zamek 16.01.06, 13:51 Zauważyłem, że niektóre sygnały STÓJ dla tramwajów w Łodzi rytmicznie raz na jakiś czas przygasają. Dzieje się tak na przykład z sygnalizatorem przy Dubois. Czy ktos jest w stanie wyjaśnić, czemu tak się dzieje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: STUDI Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.prokom.pl 16.01.06, 14:02 OPierwszy naturalny wniosek narzucający się po obserwacji. Pulsuje ten który pierwszy da pozwolenia na odjazd - tak jest w większości przypadków na peeno na Zgierskiej przy Dolnej. Inny wytłumaczenie to ew. sygnalizacja ze zadziała pętla indukcyjna która steruje śwatłem dla tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.mnc.pl 16.01.06, 15:46 Jest to rozwiązanie stosowane na kolejach. Przygasający sygnał świetlny łatwiej zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.prokom.pl 16.01.06, 16:20 To raczej nie to. Tam gdzie są rozjazdy nie pulsują obydwa. Pulsuje w większosci miejsc to które pierwsze zezwoli na przejazd. W innych miejscach zaczyna puslować na pewien czas przed zmianą. Owszem sa miejsca gdzie zawsze pulsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 18:56 Hmmmm z tego co ja zobserwowałem światła pulsują tylko gdy tramwaj podjeżdża więc to pętla indukcyjna. Przykład Światła Pabianicka/ JPII Tramwaju nie ma światło nie pulsuje i świeci się czerwone bez znaczenia czy jest możliwy przejazd na wprost czy nie. Pojawia się tramwaj światło miga i zmienia się na zielone,ewentualnie jeżeli czas na sterowniku świateł pozwoli gdy podjeżdża tramwaj odrazu się zmienia. W przyadku gdy występują nowe zwrotnice jak przy dolnej sygnalizaja jest sprzężona ze sterownikiem zwrotnicy i światło zielone jest ttylko dla kierunku nastawienia zwrotnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.mnc.pl 19.01.06, 19:45 Włąsnie dziś przyglądałem się na tym skrzyżowaniu światłom dla tramwjau i sygnał stój świeci pulsując niezależnie od tego, czy tramwaj sie zbliza czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.prokom.pl 20.01.06, 11:57 Tak nie jest na każym skrzyzowaniu. Proszę opisz jak jest na Zgierskiej przy Dolnej. Odpowiedz Link Zgłoś