majkel00 04.11.05, 23:36 www.bluecity.pl/pagepl.asp?page=ProgramIprezy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 04.11.05, 23:39 Akurat Funny Fingers i Clil są rewelacyjni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny ooo q....... IP: *.iwacom.pl 04.11.05, 23:56 ...przy takiej promocji miasta, to nawet Raynair i Lublinek nie pomogą.... Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 05.11.05, 11:07 Była szansa się wypromować, a tymczasem ktoś po prostu przeprowadził zwykły sabotaż. Program jest żenujący... ://// A można było pokazać: - zdjęcia starej Łodzi - coś o gećcie być może - miasto czterech kultur w formie jakiegoś happeningu - informacje o Camerimage 4kulturach, wielu innych festiwalach, z których słynieimy - lotnisko Lublinek i ofertę Ryanair - Łódź jako miasto nowoczesne do życia i pracy - czemu nikt nie myśli w kategoriach ściągania do Łodzi nowych, aktywnych mieszkańców??? - miejsce na zakupy - Galeria, Manufaktura (o ile to by przeszło w Blue City ;) - i pewnie dziesiątki innych OSTATNIĄ rzeczą, którą należało pokazywać to występy zespołów ludowych... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
koleszlodzi Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 05.11.05, 12:50 topjes napisał: > Była szansa się wypromować, a tymczasem ktoś po prostu przeprowadził zwykły > sabotaż. Program jest żenujący... ://// > OSTATNIĄ rzeczą, którą należało pokazywać to występy zespołów ludowych... :((( Od wielu lat Warszawka robi wszystko by pokazać Łódź jako zaścianek, miejsce zesłania etc? Nie rozumiem dlaczego dziwi to was? Czy nie widzicie że Manufaktura to konkurencje dla Warszawki? Stolnica zrobi wszystko żeby ten negatywny wizerunek funkcjonował - to jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Nie wszystko stracone? 05.11.05, 16:35 > Od wielu lat Warszawka robi wszystko by pokazać Łódź jako zaścianek, miejsce > zesłania etc? Nie rozumiem dlaczego dziwi to was? Przecież to organizowała m.in. Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego - teorie spiskowe w tym przypadku zostawmy komu innemu. Ale - co ciekawe - pojawił się na stronie www.rotwl.pl/?t=aktualnosci&art=112 dodatkowy materiał - spójrzcie na te 2 PDFy - chyba zatem nie będzie tak źle. Przewidziane są też inne rzeczy oprócz tańców ludowych - niektóre całkiem fajne... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Topjesie miły! 06.11.05, 03:05 Czemuś się tak na te tańce ludowe uwziął? Że niby gdy osiemsettysięczne miast prezentuje w dwumilionowym mieście ludowiznę, to już "wiocha" i "obciach"? Nie przesadzajmy :) Tak głupio wychodzi, że Łódź dość szczęśliwie leży na pograniczu terytoriów kilku różnych grup etnicznych: Łowiczan, Sieradzan, Opoczan, Mazowszan. Każda ma swój folklor, swoje tradycje, stroje, tańce, przyśpiewki. Region warszawski jest pod tym względem dużo uboższy - możemy pokazać im to, czego sami nie mają, o czym zdążyli zapomnieć, a co może się okazać zaskakująco świeże i ciekawe. Tak zróżnicowany folklor to jedna z wielu interesujących propozycji naszego regionu, o której sami zapomnieliśmy, zapatrzeni w Cztery Li..., pardon, Kultury tudzież inne Kamerimidże, Piotrkowską na kilogramy w kostkach etc. Ogólniejsza refleksja jeszcze: tak generalnie to ja czegoś nie rozumiem. Co to nam się stało, że mamy taki przemożny imperatyw akcentowania własnej "miejskości"? Czy ktoś ją neguje? Czy ktoś robi zakusy na prawa miejskie? Mam wrażenie, że jest nawet odwrotnie - Łódź przez z górą stulecie była tak nierozerwalnie kojarzona z przemysłem, że jej "miejskość" jest ewidentna, niemal tożsama czy wprost zrośnięta z nazwą miasta (mówimy "Łódź", myślimy "Fabryczna"). Szumienie na każdym kroku o szacunek dla "miejskości" czy też urbanizacji Łodzi, negowanie jej wiejskich korzeni (a skąd to się, koteczki, wzięli ci wszyscy robotnicy łódzcy, hę? może warto "Ziemię obiecaną" odświeżyć?), jest trochę niepoważne, bo nijak się ma do faktów, które zdecydowały o kształcie Łodzi i sposobie jej postrzegania. Proponuję zatem pomiędzy fotosy z FD4K i Camerimage wrzucić choć jeden taniec opoczyński ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Topjesie miły! 06.11.05, 07:51 > Proponuję zatem pomiędzy fotosy z FD4K i Camerimage wrzucić choć jeden taniec > opoczyński ;) Oczywiście. Mój komentarz spowodowany był przeczytaniem pierwotnego programu, w którym nic oprócz tańców nie znalazłem. Na szczęście - nie tak to wyglądało i zgadzam się, że wiele tematów może tam koegzystować. Sam, młody facet, z przyjemnością zwiedziłem skanseny ludowe w Sanoku, pod Gnieznem czy pod Łowiczem (szkoda, że ten nasz taki malutki i słabo zorganizowany :/ ). Rzeczywiście spora grupa osób uzna to za atrakcję. Ważne też jednak by były i inne atrakcje typu włąśnie: - góra narciarska - pub crawling - jakiś ciekawy temat historyczny - kilka obiektów do zwiedzenia - itd No i aby była ta baza turystyczna - z tym nie jest idealnie, ale mam wrażenie, że temat Anglików trochę przyspieszy jej powstawanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad_nieborak Re: Topjesie miły! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:02 > Sam, młody facet, z przyjemnością zwiedziłem skanseny ludowe w Sanoku, pod Gnieznem czy pod Łowiczem To znaczy, ze w Katowickim nie byles? Ojojoj. Bo warto. Dzierżżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Topjesie miły! 07.11.05, 17:51 > Ojojoj. Bo warto. Wiadomo jak to jest ze zwiedzaniem własnych rejonów ;) A o który ci chodzi? Chyba nie byłem w katowickim... Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Uściślając 09.11.05, 14:36 to nie tyle katowicki co chorzowski. W WPKiW. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Uściślając 09.11.05, 17:12 > to nie tyle katowicki co chorzowski. W WPKiW. Tak podejrzewałem :))) A co do skansenów na Górnym Śląsku - polecam wizytę w dzielnicy Bytom Bobrek. Najlepszy skansen - warto wjechać między familioki w okolicach huty Bobrek - po prostu dramat :/// I tam mieszkają ludzie. Nawet w Łodzi nie ma takich miejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbrudu Re: Łódź oczami klienta CH Blue City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 17:49 Zgadzam się.Ale mam nadzieję ,że już w przyszłym roku się to zmieni.Podobno ustalono,że będzie skoordynowana promocja pod hasłem "Łódż miasto sztuki". Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 05.11.05, 18:24 Właśnie był materiał w ŁWD na TVP3 i... w sumie wyglądało to nieźle. Oprócz tych występów było dużo ekspozycji porozstawianej na korytarzach i różne tematy - kinematografia, sztuka, narty w Kamieńsku itd. Była mini-sonda z trojgiem warszawiaków i powiedzieli krótki (i słusznie), że byliby skłonni odwiedzić Łódż, nie mają nic przeciwko, byle tylko były po prostu atrakcje i odpowiednia baza turystyczna. Zatem - tylko tyle i aż tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 06.11.05, 10:52 Jak dobrze,że do Blue City mało kto chodzi...:/ To miał być program promujący region,czy miasto? Żenada:/ Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 06.11.05, 14:49 > Jak dobrze,że do Blue City mało kto chodzi...:/ Co to znaczy "mało kto"? W materiale w TVP3 było widać całkiem sporo osób... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 08.11.05, 10:19 uwierz mi, jak na warszawskie warunki-malo kto. Wiecej chodzi do CH Reduta, ktora jest doslownie po drugiej stronie ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 08.11.05, 22:17 > uwierz mi, jak na warszawskie warunki-malo kto. No, pomimo Twojej słynnej już fascynacji Warszawą ;) to nie tylko Ty bywasz w Warszawie... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exstazy Re: Łódź oczami klienta CH Blue City IP: *.rev.vline.pl 06.11.05, 13:16 ło żesz kur.. dziękuję bardzo za taką promocję miasta Odpowiedz Link Zgłoś
pluci Re: Łódź oczami klienta CH Blue City 06.11.05, 16:11 To nie była promocja samego miasta, a całego regionu łódzkiego. Wydaje się, że udana. Promowaqnie Manufaktury, miejsca, ktore nie istnieje wydaje się trochę smieszne, zresztą Warszawa ma kilkanascie wielkich centrow handlowych i ciągle powstają następne np Złote Tarasy, i nie wydaje mi się aby Warszawiacy chcieli robić zakupy w Łodzi. Natomiast takie rzeczy jak folklor łowicki czy góra Kamieńsk mogą zostać zauważone przez ludzi z wielkiego miasta, którzy chcieliby odpocząć od niego. Przepraszan łodzian, ale weekend w Waszym skądinąd ciekawym mieście narazie nie wydaje się być zbytnio zachęcającą perspektywą. Odpowiedz Link Zgłoś