Dodaj do ulubionych

Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! :o(

IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.26.* 20.12.02, 13:02
www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/234805.html
W nowym roku szykują się zmiany w kursowaniu autobusów i tramwajów miejskich.
Zgodnie z wczorajszą decyzją władz miasta, konieczne są oszczędności. Oznacza
to, że na niektórych liniach kursować będzie mniej pojazdów, a pierwsze
poranne tramwaje wyjadą na ulice o godzinę później, czyli o godzinie 4, a nie
jak dotychczas o godz. 3.

W godzinach popołudniowego szczytu od 1 listopada do 31 marca na liniach: 2,
3, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13 będzie kursował jeden tramwaj mniej. Zmniejszy się
też liczba kursów autobusów linii 65, 69, 76, 78, 85, 86.

Od 1 kwietnia do 31 października na liniach 2, 3, 6, 8, 10, 11, 12 po
południu będą jeździć dwa tramwaje mniej. W tym samym czasie z popołudniowych
rozkładów znikną dwa kursy autobusu linii 57. Wprowadzenie zmian pozwoli
miastu zaoszczędzić 3 – 4 mln zł rocznie
------------------------------------------------

No to k.... pięknie. Mamy miłość prezydenta Kropiwnickiego do komunikacji
zbiorowej. Kropa mówił, że będzie się starał by komunikacja była sprawniejsza
i tańsza. Łatwo obniżać koszty przez wycinanie pojazdów. Tylko gdzie tu
zwiększona sprawność?? Brawo, brawo, brawo. Czekmy na kolejne równie dobre
pomysły.
Obserwuj wątek
    • hubar Powiem brzydko (uwaga) 20.12.02, 13:11
      Kuuuuuuuuurwaaa mać
      MPK w chuja gra!!!!!!!!!!!!!!!!
      • yarro_ Re: Powiem brzydko (uwaga) 20.12.02, 14:03
        A prezes jak zawsze na (swoim) poziomie... ech... niedobrze mi ://((
        • geograf Re: Powiem brzydko (uwaga) 21.12.02, 22:39
          Yarro, nie przesadzaj, sam przed chwilą zabluźniłem...
          i to jeszcze jak...

jedna uwaga do Prezesa- NIE MPK, ALE UMŁ!!!
          • hubar Re: Powiem brzydko (uwaga) 23.12.02, 00:58
            geograf napisał:
            > jedna uwaga do Prezesa- NIE MPK, ALE UMŁ!!!
            --Jedna uwaga do Radnego- nie Prezes, ale HuBar
        • hubar Re: Powiem brzydko (uwaga) 23.12.02, 00:44
          yarro_ napisał:
          > A prezes jak zawsze na (swoim) poziomie... ech... niedobrze mi ://((
          --No to przynajmniej mamy jasność jak mnie widzisz. Ja o Tobie tak łatwo sądów
          nie będę wygłaszał.

PS Nie odbieraj mi prawa wygłaszania własnych poglądów.
      • michal.ch Re: Powiem brzydko (uwaga) 20.12.02, 14:47
        hubar napisał:

> Kuuuuuuuuurwaaa mać
        > MPK w chuja gra!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie denerwuj mnie! Co ma do tego MPK?! Od chujów to wyzywaj nowego prezydenta i
        radę miejską, która to wymysliła, a nie będziesz mi tu wrzucał na firmę, która
        jest Bogu ducha winna. Niestety Hubar jak zwykle niereformowalny w dziedzinie
        komunikacji. Tradycyjna sytuacja: jeżeli coś w mieście jest nie tak, to zawsze
        winne jest MPK i "strasznie niedobrzy" ludzie z tej firmy.
        • hubar Re: Powiem brzydko (uwaga) 23.12.02, 01:03
          michal.ch napisał:

> Nie denerwuj mnie! Co ma do tego MPK?! Od chujów to wyzywaj nowego prezydenta
          i radę miejską, która to wymysliła,
          --A pewnie, im też będę!

> a nie będziesz mi tu wrzucał na firmę, która jest Bogu ducha winna.
          --No już nie przesadzaj, że bez winy.

>Niestety Hubar jak zwykle niereformowalny w dziedzinie komunikacji. Tradycyjna
          sytuacja: jeżeli coś w mieście jest nie tak, to zawsze winne jest MPK
          i "strasznie niedobrzy" ludzie z tej firmy.
          --Jeżdże tramwajami i autobusami. Właścicielem wszystkich jest MPK. To do kogo
          mam mieć pretensje jak nie do tego przewoźnika, który jak już od kilku lat
          obserwuje ma w większości przypadków swoich klientów w głębokim powazaniu!
          Nie lubię tej firmy i tego nie ukrywam. Przykro mi, że ze wzzględu na to, że
          mam odmienne zdanie co do komunikacji zbiorowej co Wy jestem tak dziwnie
          traktowany (delikatnie mówiąc)
          • geograf Re: Powiem brzydko (uwaga) 23.12.02, 10:15
            cytat z tego samego artykułu:
            "Jak się niedawno okazało, miasto ma wobec MPK poważne zobowiązania. Już od 2000 roku, zamiast na bieżąco regulować płatności za zamawiane przewozy, przekładano część należności na kolejny rok. W efekcie, w tym roku uskładało się już ponad 20 mln zł zaległości."

Co Ty na to HuBar??

P.S.Czy JUŻ kasujesz bilety za każdym razem jak podróżujesz środkami komunikacji miejskiej w Łodzi??
      • Gość: Ł.S. Re: Powiem brzydko (uwaga) IP: *.toya.net.pl 20.12.02, 14:56
        hubar napisał:

> Kuuuuuuuuurwaaa mać

Daruj sobie!

>
        To przykre, ale nie wiesz co piszesz. :((
        Do tych decyzji MPK nic nie ma! Usługi przewozowe zleca MPK UMŁ, który sam
        decyduje ile chce kursów na danej linii.

Ł.S.
        • hubar Re: Powiem brzydko (uwaga) 23.12.02, 00:56
          Gość portalu: Ł.S. napisał(a):
          > Daruj sobie!
          --Przepraszam, ale poprostu wyraziłem swoją opnię. Nie za dużo, bo co tu
          komentować?

> To przykre, ale nie wiesz co piszesz. :((
          > Do tych decyzji MPK nic nie ma! Usługi przewozowe zleca MPK UMŁ, który sam
          > decyduje ile chce kursów na danej linii.
          --Dzięki, nie wiedziałem. Ale tak samo jak marudzi się i bluźni na dyrekcję
          łódzkiego LOTu w sprawie ich działań marketingowych, tak ja na MPK, pomimo że
          LOT jest firmą państwową. Wynik jest jeden, komentuje się usługi danego
          przewodnika.
      • Gość: Jim Bob Re: Powiem brzydko (uwaga) IP: 212.191.37.* 20.12.02, 15:06
        hubar napisał:

> Kuuuuuuuuurwaaa mać

Tnie, synku, tnie.
        • michal.ch Re: Powiem brzydko (uwaga) 20.12.02, 15:12
          Obetnijcie sobie głowy. Nie będzie widać różnicy. Nawet artykułów nie umiecie
          czytać. Wyraźnie napisano tam o radzie miejskiej, a nie o MPK, które niczemu
          nie jest winne i ma tylko wykonywac takie usługi, jakie zażyczy sobie miasto.
      • Gość: milotram Re: Powiem brzydko (uwaga) IP: *.toya.net.pl 20.12.02, 16:16
        hubar napisał:

> Kuuuuuuuuurwaaa mać
        >
        I TO TAK WYRAZA SIE PREZES AZ WSTYD ...DOBRZE ZE SAM NIE NALEZE DO KFL GDZIE
        GŁOWNY CZLOWIEK NIE POTRAFI SIE WYRAZAC

a wracajac do tematu zmian .przy jednym trzeba postawic plus -przy tym aby
        autobusy i tramwaje wyjezdaly na trase oi godzine pozniej,jak juz wspominalem
        kilka razy autobusy i tramwaje w piwerwszej godzinie jezdza puste ( kiedys
        napominalem ze jechalem sam jeden w pierwszym wagnonie na mickiewicza przy
        piotrkowskiej .w innych miastach tramwaje wyjezdzaja o ogdoznie pozniej niz to
        jest teraz u nas .
        mam tez swoja propozycje wzgledem lin 1,7 ktore powninny wedlug mnie byc
        jednowagonowe ,linie 43 skrocic do telefonicznej ( na trasie od zajezdnii do
        stokow kursuje 12 ktorz zreszta jedzi czesto pusta a co dopiero 43 ) ,linie 8
        skrócic do petli na widzewskiej ( na petli augustow sa 4 linie tramwajowe ktore
        wyjzezaja z petli jedna po drugiej [petla na ktorej zatrzymuje sie najiwecej
        lin tramwajowych ] poza tym 8 bardzo dubluje 10 i czesto tak jest ze gdy 10
        jedzie pierwsza to 8 wozi powietrze ptrzynajmniej do wiaduktu na rokicinskiej
        • Gość: milotram Re: Powiem brzydko (uwaga) IP: *.toya.net.pl 20.12.02, 16:24
          a i jeszcze jedna uwaga przeanalizowac przejazd lini tramwajowych np 8,10,14
          ktore to moglyby jechac szybciej ale ze wzgledu na czas naurzucony przez mpk
          jada 5 km /godzine pomiedzy ostatnim przystankiem a pętla ( mowilismy o
          szybkich cityrunnerach a jak maja jechac szybciej skoro czas przejazdu trasy
          sie nie zminiejszyl ) a wedlug mnie rozklad przejazdu np lini 10 powinien byc
          zmniejszony z 37 w szczycie i 35 minut poza szczytem do odpowiednio 34/32 (
          dosc czesto mnie wnerwia gdy motoriczy albo stoi na swiatlach 2 czy 3 razy aby
          nie byc za wczesnie na pętli-kiedys stal tak dlugo (chyba mnie nie zauwazył)
          dokladnie 7 minut na przystanku ( myslalem ze ma awarie ) a tutaj chodzilo o to
          zeby nie byc za wczesnie na petli.
          • hubar Re: Powiem brzydko (uwaga) 23.12.02, 01:05
            A i jeszcze jedna uwaga do Ciebie.
            Może wyjdź czasem poza to podForum to zobaczysz, że życie składa się nie tylko
            z tramwajów, a ja potrafię się wysłowić i porozmawiać na inne tematy!
        • hubar Re: Powiem brzydko (uwaga) 23.12.02, 00:50
          Gość portalu: milotram napisał(a):
          > I TO TAK WYRAZA SIE PREZES AZ WSTYD ...DOBRZE ZE SAM NIE NALEZE DO KFL GDZIE
          > GŁOWNY CZLOWIEK NIE POTRAFI SIE WYRAZAC
          --To była moja opinia na ten temat. Szybka, może nie przemyślana, ALE MOJA!!!
          Nie odbieraj mi prawa wygłaszania własnych poglądów!!! Ja to nie KFŁ a KFŁ to
          nie ja! Twoja sprawa, że nie chcesz należeć do wirtualnej organizacji bądź co
          bądź Forumowiczów z Forum Łódź, gdzie jakiekolwiek stanowiska są równie
          wirtualne.
    • Gość: Ł.S. Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.toya.net.pl 20.12.02, 15:06
      Gość portalu: łażej napisał(a):

> No to k.... pięknie. Mamy miłość prezydenta Kropiwnickiego do komunikacji
      > zbiorowej. Kropa mówił, że będzie się starał by komunikacja była sprawniejsza
      > i tańsza. Łatwo obniżać koszty przez wycinanie pojazdów. Tylko gdzie tu
      > zwiększona sprawność?? Brawo, brawo, brawo. Czekmy na kolejne równie dobre
      > pomysły.

Możemy się pożegnać z dogodnymi częstotliwościami niektórych linii. Kto by
      pomyślał, że będzie jeździło tylko 10 Citków na dziesiątce. Szkoda gadać... :(((

Ł.S.
      • Gość: J.S. Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: 212.191.37.* 20.12.02, 15:09

> Możemy się pożegnać z dogodnymi częstotliwościami niektórych linii. Kto by
        > pomyślał, że będzie jeździło tylko 10 Citków na dziesiątce. Szkoda gadać... :
        (((

"Nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo": Bedzie ich kilka na 12
        "Nigdy nie jest tak zle, zeby nie moglo byc gorzej": I tak dobrze, ze nie
        wprowadzili 30-minutowej czestotliwosci w soboty/niedziele/swieta (a byl taki
        pomysl)

Jan Szulew, KMST
        "cityrunner.lodz" - cityrunner.cjb.net
        • michal.ch Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! 20.12.02, 15:18
          Gość portalu: J.S. napisał(a):

> "Nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo": Bedzie ich kilka na 12

Ile jest brygad na 12 w dni powszednie i świąteczne? Od pon. do pt. nie jest
          ich czasem 5? Czyżby cała linia 12 miałaby być obsługiwana nowym taborem - tak
          jak 10? I co z pozostałymi Cityrunnerami w święta? Pojadą na innej linii?

> "Nigdy nie jest tak zle, zeby nie moglo byc gorzej": I tak dobrze, ze nie
          > wprowadzili 30-minutowej czestotliwosci w soboty/niedziele/swieta (a byl taki
          > pomysl)

Żartujesz sobie? Przecież ludzie by wywiezli członków rady miejskiej i
          prezydenta na taczkach. Mają już doświadczenie w tego typu akcjach. :)
          • Gość: Ł.S. Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.toya.net.pl 20.12.02, 15:40
            michal.ch napisał:

> Gość portalu: J.S. napisał(a):
            >
            > > "Nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo": Bedzie ich kilka na 12
            >
            > Ile jest brygad na 12 w dni powszednie i świąteczne? Od pon. do pt. nie jest
            > ich czasem 5?

7 w weekendy i nie w szczycie, a w szczycie 14. Tu masz ściągę:

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/informacje12.htm

Warto gdzieś zapisać tę tabelę, żeby za jakiś czas powspominać jak to było
            dobrze w 2002 roku.

Ł.S.
    • Gość: flip Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 15:19
      No to doczekalismy sie. Wytrzymalo dwa lata.
      • Gość: Ł.S. Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.toya.net.pl 20.12.02, 15:43
        Gość portalu: flip napisał(a):

> No to doczekalismy sie. Wytrzymalo dwa lata.

I w efekcie z 23 mamy 15 linii, których częstotliwość będzie dużo gorsza niż to
        było na początku. Przykre. :(

Pozdrawiam,
        Ł.S.
        • Gość: flip Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 15:46
          Mysle, ze w tej sytuacji warto by bylo przeanalizowac dlaczego ludnosc nie
          przekonala sie do tramwajow w tym czasie, kiedy jezdzily one wg szwajcarskich
          standardow. Taka analiza poglaby byc bardzo pouczajaca na przyszlosc.
          • Gość: łażej Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.50.* 20.12.02, 17:53

> Mysle, ze w tej sytuacji warto by bylo przeanalizowac dlaczego ludnosc nie
            > przekonala sie do tramwajow w tym czasie, kiedy jezdzily one wg szwajcarskich
            > standardow. Taka analiza poglaby byc bardzo pouczajaca na przyszlosc.

Jakie flipy mają dane dotyczące ilości pasażerów przewożonych tramwajami?? Czy
            ilość podrużujących tramwajami nie wzrosła po reformie i czy nie zwiększył się
            udział przewozów tramwajowych względem autobusowych??

A co do analizy, to chyba nadal największą bolączką tramwajów w Łodzi, jest
            brak uprzywilejowania w ruchu i często zły stan torowisk. I przez to czas
            przejazdu jest zupełnie niekonkurenycjny względem samochodu. Można dorzucić do
            tego dziwny miejscami układ linii (np. trzy linie retkińskie jadące niejako w
            jednym "pniu" przez miasto). Mi to nie przeszkadza, ale osoba starsza czy mniej
            sprawna wybierze zapewne bezprzesiadkowy autobus.
            • Gość: flip Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 18:02
              Wlasnie flipy nie maja zadnych danych. Moze MPK publikuje jakies dane, co
              przeciez robic powinno. Ale, rozumujac prosto, jesli reforma pociagnela za soba
              wieksze koszty eksploatacji, to powinny one byc zrekompensowane wieksza liczba
              pasazerow. Jesli nie byly, albo byly wrecz przeciwnie, to znaczy ze jest juz
              bardzo zle.
              • Gość: łażej Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.109.* 20.12.02, 18:26
                Czy reforma pociągnęła za sobą zwiększone koszty?? Ciekawie by wyglądało
                porównanie odległości pokonywanej dziennie przez tramwaje przed reformą i po
                niej.
                • Gość: flip Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.p.lodz.pl 20.12.02, 18:30
                  Nie wiem, czy tak bylo. Trzeba by przesledzic jakies dane z budzetu MPK. Moze
                  Lukasz S. cos wie. Na przyklad: czy uruchomiono wiecej pociagow tramwajowych,
                  jak skoczyly roboczogodziny, czy zwiekszyly sie koszty dogladania wagonow.
                  • zamek Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! 22.12.02, 12:58
                    Na poprzedzającym reformę panelu dyskusyjnym Strawa
                    bełkotał, że po reformie zamiast 220 składów tramwajowych
                    w dzień roboczy wyjedzie 195.
                    • Gość: Ł.S. Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.toya.net.pl 22.12.02, 14:13
                      zamek napisał:

> Na poprzedzającym reformę panelu dyskusyjnym Strawa
                      > bełkotał, że po reformie zamiast 220 składów tramwajowych
                      > w dzień roboczy wyjedzie 195.

Nie można mówić "składów", bo przed reformą były też solówki. Ale podana przez
                      Ciebie proporcja jest mniej, więcej OK. Zmniejszono liczbę pociągów, ale przez
                      wyeliminowanie solówek liczba wagonów w ruchu się zwiększyła.

Pozdrawiam,
                      łs
                      • Gość: łażej Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.53.* 22.12.02, 15:20

> Zmniejszono liczbę pociągów, ale przez
                        > wyeliminowanie solówek liczba wagonów w ruchu się zwiększyła.

Hmmm, czyli po reformie wzrosły koszty utrzymania wagonów i ich jazdy, tak??
                        Zwłaszcza, że w związku z wydłużeniem godzin szczytu, wagony pokonują więcej
                        kilometrów.
                        • Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 15:59
                          No, ale do prowadzenia 2 solówek potrzebnych jest dwóch motorniczych, a do
                          składu jeden. To w końcu też element kosztów.
                          • Gość: łażej Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.27.* 22.12.02, 16:24
                            Zgadza się, ale teraz motorniczowie nie zjeżdżają po porannym szczycie do
                            zajezdni (na większości linii) i chyba ilość godzin wyjeżdżonych przez
                            motorniczych nie zmalała znacznie.
                            • geograf Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! 22.12.02, 20:11
                              kilometry kilometrami, ale przy mniejszej liczbie motorniczych zapłacono mniejsze składki, ubezpieczenia, ZUS-y, a jak wiemy w Polsce jest to ogromna oszczędność...
                              • Gość: łażej Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.32.* 22.12.02, 21:40
                                Ale problem nadal tkwi w tym, że nie wiadomo czy po reformie zmniejszyła się
                                istotnie liczba motorniczych. Bo chociaż tramwajów jest mniej, jeżdżą one
                                dłużej, w związku z tym wymagają większej niż poprzednio liczby motorniczych
                                pracujących na jednej brygadzie.
                                • geograf Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! 22.12.02, 21:45
                                  nawet gdyby okazało się, że koszty reformy są nieco wyższe, trzeba zauważyć, że wygoda pasazerów zwiększyła się...
                                  kiedy Ci z UMŁ zrozumieją, że to pierwszy krok do zwiększenia liczby pasażerów PŁACĄCYCH za bilety, a to pierwszynkrok do mniejszych kosztów??:(
                                  ech...

reforma biletów, sieci nocnej autobusów i wprowadzenie opłat za korzystanie z przystanków przez autobusy hipermarketowe- to sa poważne zadania dla Radnych.
                                  • Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 18:30
                                    geograf napisał:

> reforma biletów, sieci nocnej autobusów
                                    I poważna modyfikacja dziennej sieci autobusowej
                                    > i wprowadzenie opłat za korzystanie z przystanków przez autobusy
                                    hipermarketowe- to sa poważne zadania dla Radnych.
                                    >
                                    • Gość: geograf Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.toya.net.pl 23.12.02, 19:52
                                      poważna modyfikacja??
                                      ja bym co najwyżej zajął się częstotliwością kursowania niektórych linii...

• Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 21:19
                                        Gość portalu: geograf napisał(a):

> poważna modyfikacja??
                                        Dość poważna. Zająć się liniami, które na niektórych odcinkach wożą powietrze,
                                        a na niektórych pękają w szwach. Przebudować komunikację na Nowych Sadach, no i
                                        trochę drobniejszych poprawek
          • Gość: barnaba Próba analizy IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 20.12.02, 19:26

> Mysle, ze w tej sytuacji warto by bylo przeanalizowac dlaczego ludnosc nie
            > przekonala sie do tramwajow w tym czasie, kiedy jezdzily one wg szwajcarskich
            > standardow. Taka analiza poglaby byc bardzo pouczajaca na przyszlosc.

Oto moja próba odpowiedzi:

1. Koszt. Zauważmy, że dorosły człowiek by przejechać się tramwajem przez 10
            min (a więc np. z Bałuckiego Rynku do Zielonej) musi wyłożyć 1.40 zł. Dla
            bezrobotnego koszt spory.

2. Wygodnictwo. W samochodzie sie zawsze siedzi, można podjechać pod samo
            miejsce pracy, sklep, uczelnię. Zauważmy, że całe centrum jest otwarte dla
            ruchu samochodowego.

3. Niezbyt szczęśliwy układ linii. 1 i 7 często woziły powietrze, natomiast by
            wsiąść do 11 czy 15 trzeba było stoczyć w godzinach szczytu walkę.

4. Jeżdżenie "na koszt państwa". Wiadomo, że od bezrobotnych mandatu żaden
            komornik nie ściągnie, a podpitych dresiarzy żaden kontroler nie sprawdzi.

5. Pewien niedorozwój sieci. Zwróćmy uwagę, że w Łodzi istnieją osiedla
            mieszkaniowe nie połaczone linią tramwajową- Ruda, Złotno, Olechów, CZMP.
            Mieszkańcy wybiorą samochód- zwłaszcza, że połączenie autobusowe Rudy i CZMP z
            centrum jest, delikatnie mówiąc, dalekie od doskonałości.

6. Uwiąd sieci podmiejskiej. Jeżeli z Ozorkowa zdezelowany przegubowiec jedzie
            do Łodzi godzinę, to naprawdę trudno się dziwić, że kto tylko może, dojeżdża
            samochodem.

7. "Komfort podróży". Mimo zwiększenia częstotliwości kursów w godzinach
            szczytu na wielu liniach podróżuje sie metodą "śledzikową". Pewien wpływ na to
            miała likwidacja kilku linii- np. na Zgierskiej tłum rozkładał się między
            jeżdżące co ok. 10 min 4, 11 i 22. Obecnie pozostały: jeżdżaca co 10
            min "czwórka" i co 7-8 min "jedenastka" (częstotliwość podmiejskich pomijam, bo
            nie zmieniła się).

pozdrawiam
    • Gość: Studenka Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.vline.pl / 172.16.0.* / *.vline.pl 20.12.02, 15:41
      To może taniej bedzie jak dla jednej rodziny zakupi miasto po jednej
      hulajodze?? I co miesiąc trzeba bedzie płacic za nią "haracz"? TO JEST
      STRASZNE, AlE PAMIETAJMY: Twoje serce przypomina - piechotą zdrowiej!!
      Codziennie dzień pieszego pasażera!!
    • Gość: P.G. Jeszcze trochę i wrócą solówki... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 19:09
    • Gość: arkus Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.12.02, 20:22
      Opóźnić wyjazd dziennych na trasy - okej. Jednak moim zdaniem najpilniejszym
      zadaniem dla MPK i UMŁ dotyczącym komunikacji powinna być reforma linii
      nocnych. Należałoby dopasować częstotliwość i trasy nocnych autobusów do
      wyjeżdżających o godzinę później dziennych! Również na nocnych liniach możnaby
      postarać się o oszczędności np. modyfikując połączenia Dąbrowy.
      A jeśli chodzi o ograniczenie częstotliwości niektórych linni to szczerze
      mówiąc spodziewałem się tego już podaczas wprowadzania reformy. Najpierw
      mydlili oczy hasłami o systemie przesiadkowym z czasem oczekiwania do 10 minut,
      a teraz po cichu robią swoje... szkoda.
      Pozdrowienia świąteczne
      arkus
      • geograf Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! 21.12.02, 22:56
        właśnie..zamiast zmieniać coś co funkcjonuje dobrze (no..może oprócz tych rannych wyjazdów) wzięliby pisaki i tyłki do prawdziwych i KORZYSTNYCH FINANSOWO zmian jakim jest długo oczekiwana reforma połączeń autobusowych...:(

ech...:(
        i jak tu walczyć przekonując ludzi do Łodzi i MPK??:(
    • Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 20:25
      Nie, nie nie. Albo dziennik znów coś pochrzanił, albo ktoś wypadł z samolotu na
      głowę. Idąc za tym co pisze dziennik od 1 stycznia 10 będzie obsługiwać 11
      brygad, 12 - 13, a 14 się nie zmieni i żeby było śmieszniej po 1 kwietnia na 12
      będzie ich dwanaście, na reszcie bez zmian?!? Przecież dzięki temu żegnamy się
      z tym, co dała ta cała reforma, czyli z regularnymi wyjazdami z krańcówek,
      regularnymi odstępami między kursami na poszczególnych trasach i
      łatwozapamiętywalnymi rozkładami. To jest jakaś paranoja!!! Każdy tramwaj
      będzie jeździł z inną częstotliwością od co 6 minut począwszy przez co 7,5 8
      8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12 na co 15 minut skończywszy. To po jaką cholerę
      wydaliśmy tyle kasy, by zorganizować tę reformę???
      Furwa mać.
      Co to znaczy "szczyt popołudniowy", jak to są (w większości) linie, które mają
      szczyt całodniowy?
      • Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 22:56
        Wiecie co ja myślę? Że prawdopodobnie w DŁ pracują skończeni kretyni i, że tak
        naprawdę chodzi o skrócenie szczytów w zakresie jednej lub (od 1 kwietnia)
        dwóch brygad. Myślę tak przede wszyskim dlatego, że wszystkie z wymienionych
        lini są tymi, które zjeżdżają do zajezdni około 18. To byłoby dziwne, gdyby w
        ogóle wywalić po jednej, dwie brygady z tych popularniejszych lini. Jeżeli moje
        przypuszczenia okażą się słuszne (oby) to chyba naprawdę komuś z DŁ zrobię
        krzywdę.
        No, a z drugiej strony 15 minutowe dziury zdarzające się już od 16, to też nic
        miłego.
        A jeśli panowie i panie z urzędu szukają oszczędności, to z dwojga złego lepiej
        by chyba było ciachnąć pojedyncze brygady między 10.00 a 15.00, bo wtedy
        rzeczywiście zdarza się, że tramwaje jeżdżą pustawe. A po drugie powinni się
        zająć liniami (głównie autobusowymi) o skrajnie nierównym obciążeniu
        • geograf Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! 21.12.02, 23:06
          podbudowałeś mnie...
          oby Twoje przypuszczenia sprawdziły się...
          prosze..ładnie proszę...

reforma linii nocnych koniecznie potrzebna, a nie jakieś głupie kursy popołudniowe!!!!!!
    • Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.02, 16:36
      Ok. Liczę na to, że jak ktoś się czegoś dowie, to napisze, o co tak naprawdę
      chodzi.
      • Gość: Tomas Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.02, 15:26
        Przede wszystkim spadły dochodu MPK. Ludzie są tak bezczelni, ze miesiącami
        nie kasują biletów i nic im się nie robi. niestety Ci co płacą muszą ponosić
        także koszty tych OSZUSTÓW.
        • Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 18:34
          Przykre, ale prawdziwe. To jest główna przyczyna spadku dochodów z biletów. Jak
          się kontrolerowi powie, że się nie ma biletu i nie da się dowodu, to odchodzi.
          Paranoja.
          • geograf Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! 23.12.02, 19:55
            To Wy w ogóle widujecie kontrolerów w MPK??
            dziwne...
            ja w tym półroczu byłem kontrolowany DOSŁOWNIE 2 razy, mało tego- nie było to na linii, którą podróżuję najczęściej...

przede wszystkim MPK powinno zająć się właśnie tym zjawiskiem, bo gdy człowiek widzi kontrolera raz na pół roku to może w nim rosnąć nonszalancja...
            Co nie znaczy, że to jest jedyny, główny powód takiego zachowania wobec kontrolerów, o czym zdaję sobie sprawę....

pozdrawiam.
            • Gość: Ja Re: Mniej tramwajów i autobusów od nowego roku!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 21:21
              No, któregoś dnia 3 razy i to na tej samej lini:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka