dialektolog 13.04.06, 23:26 JędrzejEwski powinno być. Nazwisko Autora tekstu zapisano z błędem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: brodajan Re: Wielki Piątek IP: *.home.cgocable.net 14.04.06, 05:45 Glowny Aktor - postac fikcyjna.To tyle.Reszta to swieconka i kubly zimnej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Zaszokowany Hiszpan w Polsce. IP: *.chello.pl 14.04.06, 05:49 Jestem Hiszpanem mieszkającym w Polsce od 15 lat.Czy jest ktoś kto moze mi wyjasnic coś dla mnie szokującego w Polsce (bo dotychczas nikt z polskich katolików nie był w stanie) Dlaczego Polska JEST JEDYNYM krajem chrzescijanskim na swiecie,gdzie Wielki Piątek (dzień-bo Jezus został ukrzyżowany podczas dnia) ludzie chodzą do pracy,a pogański poniedziałek jest traktowany jak Wielkanoc.We wszytkich chrzescijanskich krajach,poniedziałek juz jest PO wielkanocy,bo Jezus jest juz w niebie od poprzedniego dnia.Gdy sie pytam ludzi w Polsce,jaki jest powód ich chodzenia do koscioła w poniedziałek,NIKT nie był w stanie mi wyjasnic poza tradycją.Rozumiem ze to poganska tradycja,ale Polska jest krajem katolickim !!! Symbolem chrzescijanstwa jest Jezus na krzyżu.DLACZEGO WTEDY POLACY JESZCZE ROBIĄ WIELKIE ZAKUPY W HIPERMARKETACH,A NIE SĄ POGRĄŻENI W SMUTKU ZA CIERPIENIA JEZUSA? Tak jest wszędzie gdzie byłem,w Hiszpanii,we Włoszech,w Portugalii,w Ameryce Południowej.Crzescijanstwo nie jest polską religią,ale światową z centralą w Watykanie i dla mnie jest obrazą cierpień Jezusa ze Polscy katolicy tak sie zachowują w ten dzien.Bardzo prosze mi to wyjasnic. Odpowiedz Link Zgłoś
orinus Re: Zaszokowany Hiszpan w Polsce. 14.04.06, 07:48 W Polsce mamy katolicyzm "ludowy", który chcąc nie chcąc musiał przejąć wiele pogańskich zwyczajów, aby łatwiej mógł być wprowadzany.Rzeczywoście, jak sie głębiej zastanowić to pytanie postawione przez Zaszokowanego Hiszpana jest nadzwyczaj logiczne. Myślę, że mistyczne przeżywanie Świąt Wielkanocnych, leży trochę poza naszym zasięgiem. Święconka, odwiedzanie grobów, obfitość jedzenia - tak, bo to przesłanie jest jasne i klarowne. Skupienie, modlitwa, medytacja - tak, ale w ograniczonym zakresie. Może to i racja, że zarzucają nam, Polakom że nasza wiara jest powierzchowna. Pytanie Zaszokowanego Hiszpana to świetny wstęp do poważniejszej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.poniewierska Re: Zaszokowany Hiszpan w Polsce- próba odpowiedzi 14.04.06, 11:07 Drogi Hiszpanie! Nie mam zielonego pojęcia dlaczego piątek jest dniem pracy w Polsce. Jednakże wiem, że w kręgach "wierzących i praktykujących" katolików, już w czwartek zaczyna się obchodzenie Świętego Triduum Paschalnego. To, że idziemy do pracy (a zaznaczam, że nie wszyscy idą, chociażby szkoły i uczelnie są pozamykane, a autobusy kursują rzadziej niż w dni powszednie), nie musi przeszkodzić w pójściu na uroczystą drogę krzyżową czy Liturgię Męki Pańskiej, co ja i moja rodzina corocznie czynimy. Ale nie też zapomninajmy, że świętem jest Niedziela, dzień Zmartwychwstania! To wtedy świętujemy. A co do poniedziałku, wytłumaczenie jest proste! Chodzi o to, że wszystkie większe Święta (Boże Narodzenie, Wielkanoc, dawniej także Zesłanie Ducha Świętego) obchodzimy przez dwa dni, przez wzgląd na ich doniosłość. To jak poprawiny po weselu ;-) Dlatego w poniedziałek idziemy do kościoła, tak jak idziemy do niego 26 grudnia. A tradycja to następstwo dwudniowego świętowania. No ,to chyba tyle.Zatem Radości ze Zmartwychwstałego życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
rael1974 Re: Zaszokowany Hiszpan w Polsce. 14.04.06, 23:23 Pedro, popieram, popieram! I przyłączam się do Twojego zdziwienia. Dla mnie osobiście również Wielki Piątek to najważniejsze święto obok niedzieli Zmartwychstania Pańskiego, a właściwie nierozerwalnie z nim związana część całych tych świąt. Wydarzenia, które wspominamy tego dnia odmieniły moje życie i wciąż je kształtują. Jako protestant mam co prawda ustawowo zagwarantowaną możliwość wzięcia sobie dziś wolnego dnia (pod warunkiem że kiedy indziej ten dzień odpracuję), ale oczywiście wszyscy wiemy jakie obecnie panują układy w większości firm :( Zresztą chyba nie o to chodzi, raczej o ogólnie panujący stosunek do tego co jest treścią dzisiejszego święta. Aha, a tak na marginesie (nie chodzi mi o czepianie się)- Watykan nie jest "centralą" chrześcijsństwa, a tylko jednego z jego odmłamów. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich świętujących Wielki Piątek Odpowiedz Link Zgłoś