Dodaj do ulubionych

Pasażerowie wywalczyli poranny pociąg

IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.05, 22:04
Widzę, że w związku z rozwojem PKP podróż z Warszawy do Łodzi znowu się
wydłuża o kilka minut... Gdy już została przekroczona magiczna granica 2
godzin, liczę na to, że wkrótce dobijemy do 3.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pociąg do Warszawy Re: Pasażerowie wywalczyli poranny pociąg IP: *.ihit.waw.pl 04.11.05, 09:12
      Rozwój PKP jest odwrotnie proporcjonalny do postępu technicznego. Grubo przed
      II wojną światową trasę Warszawa-Łódź pokonywał pociąg spalinowy LUKS TORPEDA i
      robił to w 58 minut !!! zatrzymując się w Koluszkach i Skierniewicach. Wtedy
      nie było Unii Europejskiej, dzisiejszych - byłych Ministrów i Premierów z
      Łodzi, Prezesów i Dyrektorów PKP z Łodzi, Koluszek i Skierniewic. Jest, za to
      WSTYD na całą Unię Europejską (138 km / 128 minut). Niech żyje duma narodowa i
      etos pracownika PKP oraz nich rosną w siłę dwie milionowe aglomeracje oddalone
      od siebie w 1938 roku o 58 minut jazdy a w 2005 roku o 128 minut jazdy Polskimi
      Kolejami Państwowymi. Coś mi się wydaje, że jaki kraj takie koleje albo
      odwrotnie. No to pa !
    • Gość: Łodzianin Re: Bujda na szynasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:17
      Grubo przed II wojną światową trasę Warszawa-Łódź pokonywał pociąg spalinowy
      LUKS TORPEDA i robił to w 58 minut !!! zatrzymując się w Koluszkach i
      Skierniewicach.

To bzdury, żeby pociąg przedwojenny jechał z średnia prędkością 140 km / godz.
      Moze to była salonka z Marszałkiem Piłsudskim jadącym na Maderę.
      • Gość: BatuChan Liczymy się z prośbami pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:58
        Ale nie ze wszystkimi. Od ilu już lat łodzianie nie mogą się doprosić o
        połaczenie wieczorne z Warszawy do Łodzi. Ostatni pociąg około 21 to wielki
        skandal. Śmieszne, żeby między dwoma największymi miastami w Polsce leżącymi w
        odległości 140 km od siebie, nie było późniejszego połączenia.
        Z Poznania do Wrocławia można dojechać po 23, a później kolejne połączenie jest
        w nocy. W drugą stronę jest podobnie.
        Moje doświadczenia z powrotem z Warszawy są tragiczne. Raz z konieczności
        musiałem nocować, bo koncert się przedłużył (dobrze, że miałem u kogo), drugą
        razą przymuszony wracałem tym ostatnim pociągiem, choć impreza trwała w
        najlepsze. I trzecia podróż to wyjazd w okolicach 2.00 i powrót koło 5.00 do
        Łodzi. Wydłużony o godzinę z powodu objazdu i dodatkowego opóźnienia.
        Kiedy w PKP zrozumieją, że te dwa miasta są zbyt blisko siebie, by nie planować
        wyjazdu po pracy i powrotu tego samego dnia?
        • Gość: BatuChan Re: Liczymy się z prośbami pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:00
          Coś zamąciłem. Chodziło mi o to, żeby była możliwość wyjazdu i powrotu tego
          samego dnia po pracy. O!
        • Gość: barnaba Re: Liczymy się z prośbami pasażerów IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 07.11.05, 19:50
          A Kraków?

4 połączenia z Łodzią. Tyle, że dwa w środku nocy (i zdaje się tylko w
          tzw. "sezonie".

Przecież to kpina!
        • Gość: Ja Re: Liczymy się z prośbami pasażerów IP: 81.168.185.* 07.11.05, 20:28
          Gość portalu: BatuChan napisał(a):

> Ale nie ze wszystkimi. Od ilu już lat łodzianie nie mogą się doprosić o
          > połaczenie wieczorne z Warszawy do Łodzi. Ostatni pociąg około 21 to wielki
          > skandal.

A będzie jeszcze większy, bo wraz ze skasowaniem "Mazur" ostatni pociąg z Wawy
          do Łodzi będzie o 55 minut wcześniej, a pierwszy z Łodzi do Wawy o ponad pół
          godziny później.
      • Gość: pociąg do warszawy Re: Bujda na szynasz IP: *.ihit.waw.pl 04.11.05, 11:01
        Musi, chyba robisz w PKP i na dodatek nie znasz jej historii (jak się czegoś
        douczysz o Warszawsko - Wiedenskiej Kolei do daj znać !
        • Gość: pociąg do warszawy Re: Bujda na szynasz IP: *.ihit.waw.pl 04.11.05, 11:04
          Może koledze przesłać xero rozkładu jazdy z 1938 roku żeby kolega za długo w
          materiałach żródłowych nie szukał ?
          • mamadoo cytuję... 04.11.05, 12:16
            "Od 7 października 1934 roku, początkowo tytułem eksperymentu, uruchomiono
            ekspresowe połączenie Łódź Fabryczna-Warszawa Główna, tzw. Lux - po dwa kursy w
            każdym kierunku w ciągu doby. Odjazdy z Łodzi następowały o 10.30 i 21.46, a
            czas jazdy wynosił 1 godz. 30 minut! Pociągi te obsługiwał zbudowany na razie w
            jednym egzemplarzu w poznańskich Zakładach Hipolita Cegielskiego wagon
            motorowy...o opływowej sylwetce, wyposażony w dwa silniki wysokoprężne...Mógł
            zabierać 86 pasażerów na miejscach siedzących i rozwijał prędkość nawet do
            120km/h (w czasie jazd próbnych nawet 130 km/h)"

za: M.Jerczyński, T. Roszak, Szlakiem łódzkiej kolei, Łodz, 2003, s.36-35
    • yavorius łaaaaaaaaał 07.11.05, 09:04
      - Bardzo się cieszę. Teraz będę mógł być w Łodzi nawet trzy minuty wcześniej -
      cieszy się Włodzimierz Tomczyk, dojeżdżający codziennie do pracy w Łodzi, który
      podpisał się pod petycją.

Aż TRZY minuty wcześniej?? <łaał>
      • Gość: barnaba Re: łaaaaaaaaał IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 07.11.05, 19:51
        > Aż TRZY minuty wcześniej?? <łaał>

O, k...!
        TRZY minuty! Rzeczywiście rewelacja!
        Czy Wy wiecie ile można zrobić przez trzy minuty? :))))
    • Gość: Ingo Re: Pasażerowie wywalczyli poranny pociąg IP: 213.17.170.* 08.11.05, 09:51
      Pasażerowie wywalczyli już ten tytuł nadaje się do księgi absurdów. Rozumie, że
      w PKP funkcjonuje model, że pasażerowie ze spuszczoną głowa wkraczają do pokoju
      Prezesa a ten łaskawie ich wysłuchuje. To juz naprawde ostatnie chwile PKP
      • Gość: szwed Re: Pasażerowie wywalczyli poranny pociąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 22:47
        A mnie się zawsze wydawało, że kolej jako usługodawca jest dla pasażera a nie
        pasażer dla kolei. Ale tak mi się wydawało, ustalając durne godziny odjazdów
        nie ma pasażerów a tym samym kolej twierdzi, że jest nierentowne połaczenie
        więc je likwiduje. I czyja to jest wina????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka