Dodaj do ulubionych

Blok z sauną i basenem

IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 15.11.05, 20:59
no jasne, skoro wg wprost mamy prorównywalne ceny z warszawą to tylko patrzeć
jak zaczną funkcjonować społeczne listy na takie mieszkania (sic!)
Obserwuj wątek
    • Gość: tomga tanie mieszkania !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:46
      > Od niedawna łódzkie firmy developerskie stawiające domy wielorodzinne > > > >
      > > prześcigają się w pomysłach, by przyciągnąć nabywców. Klienci gotowi są
      zapłacić > 2,5 - 3,6 tys. zł za mieszkanie, ale pod warunkiem, że inwestor
      zapewni im > > > > wyższy standard i dodatkowe atrakcje

"2,5 - 3,6 tys. zł za mieszkanie" to ja bym moze wzial zedwa, moze trzy..
      mieszkania? ktos jeszcze chętny???

rotfl-sie Wioletta Gnacikowska nie popisala-znow niedoinformowany dziennikarz
      • Gość: yyy Re: tanie mieszkania !!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.11.05, 05:58
        "2,5 - 3,6 tys. zł za mkw. mieszkania" :>
    • geograf Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 08:21
      Cieszy,że w Łodzi cokolwiek się buduje, do tego o dobrym standardzie.
      Smuci, że podążamy warszawską modą na zamykane osiedla, a dziennikarz nie
      pokusił się na skrytykowanie tego:/
      Cóż.
      Czas pokaże czy w Łodzi przyjmą się takie osiedla.
      • Gość: Piotr Re: Blok z sauną i basenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:07
        A co widzisz złego w zamykanych osiedlach?
        • geograf Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 18:16
          ostatnio powstalo kilka tekstow na ten temat, m.in. Raport w "Polityce".
          Polecam;)
          • Gość: Piotr Re: Blok z sauną i basenem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:10
            A jest ten artykuł gdzieś w necie?
            Ja nie mam nic przeciwko zamkniętym osiedlom, w dzisiejszej rzeczywistości jest
            to jeden z nielicznych skutecznych sposobów zabezpieczenia terenu i budynku
            przed wandalizmem. Choć fakt że trochę to wolność mieszkańców takiego osiedla
            ogranicza.
            • geograf Re: Blok z sauną i basenem 17.11.05, 15:41
              niestety archiwum "Polityki" jest nieczynne, a nie moge znalezc rzeczonego numeru.
      • makurow Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 15:10
        geograf napisał:

> Cieszy,że w Łodzi cokolwiek się buduje, do tego o dobrym standardzie.

Nie rozumiem pesymistycznego wydźwięku tej wypowiedzi! "Cokolwiek" to się
        budowalo od dawna: blaszane sklepy z tansetąi stacje benzynowe. jeśli dla
        Ciebie ekskluzywne mieszkanai to jest "cokolwiek", to nie wiem co by Cię
        usatysfakcjonowalo? Może familoki???

> Smuci, że podążamy warszawską modą na zamykane osiedla, a dziennikarz nie
        > pokusił się na skrytykowanie tego:/
        > Cóż.
        > Czas pokaże czy w Łodzi przyjmą się takie osiedla.

A kolega geograf to do socjalistów się zapisa czy co??!!
        • geograf Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 18:15
          okej "cokolwiek poza Olechowem/Janowem".
          pasuje?

nie zapisalem sie do socjalistow. Zamieszkalem w Wawie, gdzie osiedli
          zamknietych jest w brod i to naprawde nie jest dobra (dla miasta) tendencja:/
          • Gość: tmq a dlaczego? IP: 217.153.187.* 17.11.05, 14:04
        • Gość: gostek z lodzi Re: Blok z sauną i basenem IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.11.05, 10:00
          > A kolega geograf to do socjalistów się zapisa czy co??!!

kolega geograf, jak juz mieszka w wawie to pełną gębą. każdy powód jest więc
          dla niego dobry by krytykować łódź...
          • geograf Re: Blok z sauną i basenem 17.11.05, 15:35
            o żeś pojechał:/
            czy ja krytykuje Łódź?
            no cóż, kompleksy, kompleksy...
    • Gość: gosc Re: Blok z sauną i basenem IP: *.leom.ec-lyon.fr 16.11.05, 12:06
      "Jest grupa klientów, która nie wyobraża sobie, że ktoś mógłby mieszkać nad
      nimi. To silne indywidualności, ludzie którzy zawsze muszą być na szczycie,
      m.in. dyrektorzy i prezesi firm" Oj chyba psychoanalityk mialby wiele do
      powiedzenia nt. tych "indywidualnosci". Glebokie kompleksy i zadufanie to chyba
      glowne przejawy tych "silnych indywidualnisci".
    • paul_78 Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 16:29
      W Warszawie mieszkania o opisanym w artykule standarcie są "nieco" droższe.
      To, o czym napisała jest fajne, ale ma zasadniczą wadę - jest w Łodzi.
      • makurow Re: Blok z sauną i basenem 16.11.05, 17:31
        paul_78 napisał:

> W Warszawie mieszkania o opisanym w artykule standarcie są "nieco" droższe.
        > To, o czym napisała jest fajne, ale ma zasadniczą wadę - jest w Łodzi.

A dlaczego to wada?
        Chyba do niektórych naprawdę jeszcze nie dociera, że nasze maisto się baaardzo
        zmienia :)
    • kuubaa Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego 16.11.05, 22:08
      mieszkania są droższe od domów? 100-metrowe wykończone mieszkanie kosztuje 500
      tys. zł. Za te pieniądze można przecież mieć o 50% większy dom. Na własnej
      działce, z daleka (na kilkanaście metrów przynajmniej) od sąsiadów. Gdzie
      samemu decyduje się czy w tym roku pomalować ściany czy naprawić dach. Gdzie
      nie trzeba słuchać co rano dzwoniącego za ścianą budzika, a wieczorem
      trzeszczącego miarowo łóżka nad głową. Bez awantur o wysokość zaliczki
      remontowej na zebraniach wspólnoty mieszkaniowej, kłótni czyje dziecko
      pobrudziło ścianę a czyj pies obsikał wycieraczkę itd.
      • makurow Wyjaśnienie ;-) 16.11.05, 22:33
        Oto powody:
        1. Mieszka się w centrum i nie trzeba się tluc kilka(naście) km codziennie rano
        do pracy, jak również można korzystać ze wszelkich innych dobrodziejstw tego
        stanu rzeczy...)
        2. Nie trzeba martwić się o to, czy dach przecieka i tynk odpada, nie trzeba w
        tym celu brać urlopu, aby zamówić i nadzorować ekipę "fachowców", albo co
        gorsza brać się wlasnoręcznie po amatorsku za remont.
        3. Są ludzie, którzy nie lubią mieszkać na kompletnym pustkowiu i nie
        podzielają powszechnego obecnie atawistycznego pragnienia POWROTU DO NATURY
        (czyli do korzeni, hehehe.....;-)))))
        4. Na ogrodzonych osiedlach awantury o sikające psy czy psocące dzieci zdarzają
        się NAPRAWDĘ WYJĄTKOWO (wiem, bo sam na jednym z takich osiedli mieszkam)

Jeszcze parę powodów by się na pewno znalazlo :)
        I cóż to tyle. Sam wiele razy spotykalem się z wypowiedziami tych co wiedzą
        wszystko lepiej, na temat tego jak to bez sensu mieszkać w bloku (nawet
        eleganckim strzeżonym) a nie w domu - gdzie to niby można robić co się chce....

Cholera, nie dość, że mizantropia, to jeszcze brak tolerancji - tak sobie
        pomyślalem.... ;-)

Pozdr.
        • kuubaa Re: Wyjaśnienie ;-) 16.11.05, 23:14
          Wygląda to na dorabianie ideologii, tak jak mi ktoś tłumaczył jakie ma korzyści
          z posiadania czarno-białego telewizora zamiast kolorowego (ale wtedy kolorowy
          byl jednak 3 razy droższy).
          Dojazd do pracy z domu na Smulsku, bloku na Wigilijnej czy Janowie jest chyba
          podobny.
          Do naprawy dachu w domu MOŻNA wynająć takiego samego nadzorcę, jak się ma
          mieszkając w bloku. W bloku TRZEBA wynająć (tzn. zarządca wynajmie kasujac 15%
          lewej prowizji z przymusowego czynszu właścicieli).
          Nie wiem czy np. Smulsko jest większym pustkowiem niż np. Wigilijna (pomińmy
          mieszkanie w smogu na Nawrot).
          W blokach być moze awantury sa rzadkie, ale u siebie w domu można się
          spodziewać najwyżej awantury z... samym sobą :-)

Nie chcę nikogo przekonywać bo co mnie obchodzi, nie mam domu do sprzedania :-)
          Tylko się zastanawiam nad podłożem tego nieracjonalnego zjawiska, myślałem że
          może ja czegoś nie wiem.
          • makurow Re: Wyjaśnienie ;-) 17.11.05, 09:56
            Nie nazwałbym tego nieracjonalnym zjawiskiem. Po prostu jeden woli tak a drugi
            inaczej i nie ma co wydziwiać ;-)
      • topjes A co tu wyjaśniać 17.11.05, 10:11
        > mieszkania są droższe od domów?

Są ludzie, które preferują mieszkanie w blokach od mieszkania w domach - tylko
        tyle i aż tyle. Nie każdy ma po prostu ochotę strzyc trawniki, naprawiać rynny,
        wymieniać dach po x latach, odnawiać elewację, naprawiać bramy, furtki, płoty,
        kostkę, martwić się o bezpieczeńśtwo domu przy wyjeździe itd itp. Nie dla
        każdego aż tak atrakcyjna jest możliwość siedzenia na własnym tysiącmetrowym
        terenie na leżaku - niektórym w zupełności wystarczy duży taras albo
        mini-ogródek przed segmentem.

Za to mamy:
        - sąsiadów! Yeah ;))))
        - tańsze utrzymanie
        - brak myślenia o remontach i naprawach
        - infrastrukturę typu kablówka, tani internet itd
        - strzeżony teren
        - blisko do sklepów, miasta itd
        - dużo większą łatwość sprzedaży lub wynajmu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka