Dodaj do ulubionych

Znowu windy

13.09.02, 11:00
www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/207408.html
Nie ukrywajmy - większość z naszych wind to już zabytki techniki. Będą psuły
się coraz częściej. Bez wymiany większości zużytych elementów na zupełnie
nowe, będą psuły się jeszcze częściej. Już wiele razy miałem problemy z
windami i gwarantuję, że nie są to przyjemne wydarzenia.
Obserwuj wątek
    • aduram Re: Znowu windy 13.09.02, 14:43
      Bodajze w DL-Wd kiedys byl wykaz sprzatania, remontow i przegladow do jakich zobowiazane sa spoldzielnie. Przeglad wind byl raz na miesiac! Ciekawe...

ps. Kiedys tez mialem dziwne zdarzenie. Wsiadlem do windy w bloku przy Szafera i wcisnalem 3 pietro. Winda ruszyla, ale juz w polowie parteru zaczela jechac szybkimi skokami to zatrzymujac sie to jadac do gory. Wystraszylem sie, ale mowie no nic, 3. pietro - jakos dojade- akurat! pojechalem w ten sposob na 10-te pietro i potem w dol tak samo. Juz na 10. nie bylo mi do smiechu. Kiedy dotarlem do m-ca przeznaczenia zadzwonilem do konserwatora, ale nie wiem czy po tym byl robiony jakis przeglad. Nie mieszkam tam.
      • michal.ch Re: Znowu windy 13.09.02, 14:47
        Chciałeś dojechać tylko na 3 a winda zorganizowała dzisiaj promocję i w cenie
        twojego przejazdu dorzuciła ci gratis wycieczkę w górę i w dół. :)

Dobrze, że tak w kółko nie jeździła. To byś miał dopiero wesoło.
    • irzyk Re: Znowu windy 13.09.02, 15:42
      Tragiczna jest jedna z wind na Waryńskiego 2. Jechałem z 8-go na parter. Winda
      tak się trzęsła, że myślałem, że zaraz się rozleci, nie mówiąc o tym, że
      zatrzymała się na chwilę dwa razy. Kolezanka, która tam mieszka przeprosiła
      mnie, że zapomniała mi powiedzieć o zachowaniu windy i dodała, że mieszkańcy po
      prostu unikają jazdy nią tylko jeżdżą drugą.
      Jak na 10 piętrowy blok 1 czteroosobowa winda to trochę za mało
      • geograf Re: Znowu windy 13.09.02, 16:57
        Fakt..Koziny to stare osiedle i statre windy...

czy słyszeliście może o przypadku, że spółdzielnia wymieniła całkowicie windę??

Irzyk- jak tam w Wa-wie z tym słychać??

P.S. Jak dobrze, że mój blok powstał na początku lat 80-tych...
        ale i tak mieszkam na parterze;) (szczęście w nieszczęściu...:/)
        • irzyk Re: Znowu windy 13.09.02, 17:13
          geograf napisał:

> Fakt..Koziny to stare osiedle i statre windy...
          >
          > czy słyszeliście może o przypadku, że spółdzielnia wymieniła całkowicie
          windę??
          >
          > Irzyk- jak tam w Wa-wie z tym słychać??

Różnie. Serwis wind został przejęty przez firmy prywatne. Najlepiej mają Ci,
          którym serwisuje OTIS. U mnie (mieszkam na 6 piętrze) trzeba czekać ok. 2-3 dni
          na serwis i nie pomagają tłumaczenia, że na 7 piętrze mieszka osoba na wózku
          inwalidzkim.
          Dużo zależy też od tego czy lokatorzy regularnie płacą czynsz.
          Ostatni wypadek był ok roku temu - facet spadł z 10 piętra na dach windy
          stojącej na parterze. Otwierając drzwi nie zauważył, że nie ma za nimi kabiny.
          Zdarzają się przypadki w 15 piętrowych blokach "za żelazną bramą" (wzdłuż al.
          Jana Pawła II) kto wie to był, że dowcipnisie uszkadzają pulpity z guzikami lub
          był przypadek spalenia wszystkich 3 wind.

>
          > P.S. Jak dobrze, że mój blok powstał na początku lat 80-tych...
          > ale i tak mieszkam na parterze;) (szczęście w nieszczęściu...:/)
          >
          >
          >
          • kropka. Re: Znowu windy 13.09.02, 17:19
            irzyk napisał:

> pozdrawiam ciepło z zimnej wawy
            > irzyk
            Myslisz, że w Łodzi ciepło? Słońce niby świeci, ale chyba mu grzanie wyłączyli.
            Brrrrrrrrrrrrrrrrr
            pozdrawiam zimno jak diabli :)
            • irzyk Re: Znowu windy 13.09.02, 17:21
              Ja powoli zamarzam. Temperatury poniżej 22 stopni są dla mnie nieprzyswajalne.
              Ogrzewam się właśnie gorącą herbatą i szlag mnie trafia jak pomyślę, że zaraz
              muszę wyjść na ten ziąb
        • maclorcan Re: Znowu windy 13.09.02, 18:54
          U mojego kumpla w klatce wymienili całą windę. Tzn. nie wiem jak jest w szybie,
          ale jest nowa kabina z dodatkowymi zasuwanymi drzwiami więc jest ładniej i
          chyba bezpieczniej - przynajmniej na razie.
          • Gość: Maruda Re: Znowu windy IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.09.02, 18:59
            Gdzie dokladniej kupel mieszka? Na Widzewie wiem, ze wymienili liny na tasmy (wiem o takiej jednej windzie) i inne zauwazalne efekty remontu to stabilna jazda i dzwiek, kiedy winda zatrzymuje sie.
            • maclorcan Re: Znowu windy 13.09.02, 19:04
              Kumpel mieszka na Retkini. Nie upoważnił mnie do podania dokładniejszego
              adresu ;))
              Ponieważ jednak sam rzadko przebywam w wieżowcach więc nie wiem czy ta wymiana
              to odosobniony przypadek czy też jakaś szersza akcja.
              • Gość: Maruda Re: Znowu windy IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.09.02, 19:51
                Mac, spoko nie mam zamiaru nawiedzac Twego kumpla. Chodzilo mi o orientacyjne podanie - np osiedle, ale ok. Retkini nie znam wiec i tak nic wiecej - przynajmniej mi - nie powie.
                • michal.ch Re: Znowu windy 13.09.02, 20:39
                  Faktycznie, nawet w prasie zdjęcia były, w kilku wieżowcach na Retkini
                  wymieniono windy w całości poczynając od silników i systemów zabezpieczeń,
                  poprzez olinowanie, a na elegancko wykończonej kabinie z automatycznymi
                  drzwiami kończąc. Wewnątrz windy ciemne drewnopodobne wykończenie z laminatów i
                  chromowana pozioma poręcz dookoła - wnętrze wydaje mi się nawet ładniejsze niż
                  w tych szwedzkich windach na Manhattanie.
    • Gość: Maruda Re: Znowu windy IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.09.02, 18:50
      Ta winda jest w miom bloku w klatce obok :(((( Winda wiedziala, w ktorym bloku sie pospuc, zeby odmalowane sciany ladnie w gazecie wygladaly :( A zauwazyliscie jak zrobili drzwi od windy? pomalowane sa tylko od strony "wchodzenia" juz od wewnatrz strasza obskubana szara farba (na zewnatrz bezowa)... Ech....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka