farbenheit 03.04.06, 16:54 Wątek powstaly za przykladem Czestochowy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ebusia_fam_fatal mozemy :) 03.04.06, 16:55 Bractwem Ksiestwa Sieradzkiego :) i nami - mlodymi wariatami, ktorzy wierza ze cos sie da uratowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: mozemy :) 03.04.06, 17:07 Tu Cie popieram ale wiesz - chodzi mi o takiego typowego mieszkanca - spotyka sie ze znajomym z innego miasta i rozmawiają :) Dobre okreslenie ''wariatami'' bo normalnymi to nie ejstesmy zeby sie pchac do czegos takiego :) ale Einstein, Moore, Da Vinci tez nie byli normalni :P Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 17:27 plac teatralny? / nt Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 17:28 farbenheit napisał: > plac teatralny? / nt O dziwo, jak zrobią, to faktycznie będzie się wyróżniał przez jakiś czas na tle sieradzkich realiów, podkreślając tragiczny stan całego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Champion,Kaufland,Lidl,Albert,Bar tek,Stodoła 03.04.06, 17:28 oooo tak Bartek jest super - kiedys ( bo tam pracuje tez ) byl pomysl zebysmy sobie stoisko powiekszyli poprzez wyburzenie 1,5 m scianki - okazalo sie ze nie mozemy bo wszytsko runie w cholere :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wpm1 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 19:42 A może przewodniczącym rady miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 19:59 Ooooo tak :D Odpowiedz Link Zgłoś
adamw Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 20:22 1. podoba mi się stała kompozycja wystawowa naprzeciwko "Marusi", który to już hm rok? 2. Obok uroczy zakład użytczności publicznej, znany i lubiany- zielony przecież kolorem nadziei 3. Tytanik- symbol przemian. Dół to przeszłość, góra- cóż :] 4. Posłowie sieradzcy, komandosi spadochroniarze:) (choć złośliwą chwilę radości miałem, jaki to numer szef nr1 wyciął sieradzkim wesołkom z LPR'u) i absolutny hit: Wiszący most który prowadzi... donikąd! Któreż to miasto może pochwalić się takowym? Proponuję rozpisanie konkursu na nazwę- Most Sieradzkich Nadziei albo Sieradza Most ku Przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 23:06 adamw napisał: > i absolutny hit: > Wiszący most który prowadzi... donikąd! > Któreż to miasto może pochwalić się takowym? Proponuję rozpisanie konkursu na > nazwę- Most Sieradzkich Nadziei albo Sieradza Most ku Przyszłości :) czepiasz się, to unikalny most wantowy, coś co naprawdę dodało urody i charakteru temu miastu. A "donikąd" to lubię najbardziej właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 01:19 to jet most ....ech co za most PRAWDA- gdzie szanowne towarzystwo się mostem owym dostali? w piach hehe-bez urazy żyjcie sobie jak najdłużej! -i z brzegiem złączy drugi brzeg na którym mój ojciec legł? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 01:48 a tak serio to podobno nam Wrocław mostu zazdrościł i za 2 lata ichni wiszacy most będzie wiekszy od naszego ??????????????????????????????????????????? MIELIŚMY NAJWIEKSZY WISZĄCY MOST W KRAJU' i co? kto to wie Zapytaj się w Szadku zdunie itp nikt! Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 11:49 Pewnie dlatego ze nie byl najwiekszy tudziez najdluzszy a? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 12:38 wiszący i o takiej konstrukcji- był największy i najdłuższy przez wiele lat( taki prawdziwy rodzynek ) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 12:51 Dupa - byl trzecim w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:02 farbenheit napisał: > Dupa - byl trzecim w Polsce Że się tak wtrącę ;) w tą inteligentną debatę ;) Z tego co wiem i z tego co słyszałem, to ze względu na konstrukcję, swego czasu był to jedyny most tego typu w Polsce. Myślę, że do dziś jest swoistym ewenementem. Kiedyś ktoś mi opowiadał, że inżynierowie (nomen - omen) bodaj z Wrocławia, szukali takiego mostu do przeprowadzenia badań specjalistycznych, do jakiś projektów. Znaleźli gdzieś taki most w ... Europie i już się wybierali, miało to kosztować jakieś konkretne pieniądze, gdy ze zdziwieniem dowiedzieli się że taki most wisi nad Wartą ;) Z tego co wiem, przyjechali i ... wykonali badania. Nie wiem, na ile ta historia jest prawdziwa i poparta faktami, bo słyszałem ją chyba kilka lat temu. Występuje dziwne podobieństwo, bo z tego co pamiętam to inżynierowie z Wrocławia , a tu też pada Wrocław. Więc może w tej hostorii jest dużo prawdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:11 Paradoksalnie najwiekszy wiszący most w tym kraju o identycznej konstrukcji jest WLASNIE we Wroclawiu, drugi jest w Swinoujsciu Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:20 farbenheit napisał: > Paradoksalnie najwiekszy wiszący most w tym kraju o identycznej konstrukcji jes > t > WLASNIE we Wroclawiu, drugi jest w Swinoujsciu No cóż, nie jestem inżynietem, żeby oceniać i porównywać konstrukcje ;) Piszę tylko to co kiedyś ktoś mi opowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:27 Moze i rzeczywiscie kiedys byl to jedyny i/lub najwiekszy tego typu most - ale juz nie jest... co nie usprawiedliwia wladz odnosnie haniebnego traktowania tak samego mostu jak i jego otoczenia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:29 farbenheit napisał: > Moze i rzeczywiscie kiedys byl to jedyny i/lub najwiekszy tego typu most - ale > juz nie jest... > co nie usprawiedliwia wladz odnosnie haniebnego traktowania tak samego mostu ja > k > i jego otoczenia :/ no wiesz, rdza go zeżre i będzie po problemie, wrócimy do kochanego sezonowego mostu pontonowego ;) Przy okazji masz gdzieś fotki tych mostów we Wrocku i gdzieś tam ... ciekaw jestem, czy aby jest jak pisałeś wcześniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pyszard wcale ze nie donikad :P 04.04.06, 23:58 ja jezdze przezeń rowerem na zwirownie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 20:25 Ten sieradzki most to nie jest most wiszący tylko wantowy (podwieszany). Dopiero w ostatnich 5 latach powstało w Polsce kilka takich mostów - Warszawa, Gdańsk, Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 20:29 Wlasnie mowilem ze bardzo mozliwe, iz kiedys byl to jedyny i najwiekszy - teraz juz nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 21:57 Sprawdzić daty innych i lansować pierwszy w Polsce ! Też brzmi dumnie, póki oczywiście go szlag nie trafi jak cały Postiw, tak więc ostatnia chwila jest, żeby się pochwalić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 22:00 Zeby go lansowac to trzeba najpierw cos z nim i jego otoczeniem zrobic bo inaczej to jego lansowanie wyjdzie bokiem temu miastu Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 linki o takich mostach 05.04.06, 14:17 na początek definicja:Most wiszący – płyta przęsła zawieszona jest na cięgnach (kablach) mocowanych na podporach, lub na wieżach zwanych też pylonami (most wantowy) i link: www.portgdansk.pl/index.php?id=bridge&lg=pl&dscrp_art=1 dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/w/dolnoslaskie?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=w&Cat=dolnoslaskie Panie doktorze od pół roku nie trawię kaczek! co robić ? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 05.04.06, 10:29 a ja slyszalam, ze to najdluzszy most wiszacy taki w europie. przynajmniej do niedawna :) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 20:34 Pania Prezydent - w sumie jedyny jej atut to taki, ze nie uczestniczyla w roznych malwersacjach finansowych i innych aferach. A to dzis duzo na ten kraj :( Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 20:48 Jak to nie uczestniczyła? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Jeśli jest tak dobrze, to czemu jest tak źle ? 03.04.06, 20:51 No cóż, a jak słuchałem i patrzyłem na ostatnią radę miasta, tzn. na jej drugą część, to ... było tak pięknie, taka zgodność, takie piękne jednogłośne głosowania, takie to wszystko było uśmiechnięte i zadowolone. Opracowano takie piękne plany i strategie na następne parę lat ... aż chciało się żyć. Tylko tak się zastanawiałem, jeśli tu (na radzie) jest dziś tak pięlnie, to czemu za tymi oknami jest tak źle i smutno ? Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 21:02 Nie powinnam się wypowiadac, i dodaję, że słaba jestem z historii mimo 5 na maturze, ale w Sieradzu to chyba najlepiej było za Piastów?? Łokietek tu szalał (chyba on zamek budował i siedział tu sobie?), potem Kazimierz. A potem? Chyba wcale renesans tu nie dotarł? I w tym jest słabość Sieradza, ale może się mylę. Pamiętam, że przy Piastach było full o Sieradzu, a potem jakaś cisza. Dziwne, że jedno z najstarszych miast w Polce i z dużym potencjałem zatrzymało sie:( Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 21:12 szaramysza9 napisała: > Nie powinnam się wypowiadac, i dodaję, że słaba jestem z historii mimo 5 na mat > urze, ale w Sieradzu to chyba najlepiej było za Piastów?? Łokietek tu szalał (c > hyba on zamek budował i siedział tu sobie?), potem Kazimierz. A potem? Chyba wc > ale renesans tu nie dotarł? I w tym jest słabość Sieradza, ale może się mylę. P > amiętam, że przy Piastach było full o Sieradzu, a potem jakaś cisza. Dziwne, że > jedno z najstarszych miast w Polce i z dużym potencjałem zatrzymało sie:( Zasadniczo to Leszek Czarny, później Łokietek, Jagiełło, Jagielończyk i inni. Wojny i inne klęski zrobiły swoje. Dobiły Sieradz rozbiory, które zastały Sieradz w nie najlepszej kondycji. I to jest ten zastój o którym piszesz. W zasadzie od tych czasów Sieradz, żyje na krawędzi, a szanse ostatniego województwa nie zostały odpowidnio wykorzystane, choć zapewne troszkę pchnęło to Sieradz do przeodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 22:44 Nie byłem w Sieradzu od lat, ale wydaje mi się, że: (1) Teatr - no teatr jest po prostu prześliczny (ale może tylko mnie się tak wydaje?). (2) Warta - nieskanalizowania (jak Prosna w Kaliszu), spokojna i dostojna rzeka, do której miasto jest przyklejone (a nie naklejone jak w Kaliszu). (3) Historia - zwłaszcza Łokietek, ale chyba mało ludzi w kraju zdaje sobie z tego sprawę (dominują jednak stereotypy, że Sieradz to stroje ludowe). Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 23:58 wielkopolskawschodnia napisał: > Nie byłem w Sieradzu od lat, ale wydaje mi się, że: > > (1) Teatr - no teatr jest po prostu prześliczny (ale może tylko mnie się tak > wydaje?). Według starych fotek , był chyba ładniejszy, choć to sprawa gustu. Teraz jednak to ruina, podobno mają remontować, ale już się boję co wymyślą ;( > > (2) Warta - nieskanalizowania (jak Prosna w Kaliszu), spokojna i dostojna > rzeka, do której miasto jest przyklejone (a nie naklejone jak w Kaliszu). ;) Zapewne urokliwe miejsce, ciekawy jest zapewne jeden z najdłuższych w Polsce mostów jednoprzęsłowych (wiszący), który prowadzi do nikąd ;) > (3) Historia - zwłaszcza Łokietek, ale chyba mało ludzi w kraju zdaje sobie z > tego sprawę (dominują jednak stereotypy, że Sieradz to stroje ludowe). No tak, nie wiem , czy Łokietek, bo chyba jednak bardziej Leszek Czarny. Dzięki za głos z zewnątrz ;) Jak widać nie wiele tego ;( A i tak to co napisane to podzielić przez dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 04.04.06, 23:31 Tym forum !!! I uzmysłowiłem to sobie, przy okazji 500 postów forum BKS oraz tym, że wkrótce BKS pojawi się też na liście for regionalnych w tabeli głównej ! Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 04.04.06, 23:38 sieradzak napisał: > Tym forum !!! > > I uzmysłowiłem to sobie, przy okazji 500 postów forum BKS oraz tym, że wkrótce > BKS pojawi się też na liście for regionalnych w tabeli głównej ! > Czy internet to wszystko?? Klawiatura wszystko przyjmie;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 04.04.06, 23:41 szaramysza9 napisała: > sieradzak napisał: > > > Tym forum !!! > > > > I uzmysłowiłem to sobie, przy okazji 500 postów forum BKS oraz tym, że wk > rótce > > BKS pojawi się też na liście for regionalnych w tabeli głównej ! > > > Czy internet to wszystko?? > Klawiatura wszystko przyjmie;) No od czegoś trzeba zacząc ;) Jeśli to ma byc interenet, to czemu nie ;) Myślę, że z tego forum Sieradzanie mogą byc dumni, jeśli nie ma za bardzo z czego innego, to i taka forma jest do przyjęcia ;) Oczywiście wolałbym inaczej ;) A zresztą, muszę napisac coś optymistycznego, bo mnie znowu zodiak "zjedzie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 05.04.06, 13:26 No cóż reklama winternecie to najprężniej rozrastający sie rynek reklamy, najelpiej oddziaływujący i trafiający do najwiekszej liczby odbiorców, jest bardzo skuteczna. Marketingowcy pokladaja wielkie nadzieje w tym rodzaju mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 05.04.06, 13:30 To akurat wiem, bom marketingowcem, ale chodziło o coś innego;) O klepanie bez sensu na tym forum w większości-mniej więcej czasem poziom Rady Miasta;)) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 05.04.06, 13:34 W sumie to forukm polega na klepaniu, bo co mozna tu innego zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś