Dodaj do ulubionych

Gdzie mieszkac w Lodzi??

IP: *.ire.pw.edu.pl 17.10.05, 15:27
Witam wszystkich. Tak mi sie poszczescilo, ze mam okazje wrocic do Lodzi (ze
stolicy, ble...) :))
No i czeka mnie nietrywialne zadanie kupna mieszkania.
A przede wszystkim wyboru osiedla.
Tylko tutaj akurat nie mam zbyt wielkiej wiedzy. Rok mieszkalem na Balutach
(Lagiewnicka) i srednio wspominam - za duze upakowanie wysokich i dluugich
blokow. Rok na Dabrowie - nawet milo wspominam te okolice (dlatego pewnie ze
bylo to pierwsze miaszkanie wspolnie z owczesna dziewczyna, obecna zona :)).
No i 4 lata na Al. Politechniki - ale to sie nie liczy bo to bylo osiedle i
owszem, ale akademickie :)

I tu pytanie do forumowiczow - co mi doradzice? Tylko podam pare aspektow,
ktore dla mnie sa wazne - bo moze dla was jest wrecz odwrotnie i typy beda
zupelnie odmienne.
1. Cenimy z zona spokoj, tym bardziej ze niedlugo urodzi sie nam dzidzius.
Ale nie chodzi nam o spokoj calkowity - nie chcemy mieszkac w buszu, bo w
takim wypadku nie wprowadzalibysmy sie do drugiego co do wielkosci miasta w
Polsce. Ale cenimy na tyle, ze chcielismy sie wyprowadzic z Warszawy :)
2. Cenimy tez swoj czas - znaczy nie chcielibysmy spedzac polowy etatu na
dojazdach do/z pracy - bo w takim wypadku bysmy zostali we wspomnianej
stolicy :))
3. Nie lubimy wysokich blokow i blokow z nizszymi niz standardowo oknami.
4. Nie zalezy nam na pelni zycia rozrywkowego na osiedlu - zawsze mozna
pojechac sie zabawic, nie trzeba koniecznie isc.
5. No i chcielibysmy zeby okolica jak i same bloki byla w miare zadbana - nie
musi byc nowa, ale po prostu zadbana...
6. Aha - blisko do jakichs wiekszych terenow zielonych tez by moglo byc :)

Wymagania mamy spore :))))))

Ale moze ktos mi podpowie, ktore z osiedli spelnia najwiecej z postulatow?

Dzieki z gory za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • yarro Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 17.10.05, 15:31
      Pytanie: a czemu koniecznie bloki?
      • Gość: Fidel Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.ire.pw.edu.pl 17.10.05, 15:41
        Nie koniecznie, ale:
        1. Kamienice sa troche uciazliwe i najczesciej w kiepskim stanie (ale tez
        wchodza w granice zainteresowan), no i tam jest uklad ulica-chodnik-kamienica,
        (brak trawnika jakiegos, tylko podworko w srodku) ktorego za bardzo nie lubie -
        wychowalem sie w bloku :(
        2. Na domek to jednak jeszcze mnie nie stac, a do tego jestem wygodnicki i nie
        chce mi sie robic remontow/odgarniac sniegu zima :)
        • yarro Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 17.10.05, 15:50
          Niby ja też sie w bloku wychowałem, ale myslałem żę wlasnie dlatego chcę z niego
          uciec.

A w Łodzi zdarzają się wyremontowane kamienice - tak prywatne, jak czasem i
          miejskie. Są też TBSy np. na Nawrot, w samym centrum. Buduje się również ładne
          osiedle J.W. Construction na Tymienieckiego blisko Piotrkowskiej.
          • Gość: Fidel Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.oracle.com 17.10.05, 20:58
            Ano wlasnie problem ze man jest taki, ze z mojego bloku dobre wspomnienia mam -
            ale spelnial on dokladnie wszystkie warunki jakie opisalem... tylko byl (znaczy
            dalej jest, ale juz beze mnie) we Wloclawku.... :)

Odnosnie wyremontowanych kamienic - no tez je biore pod uwage, tez! Ale musiala
            by mnie chwycic za serce okolica - a takiej np. Gdanskiej czy Rewolucji raczej
            kiepsko sie to udaje :)

Odnosnie JWC - ponad dwa lata mieszkalem w Wawie - mnie na JWC nikt nie
            namowi :D
          • Gość: yoko Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 22:37
            autor wątku pisze ze ceni sobie spokój a "ten" mu Nawrot i Tymienieckiego
            poleca-po prostu debil
    • michal.ch Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 17.10.05, 15:41
      Z wyjątkiem dojazdu wszystkie punkty spełnia Retkinia (w godzinach szczytu
      zatyka się często wylot na Centrum). Można wybierać pomiędzy blokami niskimi i
      wysokimi. Urządzona zieleń, w okolicy tereny lesno-łąkowe (Łagiewniki, Brus,
      niedaleko także park Zdrowie), zadbane i ocieplone bądź też ocieplane budynki.
      Moim zdaniem chyba najbardziej ludzkie z łódzkich blokowisk. Ale za spełnienie
      wiekszości Twoich warunków trzeba odpowiednio zapłacić...
      • michal.ch Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 17.10.05, 15:42
        > (Łagiewniki

Kuźwa. Mysle co innego, pisze co innego. Miał być Lublinek. :D
        • Gość: Fidel Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.oracle.com 17.10.05, 20:42
          No tez mnie zastanowilo, gdzie z retkini blisko do lagiewnikow - 3/4 lodzi
          trzeba przejechac - choc, z takiego np. ursynowa do prawdziwego lasu (kabacki
          to jakies nieporozumienie) trzeba jechac duzo dalej :D
          a jeszcze odnosnie retikini - jak jest z blokersami - to w koncu blokowisko
          jest?
          I odnosnie placenia za moje wymagania - no zdaje sobie z tego sprawe - ale wole
          posplacac kredyt pare lat dluzej, a mieszkac przyjemniej
          • Gość: KOPERniczanka Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 17:34
            skoro chcesz zaciagnac kredycik to polecam domeczek na złotnie<złotno_rules>
            super okolica super ludzie i klimat wsi w środku miasta...No i do 1 LO jest
            stosunkowo blisko...
    • Gość: tomek Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.retsat1.com.pl 17.10.05, 17:29
      A ja bym polecał Radiostację. Rzut beretem od centrum, a okolica spokojna i
      wolna od wielkiego ruchu samochodowego. Po sąsiedzku Park 3-go maja
      • Gość: Fidel Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.oracle.com 17.10.05, 20:46
        Hmmm.. to ja tej Lodzi az tak dobrze nie znam - gdzie jest Radiostacja????
        • Gość: tomek Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.retsat1.com.pl 17.10.05, 21:24
          Osiedle położone pomiędzy ulicą Narutowicza a parkiem 3-go Maja. Im dalej na
          wschód tym spokojniejsze.
    • Gość: Tomas Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.retsat1.com.pl 17.10.05, 19:11
      No opisałes Retkinie:) choć duże osiedle należy do spokojnych szczegolnie bloki
      oddalone od wyszyńskiego. Masz do wyboru 4 pięterka bądz wieżowce. Jest kupa
      nowych bloków z ciekawym rozkładem pokoi, kilka przedszkoli ( to
      perspektywicznie) szkoły licea:), dogodne połaczenie z centrum miasta oraz
      pozostałymi rejonami miasta nie dały mi innego wyboru jak zakupienie mieszkania
      własnie na Retkinii także zapraszam:)

Ps. Blisko są dwa Parki - Zdrowie ( + ZOO i Botanik), no i nowy na Smulsku)
    • Gość: tetetka5 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.10.05, 21:46
      polecam małe osiedle koło Polmozbytu na Przybyszewskiego.Jest tu około 10
      małych 4 piętrowych bloków z pierwszej połowy lat 90-tych.Sporo zadbanej
      zieleni,czysto ,brak blokersów i żuli.Do centrum jedzie się tramwajem 3 lub
      autobusem 96 około 15 minut.Mieszkają tu głównie przedstawiciele inteligencji
      pracującej-nauczyciele,aktorzy itp.mieszkania są dość duże ,z ładnymi
      balkonami,rozkładowe.Mieszkam tu od 5 lat i jestem zadowolony.Polecam gorąco to
      osiedle.
      • Gość: zorro Re: osiedle Mireckiego IP: 62.77.172.* 17.10.05, 23:02
        1 i najnowoczesniejsze w polsce-jak na tamte czasy,przedwojenne osiedle,bloki z
        cegly 4 pietrowe.polozone w otulinie najwiekszego Lodzkiego parku Zdrowie.LAtwy
        dojazd do centrum.Jest tylko jeden problem,chyba niewiele osob pozbywa sie tych
        mieszkan,ale warto sprobowac
        • Gość: Fidel Re: osiedle Mireckiego IP: *.ire.pw.edu.pl 18.10.05, 09:30
          A w ktorym to dokladnie miescu przy parku Zdrowie jest - widze na mapie osiedle
          Piaski, Hufcowa, ale Mireckiego tam nie ma....
          • yarro Re: osiedle Mireckiego 18.10.05, 09:51
            To jest bardziej na północ - Srebrzyńska, al. Unii.
      • Gość: Fidel Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.ire.pw.edu.pl 18.10.05, 08:51
        OK - a moglbys mi dokladniej okreslic w ktorym miejscu przybyszewskiego to
        jest - bo polomzbytu jako takiego za bardzo nie pamietam - kojarzy mi sie salon
        bodajrze renault (a moze innej marki) kolo obecnego carrefoura (kiedys
        hypernowej) - ale to chyba nie tam?
        • Gość: tetetka5 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.10.05, 21:46
          właśnie tam koło Polmozbytu jest skrzyżowanie Przybyszewskiego z ulicą Nurta-
          Kaszyńskiego (sa tam światła).Na rogu jest kaplica Swiadkow Jehowy.Trzeba
          skręcić w prawo ,przejechać przez malutki lasek i widać osiedle.O tej porze
          osiedla nie widać z ulicy Przybyszewskiego-zasłaniają je drzewa.
        • Gość: mania676 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.pai.net.pl 23.11.05, 17:55
          a co myślicie o osiedlu w okolicy szpitala Centrum żdrowia
          Matki Polki spokojne ,ciche, zielone, bloki 3 i 4 piętrowe
    • berger.m Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 18.10.05, 21:42
      Doły! Osiedle spokojne, bardzo ładne, wśród zieleni. Bezpieczne, jedno z
      najbezpieczniejszych w Łodzi. Blisko centrum, zarówno samochodem, jak i
      komunikacją miejską (tramwaje 1, 6 i wiele linii autobusowych, w tym
      przecinająca całe centrum linia 57), kilka minut jazdy do Lasu Łagiewnickiego
      (największego miejskiego w Europie). Kultura i rozrywka - 10-15 min autobusem do
      Teatru Wielkiego, 15 min tramwajem do Pietryny, a tam rozrywka, jak wiadomo, się
      skupia ;) No i 10 min do Manufaktury.

Pozdrawiam!
    • topjes Janów 19.10.05, 15:14
      Sprawdź także Janów (ostatnie osiedle na wschód za Widzewem, niedaleko na
      południe od Rokicińkskiej). Jest tam miło i spokojnie. Dojazd bardzo dobry
      samochodem, choć dzień w dzień 12 km w jedną stronę ;)
      • Gość: Fidel Re: Janów IP: *.ire.pw.edu.pl 19.10.05, 15:31
        Akurat 12 km to nie jest dla mnie nic tak strasznego - w Wawie 12 km to jest
        praktycznie centrum - uczy to miasto "odmiennej perspektywy".
        Nawet sie interesuje takim bloczkiem ktory na Janowie (Olechowie??), w
        okolicach Wojewodzkiego buduja (zreszta sporo tam nowych blokow - taki lodzki
        tarchomin)
        Tylko pytanie - inny sensowny dojazd niz samochod? Bo nie zawsze bede mial
        ochote (zima glownie) bawic sie z samochodem ktory lubi byc kaprysny. A jak juz
        samochodem, to Rokicinska, czy Przybyszewskiego? - i nie ma tam korkow jakichs
        po drodze do centrum?
        • topjes Re: Janów 22.10.05, 12:36
          > Akurat 12 km to nie jest dla mnie nic tak strasznego - w Wawie 12 km to jest
          > praktycznie centrum

Nie przesadzajmy. Nie zapominaj, że sporo osób tutaj doskonale zna Warszawę ;)

> Tylko pytanie - inny sensowny dojazd niz samochod? Bo nie zawsze bede mial
          > ochote (zima glownie) bawic sie z samochodem ktory lubi byc kaprysny. A jak juz
          >
          > samochodem, to Rokicinska, czy Przybyszewskiego? - i nie ma tam korkow jakichs
          > po drodze do centrum?

Z komunikacją miejską jest stąd średnio. Dojazd zajmuje od wyjścia z domu do
          centrum około 50 minut. Samochodem lepiej Przybyszewskiego, za salonem Renault w
          prawo do Carreforua i jesteś już na Milionowej.
          Korki czasem są - ale Łódź to nie jest Kozia Wólka! :) Z Janowa i tak jest
          lepszy dojazd niż z Chojen czy np Radogoszcza.
          Na pewno ciekawa jest także Retkinia. Przede wszsytkim dlatego, że blisko masz
          piękne parki i blisko do centrum. Zaletą Janowa jest to, że w sprawach
          służbowych do Warszawy jadę 20 minut krócej niż mieszkańcy Retkini. Poza tym za
          niedługo będzie niedaleko węzeł autostrady A1 - jakikolwiek wypad weekendowy itd
          to kolejna oszczędność czasu.
          • Gość: Fidel Re: Janów IP: 5.6.2R* / *.oracle.com 22.10.05, 20:38
            > Nie przesadzajmy. Nie zapominaj, że sporo osób tutaj doskonale zna Warszawę ;)

Doobra, troche przesadizlem :)
            Ale 10 km to odleglosc z Bemowa - osiedla uwazanego tu za doskonale
            skomunikowane z centrum, i dosc drogiego. Z taniego Tarchomina ludzie maja
            ponad 20 km czasami :)
            • Gość: radogoszcz wschód Re: Janów IP: *.devs.futuro.pl 09.11.05, 00:19
              Z radogoszcza jade na plac wolności max 20 minut w korkach wiec jest duuuuzo lepiej z dojazdem do centrum niz z janowa ( bez porównania) mieszkalem kiedys na olechowie i to jest najwieksze zadupie w Łodzi :)
              • topjes Re: Janów 09.11.05, 10:34
                Czytam i się dziwuję...

> Z radogoszcza jade na plac wolności max 20 minut w korkach wiec jest duuuuzo le
                > piej z dojazdem do centrum niz z janowa

Wspaniałe porównaniu - naprawdę! Problem w tym, że centrum jest dosyć duże. Dla
                mnie strefa działania w centrum to okolice Piotrkowska/Piłsudskiego - więc tam
                dojeżdżam codziennie - i tam jest gro firm, urzędów i sklepów.

> mieszkalem kiedys na
                > olechowie i to jest najwieksze zadupie w Łodzi :)

No wszystko pięknie - tylko co to ma wspólnego z Janowem?
                • mikim30 Ogólnie Łódź to jeden wielki SYF.... 19.02.06, 00:47
                  Nie wyobrażam sobie mieszkać w Łodzi w innej dzielnicy niż Janów....
                  Ogólnie Łódź to jeden wielki syf (mieszkałem kiedyś w okolicach Piotrkowskiej)....
                  Za wyjątkiem Janowa/Olechowa....
                  Jedyne względnie nowoczesne osiedle w Łodzi (szczególnie Olechów Północ -
                  ul.Wojewódziego, Cynarskiego)...
                  Cisza, spokój, dużo zieleni, Dobre warunki do spacerów, jazdy na rowerach,
                  biegania....
                  Samochodem do "Centrum" 15min , autobusem 20-30 min (dużo autobusów)...
                  Dobry wyjazd na Warszawę, Śląsk...
                  W niedługiej przyszłości bramka na autostradę...
                • Gość: magda Re: Janów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 12:59
                  > > mieszkalem kiedys na
                  > > olechowie i to jest najwieksze zadupie w Łodzi :)
                  >
                  > No wszystko pięknie - tylko co to ma wspólnego z Janowem?

Ma, bo leza obok siebie. A co do dojazdu stamtad, to bylam zaskoczona -
                  peryferie miasta, a krancowka na Hetmanskiej obfituje chyba w 3 czy 4 linie
                  dzienne (to bylo pare lat temu, byc moze teraz jezdzi tam wiecej autobusow) i 2
                  nocne. Takze nawet lepszy dojazd do cetrum i innych okolic Lodzi, niz w moim
                  przypadku (mieszkam w okolicach Lagiewnickiej). Najgorzej wspominam tylko trase
                  96 - bardzo dluga, jakimis objazdami, zawsze pelno ludzi szczegolnie z centrum
                  na Janow. Ale za to przejezdza przez cala Lodz i dojezdza az gdzies w okolice
                  Teofilowa.
    • pluci Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 20.11.05, 17:29
      Jeśli kamienice to polecam okolice Uniwersyteckiej i Jaracza przy Parku Staszica.
      • Gość: michaŁ Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.toya.net.pl 22.11.05, 15:19
        A Karolewa nikt nie poleca?
    • Gość: gappa1 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 21:50
      gdybym ja miala wybierac to zdecydowanie Janów :) choc mieszkam zupelnie gdzie
      indziej. ale na Janowie jest pieknie.
      a mnie zainteresowalo cos innego: przeprowadzka z warszawy do łodzi. napisz cos
      wiecej o tym. o motywach? dziwi mnie w tym słowo "poszescilo", bo ja marze o
      stolicy :)
      • Gość: Fidel Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: 217.153.156.* 20.02.06, 15:18
        Kurka, tak z ciekawosci zajrzalem, bo nie spodziewalem sie, ze ten watek
        jeszcze zyje, a tu.... no niezle :)
        Pytasz o motywy - no, to widze, ze jeszcze nie miales/as okazji pomieszkac na
        dluzej w stolicy - to sie po jakims czasie samo wyjasnia! Okolo 80% osob, ktore
        z lodzi wyjechaly do stolicy, po jakims czasie mowi, ze z mila checia by
        wrocilo, ale praca....
        Ja mam akurat taka sytuacje, ze po zdobyciu doswiadczenia w wawie nie mialem
        problemow z dostaniem pracy tutaj, wiec jak tylko trafil sie bodziec (dzidzia
        byla w drodze), to zwinelismy manatki. Bardzo nie chcial bym, aby moje dzieci
        byly warszawiakami.
        Bo... to zle miasto bylo.... Po prostu.

P.S. A mieszkania dalej nie kupilem :))) - nietrywialne zadanie. Na razie
        codziennie dojezdam z sieradza - czasowo zajmuje to tyle samo, co moi znajomi w
        wawie dojezdzali z tarchomina czy innych takich miejsc. Ale szukam, szukam :)
      • gappa1 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 20.02.06, 17:08
        hm :) no moje marzenia o warszawie troche nieracjonalne. ale taka juz jestem -
        nieracjonalna :) bardziej sentymentalne. z warszawy pochodzila moja mama, ktora
        bardzo kochalam i wszystko co sie z nia wiaze dla mnie swiete. poza tym
        sentyment do slyszanych od dziecinstwa wszedzie nazw ulic, dzielnic: wola,
        ochota, służewiec... mmm uwielbiam.
        ale tak naprawde to nie wiem jaka jest warszawa, warszawiacy. wiele słyszalam o
        tamtejszym wiecznym pospiechu, globalizacji, zaniku uczuc, itd. ale chcialabym
        to sama sprawdzic, odczuc na sobie.
        jesli masz ochote popisac konkretniej dlaczego warszawa jest zlym miastem i
        dlaczego nie chcialbys aby twoje dzieci byly warszawiakami, byloby super!
        jak nie tu, to moze na maila:
        gappa1@gazeta.pl

z góry dzieki :)
        • ares1970 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 20.02.06, 17:35
          Oczywiście,że Teofilów!!!
          • nelinka29 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 21.02.06, 15:14
            polecam retkinię, okolice maratonskiej. sama wybieralam to miejsce będąc w
            ciazy. teraz n=mam dwoje dzieci i jestem zadowolona. dużo zieleni, blisko zoo,
            centrum też ( samochodem 5 min do pietryny), fajny figloraj, ogolnie oki. ale
            marze o domku... z daleka od blokow, zgiełku, szumu.... jeden problem: kasa.
    • Gość: gość Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 15:19
      Wybuduj własne mieszkanie, spełni ono wszystkie twoje wymogi!!!
      pozdrawiam
      • 1970agat Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 24.02.06, 14:59
        polecam okolice lasu łagiwnicjkiego. co prawda nie budują się tam mieszkania
        ale firma Abart buduje domy kilkurodzinne (w nich mieszkania). Wiem o domach na
        Kryształowej, Koguciej, Promiennej. bardzo ładne miejsca.
    • stone9 Re: Gdzie mieszkac w Lodzi?? 26.02.06, 22:01
      Polecam Olechów lub Janów. Wprawdzie daleko, ale dla zmotoryzowanych no problem.
      Połączenia autobusowe też ok. Kiepska infrastruktura. Za to powietrze bardzo
      dobre. To taka łódzka sypialnia.Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka