Dodaj do ulubionych

Migający sygnał STÓJ

16.01.06, 13:51
Zauważyłem, że niektóre sygnały STÓJ dla tramwajów w Łodzi rytmicznie raz na
jakiś czas przygasają. Dzieje się tak na przykład z sygnalizatorem przy
Dubois. Czy ktos jest w stanie wyjaśnić, czemu tak się dzieje?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: STUDI Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.prokom.pl 16.01.06, 14:02
      OPierwszy naturalny wniosek narzucający się po obserwacji.
      Pulsuje ten który pierwszy da pozwolenia na odjazd - tak jest w większości
      przypadków na peeno na Zgierskiej przy Dolnej.
      Inny wytłumaczenie to ew. sygnalizacja ze zadziała pętla indukcyjna która
      steruje śwatłem dla tramwajów.
    • Gość: Bart Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.mnc.pl 16.01.06, 15:46
      Jest to rozwiązanie stosowane na kolejach. Przygasający sygnał świetlny łatwiej
      zauważyć.
      • Gość: STUDI Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.prokom.pl 16.01.06, 16:20
        To raczej nie to. Tam gdzie są rozjazdy nie pulsują obydwa. Pulsuje w większosci
        miejsc to które pierwsze zezwoli na przejazd. W innych miejscach zaczyna
        puslować na pewien czas przed zmianą. Owszem sa miejsca gdzie zawsze pulsuje.
        • Gość: Lukasz Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 18:56
          Hmmmm z tego co ja zobserwowałem światła pulsują tylko gdy tramwaj podjeżdża
          więc to pętla indukcyjna. Przykład Światła Pabianicka/ JPII Tramwaju nie ma
          światło nie pulsuje i świeci się czerwone bez znaczenia czy jest możliwy
          przejazd na wprost czy nie. Pojawia się tramwaj światło miga i zmienia się na
          zielone,ewentualnie jeżeli czas na sterowniku świateł pozwoli gdy podjeżdża
          tramwaj odrazu się zmienia. W przyadku gdy występują nowe zwrotnice jak przy
          dolnej sygnalizaja jest sprzężona ze sterownikiem zwrotnicy i światło zielone
          jest ttylko dla kierunku nastawienia zwrotnicy.
          • Gość: Bart Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.mnc.pl 19.01.06, 19:45
            Włąsnie dziś przyglądałem się na tym skrzyżowaniu światłom dla tramwjau i
            sygnał stój świeci pulsując niezależnie od tego, czy tramwaj sie zbliza czy nie.
            • Gość: STUDI Re: Migający sygnał STÓJ IP: *.prokom.pl 20.01.06, 11:57
              Tak nie jest na każym skrzyzowaniu. Proszę opisz jak jest na Zgierskiej przy Dolnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka