Gość: łażej IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.110.* 30.08.02, 19:04 No i okazuje się, że Łódź potrafi być najlepsza w kraju :o) Oby więcej rzeczy związanych z Łodzią równało do poziomu wody :o) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mch Re: Czysta woda w Łodzi IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 30.08.02, 19:38 A zawdzięczamy to głównie wodom głębinowym, które stanowią większość w naszych wodociągach. Wody rzeczne z Pilicy są tylko domieszką. I dobrze, że zrezygnowali z chloru - woda nie śmierdzi. A tak swoją drogą interesuje mnie mineralizacja naszej wody. Gdzie mogę zobaczyć taką rozpiskę? Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 14:47 Trochę informacji (choć nei wiele, ale zawsze coś) można znaleźć na stronie WWW Zakłądu Wodociągów i Kanalizacji w Łodzi - <a href="www.zwik.lodz.pl">www.zwik.lodz.pl</a>. Pozdrawiam! Dżekil <>< Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 14:48 może bardziej po ludzku ;) www.zwik.lodz.pl Dżekil <>< P.S. Jak się to piszę, żeby wyślwietliło się jako hiperłącze? Odpowiedz Link Zgłoś
princepolo Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 14:51 heeh... z przodu musi być h t t p : / / (bez spacji... Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 14:56 Wielkie dzięki! Wiedziałem, ze to banalnie proste... Jednak mój rozum dziś nieco przytępiony, bo spałem zaledwie 3 czy 4 godziny, a kot bez przerwy mi miałczał w nocy. Koszmar! Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź! Dżekil <>< Odpowiedz Link Zgłoś
princepolo Re: Czysta woda w Łodzi 30.08.02, 20:56 Chciałem (nie)skromnie zauważyć, że łódzką wodę (w kranie) DOCENIŁEM(sic!), jako jeden z nielicznych walorów tego miasta - w replikach do geografa! Już 2 miesiące temu, czyli wcześniej niż NIK! I "kosztuję" o wiele mniej niż NIK... :))) *[ale geograf tego NIE DOCENIŁ i mnie wyzywa od p***lonych wawiaków :(((] Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 16:56 hę?? czy mogę o link prosić?? BO ja mam skleroze wieku starczego i nie pamiętam!! w pewnym razie- pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiący Re: Czysta woda w Łodzi IP: *.lodz.mpsz.pl 30.08.02, 21:48 Dlaczego nikt nie mówi o tym że część wodociągów magistralnych wykonano z azbestu.Wszelkie przepływy oraz remonty z pewnością powodują wyrywanie włókien azbestu.Kto powie że włókna azbestu w wodzie są nieszkodliwe.Co Wy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
princepolo Re: Czysta woda w Łodzi 30.08.02, 22:00 Nie znam się aż tak na wodociągach, ale po tylu latach wnętrza tych rur dawno pokryły się grubą warstwą kamienia. Chyba... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Czysta woda w Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.02, 22:31 Witam Nie z azbestu tylko z mieszanki azbestowo-cementowej i dawno toto jest poryte grubym osadem. Jesli cos sie dzieje z takim rurami to ich sie nie naprawia tylko wymienia cale odcinki. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 16:00 Zapoznałem się po części (małej części) z tym raportem NIK i po tym jak zobaczyłem co ludzie muszą niekiedy pić w innych miastach tym bardziej się cieszę, że mieszkam tutaj. Swoją drogą to coś należałoby zrobić żeby oczyścić nasze rzeki, bo w tej chwili nie mamy chyba żadnej rzeki o I klasie czystości (a tylko z takich powinna być czerpana woda pitna) -- pzdr. MacLorcan Zaraz, co to ja chciałem... Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 22:41 Faktycznie w Łodzi nei ani jednej rzeki o I klasie czystości. Najlepsza jakość jaka się trafia to II klasa. I faktycznie tylko I klasa nadaje się do picia, II do uprawiania rekreacji, III wyłącznie do celów przemysłowych. Jednak, aby uzyskać poprawę jakości wód w naszych rzeczach to jeszcze chyba trochę wody w Nerze i Bzurze upłynie... gdyby tak wreszcie zrobili renaturyzację Sokołówki to mielibyśmy pierwszą rzeke z I klasą... Dobrze jest czasem sobie pomarzyć... Pozdrawiam! Dżekil <>< Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 23:27 chciałbym zauważyć, że w Polsce bodajże chyba jedna rzeka na całej swej długości ma I klase czystości;) reszta I klasy to odcinki;) i bynajmnije nie są one w pobliżu wielkich miast:P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Czysta woda w Łodzi 01.09.02, 20:36 Odpowiedź na post Dzekila: chodziło mi ogólnie o Polskę, a nie o Łódź Odpowiedź na post Geo: Masz rację. Wydaje mi się, że tylko Pilica na pewnym swym odcinku ma I klasę czystości. Jak dla mnie trochę mało :((( -- pzdr. MacLorcan Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Czysta woda w Łodzi 02.09.02, 00:54 Oki, skoro chodziło o całą Polskę, to szczegółowych informacji udzielę już wkrótce. Sporo się swego czasu zajmowałem (i pewnie jeszcze będę) tematami wody i jej jakości, dlatego już wkrótce dokłądnie napisze co i gdzie posiada I klasę czystości, a na szczęście ostatnio trochę takich rzek przybywa. Pozdrawiam! Dżekil <>< Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Czysta woda w Łodzi 02.09.02, 11:27 Zgodnie z obietnicą pierwsze informacje. Na początek polecam mapę stanu jakości wód powierzchnikwych w Polsce: www.gridw.pl/raport_pl/caly/rys38a.htm A jesli ktoś jest zainteresowany sprawą stanu wó w Polsce, to zachęcam do rpzeczytania informacji zawartych w raporcie na ten temat: www.gridw.pl/raport_pl/caly/9.htm oraz w raporcie Państwowego Monitoringu Środowiska (komórka Państwowej Inspekcji Ochrony Środowiska): www.pios.gov.pl/raport/1web/r3.htm Miłej lektury! Dżekil <>< Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Coś więcej o wodzie... 02.09.02, 14:27 ...można znaleźć też tu: www.przeglad-tygodnik.pl/ dział "Ekologia" -- pzdr. MacLorcan Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Czysta woda w Łodzi 02.09.02, 21:26 TO PILICA NA TAK DŁUGIM ODCINKU MA PIERWSZA KLASE CZYSTOSCI?????? FIU FIU!!!! nieźle:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Czysta woda w Łodzi 03.09.02, 12:06 Jak widać geografku! Przecież tą Pilcę, jakby nie było, pijesz ze swojego kranu... Tak naprawdę, to głównym źródłem zanieczyszczenia Plcy jest Zalew. Jeśli jesteś bardzo ciekaw, mogę wyciągnąć raport wojewódzki dokłądniej sprawę objaśnić. Pozdrawiam! Dżekil <>< Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Czysta woda w Łodzi 31.08.02, 16:58 Bardzo się cieszę:) Aż mi się ciepło zrobiło gdy ten artykuł czytałem...:) Ciekawe czy powiedzą w TV o tym raporcie NIKu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf cytat z "Łódzkiej Opinii Publicznej" 02.09.02, 08:02 Pozwolę sobie zacytować to, co ktoś powiedziałw Łódzkiej Opinii Pulbicznejna łamach ŁGW: "Przeczytałem w "Gazecie", że mamy najczystszą wodę spośród wszystkich aglomeracji miejskich (Ciekawe czy ten pan wie co to aglomeracja?? Czy jest coś takiego jak aglomeracja wiejska??-dop. Geograf). To zadziwiające, że ciecz, która płynie z kranu i nadaje się do picia tylko po dwukrotnym przegotowaniu, jest na szczycie rankingu NIK. Ocena powinna raczej polegac na tym, która woda mniej nadaje się do picia" Pozwolę sobie po krótce skomentować- mieszkam na Chojnach, gdzie podobno nie ma wody ze studni głębionowej i stwierdzam, ze woda nie śmierdzi, nie klei się i przypomina H20 a nie CIECZ. Niektórym ludziom to nigdy nie da się dogodzić...(pewnie chcieliby Nałęczowiankę z kranu...) ech...... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: cytat z 'Łódzkiej Opinii Publicznej' 02.09.02, 10:56 geograf napisał: > Niektórym ludziom to nigdy nie da się dogodzić...(pewnie chcieliby Nałęczowiank > ę z kranu...) Przecież w Łodzi z kranu leci Nałęczowianka! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: cytat z 'Łódzkiej Opinii Publicznej' 02.09.02, 21:27 może ta Pani mieszka na Chojnach gdzie leci "Piliczanka" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: cytat z 'Łódzkiej Opinii Publicznej' 03.09.02, 12:19 U mnie leci woda z dodatkiem tlenku żelaza, ale to wina starej instalacji z początku lat '50 (zabytek!). :) Odpowiedz Link Zgłoś