05.04.06, 22:37
Moze to glupie,ale bylo...Byl sklep u Zyda.Z ladami jak stol ,ale
przeszklonymi,mydlo i powidlo mozna bylo tam kupic.Byl tez golibroda
(pozniejsza lodziarnia),co brzytwe na skorzanym pasku ostrzyl i za "komuny"
monopolowy, gdzie teraz buty sprzedaja.Biegalam po drzewach,a parki, przy
Emicie i Miejski,byly prawie co tydzien miejscem potancowek.Mam niewiele lat,
a pamietam to dobrze...Jako mlodziez, sami sobie organizowalismy imprezy, a
to w Hufcu(ZHP), a to w ZDK,czy na stadionie...Zychlinowi ubylo, ubylo
strasznie...A ja dalej wiem, co to Kurza Jama i Browery, i skad Boznica,i
czemu moj Dziadek w Oswiecimiu musial byc...Ale nie myslmy zle o Niemcach,to
zawsze bayli wspaniali ludzie i tak im pozostanie...
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: bylo... 06.04.06, 22:53
      Były trzu kina. "przeminęło z wiatrem" ogladałem w Energii, a najczęściej bywało
      sie w Lechu. Ech, te wyprawy do kina, miejsca w ostatnim rzędzie i wspólne
      wieczorne powroty.
      Był kabaret "Sowa" w ZDK-u, były mecze koszykarzy w technikum i pilkarzy na
      stadionie.
      Były "Dni żychlina", trwajace kilka dni i wypełnione po brzegi wspaniałymi
      imprezami, na których były tłumy mieszkańców i gości z zewnątrz. Te aktualnie
      organizowane wstyd z tamtymi porównywać.
      • stipp Re: bylo... 06.04.06, 23:33
        Dzieki, ze odpowiedziales.A zaczelam ten watek, poniewaz rozmawialam ostatnio
        z matka , ktora narzeka , ze teraz dzieciaki w Zychlinie nie maja co robic...W
        ZDK bylo kiedys kolko pklastyczne, muzyczne i inne...Posylalo sie tam dzieciaki
        po polodniach i one mialy cos z tego,a teraz...Wiele bylo.Rozmawialam tez z
        emerytka(tu mowi sie o takich zle), ale powiedziala madra rzecz.Nie wazne , jak
        sie partia nazywa, czy zjednoczona, czy demokratyczna.Wazne, co robi dla ludzi,
        dla dzieciakow.Teraz to tylko przyjedzie jakas poslanka, czy posel, nagada i co
        dalej...A kiedys byly kolka w ZDK i baseny latem byly. Czemu o tym nie mowimy?
        Czemu o tym nie mowia urzednicy? Czy my w Zychlinie potrzebujemy chodowac sobie
        stada bezmozgich blokersow?Kochana emerytko:masz racje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka