Dodaj do ulubionych

Alergie, uczulenia :(

15.12.02, 09:56
Wstaję rano. W tym samym momencie gdy otwieram oczy czuję coś dziwnego na
mojej szyi (rękach, nadgarstkach, kostkach.../niewłaściwe skreślić), nie
dość, że swędzi to jeszcze jak podrapię to boli. I od radu dochodzenie: co
mogłam wczoraj "innego" zjeść, że mam uczylenie? I potem smutny
wniosek: "żegnaj czekolado" :/
Obserwuj wątek
    • Gość: de Kotlet Re: Alergie, uczulenia :( IP: *.fenix.osiedle.pl 15.12.02, 10:22
      U mnie w klasie , w liceum, była sobie taka Anna-Maria, uczulona prawie na
      wszystko...na kurz też co było bardzo przydatne w życiu ucznia, bo jak czegos
      nie umiała, a miała odpowiadać, to zaczynała kichać :)))
    • Gość: maurycy Re: Alergie, uczulenia :( IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 11:46
      Rzeczywiście pożegnanie z czekoladą jest smutne , mam nadzieję że nie na
      zawsze !
    • saperka Re: Alergie, uczulenia :( 15.12.02, 12:34
      Ixiku, nie koniecznie. Ja byłam według dermatologa uczulona na czekoladę, strasznie. Alergia skórna potężna. Wiec dziecko 3 lata czekolady nie jadło, kakao nie piło... i okazało się, że to uczulenie na chlorowaną wodę basenową. A czekoladą się zajadam i nic mi nie jest.

Jak przejdzie zrób testy alergiczne. A nuz to co innego Cię uczula...
      A na razie weź jakąś loratadyne. Będzie lżej.
      • Gość: flip alergie wypracowane? IP: *.p.lodz.pl 15.12.02, 22:31
        Czy mozna nabrac uczulenia - na przyklad na ta wode - po czestym uzywaniu
        basenu przez dluzszy czas? To znaczy na poczatku nic zupelnie, a potem
        wystarczy raz wejsc i juz?
        • saperka do flipów 15.12.02, 22:43
          Owszem. Alergie pojawiają sie nagle. Nawet wtedy jeśli nie było sie na początku uczulonym można się uczulić w pewnym momencie. Poza tym postacie mogą sie zmieniać (np najpierw katar potem astma potem skóra).

Jeśli chodzi o mój basen to były niezłe przeprawy. Jak byłam w dolnej podstawówce był obowiązkowy zamiast wf (start - tragedia i syf). No i okazało sie po kilku zajęciach że mam zmiany skórne. Więc pedem do lekarza. Ten nic nie umiał poradzić: "Czegoś takiego nie widziałem jeszcze nigdy" i skierował do jednej pani profesor. Ona mi to leczyła ponad rok różnymi maściami. Oglądało te zmiany kilkanaście grup studentów (przypadek kliniczny - hehe:)). I nic. W końcu rodzice zrezygnowali. Babcia farmaceutka znalazła jakąś maść co troche łagodziła. No i tabletki antyhistaminowe.

Po kilku latach bez basenu zniknęło na dobre. Do tego roku. Bo poszłam na basen jako wf (miał być ozonowany - figa). Teraz jestem zwolniona. Efekt: nie umiem pływać:(
          • Gość: flip Re: do flipów IP: *.p.lodz.pl 16.12.02, 00:09
            No prosze - jakie to wszystko dziwne.
      • ixtlilto Re: Alergie, uczulenia :( 17.12.02, 23:00
        U mnie niestety to jest pewne, miałam testy :(
        • pijaw Radosny wynik :-) 17.12.02, 23:22
          Pamietam swoją radość, gdy pośród wielu napuchniętych kropek, jedna była
          malutka i okazało się, ze to SIERŚĆ KOTA!!!! Mogę mieć kotka!!! I nie trzaba go
          wyrzucać z łóżka!! (bo i tak się nie da, najwyrzej można zmienić łóżko, ale i
          tak przydrepce :-) )))

pijaw_alergiczny_pozA_kotem_:-)
    • Gość: smakosz Re: Alergie, uczulenia :( IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 14:17
      A może czym się "strułaś" tym się lecz ????
    • saper_ Re: Alergie, uczulenia :( 15.12.02, 18:13
      Mnie kiedyś rodzice próbowali wmówić uczulenie na kurz. Ale doszedłem do
      wniosku że to tylko ściema, żeby zmusić dziecko do sprzątania ;) i kurz mi
      niestraszny.
    • marezzia Re: Alergie, uczulenia :( 15.12.02, 19:26
      znam ten ból, lecz jesli chodzi o mnie to nie tylko czekolada(chociaz glownie)
      lecz tez kurz, pylki i wilgoc.
      najlepsza metoda??? poprostu - nie drapac sie...
    • pijaw Re: Alergie, uczulenia :( 15.12.02, 22:17
      Ech, jestem uczulony na masę rzeczy, m.in. na pyłki traw (żegnajcie majówki!!),
      kurz (żegnaj spanie na sianie!!) i sierść psa (papa wszelkie pikusie!!), na
      kocią sierść na szczęście nie :-))))

pijaw_alergiczny
    • micin Re: Alergie, uczulenia :( 16.12.02, 01:07
      A ja mam uczulenie na... alkohol...
      Bardzo dziwne, ponieważ pojawia sie co jakiś czas /kilka tygodni/ i nieraz
      wystarczy pół piwa i jestem cała w czerwoniutkich plamkach:(
    • zamek Re: Alergie, uczulenia :( 16.12.02, 01:17
      Zamek jest uczulonym na pyłki, przez co nieraz na
      przełomie maja i czerwca cierpi okrutnie (katar i pzrede
      wszystkim oczy). Kiedyś jeszcze dokładały się trawy, ale
      na szczęście to uczulenie udało się trochę zaleczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka