Dodaj do ulubionych

Bój o zasiłki

IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 26.10.05, 09:26
Mam nadzieję, że na tym dramatycznym przykładzie ludzie zmądrzeją i pomyślą,
zanim napłodzą dzieci, żeby potem sami potrafili zapewnić im byt i godne
życie, a nie przyjmowali postawę roszczeniową w stosunku do społeczeństwa, bo
po pierwsze to rodzice mają obowiązek zapewnić byt dzieciom, a dopiero po
drugie społeczeństwo może pomagać niezaradnym. W każdym razie ważne jest,
żeby planować swoje życie, a nie martwić się dopiero wtedy, jak już niczego
się nie da kontrolować.
Obserwuj wątek
    • Gość: SĄSIAD to nie jedyny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 09:45
      Mieszkam w pobliżu tego urzędu. Interesanci parkując samochody zastawiaja mi
      wjazd do garażu, cowięcej niekiedy wejście do domu! Na początku w takiej
      sytuacji szłam do urzędu i od pokoju do pokoju szukałam właściciela prosząc o
      odjechanie. Przekonałam sie w ten sposób jak ludzie są podli.
      Juz nie mam wyrzutów sumienie, że wzywam Straż Miejską, która wypisuje 200 zł
      mandaty. Czasem nawet 3 razy dziennie...
    • Gość: antoniusblock Się, k... należy... IP: *.crowley.pl 26.10.05, 10:32
      Ludzie nie zmądrzeją, klienci pomocy społecznej to spora grupa która uważa że
      im się należy, choć nic konstruktywnego nie robią. Ale tylko niewielka część z
      nich wskutek wypadków losowych, a większość, bo im sie zwyczajnie nie chce
      podjąć aktywniejszego trybu życia. Taka sytuacja, choć nieprzyjemna, powinna
      zmusić zasiłkobiorców do aktywnego poszukiwania dochodów a nie upierdliwemu
      domaganiu się rzekomo nalżnych pieniędzy, które notabene są formą jałmużny
      kosztem Nas, uczciwie pracujących obywateli...
      • Gość: obiektywny Re: Się, k... należy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:47
        Jeżeli jest ustawowy obowiązek realizacji tych świadczeń należy je wykonywać
        terminowo, nie jest to jałmużna tylko budżet. Ewentualnie należy zmienić
        ustawę i znieśc tę formę dofinansowań, ale póki co umowa społeczna obowiązuje.
      • Gość: gosc Re: Się, k... należy... IP: *.leom.ec-lyon.fr 26.10.05, 11:29
        Pamietaj o tym, ze sa takze ludzie, ktorzy wiele lat pracowali, placili
        wszystkie skladki, podatki itd., a w pewnym momencie te prace stracili, z racji
        wieku czy zdrowia nie moga znalezc nastepnej itd. Wiec maja PELNE MORALNE PRAWO
        isc do opieki spolecznej, bo to sa ICH pieniadze, ktore przez lata odkladali.
        Problem w tym, ze tacy ludzie, ktorzy faktycznie zasluguja na pomoc, wstydza
        sie o nia poprosic. Predzej pojda grzebac po smietnikach. Natomiast nieroby i
        pasozyty takich oporow zwykle nie maja.
    • Gość: gość Karty to strasznie skomplikowana sprawa... IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 26.10.05, 10:53
      w Polsce. Czegoś tak skomplikowanego to ja nie widziałm w żadnym innym kraju
      Europy. Tony papierów i umów do podpisania i wiele rozmów telefonicznych. Od 20
      lat mam kartę w innym kraju, załatwiłam ją sobie w jeden dzień nie znając
      jeszcze języka. W Polsce załatwienie takiej samej karty zabrało mi rok.
    • Gość: bankier Re: Bój o zasiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:56
      w jaki sposób zareagowano na te pomyłke banku? wysłanie takiej liczby pustych
      kopert to moze i legenda, ale jakze piekna. mam nadzieje ze koperty z pensjami
      nie trafiaja puste.
    • anies75 Re: Bój o zasiłki 26.10.05, 11:23
      karta rzecz fajna
      ale faktycznie jak sie dostaje tylko 43 zł m-cznie to tylko problem nie pomoc
    • peterrek Re: Bój o zasiłki 26.10.05, 12:51
      "- Co za bzdurę wymyślili - denerwowała się Wiesława Janik. Ma piątkę dzieci.
      Pieniędzy z zasiłku nie widziała od sierpnia. - Wstydzę się sąsiadów, bo u
      każdego mam długi."
      xD
      Uwielbiam takie myślenie u niektorych ludzi. Wszyscy wokół winni.
      Czy pani Wiesława nie widziała, że istnieją np. kondomy?
    • jolbla Re: Bój o zasiłki 26.10.05, 13:03
      Wiesz, myślę że nie można tak generalizować. Nie wszyscy, którym nalezą się
      zasiłki są bezmyślnymi nierobami z roszczeniową postawą wobec społeczeństwa.
      Co mają niby zrobić samotne matki, które nie dostają pieniędzy z funduszu
      alimentacyjnego (bo takiego już nie ma) a komornik nic nie robi aby ściągnąć
      zaległe alimenty? Znam taki przypadek i to nie jeden. Trzeba takim osobom pomóc.
      Mimo wszystko uważam, że takie osoby powinny w większości dostać pracę a nie
      pieniądze, ale to inna sprawa.

Ciekawi mnie jeszcze jedno - jeśli ktoś dostaje 43 zl zasiłku, a bankomaty
      wypłacają wielokrotność 10 zł, to czy takie osoby dopiero w 10 miesiacu beda
      mogly wyplacic do 0??
      • Gość: krzys Re: Bój o zasiłki IP: *.ssmb.com 26.10.05, 14:07
        Będą mogli zapłacic kartą
        • anies75 Re: Bój o zasiłki 26.10.05, 14:18
          kartą??
          nawet na Bałuckim ?? hihi
        • jolbla Re: Bój o zasiłki 26.10.05, 14:44
          Gdzie?? !!
    • Gość: Jerry Ten bank to Citibank? IP: 82.148.37.* 26.10.05, 16:19
      Nie ma takiego banku jak CityBank. Jest Citibank. Dziwie sie, ze tak
      ekskluzywny bank zgodzil sie obslugiwac najwieksza biedote w Polsce. Tam trzeba
      miec odpowiednie zarobki, zeby chociaz zalozyc konto.
      Ale to jest juz skrajna nedza, ze tej kobiety nie stac na telefon do infolinii.
      przeciez polaczenie z infolinia jest bezplatne!
      • jolbla Re: Ten bank to Citibank? 26.10.05, 16:28
        Mój drogi! Czasy bezpłatnych infolinii skończyły się bezpowrotnie (przynajmniej
        w większości instytucji). Teraz zazwyczaj połączenie z infolinią kosztuje 1
        lokalny impuls, lub w przypadku infolinii biuro numerow - o wiele wiecej.
      • orientman Jerry 27.10.05, 00:19
        To nie jest Citibank, ale CitibankHandlowy. Gowniany bank, ktory obsluguje wszystkich. Kiedys, zarowno
        Citi jak i Handlowy, byly porzadnymi bankami, ale teraz? Jedyny plus CitiHandlowego, ze ma bezplatne
        bankomaty za granica.
    • Gość: gość Re: Bój o zasiłki IP: *.lodz.msk.pl 26.10.05, 16:39
      Żałosne wywody człowieka który uważa że wszystko w życiu można sobie zaplanować.
      A do tego uważa Polskę za raj dla przedsiębiorczości, gdzie z niczego można mieć coś.Oby ci staruszkowie których jest najwięcej w naszym kraju zarobili na swoje emerytury. Ponieważ jak ludzie"zmądrzeją" to tylko oni tu zostaną.
    • Gość: urzędas Re: Bój o zasiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 23:29
      Jestem pracownikiem świadczeń rodzinnych w/w filii MOPS. Troszkę już widziałem
      i poznałem się na pewnej dużej grupie świadczeniobiorców. Podam kilka
      przykładów (bez komentarza):

1. Przychodzi po zasiłek rodzinny panna(stan cywilny), ma 5 dzieci, każde z
      innym tatusiem.
      2. Inna pyta się czy dostanie pieniądze do końca miesiąca bo nie wie czy ma
      szukać pracy!?
      3. Jeszcze inna rocznik 72 czy 73 mówi, że dostanie niedługo pracę i będzie to
      jej pierwszy w życiu zarobek
      4. Młoda paniusia wystrojona, cała w różu i różnych ozdóbkach jak kolczyki,
      pierścionki, gada przez telefon komórkowy, później wydziera się na cały
      korytarz, że nie ma z czego żyć, wykarmić swoje dzieci
      5. Panna wysiada z auta na niemieckich numerach z facetem szerokim w barach i
      idzie po odbiór zasiłku min. 43 złote.

To oczywiście tylko 5 osób z tysięcy, które ciągną od państwa pieniądze na
      swoje dzieci.

Za wszelkie trudności, brak decyzji czy wypłat - oczywiście jesteśmy winni my
      pracownicy MOPSu, którzy nic nie robią, piją kawkę i dostają astronomiczne
      wypłaty już od 500-840 zł na rękę za miesiąc. Aha no i pracujemy za mało bo
      tylko 10 godzin dziennie plus soboty (niektórzy w niedziele to tylko 7 dni
      pracy w tygodniu)

Pozdrawiam wszytkich MOPSów z całej Polski.
      Powinniśmy być zwolnieni z podatków aby te nie szły na świadczenia dla
      klientów, których obsługujemy:)
      • anies75 Re: Bój o zasiłki 26.10.05, 23:46
        hehe
        co do punktu 5
        może to jej ochrona
        w końcu przyjechała po kasę ;)))))))))

ja na szczęscie nie mam problemu z MOPS-em
        korzystałam owszem - czemu nie!! jak pracowałam ponad 10 lat i raz "zdarzyło"
        mi sie urodzić dziecko, a potem pobierać jakiś tam zasiłek
        ale dokumenty w porządku, nawet za dużo - tak na wszelki ;)
        szybka decyzja, szybka wpłata na konto, ogólnie oki

pozdrawiam
      • anies75 Re: Bój o zasiłki 27.10.05, 00:00
        a i nie uważam że jak pracowałam 10 lat, płaciłam podatki, składki itd... to
        nie moge przez dwa lata pobierać dodatku wychowawczego
        dlaczego nie ?
      • Gość: Bemol Re: Bój o zasiłki IP: *.toya.net.pl 28.10.05, 23:14
        Skoro pracownicy MOPSu zarabiają 500-840zł, to zapewne korzystają z zasików rodzinnych i z niektórych dodatków do zasiłków rodzinnych, a w Twojej opinii i w większości osób na tym forum, osoby pobierające zasiłki rodzinne to wydrwigrosze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka