Dodaj do ulubionych

Polska mentalność.....:/

10.12.02, 21:25
Expres donosi:
"Powiatowy Urząd Pracy w Łodzi zaproponował zatrudnienie Kazimierzowi Toboli, którego dramatyczną sytuację opisaliśmy w sobotnim artykule pt. ?Oddam dzieci, żeby nie umarły z głodu?. Bohater reportażu odmówił jednak natychmiastowego stawienia się w urzędzie."

Coś tu nie gra- człowiek w dramatycznej sytuacji, brak pracy, a tu takak odpowiedź:
"? Cztery lata cicho siedzieli, a teraz nagle się obudzili ? mówi oburzony. ? Nie jestem chłopcem na posyłki, by na gwizdnięcie ubierać się i pędzić do urzędu. Pojadę tam jutro. Oczywiście potrzebuję pracy. Na razie nie musi być ambitna, ale nie z pensją 500 czy 600 zł! Za takie pieniądze nie pospłacam długów. Naciska na nas bank, boję się, żeby do domu nie wszedł komornik."

No pewnie!!
Lepszy brak pracy od takiej za skromne 500-600 złotych...

nie ma to jak polska mentalność...:(

P.S.Pani Ewo Ćwikła- jak zwykle ręka na pulsie i chęć pomocy!!
pozdrawiam:-)
Obserwuj wątek
    • ixtlilto Re: Polska mentalność.....:/ 10.12.02, 21:36
      Co to za praca?!?!
      Za 500-600zł miesięcznie?! Biorę! Skoro Pan nie chce...
    • p8 Re: Polska mentalność.....:/ 10.12.02, 21:48
      Hej, słoneczka. Jak pójdziecie do pracy to sami się przekonacie jak to jest.
      Ja osobiście nie mam zamiaru zapieprzać cały miesiąc za 500. Wolę przejść do
      szarej strefy.

A mimo wszystko - nieważne za ile się pracuje, tylko ile nam ta praca daje
      poczucia satysfakcji i bezpieczeństwa...

Nie życzę Wam, aby dane Wam było pracować np. na kasie w markecie, albo jako
      salowa...

Geo mówisz polska mentalność... Może i masz rację, a może jej nie masz???
      Jak dla mnie są rzeczy i sprawy wazniejsze niż wszystkie pieniądze świata...

pzdr:)
      • geograf Re: Polska mentalność.....:/ 10.12.02, 21:52
        w takim razie co z tymi dziećmi??
        one są cenniejsze niż wszystkie pieniądze świata, tylko co po nich zostanie??

polish reality...
        • Gość: p8 Re: Polska mentalność.....:/ IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 10.12.02, 22:12
          geograf napisał:

> w takim razie co z tymi dziećmi??
          > one są cenniejsze niż wszystkie pieniądze świata, tylko co po nich zostanie??
          >
          > polish reality...
          >
          >

Widzisz i tu właśnie wychodzi owa polska mentalność, czyli brak myślenia
          perspektywicznego. Najłatwiej było narobić bachorów, ale nikt nie pomyślał że
          trzeba je utrzymywać. Proste jak włos Mongoła - nie pomyslałeś to się teraz
          trudź. Twój problem. Tyle mam do powiedzenia temu panu. A podtrzymuję zdanie
          że osobiście za 500 nie mam zamiaru zapieprzać.

Dzieci jakie są każdy widzi. Skoro zdecydował się na nie to powinien
          zapierdalać jak dziki osioł. Ale jak mówiłem - to jego problem, a nie mój...
    • tmmalinka Re: Polska mentalność.....:/ 10.12.02, 21:55
      A własne dzieci. Ja bym nie potrafił powiedzieć dziecku: nie masz co jeść, bo
      mi nie chce się pracować za 500 - 600 zł. Teraz jest takie bezrobocie, że nie
      warto się stawiać. Gdybym się nie uczył, to bym od razu wziął się za robotę,
      pierwszą z brzegu.
      A na co liczy ten facet? Na 1500. Nie ta liga.

Pozdróweńka dla wszystkich =).
    • hanya Re: Polska mentalność.....:/ 10.12.02, 22:12
      To nie jest takie proste.
      Ja co prawda pracuję za 420 zł, ale na szczęście nie mam na utrzymaniu dzieci,
      ani nawet siebie. Na szczęście dla mnie mieszkam jeszcze z Rodzicami, którym
      choć kiedyś łatwiej było znaleźć pracę to teraz wcale nie jest łatwiej , mimo
      iż wykształcili swoje dzieci, chcąc by i one mogły pracować...
      Ja nie miałam pracy przez 3 miesiące a już czułam się bezradna w tym względzie.
      Jeśli ktoś nie ma pracy długo to naprawdę nietrudno o bunt, smutek i frustrację.
      Wszystko jest teraz takie pogmatwane, niestety :-(

pozdrawiam, hanya

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka