Gość: php IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 15.11.05, 20:59 no jasne, skoro wg wprost mamy prorównywalne ceny z warszawą to tylko patrzeć jak zaczną funkcjonować społeczne listy na takie mieszkania (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomga tanie mieszkania !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:46 > Od niedawna łódzkie firmy developerskie stawiające domy wielorodzinne > > > > > > prześcigają się w pomysłach, by przyciągnąć nabywców. Klienci gotowi są zapłacić > 2,5 - 3,6 tys. zł za mieszkanie, ale pod warunkiem, że inwestor zapewni im > > > > wyższy standard i dodatkowe atrakcje "2,5 - 3,6 tys. zł za mieszkanie" to ja bym moze wzial zedwa, moze trzy.. mieszkania? ktos jeszcze chętny??? rotfl-sie Wioletta Gnacikowska nie popisala-znow niedoinformowany dziennikarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: tanie mieszkania !!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.11.05, 05:58 "2,5 - 3,6 tys. zł za mkw. mieszkania" :> Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 08:21 Cieszy,że w Łodzi cokolwiek się buduje, do tego o dobrym standardzie. Smuci, że podążamy warszawską modą na zamykane osiedla, a dziennikarz nie pokusił się na skrytykowanie tego:/ Cóż. Czas pokaże czy w Łodzi przyjmą się takie osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Blok z sauną i basenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:07 A co widzisz złego w zamykanych osiedlach? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 18:16 ostatnio powstalo kilka tekstow na ten temat, m.in. Raport w "Polityce". Polecam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Blok z sauną i basenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:10 A jest ten artykuł gdzieś w necie? Ja nie mam nic przeciwko zamkniętym osiedlom, w dzisiejszej rzeczywistości jest to jeden z nielicznych skutecznych sposobów zabezpieczenia terenu i budynku przed wandalizmem. Choć fakt że trochę to wolność mieszkańców takiego osiedla ogranicza. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Blok z sauną i basenem 17.11.05, 15:41 niestety archiwum "Polityki" jest nieczynne, a nie moge znalezc rzeczonego numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
makurow Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 15:10 geograf napisał: > Cieszy,że w Łodzi cokolwiek się buduje, do tego o dobrym standardzie. Nie rozumiem pesymistycznego wydźwięku tej wypowiedzi! "Cokolwiek" to się budowalo od dawna: blaszane sklepy z tansetąi stacje benzynowe. jeśli dla Ciebie ekskluzywne mieszkanai to jest "cokolwiek", to nie wiem co by Cię usatysfakcjonowalo? Może familoki??? > Smuci, że podążamy warszawską modą na zamykane osiedla, a dziennikarz nie > pokusił się na skrytykowanie tego:/ > Cóż. > Czas pokaże czy w Łodzi przyjmą się takie osiedla. A kolega geograf to do socjalistów się zapisa czy co??!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 18:15 okej "cokolwiek poza Olechowem/Janowem". pasuje? nie zapisalem sie do socjalistow. Zamieszkalem w Wawie, gdzie osiedli zamknietych jest w brod i to naprawde nie jest dobra (dla miasta) tendencja:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek z lodzi Re: Blok z sauną i basenem IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.11.05, 10:00 > A kolega geograf to do socjalistów się zapisa czy co??!! kolega geograf, jak juz mieszka w wawie to pełną gębą. każdy powód jest więc dla niego dobry by krytykować łódź... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Blok z sauną i basenem 17.11.05, 15:35 o żeś pojechał:/ czy ja krytykuje Łódź? no cóż, kompleksy, kompleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Blok z sauną i basenem IP: *.leom.ec-lyon.fr 16.11.05, 12:06 "Jest grupa klientów, która nie wyobraża sobie, że ktoś mógłby mieszkać nad nimi. To silne indywidualności, ludzie którzy zawsze muszą być na szczycie, m.in. dyrektorzy i prezesi firm" Oj chyba psychoanalityk mialby wiele do powiedzenia nt. tych "indywidualnosci". Glebokie kompleksy i zadufanie to chyba glowne przejawy tych "silnych indywidualnisci". Odpowiedz Link Zgłoś
paul_78 Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 16:29 W Warszawie mieszkania o opisanym w artykule standarcie są "nieco" droższe. To, o czym napisała jest fajne, ale ma zasadniczą wadę - jest w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
makurow Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 17:31 paul_78 napisał: > W Warszawie mieszkania o opisanym w artykule standarcie są "nieco" droższe. > To, o czym napisała jest fajne, ale ma zasadniczą wadę - jest w Łodzi. A dlaczego to wada? Chyba do niektórych naprawdę jeszcze nie dociera, że nasze maisto się baaardzo zmienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego 16.11.05, 22:08 mieszkania są droższe od domów? 100-metrowe wykończone mieszkanie kosztuje 500 tys. zł. Za te pieniądze można przecież mieć o 50% większy dom. Na własnej działce, z daleka (na kilkanaście metrów przynajmniej) od sąsiadów. Gdzie samemu decyduje się czy w tym roku pomalować ściany czy naprawić dach. Gdzie nie trzeba słuchać co rano dzwoniącego za ścianą budzika, a wieczorem trzeszczącego miarowo łóżka nad głową. Bez awantur o wysokość zaliczki remontowej na zebraniach wspólnoty mieszkaniowej, kłótni czyje dziecko pobrudziło ścianę a czyj pies obsikał wycieraczkę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
makurow Wyjaśnienie ;-) 16.11.05, 22:33 Oto powody: 1. Mieszka się w centrum i nie trzeba się tluc kilka(naście) km codziennie rano do pracy, jak również można korzystać ze wszelkich innych dobrodziejstw tego stanu rzeczy...) 2. Nie trzeba martwić się o to, czy dach przecieka i tynk odpada, nie trzeba w tym celu brać urlopu, aby zamówić i nadzorować ekipę "fachowców", albo co gorsza brać się wlasnoręcznie po amatorsku za remont. 3. Są ludzie, którzy nie lubią mieszkać na kompletnym pustkowiu i nie podzielają powszechnego obecnie atawistycznego pragnienia POWROTU DO NATURY (czyli do korzeni, hehehe.....;-))))) 4. Na ogrodzonych osiedlach awantury o sikające psy czy psocące dzieci zdarzają się NAPRAWDĘ WYJĄTKOWO (wiem, bo sam na jednym z takich osiedli mieszkam) Jeszcze parę powodów by się na pewno znalazlo :) I cóż to tyle. Sam wiele razy spotykalem się z wypowiedziami tych co wiedzą wszystko lepiej, na temat tego jak to bez sensu mieszkać w bloku (nawet eleganckim strzeżonym) a nie w domu - gdzie to niby można robić co się chce.... Cholera, nie dość, że mizantropia, to jeszcze brak tolerancji - tak sobie pomyślalem.... ;-) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Wyjaśnienie ;-) 16.11.05, 23:14 Wygląda to na dorabianie ideologii, tak jak mi ktoś tłumaczył jakie ma korzyści z posiadania czarno-białego telewizora zamiast kolorowego (ale wtedy kolorowy byl jednak 3 razy droższy). Dojazd do pracy z domu na Smulsku, bloku na Wigilijnej czy Janowie jest chyba podobny. Do naprawy dachu w domu MOŻNA wynająć takiego samego nadzorcę, jak się ma mieszkając w bloku. W bloku TRZEBA wynająć (tzn. zarządca wynajmie kasujac 15% lewej prowizji z przymusowego czynszu właścicieli). Nie wiem czy np. Smulsko jest większym pustkowiem niż np. Wigilijna (pomińmy mieszkanie w smogu na Nawrot). W blokach być moze awantury sa rzadkie, ale u siebie w domu można się spodziewać najwyżej awantury z... samym sobą :-) Nie chcę nikogo przekonywać bo co mnie obchodzi, nie mam domu do sprzedania :-) Tylko się zastanawiam nad podłożem tego nieracjonalnego zjawiska, myślałem że może ja czegoś nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
makurow Re: Wyjaśnienie ;-) 17.11.05, 09:56 Nie nazwałbym tego nieracjonalnym zjawiskiem. Po prostu jeden woli tak a drugi inaczej i nie ma co wydziwiać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes A co tu wyjaśniać 17.11.05, 10:11 > mieszkania są droższe od domów? Są ludzie, które preferują mieszkanie w blokach od mieszkania w domach - tylko tyle i aż tyle. Nie każdy ma po prostu ochotę strzyc trawniki, naprawiać rynny, wymieniać dach po x latach, odnawiać elewację, naprawiać bramy, furtki, płoty, kostkę, martwić się o bezpieczeńśtwo domu przy wyjeździe itd itp. Nie dla każdego aż tak atrakcyjna jest możliwość siedzenia na własnym tysiącmetrowym terenie na leżaku - niektórym w zupełności wystarczy duży taras albo mini-ogródek przed segmentem. Za to mamy: - sąsiadów! Yeah ;)))) - tańsze utrzymanie - brak myślenia o remontach i naprawach - infrastrukturę typu kablówka, tani internet itd - strzeżony teren - blisko do sklepów, miasta itd - dużo większą łatwość sprzedaży lub wynajmu! Odpowiedz Link Zgłoś