Gość: Lumpenproletariat IP: *.toya.net.pl 03.04.06, 09:28 gadka rozwiązana. Citoyen to towarzysz Olczyk Jan, członek łódzkich władz demokraci.pl forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=674&w=36704885&wv.x=2&a=39653401 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citoyen Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 03.04.06, 09:36 Ciekawe, towarzysz i Jan Olczyk forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=674&w=23047064&a=23047064 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaznyobserwator Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:47 Jeśli to J.Oczyk, to znam tego pana, ale jakoś nijak mi nie pasuje łaczenie jego osoby z "towarzyszem". A jeśli jesteś pewnien swego spostrzeżenia, to skąd znasz owego 'Towarzysza"? Bo mi w żaden sposób łaczenie tych dwóch osób nie pasuje :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 03.04.06, 09:57 Faktycznie nie jest towarzyszem. Jesli to on, to Olczyk byl raczej kojarzony z "prawa" strona. Natomiast to, ze to Olczyk przemawia kilka faktow. Zainteresowanie Citoyena sprawa administracji nieruchomosci. Niechec do Tomaszewskiego (Tomaszewski "zalatwil" Olczyka w TBS-ie) i w miare zdystansowany (tzn nie jednoznaczny negatywny stosunek) do Kropy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielgoraj Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk IP: *.crowley.pl 05.04.06, 14:13 Oj uważny obserwator to z ciebie jest -oj jest. Ale miło że znowu ściemniasz. I jakoś tak tracisz tymi brzydkimi babami co się bujają od komuchow do demokratów.Tak jak ta szefowa na Gornej- Barbara Czerkawska. Mądrala . Udaje zawsze ze niby wie.sama o sobie pozytywy wypisuje. Jakby ktoś nie znał toby myślał że ulubienica miasta .Ale co sie tak uwzięla na Tomaszewskiego? czyżby kolejny facet jej nie chciał i znow sfrustrowana serfuje ?? !Ma kobita pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 03.04.06, 09:52 To by sie nawet zgadzalo i wyjasnialo jego zainteresowanie dla admnistracji nieruchomosci. A ja nawet poznalem go kiedys osobiscie. Jeszcze jak byl prezesem TBS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Re: Teraz ja 03.04.06, 11:36 Kim jest Citoyen? - Bohdanowicz - Jochim - Olczyk Zgłaszam się. Po pierwsze, bardzo dziękuję za zainteresowanie moją osobą. Nie wiem tylko czy sobie na to zasłużyłem. Wypowiadam się często na forum www.forumtbs.pl/portal.php, czasem na www.rio.gov.pl/, a także www.pfo.net.pl/. Udzieliłem kilku wywiadów, w których prezentowałem moje poglądy na jakość państwa, kondycję samorządu i nasze postawy w kwestii praworządności, szacunku dla państwa, miasta i naszego otoczenia. Prezentuję także swoje pomysły na forum ZMP z siedzibą w Pzaniu; www.google.pl/search?hl=pl&q=Jan+Olczyk+ZMP&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=. Skoro już zostałem przywołany do tablicy to stwierdzam, rzeczywiście zostałem "załatwiony" przez Tomaszewskiego. Szczegółów nie podam, ponieważ taki jest przywilej włądzy, a na dodatek mógłbym zmącić wielce zasłużony wizerunek samorządowca. Zresztą, pisałem o tym w 12 sierpnia 2006 r. na łamach forum "GW". Rzeczywiście interesuję się nieruchomościami, wszak posiadam licencję zarządcy, a na konferencji w październiku 2006 r. w MTŁ, w obecności Pani Prezes Marii Maciaszczyk prezentowałem i opublikowałem swoje refleksje. Potwierdzam, że na łamach miesicznika "Wspólnota Samorządowa" staram się patrzeć dalej, poza spętany niemocą świat łodzkiego podwórka, nazywam rzeczy po imieniu. Potwierdzam; sytuacja łódzkiego rynku nieruchomości jest w fatalnym stanie, brakuje strategii i odwagi w uporządkowaniu tego stanu rzeczy. Zresztą, to nikt inny, jak Jerzy Kropiwnicki u progu 2003 roku prezentował identyczne poglądy. nikt inny, jak Pan Prezydent, wie ile kosztuje publiczna 1 złotówka! Na pewno nie 1 zł, a znacznie więcej! O tym zresztą piszę na innych łamach. Skąd ten rezultat poszukiwań i "śledztwa"? Proste! Nietrudno jest zawędrować na łamy strony RIO, WM, etc. Tam się pojawiam pod nazwiskiem i ze zbieżnymi poglądami. Obrażanie mnie określeniem "towarzysz" nie przynosi mi ujmy. Pożegnałem tamten czas, czas stanu wojennego, "konspiry", pnieważ mamy od 16 lat wolny i demokratyczny kraj, w którym jest wele narosłych problemów natury społecznej, gospodarczej i politycznej. Jestem wierny zasadom, kóre mi zawsze przyświecały, nawet jeśli przez to traciłem miejsce w uporządkowanym szeregu, pracę, zyskiwałem ostracyzm wśród zalęknionych ludzi. Ponad wszelką wątpliwość, nazywam się Jan Olczyk. Łączenie mnie z osobą piszącą pod nickiem "Citoyen" sprawia mi tylko satysfakcję. Nie brakuje odważnych ludzi. Łączę wyrazy szacunku, Jan Olczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwierdzenie Re: Teraz ja IP: *.lodz.mm.pl 03.04.06, 18:00 Przy okazji potwierdzilo sie, ze Citoyen to ktos kto poszedl w odstawke i ma duzo wolnego czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
citoyen Re: Teraz ja 03.04.06, 18:56 Przy okazji potwierdza się, jakimi kategoriami myślą pretorianie magistraccy. Dla nich świat jest bipolarny, składa sie z tych, którzy są i tych którzy pójdą w odstawkę. Jeśli o mnie o chodzi, nie pozostaję w żadnej odstawce. Trochę głupio to zabrzmi, ale przez jedną nawet chwilę nie wyobrażałbym sobie współpracować z kimś takim jak na przykład Ty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwierdzenie Re: Teraz ja IP: *.lodz.mm.pl 03.04.06, 19:08 Piszac do mnie "pretorianie magistraccy" pokazujesz swoja daleko idaca ignorancje i jak slabo sie orientujesz... To juz ktos tutaj napisal, ze opierasz sie na tym co przeczytasz w gazetach i na plotkach. Zarzucasz sprawujacym wladze, ze nie siega realnych problemow i ze ich nie dostrzega. Ty obrzucasz epitetami ludzi, ktorzy sie krytycznie o tobie wyrazaja. Jestes taki sam jak oni! Odpowiedz Link Zgłoś
citoyen Re: Teraz ja 03.04.06, 19:38 Pozostawiam Cię z idealnie urządzonym wokół światem wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwierdzenie Re: Teraz ja IP: *.lodz.mm.pl 03.04.06, 19:42 To raczej Ty sprawiasz wrazenie czlowieka, ktory to nigdy nie skalal sie niczym niegodnym. Ty, jedyny prawy rycerz, ktory walczy o Wartosci, wytykajac innym ich niegodziwosci... Zaiste, jaki wzruszajacy obrazek. Prawdziwy Don Kichot XXI wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Teraz ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:52 A czy to coś gorszącego być prawym człowiekiem i nie ugąć sie pod presją władzy? Popieram Citoyena, badź zawsze soba, bez wzgledu na bzdurne wpisy na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Teraz ja 04.04.06, 11:42 A skad wiesz, ze on jest soba jako moralizator? Nie widzisz tego, ze zostal moralizatorem jak stracil posade dyrektorska? Przyjrzyj sie lepiej jego dzialalnosci jak mial stanowisko i mogl wiecej poza rozpaczliwymi wpisanym na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ranyjulek Szanowni urzędnicy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:06 Panie urzędniku miejski jeden z drugim ! Przyjrzałem się dziś nieruchomościom administrowanym przez zakłady budżetowe w samym centrum miasta: obraz nędzy i rozpaczy ! Niedługo nie będzie wiadomo, czy to zabytek czy zwykłe NIC. A panowie rozprawiacie od miesięcy nad jednym człekiem zamiast wziąć za kielnię i zaprawę, bo wiedzą merytoryczną raczej nie grzeszycie w przeciwieństwie do "namierzanego". Może z takim samym zapałem wymusicie na swoim pracodawcy coby połatał kilka ulic w mieście ! Nudzicie się czy co ?!?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Szanowni urzędnicy ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 21:11 Sluszna uwaga! Ale o ile jestem dobrze poinformoway, to urzednikom placa za podobne wpisy! Jesli sie myle, to prosze osprostowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulba władza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:00 Jerzy Kropiwnicki ( rękoma Wydziału GKiI i Wydz. Finansowego )obciążył nienależnym podatkiem VAT wieczystych użytkowników nieruchomości. NIE WSZYSTKICH !!!!! ( a prawo ponoć jednakie) Wyjaśnienie jednej sprawy kosztowało 9 miesięcy "mielenia" słowem i finansowo, za korespondencje, więcej niz zwrot należności . W 2003 roku ten sam JK grzmiał na konferencji Rzeczpospolita Samorządna 2003: 3. Zarządzanie mieszkaniami: ˇ Gminy (jednostki komunalne) nie powinny bezpośrednio zarządzać zasobami mieszkaniowymi, gdyż nie obejmuje tego definicja użyteczności publicznej (eliminuje to konkurencję, nie wymusza racjonalności itp.). ˇ Występuje sprzeczność interesów gminy z interesem jednostki gminnej, która we wspólnotach mieszkaniowych najczęściej nie wykonuje funkcji właścicielskiej w imieniu gminy. ˇ Obowiązujące przepisy ustawowe są dostosowane do sytuacji normalnej, to znaczy do zarządzania zasobami mieszkaniowymi na zasadach rynkowych. A CO MAMY REALNIE ????!!!! OD LAT TO CO WIDAĆ i CZUĆ !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulion Re: władza IP: *.grs.net.pl / 81.219.160.* 05.04.06, 01:06 eejej-bulba,jak Ty się czepiasz.Czy masz pojęcie jak trudno się samorządzić? Czytujesz a potem cytujesz i co z tego masz? Biedny" Kropka" to wszystko czyta i ma wypieki.Jest zakłopotany,wstydzi się swoich słów.Jak tak dalej pójdzie,to będzie musiał z kandydowania się wycofać. Czego Tobie, sobie i jemu życzę.I wszystkim. No to pa bulba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooooooooooooooooo Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 21:19 A kim jest Lumpenproletariat . Jeden wpis na zlecenie i cisza. Pasuje mi to do elitz rzadzacej, bo na ich ustach czesto pojawia sie slowo"towarzysz" Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Re: Raz jeszcze... 05.04.06, 08:03 Szanowni Państwo, Sprowokowany wypowiedziami chciałbym stwierdzić, że nigdy nie zostałem mianowany na stołek dyrektora TBS. 18 sierpnia 1997 roku wygrałem konkurs w UMŁ z zadaniem utworzenia spółki ze 100% udziałem gminy Łódź Widzewskie TBS. Z zadanie tego wywiązałem się dość szybko bo 6 marca 1998 r. spółka została wpisana do ówczesnego RHB, poprzednika rejestru przedsiębiorców w KRS. Wkrótce potem rozpoczęła się budowa pierwszych 95 mieszkań na wynajem. W kluczowym, 2003 roku budowaliśmy jednocześnie 20 budynków mieszkalnych wielorodzinnych. 20 lutego Widzewskie TBS uzyskało najwyższe w kraju oceny rankingowe wśród innych TBS-ów i spółdzielni mieszkaniowych. 28 lutego 2004 roku zostałem uhonorowany przez wydawcę "Pulsu Biznesu" "Gazelą Biznesu" za wyniki gospodarcze w latach 2000 - 2003. 30 maja 2003 roku dokonałem udanego połączenia przez przejęcie dwóch spółek komunalnych TBS, dzięki czemu możliwe stało się budowanie mieszkań czynszowych w śródmieściu Łodzi, a także możliwe stało się objęcie tego zdegradowanego rejonu uproszonym planem rewitalizacji tkanki miejskiej. Kierując spółką podpisałęm umowy na projektowanie kolejnych przedsięwzięć w rejonie Nawrot 20/22, 24 i 28, a także i Oleńki Billewiczówny. Wnioski o finansowanie tychże zostały złożone 30 września 2003 roku w Banku Gospodarstwa Krajowego i są realizowane ze źródeł pochodzących z pożyczek Europejskiego Banku Inwestycyjnego. Dlaczego piszę o tym w pierwszej osobie? Mam ku temu powody, ponieważ powyższe dokonania są moja własnością intelektualną i mam odwagę przypisywać wyłącznie sobie powyższe efekty działalności. Tak, na marginesie, w sporze o połączenie spółek przez przejęcie zyskałem ważnego sprzymierzeńca, którym okazał się Pan Jerzy Widzyk. Chciałbym jemu z tej okazji podziekować za zrozumienie i poparcie. Z firmy odszedłem sam na własne życzenie, nie uciekając na zwolnienie lekarskie. Takie mam zasady,wiedząc, że staję się niewygodny nie trwam, nie nie podejmuję desperackich wysiłków, nie popełniam błędów, których musiałbym wstydzić się całe życie. Piszę o tym nie dlatego, że chcę wylewać swoje żale i chcę się "odgrywać". Piszę to po to, ponieważ korzystam z fundamentalnego prawa do eksresji wypowiedzi i prezentowania własnego zdania. W projektach strategicznych dotyczących istotnych kwestii mieszkaniowych zaszedłem daleko i prezentuję je używając innych łam i forum, gdzie nie jestem od razu dezawuowany i odbierane jest prawo wo wolności wypowiedzi. Może i jestem przy okazji moralizatorem ale szalenie przypadło mi do serca powiedzenie Władysława Bartoszewskiego, "Warto być przyzwoitym" oraz "Warto żyć ale nie za wszelką cenę". Może owe stwierdzenia są adekwatne do innych jakościowo czasów, ale to jest z kolei mój osobisty wybór. Po latach wypowiedzi te nabiorą innego znaczenia, a i teraz wiem, że nawet jeśli w forum nie uczestniczą mieszkańcy to jest ono uważnie czytane przez instytucje monitorujące poziom kształtującego się społeczeństwa informacyjnego, powstawania poprzez media wirtualne kapitału społecznego i budowanie różnorodnych więzi społecznych w formie powstających grup nieformalnych oraz organizacji pozarządowych. Chciałbym też uspokoić moich adwersarzy, potrafię też wybaczać. Z wyrazami szacunku, Jan Olczyk Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Raz jeszcze... 05.04.06, 08:44 To wszystko prawda. Ma pan osiagniecia i ma pan zaslugi. Tak naprawde nieznane mi sa dokladnie kulisy odsueniecie pana od TBS-u. Moze cos blizej pan napisze? O co chodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Raz jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:03 Miło mi, że w końcu dowiedziałem się kim jest Citoyen. Zastanawiam się tylko nad jednym................. dlaczego w tych wpisach jest tyle złośliwości, braku jakiegokolwiek zrozumienia???????? Proste moje pytanie wywołało burzę wpisów (206) jedne stonowane, inne wręcz chamskie i bardzo nietaktowne. Chce się powiedzieć tak jak na chceścijański naród przystało!!! Pozdrawiam wszystkich wpisujacych się w tym wątku życząc Spokojnych Świąt, bez zbędnych złośliwości!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Raz jeszcze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 13:23 Brawo zaciekawiony, to bardzo dobre stwierdzenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gvsadg Razy dwa.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 11:18 www.pb.pl/content.aspx?sid=6346&guid=e4ec5c41-6978-4344-aa4e-def4244a06aa www.pb.pl/content.aspx?sid=6346&guid=2078daca-cc48-44ae-ad1a-c9ffe1a5e49b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Razy dwa.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 18:14 Teraz rozumien dlaczego wylano tu tyle żółci! ZAZDROŚĆ!!!!!!!!!! Życzę powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzka_twarz zazdrość motorem zmian personalnych!!! 24.04.06, 10:54 Taka to już specyfika społeczeństwa polskiego (nie mylić z Narodem), że akceptowani są tylko mierni, bierni ale wierni. Aktywni i pracowici budzą niechęć zwłaszcza jeżeli odnoszą sukcesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: zazdrość motorem zmian personalnych!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 13:12 Całkowicie Cię popieram. To chyba kolejny przykład zazdrości!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:52 i gdzie się podział Lumpenproletariat ??????????? ZZChyba był to wois na zlecenie!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdm Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:17 Czy kogoś denerwuje ten post? Odpowiedz Link Zgłoś
zonard Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 04.05.06, 09:15 Widzę, że ten post zdenerwował malućkich formułowiczów, że w kroku desperacji podszywają się pod znaczace osoby w mieście. Na swoją opinię trzeba samemu zapracować, a nie podszywać się pod gotowe i cieżko wypracowanie wzorce!! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 04.05.06, 20:12 Kto miał wiedzieć ten wiedział kim jest Citoyen. A poza tym, jakie to ma znaczenie? Zachowanie plotkarskiej baby od fryzjera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 06:30 NO tak, tradycja. Obelgi i zazdrość!!! Może trochę kultury???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Rocznicowe refleksje 11.05.06, 22:35 Jak widzę, wątek nie znika. Czas na mnie, abym zabrał głos. Dziesięć lat temu, w maju 1996 r. organizowałem ogólnopolski zjazd "Amnesty International" w Łodzi z udziałem gości zagranicznych, a także nieodżałowanego przewodniczącego Rady Miejskiej w Łodzi, Ś.P. Grzegorza Palki. Rok wcześniej byliśmy gośćmi Macieja Płażyńskiego w Gdańsku. W prywatnym archiwum zachowałem do dziś wystąpienie Grzegorza Palki, w którym mówił o wielkim darze wolności, swobodzie głoszenia poglądów i wielkim długu wdzięczności wobec społeczeństw zachodnich, które niosły nam pomoc w latach stanu wojennego. Powinniśmy pozostać wierni tym ideom. Trzy lata przed tamtym wydarzeniem, na początku maja 1993 r. zostałem powołany na stanowisko zastępcy dyrektora WIM UMŁ. W trzy dni później złożyłem rezygnację ponieważ nie chciałem być podwładnym dyrektora, dawnego gorliwego funkcjonariusza służby, o której z "lubością" wypowiada się obecnie ówczesny sekretarz miasta. W cztery lata później wróciłem w nadziei, że jedynym kryterium pracy w samorządzie jest wiedza, kompetencja, doświadczenie i owoce pracy. Nic bardziej mylącego, ponieważ nadal dominuje tu służalczość, perfidia i strach, lęk przed utratą pracy, irracjonalna niechęć do codziennego wędrowania do pracy. Tych lęków nie miałem ponieważ uprzednio przez kilkanaście lat byłem zawsze jednogłośnie wybierany przez kilkusetosobowe gremium spółdzielców. Dziś to ja czuję się moralnym zwycięzcą, a to dlatego, że zapowiada szumnie przez właściciela spółki TBS zmiana strategii okazała się wydmuszką. Zamiast 20 domów buduje się kilka, zamiast tego nastąpił szturm na posady kosztem kieszeni najemców. Sprawca zamieszania jest szalenie popularny w mediach w pejoratywnym tego słowa znaczeniu. I warto było jeść tę żabę? Z wyrazami szacunku, Jan Olczyk Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: Rocznicowe refleksje 12.05.06, 00:04 Gratuluję poczucia dobrze spełnionego obowiązku. Gdyby jeszcze ta "samochwała" tak w kącie nie stała. Odpowiedz Link Zgłoś
zonard Re: Rocznicowe refleksje 12.05.06, 06:10 Gratulacje panie Janie!! Ale wiem również o tym, że znów pan awansował!! Wielkie brawa. Tak trzymać. Moim zdaniem ten awans będzie solą w oku dla niektórych formułowiczów, ale i bardzo dobrze. Pozdrawim, trzymam kciuki Citoyenie i życzę dalszych sukcesów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logicznie myslacy Re: Rocznicowe refleksje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 12:56 Od dłuższego czasu przygladam sie temu wątkowi o citoyenie. Nasuwa mi sie taka refleksja. Wszystkich piszących mozna podzielić na 3 grupy. 1 grupa zdecydowanie anty citoyenowi, od razu widać te zazdrość, nienawisć i oczywiście zdradę niby "przyjaciół", 2 grupa to zdecydowanie centrum - neutralni, którzy wpisujac się nic nnie wnoszą do tego wątku. I 3 grupa zdecydowni zwolennicy citoyena, którzy gratuluja sukcesu, podziwiają go. Natomiast sam citoyen zachowuje sie jak "cnotliwa Zuzanna" chiałabym a boję sie". Więciej odwagi Citoyenie. I tak zostałeś zdemaskowany, więc ..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balance sheet Facet nie pękaj! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 13.05.06, 22:53 I tak mają z Tobą problem chłopcy od Kropy. Jestes z innej bajki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 14:56 Oto towarzysz OLCZYK: Łódzki oddział Instytutu Pamięci Narodowej otrzymał od Jana Olczyka 32 taśmy wideo z nagraniem negocjacji strajkowych łódzkich studentów z przedstawicielami rządu. Unikatowe nagrania obejmują okres od połowy stycznia do połowy lutego 1981 roku. - Wspólnie z Tadeuszem Poradą, łódzkim artystą fotografikiem, zajęliśmy się dokumentacją tego strajku - mówi Jan Olczyk, łodzianin, z wykształcenia historyk, który obecnie pracuje na rynku nieruchomości. - Tadeusz filmował, a ja na bieżąco pisałem historię strajku. Kiedy wybuchł stan wojenny, ukryłem te taśmy poza domem. SB próbowała do nich dotrzeć. Byłem zatrzymywany, przeprowadzano też rewizje w moim mieszkaniu. Taśmy udało mi się uratować, z czego mam ogromną satysfakcję. Radosław Peterman, archiwista w łódzkim IPN, mówi, że darowizna jest cennym nabytkiem dla IPN i osób zainteresowanych najnowszą historią. - Do tej pory nie mieliśmy tak dokładnej dokumentacji przebiegu rozmów Międzyuczelnianej Komisji Strajkowej ze stroną rządową. Żadne stenogramy nie oddadzą atmosfery i ogromnych emocji, towarzyszących strajkowi, tak jak oddaje ten zapis - mówi Radosław Peterman, który zamienił analogowe nagranie na zapis cyfrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_42 Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 06.07.06, 19:08 Uważnie przyglądałam się nagonce na Pan Olczyka, to żenujące, że nikt nie pomyślał jak wykorzystać jego wiedzę, doświadczenie i chęć działania dla Łodzi, za to wielu myśli jak mu zaszkodzić. Gdyby można było Mu coś zarzucić, to jest tu tłum ludzi, który by to natychmiast wyciągnął na światło dzienne... Człowiek o tak ogromnej wiedzy, popartej wykształceniem nie musi zniżać się do szukania ciepłej posadki, myślę, że po rozstaniu się z TBS-em nie miał żadnych problemów ze znalezieniem nowej pracy. Przekazanie taśm do IPN definitywnie rozwiewa mit o towarzyszu Olczyku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Dziękuję za wszystkie miłe słowa 06.07.06, 19:15 Wzruszony jestem wypowiedziami na forum. Dziękuję Wam wszystkim z całego serca. Na pytanie lodzermenscha, bodajże z maja 2006 r. odpowiem wkrótce. Myślę, ze czas już nadszedł. Życzę wszystkim dobrego samopoczucia, odwagi i udanego letniego wypoczynku. Szczerze Wam życzący, Jan Olczyk Odpowiedz Link Zgłoś
desidero1 Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 06.07.06, 23:21 Lodzermensch , Lumpenproletariat muszą czuć niesmak po takich faktach, skoro najeżadżali na imć "towarzysza Olczyka" z taką zajdłością....... Czy coś czy ktoś nimi kierował ?? Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Zagadka rozwiązana! Citoyen=towarzysz Olczyk 06.07.06, 23:35 Zaraz, zaraz. Gdzie ja najezdzalem na p. Olczyka? Moze skoro o faktach mowa, to najpierw proponuje zaczac od siebie (nauczyc sie czytac po polsku i ze zrozumieniem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawskie Uderz w stół................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 18:29 Zauważam nieoczekiwany powrót lodzermenscha ! A czy Sz.P.Lodermensch ma jakieś zdanie na temat rzeczonego artykułu w DŁ i wykasowaniu przez moderatora wątku autorstwa zonarda? Bo o tym właśnie mowa ! Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: Uderz w stół................ 07.07.06, 18:57 Niech wyrwany ze snu przypomni sobie co nagryzmolił pod tą datą: lodzermensch 04.04.06, 11:42 - Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Uderz w stół................ 07.07.06, 19:06 No i wcale tego nie wycofuje. Pan Olczyk to nie jest zaden moj kolega, wiec nie bede go wybielal. Moim zdaniem fakty sa takie, ze Tomaszewski odsunal go z TBS bez zadnego powodu. Łódzki TBS faktycznie dzialal calkiem sprawnie i wyrzucenie Olczyka z TBS-u jest calkowicie niezrozumiale dla mnie. Po pierwsze dlatego, ze sprawdzal sie na tym stanowisku, a po drugie dlatego, ze wlasnie nie wywodzi sie ze srodowiska komunistow (choc musial z nimi jakos tam wspolpracowac, gdy rzadzili Łodzią) tylko ma korzenie solidarnosciowe. Z drugiej jednak strony to wlasnie wtedy, kiedy w miescie rzadzili towarzysze jakos tego moralizatorstwa nie slyszalem od pana Olczyka. Calkiem sprawnie sie z nimi dogadywal. I chyba nikt mnie nie bedzie przekonywal, ze komunisci rzadzili lepiej Łodzią niz Kropiwnicki (nawet razem z Tomaszewskim). Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: Uderz w stół................ 07.07.06, 19:19 A kto śmiałby przekonywać takiego przekonanego? Kurczę, trzeba było w ten stół nie uderzać bo lodzermensch skrzypi jak zardzewiałe nożyce. Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Re: Uderz w stół 07.07.06, 22:41 Drogi lodzermenschu! Tomaszewski nie odsunął mnie bez powodu. Powód miał i to wielki. Takie sprawy zniesmaczyły mnie, bo nigdy nie przypuszczałbym, że dawny mój nauczyciel akademicki, admirator, człowiek, któremu nigdy nie odmówiłem pomocy, jeśli o nią prosił, może tolerować poczynania swojego zastępcy. Dlatego od 23 lutego 2003 r. po rozmowie w gabinecie "wielkiego kadrowego" wiedziałem już, że nie mogę zaakceptować dyktatu tego człowieka. Późniejsze jego działania zasługują na poważniejsze dywagacje. Lodzermenschu, zauważ, że ten sam człowiek zatrudnił niegdyś, w 1990 r. d. kadrowego funkcjonariusza SB na stanowisku dyrektora wydziału. Z ekipą SLD - owską owszem, dogadywałem się, ponieważ to byli partnerzy do dyskusji, pochodzący z wyboru społecznego i oceniam ich z perspetywy czasu jako przyzwoitych ludzi. Podam przykład, na uroczystości oddawania kolejnych domów zapraszałem wszystkich ludzi, którzy mieli społeczny mandat zaufania, od lewa do prawa. Pan Kropiwnicki, minister rozwoju regionalnego i budownictwa, prezes Rządowego Centrum Studiów Strategicznych, poseł na Sejm bywał osobiście albo kierował adres pochwalny na moje ręce. Teraz takie uroczystości odbywaja się wyłącznie przy udziale strony rządzącej aby zwekslować sukces wyłącznie na własne konto. Nigdy nie stroniłem od rozmów z opozycją z ŁPO, zawsze uzyskiwałem na sesjach poparcie prawej strony, wielkie podziekowania dla Pana Mariana Papisa czy też Wojciecha Michalskiego, a szczególnie Michała Tośka. Z Panią Grażyną, b. Skarbnik czy tez Michałem Królem kontakt miałem znakomity. Co się z Wami porobiło, gdzie partnerstwo, szacunek, zdolność do wymiany myśli? jak jeden człowiek mógł Wam tak zamieszać w głowach, że nawet Prof. Stefan Niesiołowski nie przebiera w słowach, trafnie charakteryzując "alter ego" prezydenta. Może jeszcze czas się otrząsnąć, nauczyć się odważnie myśleć. "Nie lękajcie się, na miłość Boską! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gvsadg 23 lutego 2003r.- intrygujący moment ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:25 Jeśli wolno zapytać : rozmowa o czym ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Uderz w stół 07.07.06, 23:32 Ja moge tylko od siebie prywatnie napisac, ze moim zdaniem nadchodzi koniec tego czlowieka i prosze byc dobrej mysli. Mam nadzieje, ze jeszcze bedzie Pan mogl dobrze sluzyc miastu. A czas "kadrowego magistratu" moim zdaniem dobiega konca. I to nawet w sytuacji jesli Kropa po raz drugi wygra. Jesli mialoby byc inaczej to bedzie tragedia dla nas wszystkich. On szkodzi Kropie i Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Re: Uderz w stół 08.07.06, 00:31 lodzermensch napisał: > Ja moge tylko od siebie prywatnie napisac, ze moim zdaniem nadchodzi koniec > tego czlowieka i prosze byc dobrej mysli. Mam nadzieje, ze jeszcze bedzie Pan > mogl dobrze sluzyc miastu. A czas "kadrowego magistratu" moim zdaniem dobiega > konca. I to nawet w sytuacji jesli Kropa po raz drugi wygra. Jesli mialoby byc > inaczej to bedzie tragedia dla nas wszystkich. On szkodzi Kropie i Łodzi. Wierzę Ci! Ja nawet byłem gotów zniknąć temu człowiekowi z pola widzenia. Ale wyobraź sobie, że gdzieklwiek bywałem zapraszany na rozmowy z samorządcami w sprawie pracy, podążały za mną telefony rzeczonego nakazujące zakaz zatrudniania. (vide: bardzo sympatyczny prezydent Zgierza Karol Maśliński). Jan Olczyk Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch Re: Uderz w stół 08.07.06, 01:00 On jest msciwy i pamietliwy. Dziala jak mafiozo. Ale mam nadzieje, ze jego koniec jest bliski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gvsadg 23 lutego 2003r.- intrygujący moment ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 22:34 Mam rozumieć, że temat rozmowy z W.Tomaszewskim na razie pozostanie nieujawnionym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: 23 lutego 2003r.- intrygujący moment ! IP: *.lodz.mm.pl 09.07.06, 22:48 Ale co tu ujawniac? Mozna sie domyslic, ze oczekiwana byla totalna wasalizacji p. Olczyka wobec wiceprezydenta. Byc moze chodzilo o zatrudnienie jakis osob. A moze poszlo o jakies inne sprawy, ktore z dzisiejszej perspektywy sa juz pewnie mniej wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Re: 23 lutego 2003r.- intrygujący moment ! 09.07.06, 23:24 Bingo! To był paniczny strach przed tym co powiedziałem o otaczaniu się ludźmi z b. SB, a potem to już była kwota 480 000 zł. Nie broniłem się później bo ciekawiła mnie reakcja Pana Jerzego Kropiwnickiego. Jan Olczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Ponura rola Wojciecha Kusia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.07.06, 23:36 pewnie ma wyrzuty sumienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: 23 lutego 2003r.- intrygujący moment ! IP: *.lodz.mm.pl 10.07.06, 00:18 To jest naprawde przykre, ze kadrowy magistratu awansuje ludzi w zamian za bezwzgledne posluszenstwo (drugim przypadkiem awansowania kogos lub przyjecia do pracy jest korzysc przy glosowaniach w radzie miejskiej). Nie licza sie umiejetnosci, kwalifikacje, dobro miasta, nic. Wazne jest tylko, czy dana osoba spelnia kryterium slepego posluszenstwa. Tak robili komunisci. Z tym walczyla Solidarnosc w czasach PRL, a teraz ludzie, ktorzy odwoluja sie do idealow antykomunistycznych postepuja tak samo jak komuna. W dodatku chroniac (a czasami awansujac i zatrudniajac) ludzi zwiazanych z dawnymi sluzbami bezpieczenstwa. Ohyda! Odpowiedz Link Zgłoś
janolczyk Re: 23 lutego 2003r.- intrygujący moment ! 15.07.06, 11:45 Zadziwiasz mnie, forumowiczu, kazik! Serio. Masz dużą wiedzę na temat mechanizmów funkcjonujących w otoczeniu wielkiego kadrowego. Tak dla ciekawości, dodam jeszcze, że jego problemem było to, że ktoś zechciał spreciwić się jego woli wywodzącej się nie z merytorycznych przesłanek lecz z obezwładniających go kompleksów, uwikłań i bezbarwnej przeszłości. On chciał wykonywać swoje pomysły cudzymi rękami. Nie zapomnę zdarzenia, gdy ów kazał zwolnić osobę z kręgu NSZZ Solidarność aby przyjąć swojego człowieka. Albo gdy podejmował uchwały Zgromadzenia Wspólników w zakresie zmian w zarządzie spółki aby następnie je odkręcać bądź nie wprowadzać do obiegu prawnego z przyczyn prozaicznych, osoby powołane zostały w sposób sprzeczny z prawem co okazywało się blamażem przy składaniu oświadczeń majątkowych przez nominowanych. Albo furia zastępcy prezedenta z okazji wyróżnienia i odebrania przeze mnie osobiście Gazeli Biznesu w Pałacu im. I. Poznańskiego. Śmieszne i ponure. Dalsza współpraca z tym panem nie miała najmniejszego sensu. Jestem zbyt dumny aby tolerować tego rodzaju wybryki. Pozdrawiam, Jan Olczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? Jak to możliwe ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 00:07 Jak to możliwe, że inwigilowanego i gnębionego przez SBecję pana Jana Olczyka wywala się bez mrugnięcia oka tylko dlatego, że nie poddał się wasalizacji, a detektyw K.Rutkowski były członek ZOMO , doradca Prezydenta Miasta Jerzego Kropiwnickiego ds. bezpieczeństwa , do dziś w glorii pozostawał w kręgach władzy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
zonard Re: Jak to możliwe ?! 28.07.06, 06:55 Widocznie w nasyzm kraju jest to możliwe :-). A zanosi się na........................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Re: Jak to możliwe ?! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.07.06, 23:27 Ale tylko do czasu. Dziewiąta fala zagarnie tych jegomościów. Odpowiedz Link Zgłoś