Dodaj do ulubionych

bariery architektoniczne dla wozkow

IP: *.easycomm.pl / 10.0.0.* 20.09.02, 13:23
Przed siedziba Gazety Wyborczej trwa poszerzanie drogi, ktoremu towarzyszy
remont przejscia podziemnego. Sadzilam, ze przy okazji zostanie jakos
rozwiazana kwestia jego dostepu dla osob na wozkach. Wyglada na to, ze sie
rozczaruje. Licze na reakcje Gazety! Ktos musi powiedziec barierom
architektonicznym nie!
Obserwuj wątek
    • Gość: teufel Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.cordef.net.pl 20.09.02, 22:40
      Podpisuje się pod tym apelem
    • Gość: QQQQ Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 22:05
      Mieszkałam w łodzi tam nigdy nie mysleli o niepelnosprawnycy [poza autobusami]
      a winda na KALISKIM , do ktorej klucz mila babcia klozetowa . Trzeba bylo
      czekac az wszyscy skoncza sikac , zeby mogla zamnknac kibelek i dopiero wtedy
      isc i urochomic winde.Ze strachem w oczach sie czekalo na klucz i zeby pociag
      nie odjechal.TO TYLE. Mysle ze sie zminilo ,choc watpie!
      POZDRAWIAM

• kuubaa Re: bariery architektoniczne dla wozkow 21.09.02, 22:36
      Prawda jest taka, że barierą są koszty. Instalacji, a potem utrzymania. W tym
      przejściu musiałyby być 4 windy - m.in. kilkaset tysięcy złotych na początek,
      potem kilkadziesiąt tysięcy co roku, nie licząc ochrony lub kosztów napraw po
      wandalach.
      Niestety, nie stać nas na takie rozwiązania, bo przecież żeby miasto było
      dostępne dla wózków wind powinno być mnóstwo.
      • Gość: qqqqqqqqq Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 20:19
        Tak,ale w czesci powinno byc dostepne
      • Gość: flip Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.p.lodz.pl 25.09.02, 20:50
        Rozwiazanie jest proste i takie, ze hej. Zamknac te cholerne przejscia. A na
        Kaliskim bez zmian. :-)
    • Gość: blenda Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 21:54
      podpisuje sie obiema łapkami.
      Chcialam tylko dodac że jak teraz buduja cos nowego to z reguły mysla o
      niepełnosprawnych np. basen "Trójka" oddany niedawno do użytku.
    • Gość: vladip Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 22:09
      wiem ze zdrowemu czlowiekowi ciezko jest uswiadomic sobie te bariery.. ale na
      studiach mialem znajoma na wozku i wiem ze byle schodek czy nawet drzwi
      otwierajace sie nie tak jak trzeba to juz jest problem..
      na szczescie coraz wiecej rzeczy zmienia sie na lepsze.. tyle ze czesto ktos
      albo nie pomysli.. albo chce zaoszczedzic..
      pzdr
      vladip
      • kuubaa Re: bariery architektoniczne dla wozkow 25.09.02, 22:35
        No dobra, zamiast tradycyjnie biadolić na władze, niech ktoś zaproponuje (ale
        konkretnie) jak udostępnić to przejście podziemne dla wózków.
        Dla ułatwienia (a raczej urealnienia) rozważań dodam, że jedna winda kosztuje
        200-300 tys. zł. Bez kosztu szybu (i w ogóle robót budowlanych) oraz zasilania.
        Defibrylator (urządzenie do pobudzania serca) kosztuje 18 tys. zł i nie ma go w
        wielu karetkach oraz oddziałach szpitalnych, nie mówiąc o przychodniach.
        Codziennie w Polsce ok. 200 osób umiera na zawał serca.
        • Gość: blenda Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 22:41
          No i tu chyba rozwiewasz watpliwości. Choc jeden defibrylator sprawy nie
          załatwi:(
        • vladip Re: bariery architektoniczne dla wozkow 26.09.02, 00:14
          obawiam się że już jest "po ptokach" ale dało by się zapewne odpowiednio
          zaprojektować to przejście.. np z odpowiednimi podjazdami (AFAIR gdzieś na
          radogosdzczu zrobili jakieś takie przejścia)
          • Gość: flip Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.p.lodz.pl 26.09.02, 12:10
            Ani grosza wiecej a inwestowanie w przejscia podziemne. To jest zupelna
            paranoja, z ktorej w normalnym swiecie juz dawno zrezygnowano - o ile
            kiedykolwiek powstaly.
            • kuubaa Re: bariery architektoniczne dla wozkow 26.09.02, 13:03
              Przybij piątkę! Za cenę jednego idiotycznego przejścia (np. na Pabianickiej)
              można by zrobić KILKADZIESIĄT sygnalizacji sterowanych przez pieszych i
              zsynchronizowanych z sąsiednimi skrzżowaniami. K$#@%$#$, dlaczego rządzą nami
              poj%#%$#?!
              • Gość: flip Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.p.lodz.pl 26.09.02, 14:18
                kuubaa napisała:

> Przybij piątkę! Za cenę jednego idiotycznego przejścia (np. na Pabianickiej)
                > można by zrobić KILKADZIESIĄT sygnalizacji sterowanych przez pieszych i
                > zsynchronizowanych z sąsiednimi skrzżowaniami. K$#@%$#$, dlaczego rządzą nami
                > poj%#%$#?!

Przybijam.
                Dlaczego tak jest? A bo wsrod ludnosci panuje pogarda. Tym razem pogarda tych,
                co w autach dla tych co pod chmurka. Nic w tym dziwnego: po prostu rubieze
                srodkowej Azji.
              • Gość: flip requiem IP: *.p.lodz.pl 27.09.02, 20:51
                A tutaj macie widoczek zamknietego przejscia:
                www.p.lodz.pl/I35/hist/rehimage/kaliski/basel-bhfpl-sbwy1.jpg
                To naprawde nietrudno zrobic.
                • vladip Re: requiem 27.09.02, 21:32
                  mam cichą nadzieję że to co mnie ostatnio spotkało to jednostkowe przypadki
                  ale..
                  koło mnie są przejścia wyposażone w przełączniki w dzień jest jeszcze w miarę,
                  choć różnie to bywa.. ale wieczorem zauważyłem że coraz mniej kierowców zwraca
                  uwagę na światła.. najczęściej odbywa się to tak.. gość leci jak wariat wypada
                  zza niewielkiego zakrętu i widzi żółte.. gdyby jechał normalnie 60-70 to
                  spokojnie by się zatrzymał ale nie.. gość daje po garach i wpada na przejście
                  równo z czerwonym albo nawet już po.. jeżeli jakiś pieszy zaufa zielonemu
                  światłu to już po nim..
                  ostatnio przebił wszystko jakiś debil w białym audi..(niestety było za ciemno i
                  za szybko żebym spisał numery..) to przejście jest przy dłuugiej prostej gość
                  leciał na oko 130.. na widok czerwonego światła (a widział je z daleka) nawet
                  nie zwolnił.. jedyne jaka myśl mu przebiegła przez resztki szarych komórek to
                  to że dał po klaksonie.. pewnie tylko dzięki temu dziś wogóle piszę..
                  a co to ma do przejść podziemnych i do niepełnosprawnych? niby nic.. ale jakoś
                  bezpieczniej się czuję w przejściu bezkolizyjnym...
                  • Gość: flip Re: requiem IP: *.p.lodz.pl 27.09.02, 21:41
                    Bo w niektorych przypadkach trzeba zastanowic sie nad ukladem jezdni i
                    sposobami, ktore by zniechecaly do tych 130 km/h. To sie tez daje zrobic.
                    ---
                    Jest taka ulica, o nazwie Pola Elizejskie. Tutaj jest foto:
                    www.p.lodz.pl/I35/hist/histarchimage/paris-champs.jpg
                    Ile tam jest pasow, kazdy zobaczy. Dlaczego tam sa przejscia co chwila, a ani
                    jednego chyba pod ziemia? Te przejscia nie sa mile, ale funkcjonuja.
    • monikaoz Re: bariery architektoniczne dla wozkow 26.09.02, 13:50
      Co mówić o przejściach podziemnych skoro przejście przez jezdnię w normalnych
      warunkach to dla osób niepełnosprawnych to horror. Za wysokie krawężniki. A
      wsiadanie do tramwaju na niektórych przystankach to.... tego się nie da opisać.
      Widziałam jak młoda dziewczyna z gipsem na nodze miała trudności z dostaniem
      się do środka. Gdyby nie pomoc uczynnych ludzi sama nie miałaby szansy tego
      dokonać!!!! Więc co mówić o osobach starszych !!!!!!!!!
      A kiedy się to zmieni na lepsze , tego nikt nie wie!

pozdr
      monikaoz
      • Gość: QQQ Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 12:29
        POZAMYKAC PRAEJSCIA.
    • magda_777 Re: bariery architektoniczne dla wozkow 28.10.02, 23:32
      Prawde mowiac nie spodziewalam sie, ze moj list wywola az taka dyskusje... : )
      Nie wiem czy to mi sie tylko wydaje czy we wspomnianym przejsciu rozpoczeto
      montaz platform sluzacych do zjezdzania wozkiem... Takich, jak np. w BULe. Az
      mi sie wierzyc nie chce... : )
      • Gość: flip Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.p.lodz.pl 28.10.02, 23:47
        O, swietnie. Dentysci i ortopedzi zarobia.
    • Gość: Edward Re: bariery architektoniczne dla wozkow IP: *.echostar.pl 23.08.14, 18:19
      Niedaleko mojego miejsca pracy był podobny problem - rozkopali ulicę, zrobili jedynie podziemny tunel, który miał umożliwić przejście na drugą stronię, co było zupełnie niemożliwe dla osób na wózkach.Kilkakrotnie wnioskowaliśmy o rozwiązanie tej sytuacji, ostatecznie został zamontowany schodołaz, chyba taki jak ten www.schodolaz.pl/5btt4567.html , co w dużym stopniu ułatwiło poruszanie się osobom niepełnosprawnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka