Dodaj do ulubionych

Co przeczytac?

27.11.02, 01:46
No i rok prawie juz bedzie jak nie bylo mnie w Polsce. Jak zwykle, gdy przyjezdzam, pierwsze kroki (zaraz po piekarni) kieruje do ksiegarni gdzie probuje nabyc najnowsze dziela literatury polskiej. Chcialabym zapytac Was o rade: co warto przeczytac, co zrobilo kariere a co mialo wieksza reklame niz tego bylo warte? Moze zrobi sie z tego taki kat, na ktorym bedziemy sobie radzic ksiazki?
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • tulka Re: Co przeczytac? 27.11.02, 12:29
      Mimo czytelniczej manii nie bardzo mogę Ci coś poradzić... Powodem jest mój
      chroniczny brak pieniędzy i horrendalne ceny książek, w związku z czym z zasady
      nie kupuję nowości. Eksploruję raczej biblioteczki rodziców i przyjaciół. Jeśli
      coś kupuję, to raczej książki, które już mają swoją historię i jestem pewna, że
      nie będę tego wydatku żałowała...
      W każdym razie życzę Ci udanech zakupów :-)
    • do~ Re: Co przeczytac? 01.12.02, 12:01
      Czyzbyscie przez ostatni rok NIC nie przeczytali? Tulko, a co to za ksiazki co
      pozyczasz od znajomych? Nie chodzi mi o to co Wy kupiliscie, ale co ja
      moglabym przeczytac :-))))
      Pozdr.
      • ixtlilto Re: Co przeczytac? 01.12.02, 12:50
        do~ napisała:

> Czyzbyscie przez ostatni rok NIC nie przeczytali?
        A przeczylaiście. I to dużo, bo nie dość, ze multum lektur (które co epoka to
        były grubsze!) to jeszcze:
        1. "Król Maciuś Pierwszy"
        2. książki Anne Rice (trochę duchów, muzyki, wampirów, magii...)
      • tulka Re: Co przeczytac? 02.12.02, 12:55
        Do., ja czytam sporo, ale raczej nie nowości... Te książki pożyczane też
        przeważnie nie są prosto z księgarni.
        Wydaje mi się, że stosunkowo niedawno wydany był "Lektor" Bernharda Schlinka,
        może jeszcze można dostać. To chyba nie jest książka, która zrobiła szczególnie
        dużą "karierę", ale moim zdaniem warto przeczytać. Bardzo ciekawa historia
        związku chłopca z dojrzałą kobietą i wątek z przeszłości- coś z nurtu
        niemieckich rozliczeń z nazizmem.
        Czytałam też "Jednoroczną wdowę" Irvinga, ale to również nie nowość. Jeśli
        lubisz Irvinga, to pewnie już czytałaś.
        A reszta książek, które czytałam w tym roku, to już zupełne starocie :-)
    • med_max Bierz do~ długopis i pisz: 01.12.02, 17:42
      • med_max Re: Bierz do~ długopis i pisz: 01.12.02, 17:56
        "Dom duchów" I. Allende- przepiekne
        "Złote wybrzeże" Nellson Demille
        Ammaniti" Zabiorę cie ze sobą" i "Bagno"-pięć genialnych opowiadań
        H.Hesse "Wilk stepowy"
        "Drogi i manowce" i "Oswajanie świata" Nicolasa Bouvier- inspiracja!Bouvier to
        taki nasz Kapuściński, tylko bardziej liryczny.
        "Utracony raj" Kertesza
        "Rachatukum" ksiązka o miłości opowiedziana w niebanalny sposób
        "Pachnidło" P.Suskind- niech Cię zachwyci nieskończone piekno tej książki i
        niech nie pochłonie jej okrucieństwo
        Ja czytam 4 książki naraz:)

• do~ Re: Bierz do~ długopis i pisz: 01.12.02, 20:00
          Dzieki! Z tym, ze pytalam o nowosci :-))) A Pachnidlo i Allende to juz co najmniej klasyka :-)
          Ale i tak dzieki.
          Swoja droga Pachnidlo to wstrzasajaca ksiazka, ale czyta sie jednym tchem...
          Pozdr.
        • ixtlilto Re: Bierz do~ długopis i pisz: 10.12.02, 10:46
          Czy coś z tego nadaje się dla mnie?!
          • Gość: am_elia Re: Bierz do~ długopis i pisz: IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.12.02, 20:04
            Też polecam Ci "Pachnidło"...........czytałam dość dawno, ale ciągle mam
            ją/je "blisko".
            Przed świętami polecam powieści Jonathana Carrolla.......w dowolnej kolejności
            oraz P. Coelho...również do wyboru.
            Pozdrawiam :-)
    • hubar Polecam teraz włącz TVP1 !!! 16.12.02, 23:36
      Doskonały program.
    • ixtlilto Re: Co przeczytac? 17.12.02, 23:22
      Potrzebuję książkę!
      Żadne romansidło, żadna Chmielewska, żadna Siesicka, Harry Potter i Władcy
      Pierścieni odpadają... oczekuję propozycji... najchętniej coś w klimatach A.
      Rice.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka