nie reklamuje, nie przybliża się PUBLICE, szaremu człowiekowi, ma mieć jakąkolwiek rangę?
Owszem, ale chyba tylko w wąskim gronie zainteresowanych osób. A w takim wypadku trudno mówić, że będzie to karnawał sztuki, święto naszego miasta i inne bzdury.

Na billboardach w całej Polsce reklamowane są różne Festiwale, nawet pojedyncze spektakle (chociażby z Wrocławia), natomiast FD4K nie doczekał się nawet jednego billboardu w macierzystym mieście!
Ile osób zdaje i zdawało sobie sprawę ze zbliżającego się terminu rozpoczęscie Festiwalu?

Ilu z Was widziało na ulicy, "na mieście" informacje na ten temat, wspomniany plakat reklamowy?

Prosze Państwa, tu już nie ma nad czym nawet rozkładać rąk. Co roku (od czterech lat) organizatorzy i media próbują nas przekonać jakie to wielkie wydarzenie ma miejsce w Łodzi. Bzdura.
Niestety!
Obserwuj wątek
    • geograf hop 23.08.05, 19:41
      hop na Forum
    • hermina5 Re: 4. Festiwal Dialogu Czterech Kultur 23.08.05, 19:57
      E, ja bym wolała jakąś opere niezłą zamiast Kaczmarka...ale może byc i
      kaczmarek:)
      • Gość: ANia ZGADZAM SIĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 20:21
        Ogólnie jest to festiwal zamknięty. Dla niewielkiego, ścisłego grona. Niestety.
        Szkoda że w założeniach organizotorów nie znalazł się zamiar szerzenia wiedzy o
        kulturach, które miały wpływ na nasze miasto.
        • zamek Re: ZGADZAM SIĘ 23.08.05, 20:25
          Gość portalu: ANia napisał(a):
          > Szkoda że w założeniach organizotorów nie znalazł się zamiar szerzenia wiedzy o
          > kulturach, które miały wpływ na nasze miasto.
          A przede wszystkim że nie znalazł się zamiar szerzenia wiedzy o festiwalu, ale
          cóż, może dzięki temu dostanę jeszcze bilety na "Kremeratę"...
    • pawel-strzalka Re: 4. Festiwal Dialogu Czterech Kultur 23.08.05, 20:32
      szczerze mówiąc w programie festiwalu znalazłem 1-2 imprezy, które mnie mogą
      zainteresować, a szkoda, brakuje rozmachu jaki był przy pierwszej edycji
      a gdyby tak w przyszłym roku połączyć festiwal z obchodami święta Łodzi i
      stworzyć festiwal, który przyciągnie nie tylko miłośników "wyższej" kultury,
      ale także tzw. miejski plebs, tak żeby każdy znalazł coś dla siebie, np.
      koncerty współczesnych gwiazd muzyki z tych 4 krajów, niekoniecznie tylko
      muzyka pop czy dance albo tylko muzyka poważna, ale i inne gatunki <nawet
      łączone, np. piosenki pop przy udziale orkiestry Filharmonii Łódzkiej>, do tego
      happeningi, przedstawienia uliczne, wystawy fotografii, wszystko to pokazujące
      historię naszego miasta w oparciu o istnienie czterech kultur, tak zeby to
      faktycznie mogło być jasno zrozumiałe dla każdego, nawet byle pijaka z bramy,
      żeby po takiej imprezie wiedział, jak powstawało jego miasto, może przy okazji
      zachaczyć o sport, konkretnie piłkę nożną <jako ogniwo antysemityzmu i
      nietolerancji, mam tu na myśli część kibiców, dla których słowo Żyd to synonim
      Widzewa czy ŁKS-u> i zorganizować turniej piłkarski dla kibiców z tych 4 krajów

to tylko część pomysłów na to, jak zorganizować festiwal będący faktycznym
      świetem całego miasta, podkreślającym jego historię i tracycje, gdyby tylko
      komuś się chciało i znalazły sie na to pieniądze...

ech, ale sie rozmarzyłem :)
      • aard A gdzie ten program festiwalu? 24.08.05, 10:29
        Jakiś link?
        • Gość: tutaj: Re: A gdzie ten program festiwalu? IP: *.4web.pl 24.08.05, 10:31
          www.4kultury.pl/indexpl.php
          • Gość: tutaj: Re: A gdzie ten program festiwalu? IP: *.4web.pl 24.08.05, 10:37
            A tak naprawdę to tylko Leni i jeden koncert jest fajny:) A bilety na Kaczmarka
            to smiech na sali...Szkoda, że nie 200:P może 5 lat temu bym dala, ale paradoks
            polega na tym, że wtedy to o nim nikt w Polsce nie słyszał, jak zawsze...
    • Gość: Lidka "Theo wir fahren nach Lodz. ! " Wpiszcie na GOOGLE IP: *.cybernet.ch 23.08.05, 22:08
      Lodz jest jak najbardziej obecna w niemieckiej kulturze masowej.

"Theo wir fahren nach Lodz. !" V. Leandros

Wpiszcie na GOOGLE
    • amrita Re: 4. Festiwal Dialogu Czterech Kultur 24.08.05, 17:28
      to jest kolejna okazja zeby zrobic kase, co tu duzo mowic
    • geograf Leczenie kompleksów 24.08.05, 18:15
      Mamy (My jako naród oraz My jako łodzianie) dziwny zwyczaj dowartościowywania siebie poprzez pisanie/mówienie w mediach o czymś co powstaje, a co będzie NAJ.

Darmowa Gazeta "Echo miasta" już na okładce informuje: "Przez dziesięć dni Łódź będzie kulturalną stolicą Polski". Czyżby wtedy w Polsce NIC sie nie wydarzało, a Festiwal Na Salonach był faktycznie jedynym wartym uwagi wydarzeniem? Śmiem wątpić, jednakże tego pewien nie jestem.
      W środku za to czytamy, iż jest to najbardziej znana w świecie łódzka impreza (a patronat nad nią sprawuje również wspomniana gazetka).
      Hm. To już nie tylko dowartościowywanie siebie (chociaż nikt nie napisał jak rozległa jest to sława), ale i Festiwalu. Mimo wszystko myślałem, że Camerimage i może coś jeszcze jest sławniejsze. Ale to może w innych kręgach, a do tego mogę się nie znać.

Tydzień przed rozpoczęciem rusza "machinaa marketingowa" (ekhu ekhu) Festiwalu. Trochę za późno jak na wydarzenie o TAKIEJ SŁAWIE.
      Na dodatek imprezy z nim zwiazane odbywające się na świeżym powietrzu, w miejscu publicznym, a przez to otwarte na "plebs" stanowią zaledwie ułamek "atrakcji festiwalowych".

A może po prostu malkontenctwo mnie przesiąkło i nie mam racji?
      • Gość: jan Re: Leczenie kompleksów IP: *.easycomm.pl / *.easy.com.pl 25.08.05, 20:54
        to festiwal bez lodzkich tworcow, administracja obok prawdziwej kultury. Frajda
        finansowa dla kilku organizatorow z poza Lodzi. Szkoda, ze nie stac na wlasnych
        kuratorow i artystow. To notoryczne marnowanie publocznych duzych pieniedzy.
        Warto to wszystko skonfrontowac z realiami. LODZ w obliczu tego przedsiewziecia
        to PUSTYNIA KULTURALNA!
    • Gość: Jonas Chciwość Gazety jej nie przystoi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.05, 11:29
      Szkoda, ze nie można za darmo zapoznać się z programem Festiwalu Czterech
      Kultur. Po wejściu na link z programem festiwalu Gazeta prosi o opłatę 12 zł. I
      jaki tu dialog?
      • Gość: Klara Re: Chciwość Gazety jej nie przystoi IP: *.4web.pl 29.08.05, 11:55
        co ty opowiadasz? No to wejdz wlink wyżej!
        • Gość: Klara Re: Chciwość Gazety jej nie przystoi IP: *.4web.pl 29.08.05, 11:56
          tutaj nikt nie domaga się placenia!
          www.4kultury.pl/indexpl.php
    • cassani tak juz od dawna sobie myślałem 29.08.05, 13:12
      że gdyby na przykłąd władze łódzkie zrobiły wrzesień miesiącem kultury - np.
      pierwszy tydzień Festiwal 4 kultur, drugi weekend Parada techno (wiem, wiem -
      Kropo nie umie tańczyc ale teoretyzuję), trzeci tydzień swięto Łodzi i na
      ostatni tydzień Camerimage.
      Byłoby dla wszystkich po trochu i byłoby to pierwsze tego typu podejście w
      Polsce - zaplanować dla miasta cały miesiąc - jako kultoralno-imprezowy.
    • Gość: Marek Re: 4. Festiwal Dialogu Czterech Kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 13:34
      To prawda, do mnie mieli przyjechac znajomi z Niemiec, mieli, bo neistety nie
      przyjada, tylko dlatego, iz program Fesatiwalu najpierw miał być znany pod
      koniec czerwac, potem w połowie lipca, nastepnie pod koniec lipca i... ja
      wyjechałem do nich na początku sierponia a tu nic jeszce nie wieidzieli oprócz
      terminu imprezy. Co to za organizatorzy, wstyd, niech sie ucza od innych, zanim
      sie za cos wezmą. SKANDAL i wstyd przed znajomymi!!
    • Gość: sylwia-łodzianka Re: 4. Festiwal Dialogu Czterech Kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:51
      Już był kiedyś taki jeden pacan, który uważał za wielką kulturę ORKIESTRY DĘTE.
      No, faktycznie-poziom imprezy niesłychany. A jeszcze pokaz starych samochodów,
      to już sama kultura. Tylko płakać. Aż się nie chce z domu wychodzić.
      • mamadoo Re: 4. Festiwal Dialogu Czterech Kultur 30.08.05, 21:14
        Pokaz starych samochodów nie był imprezą organizowaną przez Festiwal Dialogu
        Czterech Kultur. Jedyny stary samochód używany na potrzeby festiwalu to Warszawa
        będąca rekwizytem teatru Strefa Ciszy, który wystawił uliczną sztukę "Judasze"
    • Gość: c PLAKAT JEST FU! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 23:43
      • Gość: widz Re: PLAKAT JEST FU! IP: *.toya.net.pl 31.08.05, 11:14
        Gratuluję "zdecydowanej" opinii.
        Autorem plakatu jest Ryszard Horowitz.Wszystkim się nie da dogodzić...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka