ibir1 05.01.06, 21:28 Na terenie osiedli mieszkaniowych w naszym mieście pojawiły się kosze siatkowe na odpady typu butelki z tworzyw sztucznych i pojemniki na odpady ze szkła. Ciekawe co się z tymi odpadami dzieje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dinozaur.57 Re: Odpady komunalne 21.01.06, 01:00 Podjąłem temat wywołany przez Ibira, który rozstał się z naszym forum. Szkoda. Chciałbym ten temat pociągnąć. Co wy na to ? Mnie ten temat zaciekawił ponieważ w latach minionych Żychlin zasłynął w obronie ochrony środowiska a dokładnie przed wybudowaniem spalarni śmieci. Była piękna akcja. Są też akcje prowadzone przez szkoły tzw. Sprzątanie świata. Jakie z niej mamy korzyści wiadomo ? Ale czy nie jest to za mało jak patrzymy na nasz Żychlin ? Na wstępie odniosę się do art., który ma wiele wspólnego z wywołanym tematem. 29 sierpnia 2005 r. w Gazecie Wyborczej - DUŻY FORMAT na str. 11 ukazał się bardzo interesujący art. redaktora Wojciecha Staszewskiego pt. "ŚMIEĆ.PL" Na wstępie pisze w nim "Śmieciarze XXI wieku chodzą pod krawatem. I tłumaczą mi: -Śmieci to surowiec dla rozwoju przemysłu. Skandynawowie już dziś przetwarzają trzy czwarte swoich odpadów". Żychlin zalewany jest falą śmieci pod różną postacią. Mamy dwa duże markety i wiele innych sklepów. W nich kupujemy wiele artykułów w pięknych opakowniach typu szkło, plastyk, makulatura. Co z nimi się dzieje wiadomo. Albo pojemniki na śmieci albo zaśmiecanie gdzie tylko się da. Ulice, osiedla, boiska, place zabaw, itp. Czy są w Gminie służby, którym ten problem nie wydaje się ważnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur.57 Re: Odpady komunalne 02.03.06, 09:03 www.wolebyc.pl/odpady/rodzaje_odpadow.html Odpowiedz Link Zgłoś
zychliniak Re: Odpady komunalne 09.05.06, 11:46 ibir1 napisał: > Na terenie osiedli mieszkaniowych w naszym mieście pojawiły się kosze siatkowe > na odpady typu butelki z tworzyw sztucznych i pojemniki na odpady ze szkła. > Ciekawe co się z tymi odpadami dzieje ? nasze posegregowane śmieci zabiera firma EKO_SERWIS z kutna, która zajmuje się śmeciami z okolic kutna. Jednak segregacji odpadów prawdopodobnie nie prowadzi. Ale na naszym wysypisku znajduje się "żecz" do segregacji śmieci. Jednak ktoś wzioł pieniadze z uni za wybudowanie "segregatora śmieci" i stoi on pusty i niszczeje, zapraszam na wysypisko. Nikogo on nie interesuje a ile osób mozna by tam zatrudnic. Jednak jesteśmy tak bogatym miastem i mamy tak małe bezrobocie że na śmieciach nie musimy zarabiac????????????? Niech robią to inni, ktoś jednak zarobił na "segregstorze śmieci" - za jego wybudowanie. Pozdrawiam Gmine i Panowie tak dalej pieniądze leżą w śmieciach a wy ich nie umiecie podnieśc. To tylko w naszym mieście to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
zychliniak Re: Odpady komunalne 09.05.06, 12:26 witam i proszę o informacje na temat użytkowania naszego wysypiska możliwości przechowywania tam śmieci Zapraszam wszystkich na wycieczkę krajobrazową na wysypisko i zobaczenie pięknego wysypiska. Pięknej góry smieci (która jest pełna) pomieszczenia do segregacji śmieci (już niszczeje nieużywane). Śmieci znajdujące się na pobliskich polach, działkach, oraz w pobliskich krzakach. Śmierdzącą wodę wypływającą w pobliżu działek z śmieci oraz w rowie po drugiej stronie ulicy. Czy to jest wszystko ok. Tak musi byc - chyba nie. Zapraszam wszystkich na wy7cieczkę. Jeszcze jak będziecie zobaczycie jakie jest unas bezrobocie jak ludzie grzebią w tych smieciach żeby co zarobic (a wystarczy ich zatrudnic do segregacji smieci w tz. segregaqtora śmieci znajdującego sie a nie użytkowanego na wysypisku Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur.57 Re: Odpady komunalne 10.05.06, 16:24 Sprowokowałem ten temat. Już wiem co się ze śmieciami dzieje. A teraz kolej na pytanie ! Kto tym wysypiskiem zarządza ? Tylko po nazwisku ! Chodzie o nadzór kierowniczy ! I jeszcze jedno pytanie. Czy w Urzędzie Gminy jest Ochrona Srodowiska i kto po nazwisku tą komórką zarządza ? Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Odpady komunalne 10.05.06, 21:10 jeszcze jak usypia mi górke do jakichś 25-30m wysokości i zrekultywują i posieją trawkę to będe sobie mógł polatać:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zychliniak Re: Odpady komunalne 11.05.06, 07:47 wysypiskiem zarządza firma Migma z prezesem Materką jako zarządzającym, jednak urząd miasta z burmistrzem na czele i z Panem Kalinowskim też maczają tam ręce i zatrudniają ludzi do stróżowania (to jest z ich strony ok) a ochrona środowiska jest napewno tylko niewiem kto tam działa podejrzewam że ten pan jest na forum jest to młoda osoba która nic w gminie niemoże zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
zychliniak Re: Odpady komunalne 11.05.06, 08:00 wiem tylko że Inspektor od spraw ochrony środowiska znajduje się w pokoju nr 12 w urzędzie nr.tel.2854 955 Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur.57 Re: Odpady komunalne 11.05.06, 08:38 zychliniak napisał: > wiem tylko że Inspektor od spraw ochrony środowiska znajduje się w pokoju nr 12 > w urzędzie nr.tel.2854 955 No to czekamy na odzew tego inspektora z pokoju 12. Mam nadzieję, że coś w tym temacie wniesie w formie uświadomienia nas, "zwykłych mieszkańców, zwykłej gminy". Jezeli się nie odezwie to jest zwykłym cykorem ze zwykłej gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
zychliniak Re: Odpady komunalne 11.05.06, 10:13 podobno wie coś na ten temat realista133 bo podobno zna sie na tym zobacz w temacie hmmm - tak pisał Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur.57 Re: Odpady komunalne 11.05.06, 11:52 zychliniak napisał: > podobno wie coś na ten temat realista133 bo podobno zna sie na tym zobacz w > temacie hmmm - tak pisał Jezeli tak jest jak piszesz to w czym problem aby ten wątek ciągnąć dalej. Temat jet bardzo ważny ! Dla zainteresowanych odsyłam do zapoznania się z ustawą z dn. 19 grudnia 2002 r. o zmianie ustawy o odpadach .......... Odpowiedz Link Zgłoś