Dodaj do ulubionych

Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic?

03.04.06, 16:54
Wątek powstaly za przykladem Czestochowy :)
Obserwuj wątek
    • ebusia_fam_fatal mozemy :) 03.04.06, 16:55
      Bractwem Ksiestwa Sieradzkiego :)
      i nami - mlodymi wariatami, ktorzy wierza ze cos sie da uratowac :)
      • farbenheit Re: mozemy :) 03.04.06, 17:07
        Tu Cie popieram ale wiesz - chodzi mi o takiego typowego mieszkanca - spotyka
        sie ze znajomym z innego miasta i rozmawiają :)
        Dobre okreslenie ''wariatami'' bo normalnymi to nie ejstesmy zeby sie pchac do
        czegos takiego :) ale Einstein, Moore, Da Vinci tez nie byli normalni :P
    • sieradzak POSTIW i Przystań ? /nt 03.04.06, 17:12

• sieradzak Amfiteatr ? /nt 03.04.06, 17:13

• farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 17:27
      plac teatralny? / nt
      • sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 17:28
        farbenheit napisał:

> plac teatralny? / nt

O dziwo, jak zrobią, to faktycznie będzie się wyróżniał przez jakiś czas na tle
        sieradzkich realiów, podkreślając tragiczny stan całego miasta.
    • sieradzak Champion,Kaufland,Lidl,Albert,Bar tek,Stodoła/nt 03.04.06, 17:27

• farbenheit Re: Champion,Kaufland,Lidl,Albert,Bar tek,Stodoła 03.04.06, 17:28
        oooo tak Bartek jest super - kiedys ( bo tam pracuje tez ) byl pomysl zebysmy
        sobie stoisko powiekszyli poprzez wyburzenie 1,5 m scianki - okazalo sie ze nie
        mozemy bo wszytsko runie w cholere :/
    • sieradzak ta cisza jest chyba wymowna ?! /nt 03.04.06, 19:40

• wpm1 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 19:42
      A może przewodniczącym rady miasta?
      • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 19:59
        Ooooo tak :D
        • adamw Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 20:22
          1. podoba mi się stała kompozycja wystawowa naprzeciwko "Marusi", który to już
          hm rok?
          2. Obok uroczy zakład użytczności publicznej, znany i lubiany- zielony przecież
          kolorem nadziei
          3. Tytanik- symbol przemian. Dół to przeszłość, góra- cóż :]
          4. Posłowie sieradzcy, komandosi spadochroniarze:) (choć złośliwą chwilę
          radości miałem, jaki to numer szef nr1 wyciął sieradzkim wesołkom z LPR'u)

i absolutny hit:
          Wiszący most który prowadzi... donikąd!
          Któreż to miasto może pochwalić się takowym? Proponuję rozpisanie konkursu na
          nazwę- Most Sieradzkich Nadziei albo Sieradza Most ku Przyszłości
          • hajdana Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 23:06
            adamw napisał:
            > i absolutny hit:
            > Wiszący most który prowadzi... donikąd!
            > Któreż to miasto może pochwalić się takowym? Proponuję rozpisanie konkursu na
            > nazwę- Most Sieradzkich Nadziei albo Sieradza Most ku Przyszłości

:) czepiasz się, to unikalny most wantowy, coś co naprawdę dodało urody i
            charakteru temu miastu. A "donikąd" to lubię najbardziej właśnie
            • jasiek53 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 01:19
              to jet most ....ech co za most
              PRAWDA- gdzie szanowne towarzystwo się mostem owym dostali? w piach hehe-bez
              urazy żyjcie sobie jak najdłużej!
              -i z brzegiem złączy drugi brzeg na którym mój ojciec legł?
              • jasiek53 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 01:48
                a tak serio to podobno nam Wrocław mostu zazdrościł
                i za 2 lata ichni wiszacy most będzie wiekszy od naszego
                ???????????????????????????????????????????

MIELIŚMY NAJWIEKSZY WISZĄCY MOST W KRAJU'
                i co?
                kto to wie
                Zapytaj się w Szadku zdunie itp
                nikt!
                • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 11:49
                  Pewnie dlatego ze nie byl najwiekszy tudziez najdluzszy a?
                  • jasiek53 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 12:38
                    wiszący i o takiej konstrukcji- był największy i najdłuższy przez wiele lat(
                    taki prawdziwy rodzynek )
                    • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 12:51
                      Dupa - byl trzecim w Polsce
                      • sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:02
                        farbenheit napisał:

> Dupa - byl trzecim w Polsce

Że się tak wtrącę ;) w tą inteligentną debatę ;)
                        Z tego co wiem i z tego co słyszałem, to ze względu na konstrukcję, swego czasu
                        był to jedyny most tego typu w Polsce. Myślę, że do dziś jest swoistym ewenementem.

Kiedyś ktoś mi opowiadał, że inżynierowie (nomen - omen) bodaj z Wrocławia,
                        szukali takiego mostu do przeprowadzenia badań specjalistycznych, do jakiś
                        projektów. Znaleźli gdzieś taki most w ... Europie i już się wybierali, miało to
                        kosztować jakieś konkretne pieniądze, gdy ze zdziwieniem dowiedzieli się że taki
                        most wisi nad Wartą ;)
                        Z tego co wiem, przyjechali i ... wykonali badania.

Nie wiem, na ile ta historia jest prawdziwa i poparta faktami, bo słyszałem ją
                        chyba kilka lat temu.
                        Występuje dziwne podobieństwo, bo z tego co pamiętam to inżynierowie z Wrocławia
                        , a tu też pada Wrocław. Więc może w tej hostorii jest dużo prawdy ?
                        • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:11
                          Paradoksalnie najwiekszy wiszący most w tym kraju o identycznej konstrukcji jest
                          WLASNIE we Wroclawiu, drugi jest w Swinoujsciu
                          • sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:20
                            farbenheit napisał:

> Paradoksalnie najwiekszy wiszący most w tym kraju o identycznej konstrukcji jes
                            > t
                            > WLASNIE we Wroclawiu, drugi jest w Swinoujsciu

No cóż, nie jestem inżynietem, żeby oceniać i porównywać konstrukcje ;) Piszę
                            tylko to co kiedyś ktoś mi opowiadał.
                            • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:27
                              Moze i rzeczywiscie kiedys byl to jedyny i/lub najwiekszy tego typu most - ale
                              juz nie jest...
                              co nie usprawiedliwia wladz odnosnie haniebnego traktowania tak samego mostu jak
                              i jego otoczenia :/
                              • sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 17:29
                                farbenheit napisał:

> Moze i rzeczywiscie kiedys byl to jedyny i/lub najwiekszy tego typu most - ale
                                > juz nie jest...
                                > co nie usprawiedliwia wladz odnosnie haniebnego traktowania tak samego mostu ja
                                > k
                                > i jego otoczenia :/

no wiesz, rdza go zeżre i będzie po problemie, wrócimy do kochanego sezonowego
                                mostu pontonowego ;)

Przy okazji masz gdzieś fotki tych mostów we Wrocku i gdzieś tam ... ciekaw
                                jestem, czy aby jest jak pisałeś wcześniej ;)
                                • pyszard wcale ze nie donikad :P 04.04.06, 23:58
                                  ja jezdze przezeń rowerem na zwirownie :)
                • sbi Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 20:25
                  Ten sieradzki most to nie jest most wiszący tylko wantowy (podwieszany).
                  Dopiero w ostatnich 5 latach powstało w Polsce kilka takich mostów - Warszawa, Gdańsk, Wrocław.
                  • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 20:29
                    Wlasnie mowilem ze bardzo mozliwe, iz kiedys byl to jedyny i najwiekszy - teraz
                    juz nie :)
                    • sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 21:57
                      Sprawdzić daty innych i lansować pierwszy w Polsce !
                      Też brzmi dumnie, póki oczywiście go szlag nie trafi jak cały Postiw, tak więc
                      ostatnia chwila jest, żeby się pochwalić ;)
                      • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 04.04.06, 22:00
                        Zeby go lansowac to trzeba najpierw cos z nim i jego otoczeniem zrobic bo
                        inaczej to jego lansowanie wyjdzie bokiem temu miastu
                        • jasiek53 linki o takich mostach 05.04.06, 14:17
                          na początek definicja:Most wiszący – płyta przęsła zawieszona jest na cięgnach
                          (kablach) mocowanych na podporach, lub na wieżach zwanych też pylonami (most
                          wantowy)
                          i link:
                          www.portgdansk.pl/index.php?id=bridge&lg=pl&dscrp_art=1
                          dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/w/dolnoslaskie?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=w&Cat=dolnoslaskie

Panie doktorze od pół roku nie trawię kaczek!
                          co robić ?
                • ebusia_fam_fatal Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 05.04.06, 10:29
                  a ja slyszalam, ze to najdluzszy most wiszacy taki w europie.
                  przynajmniej do niedawna :)
      • farbenheit Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 20:34
        Pania Prezydent - w sumie jedyny jej atut to taki, ze nie uczestniczyla w
        roznych malwersacjach finansowych i innych aferach. A to dzis duzo na ten kraj :(
        • szaramysza9 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 20:48
          Jak to nie uczestniczyła?
    • sieradzak Jeśli jest tak dobrze, to czemu jest tak źle ? 03.04.06, 20:51
      No cóż, a jak słuchałem i patrzyłem na ostatnią radę miasta, tzn. na jej drugą
      część, to ... było tak pięknie, taka zgodność, takie piękne jednogłośne
      głosowania, takie to wszystko było uśmiechnięte i zadowolone.
      Opracowano takie piękne plany i strategie na następne parę lat ... aż chciało
      się żyć.

Tylko tak się zastanawiałem, jeśli tu (na radzie) jest dziś tak pięlnie, to
      czemu za tymi oknami jest tak źle i smutno ?
    • szaramysza9 Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 21:02
      Nie powinnam się wypowiadac, i dodaję, że słaba jestem z historii mimo 5 na maturze, ale w Sieradzu to chyba najlepiej było za Piastów?? Łokietek tu szalał (chyba on zamek budował i siedział tu sobie?), potem Kazimierz. A potem? Chyba wcale renesans tu nie dotarł? I w tym jest słabość Sieradza, ale może się mylę. Pamiętam, że przy Piastach było full o Sieradzu, a potem jakaś cisza. Dziwne, że jedno z najstarszych miast w Polce i z dużym potencjałem zatrzymało sie:(
      • sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 21:12
        szaramysza9 napisała:

> Nie powinnam się wypowiadac, i dodaję, że słaba jestem z historii mimo 5 na mat
        > urze, ale w Sieradzu to chyba najlepiej było za Piastów?? Łokietek tu szalał (c
        > hyba on zamek budował i siedział tu sobie?), potem Kazimierz. A potem? Chyba wc
        > ale renesans tu nie dotarł? I w tym jest słabość Sieradza, ale może się mylę. P
        > amiętam, że przy Piastach było full o Sieradzu, a potem jakaś cisza. Dziwne, że
        > jedno z najstarszych miast w Polce i z dużym potencjałem zatrzymało sie:(

Zasadniczo to Leszek Czarny, później Łokietek, Jagiełło, Jagielończyk i inni.
        Wojny i inne klęski zrobiły swoje.
        Dobiły Sieradz rozbiory, które zastały Sieradz w nie najlepszej kondycji.
        I to jest ten zastój o którym piszesz. W zasadzie od tych czasów Sieradz, żyje
        na krawędzi, a szanse ostatniego województwa nie zostały odpowidnio
        wykorzystane, choć zapewne troszkę pchnęło to Sieradz do przeodu.
    • wielkopolskawschodnia Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 22:44
      Nie byłem w Sieradzu od lat, ale wydaje mi się, że:

(1) Teatr - no teatr jest po prostu prześliczny (ale może tylko mnie się tak
      wydaje?).

(2) Warta - nieskanalizowania (jak Prosna w Kaliszu), spokojna i dostojna
      rzeka, do której miasto jest przyklejone (a nie naklejone jak w Kaliszu).

(3) Historia - zwłaszcza Łokietek, ale chyba mało ludzi w kraju zdaje sobie z
      tego sprawę (dominują jednak stereotypy, że Sieradz to stroje ludowe).
      • sieradzak Re: Czy my Sieradzanie mozemy sie czyms pochwalic 03.04.06, 23:58
        wielkopolskawschodnia napisał:

> Nie byłem w Sieradzu od lat, ale wydaje mi się, że:
        >
        > (1) Teatr - no teatr jest po prostu prześliczny (ale może tylko mnie się tak
        > wydaje?).

Według starych fotek , był chyba ładniejszy, choć to sprawa gustu. Teraz jednak
        to ruina, podobno mają remontować, ale już się boję co wymyślą ;(

>
        > (2) Warta - nieskanalizowania (jak Prosna w Kaliszu), spokojna i dostojna
        > rzeka, do której miasto jest przyklejone (a nie naklejone jak w Kaliszu).

;) Zapewne urokliwe miejsce, ciekawy jest zapewne jeden z najdłuższych w Polsce
        mostów jednoprzęsłowych (wiszący), który prowadzi do nikąd ;)

> (3) Historia - zwłaszcza Łokietek, ale chyba mało ludzi w kraju zdaje sobie z
        > tego sprawę (dominują jednak stereotypy, że Sieradz to stroje ludowe).

No tak, nie wiem , czy Łokietek, bo chyba jednak bardziej Leszek Czarny.

Dzięki za głos z zewnątrz ;) Jak widać nie wiele tego ;( A i tak to co napisane
        to podzielić przez dwa.
    • sieradzak WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 04.04.06, 23:31
      Tym forum !!!

I uzmysłowiłem to sobie, przy okazji 500 postów forum BKS oraz tym, że wkrótce
      BKS pojawi się też na liście for regionalnych w tabeli głównej !
      • szaramysza9 Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 04.04.06, 23:38
        sieradzak napisał:

> Tym forum !!!
        >
        > I uzmysłowiłem to sobie, przy okazji 500 postów forum BKS oraz tym, że wkrótce
        > BKS pojawi się też na liście for regionalnych w tabeli głównej !
        >
        Czy internet to wszystko??
        Klawiatura wszystko przyjmie;)
        • sieradzak Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 04.04.06, 23:41
          szaramysza9 napisała:

> sieradzak napisał:
          >
          > > Tym forum !!!
          > >
          > > I uzmysłowiłem to sobie, przy okazji 500 postów forum BKS oraz tym, że wk
          > rótce
          > > BKS pojawi się też na liście for regionalnych w tabeli głównej !
          > >
          > Czy internet to wszystko??
          > Klawiatura wszystko przyjmie;)

No od czegoś trzeba zacząc ;)
          Jeśli to ma byc interenet, to czemu nie ;)
          Myślę, że z tego forum Sieradzanie mogą byc dumni, jeśli nie ma za bardzo z
          czego innego, to i taka forma jest do przyjęcia ;)
          Oczywiście wolałbym inaczej ;)

A zresztą, muszę napisac coś optymistycznego, bo mnie znowu zodiak "zjedzie" ;)
        • paenka Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 05.04.06, 13:26
          No cóż reklama winternecie to najprężniej rozrastający sie rynek reklamy, najelpiej oddziaływujący i trafiający do najwiekszej liczby odbiorców, jest bardzo skuteczna. Marketingowcy pokladaja wielkie nadzieje w tym rodzaju mediów.
          • szaramysza9 Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 05.04.06, 13:30
            To akurat wiem, bom marketingowcem, ale chodziło o coś innego;)

O klepanie bez sensu na tym forum w większości-mniej więcej czasem poziom Rady
            Miasta;))
            • paenka Re: WIEM, kurka WIEM !!! Poważnie !!! ;) 05.04.06, 13:34
              W sumie to forukm polega na klepaniu, bo co mozna tu innego zrobic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka