antefiks 18.04.06, 05:15 Dalej Łodzianie! My w Warszawie sześć lat czekaliśmy na przetarg który wreszcie zostanie rozstrzygnięty:) i tramwaje będą ładne, polskie, tylko dopiero w połowie 2007 roku:D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szx Re: Tramwaj marzeń IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 05:23 70 km/h? Bedzie obowiazwal go rozklad, a wiec i predkosc srednia taka sama jak inne tramwaje. Powtarza sie historia z city runnerami. Mial byc szybki tramwaj zamiast metra i co? I NIC :-\ Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 19:11 Bo na linii 10 nie wprowadzono zmian w sygnalizacji świetlnej (sterowanie miało być takie jak w ŁTR), a bez tego nie da się w sposób zauważalny zmienić prędkości średniej i czasów przejazdu. Ba, nie dokończono nawet remontów torów, bo tak się głupio złożyło, że wszystko zbiegło się z wyborami samorządowymi. Jako że remonty trasy W-Z rozpoczęto za lewicowego prezydenta miasta, tak więc automatycznie po wyborach projekt należało zniszczyć jako niepoprawny politycznie i z zasady zły. Taka nasza szara rzeczywistość. Przecież coś takiego jak "szybki tramwaj Widzew-Retkinia" nigdy nie zostało uruchomione !!! Zakup Cityrunnerów był tylko niewielką częścią całej inwestycji. I wszystko poszło w... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Tramwaj marzeń IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.04.06, 05:39 Tak klimatyzacja hihi citirunery mają, 70 km/h stare tramwaje tyle wyciągają 1 Zróbcie pożądnie tory (a nie ma 6 miesięcy) 2 okna otwierane a nie klimatyzacje 3 Wózki skrętne (a nie jak citki stałe i nigdzie nie mogą jeździć bo się wykolejają ) Z resztą i tak okaże się że MPK ma długi bo kupią byle co jak citirunery które miały być chlubą przedsiębiorstwa i przynosić zyski wraz z zatrudnieniem A dziś mamy 1000 pracowników mnieji mechanicy sprzątają przystanki Jedynie Prezes i Kropiwnicki się dorobili a MPK zdelezowane tramwaje i autobusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beholder Re: Tramwaj marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 08:42 Przede wszystkim zakup jest finansowany z funduszy UE w ramach projektu Tramwaju Regionalnego. W ramach tego projektu o ile wiem przewidziane są także fundusze na wymianę/modernizację torowiska. Niech robią - zbyt dużo ludzi ciężko sięnapracowało przy tym projekcie, żeby teraz go odpuścić - poza tym w końcu coś się zacznie dziać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pako19 patrzcie TAKI tramwaj powinien jeździć w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:02 i żaden inny www.montpellier-agglo.com/tam/page.php?id_rubrique=31 Takie tramwaje jeżdzą w Montpellier we Francji. Byłem sam widziałem i sam wiele razy nimi jeździłem... To jest moje marzenie :D P.S. i nie mówci że marzenia się nie spełniają..czynne lotnisko w Lublinku dla nie których też było mrzonką... proszę: www.lotniskodlalodzi.org/aktualnosc.php?id=11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon nie przesadzaj! IP: *.pai.net.pl 18.04.06, 10:08 sęk w tym że tabor Łodź ma jeden z lepszych w Polsce... od warszawy znacznie ale to znacznie lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: nie przesadzaj! 18.04.06, 15:42 > > od warszawy znacznie ale to znacznie lepszy tylko tak jakby bardziej zawodny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: nie przesadzaj! IP: 195.69.82.* 18.04.06, 16:08 Ciekawe, na czym opierasz swoje przekonanie. Moze na ilosci artykulow w EI dotyczacych awarii taboru w Warszawie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jannn Re: nie przesadzaj! IP: *.eranet.pl 19.04.06, 22:22 Gość portalu: leon napisał(a): > sęk w tym że tabor Łodź ma jeden z lepszych w Polsce... > > od warszawy znacznie ale to znacznie lepszy! I to jest najwazniejsze w zyciu, POCZUCIE HUMORU! Tylko z sarkazmem odrobine przesadziles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uroczy Re: Tramwaj marzeń IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 07:54 klima(=nawiew ciepłego powietrza :P) heheh :) latem sie człowie czuje jak w sanie gdy przemieża miasto miejsckim biegaczem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomaszko 10 tramwaji za 5 mln euro ?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 08:03 Przecież jedno poznańskie Combino kosztowało ponad 2 mln euro, a z tego co czytam to łódzkie tramwaje nie maja od nich odbiegac standardem. Ktoś chyba sie nie zna na tramwajach, jak ogłaszał przetarg.. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 09:43 Poraz kolejny widać, że GW spływa na dno:( Podstawą pisania jakiegoś artykułu jest minimum minimalna znajomość tematu. 10 tramwajów za 5mln Euro?? Dobre. Tam jest napisane POWYŻEJ, bo średni koszt jednego wagonu to ok. 2mln euro - Citki kosztowały 7mlnzł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucasso Re: Tramwaj marzeń IP: 212.160.172.* 18.04.06, 09:50 znowu szefostwo chyba sie zmieni w MPK....zawsze jak jakies przetargi robia to potem wychodza niezle wałki....najlepsze jest to ze nasze super tramwaje raz jezdzily (cityrunnery) a potem je wypozyczyli do niemiec...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-r Re: Tramwaj marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 10:15 teufel napisał: > średni koszt jednego wagonu to ok. 2mln euro - Citki > kosztowały 7mlnzł. No to jak to? 15 citków-7 mln zł, a jeden 2 mln euro:> ile Ty poprawek z matmy miałeś...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Tramwaj marzeń IP: *.p.lodz.pl 18.04.06, 10:29 > > średni koszt jednego wagonu to ok. 2mln euro - Citki > > kosztowały 7mlnzł. > > No to jak to? 15 citków-7 mln zł, a jeden 2 mln euro:> ile Ty poprawek z > matmy miałeś...? Czytaj ze zrozumieniem, 1 citek kosztował 7 mln Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 13:42 Taaaa, 15 Citków za 7mln.Dobre. Niecałem 0,5mln zł za wagon. Jesli dobrze kojarze Jelcze kosztowały 560k zł. 1 Citek kosztował 7mlnzł -> 15*7mln zł = 105mln zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: zbudujcie metro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 10:04 no bo bezpieczny, szybki i komfortowy kłóci się i najtrafniejszym określeniem tramwaju: czerwony, długi i często staje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Roz Re: zbudujcie metro IP: *.vline.pl / *.109.rev.vline.pl 18.04.06, 12:58 Nie. Nie chcemy zadnego metra... Sredni efekt przy maksimum kosztow... Obecne trendy w Europie mowia NIE dla metra, NIE dla przejsc podziemnych, NIE dla samochodow. I tak ma byc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. Re: zbudujcie metro IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.04.06, 15:17 Tak dla drzew i chwytnych ogonów! ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Roz zbudujcie metr metra ku chwale miasta IP: *.vline.pl / *.109.rev.vline.pl 19.04.06, 23:48 Tak dla autostrady pod oknem i pasa startowego na Piotrkowskiej! To dopiero rewolucja! I kolej linowa miedzy Centralem a Uniwersalem. Zlikwidowac wyszystkie swiatla na skrzyzowaniach, pobudowac estkady i tunele i niech bedzie bezkolizyjnie i bezpiecznie! Zadamy nowych rond! A ludzie do przejsc podziemnych, zeby sie nie krecili po ulicach i nie tamowali ruchu! Wyciac drzewa wzdluz drog, bo powoduja zderzenia czolowe z pojazdami! Tramwaje i autobusy na zlom, bo tamuja ruch samochodom! Poszerzyc wszystkie ulice o cztery... nie o szesc pasow ruchu! Nawet osiem! I pociagi na estakady albo pod ziemie, zeby szlabany nam nie blokowaly przejazdu! Rowerzysci niech jezdza po chodnikach i dachach, bo powoduja wypadki i tamuja ruch! Wyburzyc czesc budynkow, wyciac parki, bo nie mamy gdzie parkowac! Latac dziury, budowac nowe drogi, parkingi i zdjac akcyze z benzyny! No i oczywiscie metro, bo jak ludzie zostana pod ziemia, to i kolejke im tam puscic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: zbudujcie metro IP: *.intersoft.pl 19.04.06, 09:41 NIE dla NIE, NIE bo NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Roz Re: zbudujcie metro IP: *.vline.pl / *.109.rev.vline.pl 19.04.06, 23:38 TAK dla TAK, TAK bo TAK! A ja pytam: po co? Lodz jest za mala na metro, nigdy tu nie bedzie tyle pasazerow, zeby nie dalo sie tego problemu zalatwic inaczej. Szybki tramwaj najzupelniej wystarczy. Kosztuje o wiele mniej i rozwiaze problem, a metro tylko stworzy nowe. Trzeba rozkopac pol miasta, powstaloby pewnie za 50 lat, a zmiany sa potrzebne natychmiast. Poza tym budowa bazy, wysokie koszty utrzymania. W Lodzi to niepotrzebne. A Panu to metro potrzebne chyba, zeby tylko bylo, zeby mozna bylo powiedziec: mamy metro. Mnie nie potrzebne snobistyczne zabawki. O wiele wygodniej, dostepniej i bezpieczniej jezdzi sie tramwajem: sa widoki z okna, nie trzeba tulac sie pod ziemia co skraca czas dojscia do pojazdu, transport naziemny jest bardziej dostpny dla niepelnosprawnych i starszych, tanszy, w razie awarii mozliwy jest objazd wylaczonego odcinka, nie ma niebezpieczenstwa pozaru, zamachow w tunelu, nie trzeba rozwalac pol miasta, przenosic instalacji, nie trzeba tworzyc nowej bazy, warsztatow, szkolic ludzi, kupowac drogiego taboru. Jezdzac metrem po NYC lub Londynie ma sie uczucie, ze chcialoby sie tyle zobaczyc, a nic nie widac. Poza tym jest tam koszmarnie duszno latem, smierdzi, przeciagi. Metro to nie rozwiazanie jutra, tylko wczorajsze. Wszystkie wieksze miasta wracaja do tramwaju, np. Londyn, Mediolan. Nie, bo nie potrzeba. Nie Nie, bo Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: zbudujcie metro IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.04.06, 23:49 No wkoncu jakas sensowna wypowiedz :) Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: zbudujcie metro IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:41 Widac jak na dloni ze twoj wizerunek metra i tramwaju pochodzi sprzed 40 lat :> Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 11:23 OK, ale przeciez mowilo sie, ze od Radwanskiej ten tramwaj pojedzie nowym torowiskiem w kierunku szpitala Kopernika tak aby nie musial stac w korkach na Piotrkowskiej. Zdaje sie, ze mowiono cos o jakims tunelu. Czy ten pomysl porzucono? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucassso Re: Tramwaj marzeń IP: 212.160.172.* 18.04.06, 11:32 tunel??buhahahaha ...jaki tunel...chyba nie za naszych czasow....remontuja wiadukt na brzezinskiej i ma to trwac ponad 6 miesiecy....to taki tunel to chyba ze 3 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:36 > tak aby nie musial stac w korkach na Piotrkowskiej. Na Piotrkowskiej zostana zamontowane separatory - torowisko bedzie wiec wydzielone > Zdaje sie, ze mowiono cos o jakims tunelu. Czy ten pomysl > porzucono? Tak, ze 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 19:47 Kto mówił?! Chyba jakiś nawiedzony forumowicz, ot co. Projekt zakłada wydzielenie torowiska na PIotrkowskiej specjalnymi separatorami. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 21:16 yarro napisał: > Kto mówił?! Jerzy Kropiwnicki Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 21:41 Fakt :) O tunelu tak, ale o tym, że od Radwańskiej do Lotników ma mijać Piotrkowską to nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 21:49 > ale o tym, że od Radwańskiej do Lotników ma mijać > Piotrkowską to nie pamiętam... Ktos tam cos niesmialo wspominal o Wolczanskiej... Niby w ZPRTP to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas przynajmniej od 60 lat karmi sie lodzian IP: *.uniorg.de / 193.188.196.* 18.04.06, 11:44 lodzian nowymi tramwajami, metrem, tunelami. A jedyne realne marzenie - to przejechac sie ryksza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym spowo IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 11:47 duje tylko utrudnienia w ruchu w centrum miasta. Lepiej było przeznaczyć te pieniądze na coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:37 Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > duje tylko utrudnienia w ruchu w centrum miasta. Hohoho, a to ci dopiero ciekawostka, moze jakies szczegoly > Lepiej było przeznaczyć te pieniądze na coś innego. Na biedne dzieci! Na budowe mieszkan i sciezek rowerowych! Widac od razu, ze ekspert z ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 14:07 Szczegóły? Proszę bardzo: 1). Separatory, które mają wydzielić torowisko na Piotrkowskiej. Już teraz w godzinach szczytu jest tam wystarczająco ciasno i jedzie się w żółwim tempie, a gdy przed tobą jadą 2 tramwaje, to powstaje mały zator 2). Uprzywilejowanie tramwaju zielonym światłem. Na przecznicach Kościuszki i Zachodniej już teraz nieźle się stoi. Ciekawe co będzie po wprowadzeniu ŁTR? Na Zielonej korek sięgać będzie chyba do żeligowskiego, a na Narutowicza do Uniwersyteckiej. Poza tym wbrew pozorom spowolni to ruch innych, "zwykłych" tramwajów. Załóżmy, że ŁTR rusza z przystanku, z czerwonego wskakuje mu zielone. Za nim jest inny tramwaj, podjeżdża na przystanek, zabiera ludzi. I wtedy zielone zamienia się w czerwone (gdyby nie ŁTR miałby właśnie zielone), a on nie jest uprzywilejowany. 3). Ciekawi mnie co ŁTR zrobi, gdy utknie za zwyklym tramwajem? Mam propzycję - niech zbudują co ileś metrów bocznice, żeby zwykły tramwaj mógł zjechać i ustapić miejsca szybszemu, albo niech szybszy po nich wyprzedza. Tylko gdzie je zmieścić na naszych ciasnych ulicach? Może zabierzmy z Kościuszki i Zachodniej po jednym pasie w każdym kierunku? 4). Już dawno pisałem, że na wydzielonym torowisku nie jest potrzeny szybki tramwaj. Mająć zwykły wagon, w dodatku uprzywilejowany jeśli chodzi o zielone światło, na samodzielnym torowisku, można sporo skrócić czas podróży. Szybki wagon ma sens wtedy, gdy zwiększy się dystans midzy przystankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 14:16 > 1). Separatory, które mają wydzielić torowisko na Piotrkowskiej. Już teraz w > godzinach szczytu jest tam wystarczająco ciasno i jedzie się w żółwim tempie No to trudno. Jak sie okaze, ze tramwajem jest szybciej, to czesc ludzi z samochodow posiadajacych tzw. "zdrowy rozsadek" sie don przesiadzie. > 2). Uprzywilejowanie tramwaju zielonym światłem. [...] a on ni > e jest uprzywilejowany Wszystkie tramwaje sa uprzywilejowane. > 3). Ciekawi mnie co ŁTR zrobi, gdy utknie za zwyklym tramwajem? Pewnie sie rozplacze. A co ma zrobic? Bedzie stal. Tak samo jak "zwykly" tramwaj, ktory utknie za "LTR". > 4). Już dawno pisałem, że na wydzielonym torowisku nie jest potrzeny szybki > tramwaj Co rozumiesz przez "szybki tramwaj"? Wlasnie wydzielone torowisko jest jednym z elementow czyniacych "zwykly" tramwaj "szybkim" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 15:01 1. Sorry, ale ja mam dość miejskiej komunikacji. Poza tym lubię jeździć samochodem. 2. Nie zauwazyłem, żeby miał przywileje. Stoi karnie na czerwonym świetle tak jak inne pojazdy. 3). Więc po co kupowac nowe wagony? 4). Szybki w tym unkcie oznacza rozwijający prędkość większą niż obecnie używane wagony i z dobrym przyspieszeniem, by maksymalnie wykorzystać czas między przystankami. Zaś co do tego co napisałeś: Wlasnie wydzielone torowisko jest jednym z > > elementow czyniacych "zwykly" tramwaj "szybkim" skoro tak, to po co kupować nowe wagony za ciężkie pieniądze??? Odpowiedz Link Zgłoś
user1973 Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym 18.04.06, 16:01 Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > 2. Nie zauwazyłem, żeby miał przywileje. Stoi karnie na czerwonym świetle tak > jak inne pojazdy. Jak przebudują linię to ma mieć przywileje > 3). Więc po co kupowac nowe wagony? Żeby były nowocześniejsze/wygodniejsze/mniej zawodne/mniej kosztowne w eksploatacji/bezpieczniejsze/... - wybierz sobie, nawet kilka :D > 4). Szybki w tym unkcie oznacza rozwijający prędkość większą niż obecnie używan > e > wagony i z dobrym przyspieszeniem, by maksymalnie wykorzystać czas między > przystankami. "Szybki tramwaj" to nie "Szybki pociąg" - nie musi śmigać 300 i więcej km/h między przystankami. Wydaje mi się, że wystarczy jak będzie miał wydzielone torowisko i zawsze zielone światło, do tego kursy powinny być dobrze zgrane czasowo, żeby się "szybkie tramwaje" w kolejkach do przystanku nie ustawiały... i już. Miałem okazję jeździć tramwajami w Bordeaux. Mają tam farta bo budują linie tramwajowe od nowa od jakichś 3-4 lat. Wcześniej tramwajów nie mieli to nie mają problemów z przebudową i ewentualnymi "przyzwyczajeniami". Ciekawym rozwiązaniem jest to, że niektóre ulice zrobili jednokierunkowymi drugą połowę wydzielając pod tramwaje. Takie coś przydało by się zrobić np na Kilińskiego - puścić ruch w kierunku południowym (w kierunku pn jest juz na Sienkiewicza). Tam takie rozwiązanie sie sprawdza, u nas też by się chyba przyjęło. A, i jeszcze problem ścieżek rowerowych w centrum mają rozwiązany - rowerzyści jeżdżą po wydzielonej części dla tramwajów ... pod prąd, żeby widzieć nadjeżdżający tramwaj. Nie jestem pewien czy to jest do końca zgodne z prawem, ale nie widziałem żeby jakiś policaj się tego czepiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: 195.69.82.* 18.04.06, 16:06 > 1. Sorry, ale ja mam dość miejskiej komunikacji. Poza tym lubię jeździć samochodem. No to "sorry", ale postoisz w korku. > 2. Nie zauwazyłem, żeby miał przywileje. Stoi karnie na czerwonym świetle tak > jak inne pojazdy. DOBRA: bedzie mial > 3). Więc po co kupowac nowe wagony? LOL? Bo stare maja po 15-30 lat? > skoro tak, to po co kupować nowe wagony za ciężkie pieniądze??? j.w. > 4). Szybki w tym unkcie oznacza rozwijający prędkość większą niż obecnie używane wagony i z dobrym przyspieszeniem Zmartwie cie: zaden swiatowy producent nie produkuje wagonow rozwijajacyh wieksza predkosc niz obecnie uzywane (czyt. 70 km/h) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 16:38 Ciężko się z tobą dogadać, bo co post zmieniasz zdanie i piszesz co innego. Najpierw piszesz, że wszystkie tramwaje są uprzywilejowane, potem że uprzywilejowany będzie ŁTR gdy powstanie. Zdecyduj się na coś. Co do nowych wagonów - zdecyduj się, czy chcesz nowego taboru czy szybkiego tramwaju. Ja zastanawiam się czy nie lepiej wyremontować obecne wagony. Nie wiem co by bardziej się opłacało, trzeba to skalkulować. Te remontowane naprawdę nie wyglądają źle, gdyby jeszcze udało się założyć klimę... W każdym razie są w Łodzi ważniejsze potrzeby, więc powiem tak: jeśli ta forsa może iść tylko i wyłącznie na ŁTR, to bierzmy, jeśli można przeznaczyć na coś innego, to zastanówmy się. A tramwaj rozwijający większe prędkości - nie doczytałeś, że chodziło mi o pojazd dysponujący lepszym przyspieszeniem, co pozwoliłoby na skrócenie czasu przejazdu między przystankami. 805 Na jak się rozpędzi, to ładnie pociągnie, z tym że on długo się rozpędza i długo hamuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: 195.69.82.* 18.04.06, 17:05 > Najpierw piszesz, że wszystkie tramwaje są uprzywilejowane, potem że > uprzywilejowany będzie ŁTR gdy powstanie Wszystkie na trasie N-S beda. Docelowo ma to byc 60 (?) skrzyzowan w calym miescie. Jasniej? > Co do nowych wagonów - zdecyduj się, czy chcesz nowego taboru czy szybkiego > tramwaju. Jedno wyklucza drugie? > Ja zastanawiam się czy nie lepiej wyremontować obecne wagony No to sie zastanawiaj dalej. Ciebie to w sumie nie rusza czy to nowe wagony czy wyremontowane, bo jezdzisz samochodem, wiec co to za roznica. > Te remontowane naprawdę nie wyglądają źle One nie maja dobrze wygladac, tylko byc ciche i komfortowe, zapewniac pewien standard podrozowania. 805 ma wysoka podloge, szumi, trzesie i wygina tory (nieco przejaskrawiajac). Poszukaj sobie na forum dyskusji nt. konstrukcji 805 i ich wozkow, mnie sie nie chce tego pisac po raz enty. A co bedzie za 10 lat? A za 20? Znowu wyskoczy ktos z genialnym pomyslem: "A moze lepiej remontowac ten 50-letni badziew?". Moze Ikarusy tez remontujmy? > 805 Na jak się rozpędzi, to ładnie pociągnie, z > tym że on długo się rozpędza i długo hamuje Podaj dane. No i sam sie zdecyduj - czy chcesz remontowac wagony, czy kupowac nowe z wiekszym przyspieszeniem. Jak cie tak bardzo boli, ze tyle inwestuje sie w komunikacje miejska, mozesz zawsze przeniesc sie do Szczecina albo do GOPu, czyli tam gdzie sie remontuje 80 metrow toru rocznie, zamyka linie, a niska podloga to fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 18:42 Nie dogadamy się. Ja uważam, że pomysł jest chybiony, no chyba że tej forsy nie można przeznaczyć na coś innego. Gdybyś przeczytaj mój post o umieraniu łodzkich tramwajów i likwidacji torowisk oraz linii tramwajowcyh, wiedziałbyś o co chodzi. Poza tym ja nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nowe tramwaje są kupowane jako kosmetyczny dodatek do ŁTR. Z tego co napisałeś wynika, że tramwaj ten będzie szybki głównie ze względu na to, co nie ma związku z samym pojazdem (wydzielone torowisko, uprzywilejowanie na skrzyżowaniach). Dlaczego pasażerowie innych linii mają być poszkodowani? Nie lepiej dać taki tramwaj na linię W-Z? Idąć Twoim tokiem myślenia powinno się wymienić cały tabor, skoro obecny jest zły, zaniedbany, głośny i bez klimy. I chyba w pierwszej kolejności na liniach dowożących ludzi do centrum z takich blokowisk jak Widzew, Retkinia, Teofilów czy Dąbrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.06, 19:36 > Ja uważam, że pomysł jest chybiony, no chyba że tej forsy nie > można przeznaczyć na coś innego Pomysl nie jest chybiony, a kasa z funduszy unijnych idzie na konkretny cel, srodki zostaly pozyskane z dzialania ZPORR 1.6, i jesli by nie trafily do Lodzi, trafily by np. do Wa-wy czy innego duzego miasta. Dzialanie 1.6 zostalo stworzone aby promowac rozwoj transporty miejskiego w 8 najwiekszych aglomeracjach Polski. Wiec NIE DA SIE TYCH FUNDUSZY WYKOZYSTAC NA DOZYWIANIE DZIECI W AFRYCE! > Gdybyś przeczytaj mój post o umieraniu łodzkich > tramwajów i likwidacji torowisk oraz linii tramwajowcyh, wiedziałbyś o co > chodzi. Tamten post byl jedna z najwiekszych glupot jaka czytalem. Po reformie z 2001 roku (zreszta bardzo udanej, Wa-wa sie na nas wzorowalo, ale im nie wyszlo do konca), czestotliwosc kursowania tramwajow na wielu liniach wzroslo, ilosc wozokilometrow jesli chodzi o tramwaje sie nie zmniejszyla. Wiec piszesz tam same bzdury. >Poza tym ja nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nowe tramwaje są kupowane > jako kosmetyczny dodatek do ŁTR. Z tego co napisałeś wynika, że tramwaj ten > będzie szybki głównie ze względu na to, co nie ma związku z samym pojazdem > (wydzielone torowisko, uprzywilejowanie na skrzyżowaniach). Nazywanie nawoczesnego NISKOPODLOGOWEGO tramwaju kosmetyka jest smieszne. Po co kupowac nowe autobusy skoro mozemy remontowac Ikarusy? Naucz sie wreszcie ze 'szybki tramwaj' to nie jest jakis pojazd, tylko ifrastruktura, czyli wydzielanie torowiska (ewentualnie ograniczanie ruchu kolowego, nawet na Kilinskiego moze byc szybki tramwaj jak sie ograniczy ruch kolowy), system sterowania sygnalizacja (ktory obejmie 60 skrzyzowan, nie tylko na trasie LTRu ale rowniez np. na W-Zetce). Zakup tramwajow jest mozliwy wlasnie ze wzgledu na dofinansowanie z UE, za wklad wlasny ledwo by starczylo na remont torowiska, za dodatkowe fundusze powstanie obszarowy system sterowania ruchem, nawoczesna infrastruktura przystankowa oraz wlasnie 10 nowych wagonow. > Dlaczego pasażerowie > innych linii mają być poszkodowani? Nie lepiej dać taki tramwaj na linię W-Z? Pomysl, w ciagu dwoch lat nie da sie wyremontowac calej sieci lodzkiej, a infrastruktura uniemozliwia poruszanie sie niskopodlogowcow na wielu torowiskach. I po kolei beda robione nastepne remonty i w dluzszej perspektywie beda kupowane nastepne pojazdy. i jak bys nie wiedzial na trasie W-Z JUZ JEZDZA NAWOCZESNE NISKOPODLOGOWE WAGONY, a dzieki tegorocznym i przyszlorocznym remontom na w-zetce ta trasa wkoncu bedzie zaslugiwala na miano 'szybkiej'. > Idąć Twoim tokiem myślenia powinno się wymienić cały tabor, skoro obecny jest > zły, zaniedbany, głośny i bez klimy. I chyba w pierwszej kolejności na liniach > dowożących ludzi do centrum z takich blokowisk jak Widzew, Retkinia, Teofilów > czy Dąbrowa. No to jest chyba logiczne. Nie wiem czego tutaj nie rozumiesz. Widzew i Retkinia juz maja nowy tabor, Teofilow i Dabrowa pewnie beda nastepne w kolejce (linia 8 i 14 juz niedlugo bedzie mogla przyjac niskopodlogowce). Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 21:43 Chodziło mi o to, że ŁTR powinien powstać najpierw na liniach jadących z blokowisk do centrum, jako że nimi podróżuje najwięcej ludzi. Nie wiem czy trasa północ-południe jest trafiona. Obejmie wprawdzie Roadogoszcz, ale to za mało. Z kolei na Rudzie mieszka (z dużym uproszczeniem) albo bezrobotna biedota albo bogaci mający piękne wille i kilka samochodów. ŁTR powinien zahaczać o największe blokowiska. Poza tym trasa WZ ma na całej długości wydzielone torowisko. Twierdzisz, że na WZ kursują nowoczesnie, niskopodłogowe tramwaje? Jakoś nie zauważyłem, raczej ich ilość zmnijeszyła się (w końcu nasze Citki zarabiają dla Łodzi w innych miastach Europy). I na koniec to, co boli mnie najbardziej - reforma. Jako miłośnika łódzkich tramwajów po prostu wkurzyła mnie. Mając do wyboru bezpośredni dojazd z miejsca na miejsce i dojazd z przesiadkami ludzie wybiorą to pierwsze - tak jest w każdym NORMALNYM europejskim kraju. Komunikacja powinna dążyć do tego, by każda krańcówka miała połączenie z każdą dalej położoną. Jasne, że jak na osiedlu są 2 krańcówki, to z punktem X wystarczy połączyć jedną z nich. Poza tym przykre jest to, że ubyło linii tramwajowych. Kiedy już przyjdzie korzystać mi z usług MPK, to naprawdę nie odczuwam poprawy. Stary system był zdecydowanie lepszy. Torowisk nie przybywa, a jak pisałem w każdym NORMALNYM kraju Europy zwiększa się długość torowisk. No ale my żyjemy w Polsce, gdzie ciągle słyszymy jedno: brak funduszy. Jeśli twierdzisz, że tamten post był głupotą, to znaczy że jesteś kolejnym dyletantem i pokornym obywatelem, który będzie przymykał oczy na wszystko i mówił, że czarne jest białe. Poczytaj sobie o rozwoju komunikacji tramwajowej w Europie. A może - sądząć po Twoim imieniu - przybyłeś do nas zza wschodniej granicy? Wtedy Twój zachwyt nad Polską byłby uzasadniony. Jeśli w tym kraju dalej będzie tak dziadosko jak jest, to i ja dołącze do ludzi, którzy wybiorą życie w NORMALNYCH warunkach w Europie Zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.04.06, 22:33 > Chodziło mi o to, że ŁTR powinien powstać najpierw na liniach jadących z > blokowisk do centrum, jako że nimi podróżuje najwięcej ludzi. Nie wiem czy tras > a > północ-południe jest trafiona. Akurat linia 11 jest najbardziej oblozona w Lodzi, a ciag Kosciuszki-Zachodnia jest najwazniejszym ciagiem w tym miescie. Wiec jak juz cos remontowac to oczywiscie to. Trasa W-Z na szczescie bedzie wkoncu remontowana i za dwa lata bedziemy mieli dwie trasy na porzadnym poziomie. > Poza tym trasa WZ ma na całej długości wydzielone > torowisko. Twierdzisz, że na WZ kursują nowoczesnie, niskopodłogowe tramwaje? > Jakoś nie zauważyłem, raczej ich ilość zmnijeszyła się (w końcu nasze Citki > zarabiają dla Łodzi w innych miastach Europy). LTR tez bedzie mial wydzielone torowisko na calej trasie (na Piotrkowskiej separatory, na Zwirki bedzie ograniczony ruch kolowy - wiec praktycznie wydzielone torowisko) W-Z i tak bedzie dokonczona, Cityrunnery wroca z Hiszpani i beda jezdzily nie tylko na 10 ale mysle ze i na 11scie tez sie pojawia. > I na koniec to, co boli mnie najbardziej - reforma. Jako miłośnika łódzkich > tramwajów po prostu wkurzyła mnie[...] Milosnikiem to ty nie jestes. A reszta to kompletne bzdury, ilosc linii nie jest najwazniejsza. Tak naprawde linie kursujace co 15-20 czy 30 min (to ostatnie po za szczytem) sa glupota. NIGDZIE nie ma systemu ze z jednego osiedla dojedzie sie na kazde inne. Pojazdow jezdzacych wtedy nie bylo wiecej, a czestotliowsc na wielu liniach byla smieszna. 90% osob jezdzi DO CENTRUM. I mamy czesto kursujace linie DO CENTRUM. Co z tego ze bylo duzo lini jezdzacych wszedzie, kiedy na przystanku stalo sie dlugo, czekajac na upragniony tramwaj. Teraz jade do centrum i sie przesiadam. I nie pisz o europie i o NORMALNYCH jak to podkreslach panstwach, bo nie masz kompletnego pojecia jak to wyglada na zachodzie. Szkieletyzacja systemow jest ogolnoeuropejska tendencja, na Lodzi wzorowala sie Wa-wa (tylko oni to zrobili polowicznie). > Jeśli twierdzisz, że tamten post był głupotą, to znaczy że jesteś kolejnym > dyletantem i pokornym obywatelem, który będzie przymykał oczy na wszystko i > mówił, że czarne jest białe. Chyba cos Ci sie pomylilo. Tamten post (jak i ten) to kompletne glupoty, swiadcza one o tym ze nie masz zielonego pojecia o transporcie publicznym i o nawoczesnych rozwiazaniach. Twoja krytyka LTRu pokazuje tylko to ze nie masz zielonego pojecia o czym piszesz i jestes na tyle ograniczony ze nie potrafisz przyswoic sobie pewnych faktow. Jestes typowym polaczkiem (specjalnie z malej) ktory wypowiada sie na tematy o ktorych nic nie wie, ktory w dodatku bedzie krytykowal wszystko co zrobi wladza, nie wazne czy to jest dobre czy zle. W dodatku nie oferujac zadnych innych rozwiazan. A jak bys mnie chociaz troszke znal to bys wiedzial ze w przeciwienstwie do ciebie nie jestem 'pokornym' obywatelem. > A może - sądząć po Twoim imieniu - przybyłeś do nas zza wschodniej > granicy? Wtedy Twój zachwyt nad Polską byłby uzasadniony ROTFL, a ty masz na imie Lodzianin? Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 23:18 Jeszcze tak, ale przymierzam się do opuszczenia tego kraju. W Europie jest tyle miejsc, gdzie można zyć normalnie, godziwie, zarabiając przyzwoite pieniądze i nie użerać się z tak podstawowymi problemami jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jypli No to wyp...wyp...wyp... 03.05.06, 19:12 Aleś mnie wku... Kto Cie tu trzyma ośle jeden?!?! Jak sie niepodoba to wyjazd! No jak czytam takie dyrdymały to aż mi sie włosy na plecach filcują... Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > Jeszcze tak, ale przymierzam się do opuszczenia tego kraju. W Europie jest tyle > miejsc, gdzie można zyć normalnie, godziwie, zarabiając przyzwoite pieniądze i > nie użerać się z tak podstawowymi problemami jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:06 Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > A tramwaj rozwijający większe prędkości - nie doczytałeś, że chodziło mi o > pojazd dysponujący lepszym przyspieszeniem, co pozwoliłoby na skrócenie czasu > przejazdu między przystankami. 805 Na jak się rozpędzi, to ładnie pociągnie, z > tym że on długo się rozpędza i długo hamuje. W pojazdach komunikacji miejskiej, a takim niewątpliwie jest tramwaj, maksymalne wartości przyspieszenia przy rozruchu i opóźnienia przy hamowaniu podlegają ograniczeniu ze względu na komfort pasażerów. Mówiąc prosto (nawiązuję tu do konstrukcji cepa) chodzi o to, żeby się towarzystwo nie poprzewracało. Przecież nie wszyscy mają miejsca siedzące. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym 18.04.06, 21:20 Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > 1. Sorry, ale ja mam dość miejskiej komunikacji. Poza tym lubię jeździć samocho > dem. To wyjedź na wieś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 15:37 Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > 2). Uprzywilejowanie tramwaju zielonym światłem. Na przecznicach Kościuszki i > Zachodniej już teraz nieźle się stoi. Ciekawe co będzie po wprowadzeniu ŁTR? Na > Zielonej korek sięgać będzie chyba do żeligowskiego, a na Narutowicza do > Uniwersyteckiej. O ile mi wiadomo na odcinku Zielonej od Al. Kościuszki do Piotrkowskiej i na Narutowicza od Piotrkowskiej do Wschodniej w godzinach szczytu jesz zakaz ruchu, więc sprecyzuj, gdzie te korki mają być. > Mam propzycję - > niech zbudują co ileś metrów bocznice, żeby zwykły tramwaj mógł zjechać i > ustapić miejsca szybszemu, albo niech szybszy po nich wyprzedza. Na lini ŁTR tego nie będzie, natomiast wyprzedzanie było stosowane w czasie okupacji na linii pabianickiej. Tramwaj pośpieszny jechał ok. 20 min krócej niż zwykły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 16:43 Zakaz ruchu na Narutowicza między Wschodnią a Piotrkowską jest notorycznie ignorowany przez kierowców. Z kolei w odwrotnym kierunku od 14 do bodajże 18 oowiązuje zakaz ruchu na Zielonej między Kościuszki a Zieloną, ale i ten zakaz jest notorycznie łamany, jeszcze nie widziałem, żeby kogoś tam złapali. Poza tym na ten znak też jest sposób - wystarczy z Kościuszki wjechać na parking róg Kościuszki i Zielonej i wyjechać z niego w Zieloną. Proste jak konstrukcja cepa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 16:51 Gość portalu: Łodzianin napisał(a): > Zakaz ruchu na Narutowicza między Wschodnią a Piotrkowską jest notorycznie > ignorowany przez kierowców. Z kolei w odwrotnym kierunku od 14 do bodajże 18 > oowiązuje zakaz ruchu na Zielonej między Kościuszki a Zieloną, ale i ten zakaz > jest notorycznie łamany, jeszcze nie widziałem, żeby kogoś tam złapali. Poza ty > m > na ten znak też jest sposób - wystarczy z Kościuszki wjechać na parking róg > Kościuszki i Zielonej i wyjechać z niego w Zieloną. Proste jak konstrukcja cepa > . Stosując ten tok rozumowania: jedziesz sobie jednokierunowym odcinkiem Wólczańskiej, lub Sienkiewicza, wjeżdżasz do bramy, a potem wyjeżdżasz pod prąd. Przecież nie było znaku zakazu skrętu. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 18:36 Mnie nie musisz życzyć powodzenia, bo ja w ten sposób nie jeżdzę. Jak chcesz to poobserwuj sobie co robią w tych miejscach kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Cityrunner 2 - nic dodać, nic ująć. Poza tym IP: *.lodz.msk.pl 19.04.06, 14:38 A jeszcze kilka lat temu radiowozy w odpowiednich godzinach ustawiały się na Zielonej i Legionów przy Zachodniej. Sądząc po liczbie zatrzymanych samochodów, w ciągu 2-3 tygodni byli w stanie uzbierać co najmniej na nowy radiowóz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimbur Re: Tramwaj marzeń IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 12:23 Żeby to był tram regionalny, to powinien - zgodnie z założeniami - łączyć Zgierz z Pabianicami; na razie zapowiada się jedynie na tram miejski po Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:40 > na razie zapowiada się jedynie na tram miejski po Łodzi. Pabianice sie wypiely, projekt Zgierza zostal chwilowo ud***ony przez rzad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Łódzkie tramwaje powoli umierają. Szkoda, bo to ka IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 12:59 wał pięknej historii naszego miasta, to u nas ruszyły pierwsze w Królestwie Polskim tramwaje. Z ubolewaniem patrzę na plan Łodzi z 1980 r. gdy mieliśmy niemal 30 dziennych lini tramwajowych. To dzięki tramwajom poznałem Łódź i całe jej piękno. Polityka władz miasta, nie tylko obecnych, ale także poprzednich, powoli uśmiercała łódzkie tramwaje. Zaczęło się od likwidacji poszczególnych linii, potem doszła likwidacja torowisk (Złotno, ul. Rudzka, ul. Łagiewnicka). W tym mieście do nikogo nie trafiają argumenty wskazujące na to, że tramwaj to najlepszy w Europie środek komunikacji miejskiej. 1). Nie zanieczyszcza środowiska, można też wpuścić go w teren leśny 2). Może być niezależny od ruchu miejskiego, jeśli tylko ma wydzielone albo przynajmniej uprzywilejowane torowisko 3). Może dojechać tam, gdzie autobus nie da rady - jeśli tylko puści się torowisko 4). Jest bardziej ekonomiczny niż jakikolwiek autobus i tańszy w eksploatacji, poza tym nie jest "paliwożercą" (a wiadomo jak chwiejne są cany benzyny) 5). W całej Europie Zachodniej dąży się do rozbudowy istniejącej sieci torowisk i powiększenia taboru Poprzednie władze miasta z dniem 1 stycznia 2001 r. zafundowały nam rewolucję w komunikacji, ograniczając ilość linii tramwajowych z dwudziestu kilku do kilkunastu. Ponoć miały kursować częściej, a zakładano że zamiast połączeń bezpośrednich będziemy mieli częściej kursujące pośrednie. Dobrze, że wtedy jeździłem już samochodem i "uśmiercenie" łodzkich tramwajów bezpośrednio mnie dotknęło. Jednak ilekroć obecnie podróżuję środkami komunikacji miejskiej, to nie uważam by chodziły częściej, za to pozbawiono nas udogodnień w postaci połączeń bezpośrednich. No ale skądś muszą czerpać zyski... Myślałem, że Kropwinicki odkręci to co poprzednia ekipa zepsuła i pójdzie dalej, miałem nadzieję że wróci do planów rozbudowy sieci torowisk choćby na Olechów, ale niestety - przyklasnął on tylko błędnej inicjatywie. Poza tym ściągnął z Krakowa ratownika, który doprowadził tabor do ruiny, za co dostaje gigantyzne premie. Dlatego po raz nie wiadomo który na tym forum powtarzam: KROPIWNICKI MUSI ODEJŚĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Łódzkie tramwaje powoli umierają. Szkoda, bo IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:42 > Ponoć miały kursować częściej I tak wlasnie jest. Masz rozklady sprzed reformy zeby porownac? Watpie. A ja mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi człowieku ciesz się z tramwaju regionalnego IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 20:52 człowieku masz ze sobą problem , czy jakiś kompleks Kwiatkowskiego. Masz połączenie do Zgierza jak znalazł. więc nie pękaj. KROPA JEST OK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Łódzkie tramwaje powoli umierają. Szkoda, bo IP: *.lodz.msk.pl 19.04.06, 14:44 > Polityka władz miasta, nie tylko obecnych, ale także poprzednich, > powoli uśmiercała łódzkie tramwaje. Zaczęło się od likwidacji poszczególnych > linii, potem doszła likwidacja torowisk (Złotno, ul. Rudzka, ul. > Łagiewnicka). Tu właśnie masz rację. Od połowy lat 80 likwidowano kolejne trasy tramwajowe, bezmyślnie zastępując je stadem autobusów- nawet w tak "zielonych" dzielnicach jak Złotno, Ruda czy Radogoszcz przy ul. łagiewnickiej. Żeby chociaż wprowadzenie autobusu poprawiło komunikację. Niestety autobusy albo jeżdżą dookoła jak wprowadzone za '16' "65 czy zastępujące "17" i "13" "74", albo wręcz jadą wzdłuż torów tramwajowych jak "50" Do tego zablokowano rozwój sieci- nawet w tak oczywistych kierunkach jak Olechów i CZMP, co więcej praktycznie co rok pojawiały się plany "wyprowadzenia" tramwaju z kolejnych ulic. Kto śledził poczynania władz, ten wie, jak niewiele brakowało do likwidacji tramwaju na Nowomiejskiej i Północnej i jak niepewna jest przyszlość linii na Koziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guldinus Czy ktos moze mi wytlumaczyc? IP: *.devs.futuro.pl 18.04.06, 13:08 Mowa jest o szybkim regionalnym tramwaju ze Zgierza przez Łódź do Pabianic. Piekna perspektywa tylko jak to mozliwe ze ten tramwaj bedzie superszybki skoro na tym samym torowisku beda jezdzic stare i zdezelowane tramwaje. Przeciez w centrum na Zachodniej i aleja Kosciuszki na jednym torowisku jedzie chyba z 5 linii. Wyprzedzanie nie wchodzi w gre :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Czy ktos moze mi wytlumaczyc? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:39 > jak to mozliwe ze ten tramwaj bedzie superszybki skoro > na tym samym torowisku beda jezdzic stare i zdezelowane tramwaje "Stare zdezelowane tramwaje" (ktore nb. sa sukcesywnie remontowane) rowniez potrafia rozwijac predkosci do 70km/h. Problemu nie ma. > Przeciez w centrum na Zachodniej i aleja Kosciuszki alei > jedzie chyba z 5 linii cztery Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bing Re: Czy ktos moze mi wytlumaczyc? 18.04.06, 13:40 Ludzie.. jak chcecie się wypowiadać na jakiś temat to przeczytajcie cos więcej niż wątpliwej jakości artykuł. Zastojów na Kościuszki nie będzie, bo wraz z wymaną torowiska i trakcji zamontowany zostanie system regulujący sygnalizację świetlną tak, że tramwaj (każdy - nie tylko te nowe) będzie miał zawsze zielone światło. Po 2 - Na Piotrkowskiej torowisko zostanie wydzielone, więc tez nie ma mowy o utknięciu w korku. Po 3 - Zanim zacznie się marudzić że to nie jest tramwaj regionalny bo remontują tylko łodzki odcinek wypadałoby też zauważyć że planowany remont to dopiero PIERWSZY ETAP projektu ŁTR. Co do obecnych Citków, to trudno wymagać żeby śmigały niczym rakiety, skoro Remont torów na trasie WZ nie został doprowadzony do końca. W przypadku 11-stki sytuacja będzie inna - najpierw wymienią tory a potem wpuszczą na nie nowe tramwaje. Chyba nie trzeba nic więcej tłumaczyć? I jeszcze tak gwoli ścisłości - Cityrunnery nie zostały wypożyczone do Niemiec tylko do Hiszpanii. Jeśli zaś chodzi o tramwaj na Olechów, to zdaje się że własnie poprzednia władza planowała przedłużenie trasy WZ a Kropiwnicki sie na to wypiął (ale tu już 100% [pewności nie mam). No.. to chyba tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Czy ktos moze mi wytlumaczyc? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:43 Linia na Olechow caly czas istnieje w planach, w tym w Zintegrowanym Planie Rozwoju Transportu Publicznego - jest chyba na strone ZDiT do sciagniecia dosc potezny .doc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:33 "wagoniki"? Matko, co to za poziom :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Tramwaj marzeń IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.06, 13:45 > "wagoniki"? Matko, co to za poziom :> Poziom "agugugugu!" czyli taki sam jak większości forumowiczów powyżej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 13:52 No coz, widac po prostu jak na dloni, ze utarl sie az nadto poglad, ktory liczy sobie juz z 30-40 lat, ze tramwaj jest wcieleniem szatana/PRL/masona a podroz samochodem - szczytem kapitalistycznego luksusu. Licze, ze sfinalizowanie pierwszej czesci LTR pozwoli to zmienic i ludzie sami dojda do wniosku, ze "Podroz tramwajem skraca czas przejazdu komunikacja tramwajowa" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Tramwaj marzeń IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.06, 14:04 Eeech. No niestety. Jak coś się ma napisane "Jestem superszybki tramwaj. Mogę mknąć." i nie jest przyozdobione błyszczącym szlaczkiem, to niestety w percepcji "90% gospodyń domowych" pozostaje "głupie złe i w ogóle". Ludziom się wydaje, że miasto to taki organizm, w obrębie którego w 5 minut powinno dać się przemieścić z każdego mejsca w każde inne. I z uwielbieniem chodziliby po 15 minut do stacji metra, jako, że metro "mknie" i jest widowiskowo podziemne. ŁAŁ! Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 14:49 > i nie jest przyozdobione błyszczącym szlaczkiem, Jeszcze musi być w kolorze magenty i mieć zdjęcie Ojca prowadzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: 195.69.82.* 18.04.06, 14:52 Ojciec PROWADZACY = motorniczy? :> Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 17:45 Ten sam, co od dłuższego czasu. Tylko teraz ceną również dorównują ;) pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Tramwaj marzeń IP: *.crowley.pl 18.04.06, 14:06 A może by tak tory najpierw wymienić, żeby miały po czym jeździć te tramwaje!?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 14:17 Gość portalu: mila napisał(a): > A może by tak tory najpierw wymienić, żeby miały po czym jeździć te > tramwaje!?!?!? Tory beda wymienione, skarbie. Teraz juz dobrze? Buziaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reoq Re: Tramwaj marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 14:17 Będzie podobnie jak z Cityrunnerami. MPK pojazdy zakupi (i to za kasę z Unii) a później sprzeda lub wypożyczy do innych miast czy państw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Tramwaj marzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.04.06, 14:18 Gość portalu: reoq napisał(a): > Będzie podobnie jak z Cityrunnerami. MPK pojazdy zakupi (i to za kasę z Unii) a > później sprzeda lub wypożyczy do innych miast czy państw... A swoj wywod opierasz na absolutnie niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Tramwaj marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 14:41 śmiać mi się chce z waszej ciemnoty najlepiej krytykowac wszystko problem korkow - właśnie do tego służy tramwaj, właśnie po to ma być ładny, wygodny by ludzie nie wprowadzali tych swoich starych zdezelowanych, kopcacych samochodów do centrum i zaczeli przmieszczać się komunikacja miejscką po to ma być szybki żeby szybko jeździł na trasach na których nie będą jeździć inne linie czyli łódź-pabianice łódź-zgierz "za te pieniądze można by zrobić coś innego" no pewnie! - na przykład kupic po bułce każdemu afrykanskiemu dziecku... - i co z tego? UE dofinansowywuje tylko niektóre sprawy (głównie komunikacje) dlatego trzeba korzystać z możliwości i wyciągnąć z tego ile się da póki jest to możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miku Re: Tramwaj marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 16:53 Dalej ŁÓDŹ musimy być lepsi od Wawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucasso Re: Tramwaj marzeń IP: 212.160.172.* 18.04.06, 17:23 buhahah lepsi??przeciez w wawie widac Kase....W Lodzi biede....w wawie idzie sie i podziwia kamienice...w lodzi osikane bramy i sie ucieka od starych budynkow bo zazwyczaj mieszkaja tam menele....w wawie duzo pracy za pieniadze...w lodzi malo pracy za gowniane pieniadze....nawet wawa nie ma takich tramwai...ale na jakiego w lodzi-niech boiska, hale sportowe dla mlodych buduja a nie tramwaj po to by go do niemiec wypozyczyc Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 21:52 No już? Powiedział co wiedział? Domorosły filozof. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Tramwaj marzeń IP: *.lodz.msk.pl 19.04.06, 14:46 W bramach siusiają zapewne krasnoludki. Albo przyjezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Tramwaj marzeń 18.04.06, 19:52 Czytając zarówno artykuł "pożalsięboże", całą dyskusję dochodzę do kilku wniosków: - redaktor nie wie o czym pisze, ale to akurat standard w łódzkiej wyborczej; - przeciętni ludzie nie mają pojęcia czym jest obecnie nowoczesna komunikacja miejska i nie mają zielonego wyobrażenia o współczesnym podejściu do ruchu w mieście; Nasuwa się więc pytanie - po co, dla kogo i czy w ogóle jest sens poprawiania ludziom zycia w mieście, skoro tak naprawdę sami tego nie chcą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: Tramwaj marzeń IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 22:46 yarro ale żeś to wszystko podsumował. Najgorsze jest to, że niestety chyba masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Tramwaj marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 23:02 Siedzenia z materiału wandaloodpornego, kamery, ściany pomalowane farbą odporną na graffiti, szyby odporne na bazgroły wiertłem itd itp Dla takiego społeczeństwa można co najwyżej uruchomić dodatkowe ryksze Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Tramwaj marzeń 19.04.06, 10:28 Na Helenówku stoją dwa kryte wagony towarowe produkcji przedwojennej. Czekają na wezwanie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Re: Tramwaj marzeń IP: *.lze.lodz.pl 19.04.06, 09:18 Kiedy w Łodzi będą mogli zająć się tymi nowymi tramwajami skoro "nowy" prezes z Krakowa chce zająć się tramwajami we Lwowie i Warszawie ? A w Łodzi burdel i nadal nikt nie robi porządku z krakowskim prezesem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Tramwaj marzeń 19.04.06, 14:39 Ciekawe... a mi się zawsze wydawało, że obecny Prezes MPK to tylko pracował w Krakowie, a pochodzi z zupełnie innego miasta... Ale co tam, pewnie Ty lepiej wiesz od niego, skąd pochodzi, prawda? BTW. dla Lwowa miałby by remont wagonów, żeby zarobi pieniądze na łodzkie remonty, a w Warszawie... czy to czasem nie chodziło o autobusy? :> Ale masz rację, najważniejsze jest to, żeby głośno klapa szczęką, nie ważne co. pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia Re: Tramwaj marzeń IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.05.06, 10:51 na Sitiruiny tez czekalismy długo. Jak sie pokazały w koncu byly wielkim wydarzeniem bo przecioez to byla nowosc... i co z tego <lol> też miał jeździć szybko tylko że jak tu jeździć szybko jak nie wszystkie <a wręcz niewiele> torowiska są przystosowane - pomijając to że co chwila jest przystanek to on się nie zdazy rozpędzić a juz będzie musiał hamować. No a wandaloodporne materiały to już w ogole super wymysł :D kto ma takie poczucie humoru? :D chcialabvym obaczyc te.. "wandaloodporne" materiały.. i jeszcze jedna sprawa klimatyzacja.... Kolejny <lol> po co dopłacać do tramwaju pieniadze zeby miał klime skoro zaraz ja wyłączą bo będą oszczędzać.. No chyba że nie będą oszczedzac i podwyzsza ceny biletów i migawek... Ciesze si enaprawde że mam w domu rower.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Tramwaj marzeń IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.06, 17:53 No normalnie prowokator z Ciebie pełną gębą. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś