superkulfon Solidarna polska wg. PiS - odslona pierwsza 26.10.05, 09:49 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2985771.html Czyli my lodzianie, rowniez ci najbiedniejsi na zasilkach beda solidarnie placic na bogatych gornikow. Nie wazne ze cos jest niezgodne z konstytucja, niewazne ze uprzywilejowana jeszcze za czasoew komuny spolecznosc bedzie dostawac nasze pieniadze. Trzeba solidarnie rozdac nasze pieniadze zeby jak za komuny byli rowni i rowniejsi. Tak przy okazji, dlaczego PRAWO I SPRAWIEDLIWOSC odrzuca wniosek rzadu do trybunalu konstytucyjnego? Przeciez trybunal ma sprawdzic tylko czy ustawa nie lamie prawa i konstytucji? Boi sie ze ta ustawa jest NIEZGODNA Z PRAWEM I NIESPRAWIEDLIWA? Rece opadaja ale taka wladze wybral motloch Odpowiedz Link Zgłoś
superkulfon Czy kaczynscy to spiochy Komunistow? 26.10.05, 18:03 Lechu ma przyjacielskie stosunki z Oleksym, 10 lat temu podobnie jak teraz zrobili trzesienie ziemi na prawicy i ja osmieszyli, rzady olszewskiego skonczyly sie rozwiazaniem parlamentu a komunisci wrocili dzieki temu do gry. teraz PiS znowu daje prezent tylko sie boje ze w nowych wyborach i to niekoniecznie za 4 lata komunisci w postaci nowego SLD i samoobrony nie tylko dojda znow do wladzy ale latwo juz jej nie straca po takiej kompromitacji prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
koleszlodzi Liberałowie - mniej niż 14 procent. 26.10.05, 18:43 Kiedyś był pęd w kierunku UW. Zachwycano się czymś nowym. Dobrze że Polacy odrzucili wizję PO i Tuska. Dobrze gdyż, posługując się przykładem Rokity i Komorowskiego należy brać wzór z zachodu. Na zachodzie partie o poglądach liberalnych nie uzyskują więcej niż 14 procent głosów poparcia. Mówił o tym dzisiaj Maciej Rybiński, który jak się wyraził zaczyna zastanawiać się nad oddanym na PO głosem. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Liberałowie - mniej niż 14 procent. 26.10.05, 18:48 a partie o poglądach faszystowskich ile uzyskują? Odpowiedz Link Zgłoś
koleszlodzi Re: Liberałowie - mniej niż 14 procent. 26.10.05, 20:23 gray napisał: > > a partie o poglądach faszystowskich ile uzyskują? > > Gray - czy ty też należysz do tej "grupy trzymającej waciki" na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Liberałowie - mniej niż 14 procent. 27.10.05, 08:34 ale chyba o coś innego cię prosiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
koleszlodzi Re: Liberałowie - mniej niż 14 procent. 27.10.05, 09:44 Przeczytaj i pomyśl. JESTEM, WIĘC PISZĘ Jak dzieci Wielki socjolog niemiecki Karl Mannheim w swojej książce "Człowiek i społeczeństwo w dobie przebudowy" przedstawił typologię ludzkich zachowań wynikających ze stosunku do życia i świata. Jednym z charakterystycznych typów Mannheima są Ludzie Zabawy, kategoria osób, które nigdy nie wyrosły z kręgu dziecięcych albo młodzieżowych grup rówieśniczych, dla których całe życie jest grą i rywalizacją w płataniu figli innym. Z tej kategorii, według Mannheima, biorą się najczęściej politycy. Obserwacja tego, co się dzieje w powyborczej Polsce, potwierdza przenikliwość wielkiego socjologa. Czyż nie wróciliśmy na podwórko z lat dzieciństwa, kiedy ustalało się skład dwóch drużyn mających kopać szmaciankę? Każdy chciał grać w ataku, na obronę odsyłano największych patałachów, którzy czuli się skrzywdzeni i poniżeni, nikt nie chciał stać na bramce. I albo wszystko kończyło się bijatyką, albo część szła na inne podwórko i tam wszystko zaczynało się od nowa, albo po prostu właściciel piłki obrażał się, zabierał ją pod pachę i szedł do domu. Dokładnie to samo mamy teraz w Sejmie i rozmowach koalicyjnych. Nie można nawet zacząć meczu. Wszyscy deklamują o programach i różnicach programowych, o równowadze, a przecież gołym okiem widać i gołym uchem słychać, że najważniejsze są urażone ambicje osobiste. Zabierają piłkę i idą do domu. Jak dzieci. I to nie jest koniec zabawy, to dopiero początek. Jesteśmy niby przyzwyczajeni do rządów mniejszościowych, bo mamy za sobą AWS i rząd Belki, o którym nikt nawet nie wiedział, że istnieje. Ale to było na koniec kadencji, a nie na początku. Teraz grozi nam od pierwszego dnia słaby rząd, i w polityce wewnętrznej, i zagranicznej. Ubolewamy, że za mało świat liczy się z Polską, no to teraz będzie ją już kompletnie lekceważył. Odpowiedzialność spadnie na zacietrzewione i uparte dzieciaki w długich spodniach, dla których zabawa w moje na wierzchu ważniejsza jest od Polski. Nie jestem politykiem, bo nie jestem człowiekiem zabawy. Jestem człowiekiem zabawnym, a przynajmniej się staram, ale mimo to potrafię odróżnić interes kraju i obowiązki wobec państwa od felietonu. U nas politycy bawią się, wygłaszając felietony, ale wcale nie są zabawni. Są ponurzy, jak rozkapryszone bachory. Maciej Rybiński www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051027/publicystyka/publicystyka_a_8.html Przeczytaj i pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Liberałowie - mniej niż 14 procent. 27.10.05, 09:55 ładnie - sam bym się nie powstydził takiej krytyki PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani ja wolę 27.10.05, 08:42 by mną rządzili głupi liberałowie niż mądrzy narodowi-socjaliści (kiedyś określało się to faszyzmem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlas Re: KACZYŃSKI Prezydentem RP IP: *.warwickshire.gov.uk 28.10.05, 11:17 Zdaje ci sie ze wygralismy bo tak naprawde to przegralismy. Bardzo wazna batalie, o lepsza Polske. Myslalem ze w tym kraju po komunie moze byc juz tylko lepiej ,ale pomylilem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
koleszlodzi Re: KACZYŃSKI Prezydentem RP 28.10.05, 12:22 Gość portalu: pawlas napisał(a): > Zdaje ci sie ze wygralismy bo tak naprawde to przegralismy. Bardzo wazna > batalie, o lepsza Polske. Twój pesymizm niestety świadczy o braku wiary, że będzie lepiej. A będzie lepiej gdyż nie możemy "sami sobie rzepki skrobać" gdyż jesteśmy w UE - czyli mamy poważne zobowiązania. > Myslalem ze w tym kraju po komunie moze byc juz tylko > lepiej ,ale pomylilem sie. Nie pomyliłeś się, już jest lepiej i będzie gdyż jesteśmy w UE i nie możemy działać na własną rękę. UE to "Kompania braci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlas Re: KACZYŃSKI Prezydentem RP IP: *.warwickshire.gov.uk 29.10.05, 12:24 koleszlodzi- bardzo madra uwaga,ale nie wiem czy zauwazyles ale zachodnie prasy juz boja sie o nasza przyszlosc np: we Francji. Polska waluta juz tanieje co jest skutkiem klotni powstalych poprzez chciwosc wladzy przez PiS. Tak to prawda mamy zobowiazania wobec unii,ale przeciez zobowiazania to nie wszystko trzeba takze samemu dbac o nasz kraj(chodzi o wladze(rzad itp)). Rowniez prawda jest to ze juz jest lepiej,poniewaz nie mamy nad soba komunistycznego kata,ale dbajmy oto aby to dobro sie utrzymalo i...wzmacnialo! Trzymajmy sie mocno z Unia nie pozwolmy takim ludziom jak pan Kaczynski ,pan Jurek i Lepper aby oni nas osmieszali w niej i przeszkadzali nam w lepszej integracjiz nia,bo oni przeciez sa jej przeciwnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
koleszlodzi Re: KACZYŃSKI Prezydentem RP 29.10.05, 13:07 Pawlas, oczywiście masz rację i to nie ulega żadnej wątpliwości. Tak, zauważyłem obawy w prasie zachodniej, zauważyłem również obawy w prasie wschodniej. Tu chciałbym się zatrzymać. Zachód - UE to "wędzidło" dla poczynań naszych polityków. Jeśli chodzi o wschód to mamy poważny problem. 10 lat łagodnej prezydentury Kwaśniewskiego, oraz braku zdecydowania (wyjątek stanowi Ukraina) w kierunku Moskwy nie przyniosło żadnych rezultatów. Ba, dzisiaj stosunki z Rosją a tym samym z Białorusią są bardzo napięte. Prezydent elekt Kaczyński może politykę wschodnią ustabilizować. Jak? Racjonalnym podejściem. Rosjanie to ludzie racjonalni. Kwestia ważna to bezpieczeństwo energetyczne kraju. Zobaczmy że Niemcy - członek UE ponad głowami Polski wiąże się z Rosją. Nikt nie pyta nas czy nam to odpowiada. Dlaczego przecież gramy z Niemcami w jednej drużynie? Wydaje, się że Polska straciła ostrość na scenie politycznej. Do tego braku ostrości przyzwyczaiły się państwa UE i Rosja. Prezydentowi Kaczyńskiemu daję spokojnie 5 lat czasu na zbudowanie utraconej pozycji Polski. Nie boję, się że możemy zaprzepaścić to co tak mozolnie od 16 lat budowaliśmy. Obawę mam przed Lepperem, i w nim widzę poważny problem dla demokracji. Ale ani Lepper ani nikt inny nie zabierze nasze wolności. I naprawdę wierzę że będzie dobrze a nasz kraj odzyska swoją dawną pozycję, gdyż przez komunizm straciliśmy 50 lat dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlas Re: KACZYŃSKI Prezydentem RP IP: *.warwickshire.gov.uk 30.10.05, 13:46 Tak to racja z Rosja nam sie nie uklada. Masz calkowita racje z tym. Musimy miec silnego prezydenta ktory sie nie daje ,walczy o nas Polakow. Badzmy tez blisko z Unia to nam zaprocentuje! Odpowiedz Link Zgłoś