ixtlilto 05.01.03, 18:32 Podobno w Łodzi było więcej śniegu niż w Zakopcu. Super, że akurat jak taki biały puch spadł i "Malinka" ruszyła! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: 05.01.03, 18:37 No to chyba skończą się już dopytywania kiedy ruszy Malinka. Życzę narciarzom pomyślnych zjazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karpiu Dobrze ze juz , szkoda ze nie wczesniej IP: *.toya.net.pl 05.01.03, 19:37 Ciesze sie ze Malinka ruszyla,oby na dobre, z drugiej strony nie wiem dlaczego dopiero teraz to ruszylo, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: 'Malinka' już działa IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 05.01.03, 21:12 W tvp3 był reportaż spod stoku. Jedni narzekali, że lód i kamienie <brrr>, inni, że armatki są tylko na pokaz, bo nie widać efektów ich pracy, jeszcze inni, że właściciel się stara, a że śniegu mało... Myślę, że warto poczekać, aż śniegu napada tyle, żeby nie było żadnych wątpliwości :))) ps. Cały stok pełny był 'spacerowiczów :-O ' i saneczkarzy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Acha, jest 'ale'... IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 05.01.03, 21:43 Mowili też, że planują w najbliższym czasie otworzyć też inne wyciągi <?> i ulepszyć stan stoku. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Acha, jest 'ale'... 05.01.03, 21:49 działa tam tylko jeden orczyk, chyba jest jeszcze jeden do uruchomienia... ciekawe czy wypali..niech śnieg leży jak najdłużej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Acha, jest 'ale'... IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 05.01.03, 21:52 Jeśli mróz wytrzyma, sniegu posypie, może faktycznie zrobilibyśmymy tam małą rozgrzewkę przed 'piętnastym'??? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
khuti Re: 'Malinka' już działa 06.01.03, 10:35 I ja potwierdze, ze ruszyla, ale chyba nie tak, jak wszyscy zainteresowani chcieliby. Faktycznie armatki stoja i nie dzialaja, a na gorce mnostwo bryl lodu zamarznietych po niedawnej jednodniowej odwilzy. Dziala jeden wyciag (ten krotszy), na platforme nie mozna jeszcze wjezdzac. Mam nadzieje ze wlasciciel nie bedzie czekal az padajacy snieg zalatwi wszystko za niego (bo to sie moze nie udac) i uruchomi w koncu te cholerne armaty. I rzeczywiscie stok pelen byl spacerowiczow i saneczkarzy. Tu tez jest pole do popisu dla wlasciciela, ktory powinien zadbac o bezpieczenstwo zarowno tych ktorzy przychodza "popatrzec" jak i tych, ktorzy przychodza pozjezdzac. Dla saneczkarzy jest chyba zaraz obok, za drzewami druga gorka, na ktorej moga sie wyzyc. Bylem tam w niedziele z corka, ktora zobaczywszy co sie tam dzieje (niedziela ok. 13 - czas spacerku po mszy, wiec bylo tam z 300 osob), popatrzyla na mnie i powiedziala "tata, zmiatamy". Ja bylem bardziej zdeterminowany, wiec raz zjechalem na dol, uciekajac przed psem, za ktorym biegla pani z pileczka tenisowa ("Pikus masz, no masz pileczke") i mijajac staruszke o kulach ("Krzysiuuuu, postaw nozki na plozaaaaach"). I na razie mi wystarczy. Podczolgam sie tam w sobote z samego rana, moze bedzie lepiej. Pozdrwiam. PS. Marudo, co to jest "pietnasty"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: 'Malinka' już działa IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 06.01.03, 19:37 khuti napisał: > PS. Marudo, co to jest "pietnasty"? Planowane spotkanie Forumowiczów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiek I ja tam byłem ... IP: *.uml.lodz.pl 06.01.03, 13:47 W Malince byłem i w sobotę (4 stycznia) i w niedzielę (5 stycznia), a to co tam zastałem trudno nazwać nawet namiastką ośrodka narciarskiego. Mój kolega tylko dzięki szczęściu i własnym umiejętnosciom uniknął złamania obu nóg przez rozpędzonego ojca z malcem na metalowych sankach. Sam właściciel p. Zajączkowski zaliczył strzał w piszczel od pani walącej na saneczkach w tłum czekający do wyciągu. Sprawa wyciągu, co to miał działać to osobny temat. Po wciągnięciu ok. 10-20 osób zatrzymywał się i tak będąc w niedziele pobiłem rekord - w ciągu 4 godzin udało mi się wjechać 5 razy. W tym czasie mój syn wchodząc zjechał 12 razy. Dzkie tłumy saneczkowiczów i kibiców to wszystko urąga bezpieczeńswu na zwykłym stoku zjazdowym. Myślę, że b. dobrze, iż nie oddano długiego zjazdu z platformy, bo trup ścieliłby się gęsto. Właściciel sam musi rozstrzygnąć dla kogo jest ten stok, czy dla tych, którzy płacą (narciarze) czy dla wszystkich. Myślę, że po pierwszych odszkodowaniach za połamane nogi i sprzęt sam się zorientuje... P.S. I warto się zastanowić nad tymi fajansowymi kartami na wyciąg, za które buli się 10 zl kaucji i nie oddają kasy za niewykorzystane punkty, nawet jeśli wyciąg nie dział przez pół dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: I ja tam byłem ... IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 06.01.03, 19:37 Jest rozwiązanie na tych upierdliwców saneczkarzy i spacerowiczów. Udać się np. do Szczyrku i jezdzic o 'oczko' wyzej, czyli na drugim/trzecim pod rząd wyciągu <licząć położenie npm> - tam już trudno o takie zjawiska. Ale nie zawsze się da <Malinka> i tam jaknajszybciej powinno to zostać uregulowane, ZANIM dojdzie do jakiejś tragedii. Ale znając polskie realia kolejność będzie odwrotna. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Jak drugi weekend na Malince IP: *.viktoria.com.pl 13.01.03, 12:44 Czy ktoś z Was był w ten weekend na malince? Czy się polepszyło w stosunku do zeszłego tygodnia? Ile działa wyciągów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: 'Malinka' już działa IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.48.* 06.01.03, 20:46 Po tym, co widziałem w tv nie mam zamiaru tam jeździć (wcześniej też miałem średni, ale wykluczać-nie wykluczałem). Co to za stok? Czy to tylko tak wygląda, czy odniosłem dobre wrażenie, że można z tego zjechać tyłem na krechę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: 'Malinka' już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.03, 17:10 Czy wiecie o której otwierają wyciąg w dni powszednie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: 'Malinka' już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.03, 11:27 Wczoraj wieczorem byłem na Malince. Jestem bardzo mile rozczarowany stokiem. Bardzo dobrze utrzymany, wyciąg bardzo przyjazny. Co prawda zjazd dość łatwy i niezbyt długi. Jednak parafrazując "Misia" - jest to stok na nasze, łódzkie możliwości. Nie wiem tylko co za problem dla właściciela jest przywiesić na drzewach kilka drogowskazów - od parkingu trzeba iść pieszo ok. 500 metrów przez ciemny las bez oznaczeń - kierować się należy na "latarnie". Ale generalnie jest O.K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowi Re: IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.01.03, 13:26 Czy ktoś mógłby mi objaśnić, jak tam trafić, na tą Malinkę? I czy jest w pobliżu jakaś wypożyczalnia sprzętu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Jak tam trafić? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 21:21 moze mi kto opowie jak tam trafić. druga sprawa, czy jest tam wypożyczalnia sprzętu. a może ktoś poda adres e-mail, www lub normalny telefon do Malinki. pozdrawiam wszystkich forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Jak tam trafić? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.03, 21:36 nie ma jeszcze wypozyczalni.a skad chcesz jechac?jesli wiesz gdzie jest zgierz to musisz kogos zapytac jak tam dojechac,wszyscy wiedza gdzie jest malinka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arcio Moje "malinkowe" jeżdżenie:) IP: 195.136.95.* 14.01.03, 17:55 Dotarłem na Malinkę w zeszły czwarek ok 15. No cóż zawsze można pojechać do Szczyrku lub Zakopca, ale po koleji. Parking - chciałem być porządny, ustawiłem samochód na wielkim, nieoznakowanym nierównym placu, bez jakiegokolwiek dozoru. Chyba wolałbym zapłacic z 5 złociszy i żeby ktoś go pilnował Raczej : minus Dojście - wzdłuż sadzawki dalej przez ledwo zamarznięty strumyk (przydają się kalosze) i dlej hit wąską bitą drogą razem z samochodami(? - przecież zakaz wjazdu był) ciemną i strasznie oblodzoną. Dobrze, że nie wpadłem na pomysł pójścia w butach narciarskich. Zdecydowanie : minus Wchodzimy na stok - no cóż jest jaki jest trudno biadolić na lodowiec, że nie naniusł wiecej piachu. Górka niewielka, resztą rampa na jej szczycie powinna dać do myślenia na temat możliwości poszusowania. Przy wejściu mały parking dla samochodów, no to pytam można wjeżdżać czy nie, pracownik mówi, że jak kto chce ( róbta co chceta, grunt to kasa za wyciągi:( Chyba: minus Czynny tylko jeden wyciąg na końcu patrząc od wejścia. Po zakupie karnetu (1,5 pln za wjazd, 10 pln kaucji (?!!!!))oczywiście trzeba iść pod górkę do wyciągu. Minus Szczęśliwie ok 15 osób w kolejce, da się przeżyć. Wejście ograniczone zwykłą siatką, w którą wplątują się czuby nart, bo musisz podchodzić "jodełką". Minus Bramka- super nowoczesna maszyneria, tylko ....muszę ściągnąć rękawicę (minus 20 C), odpiąć kieszeń, wyciągnąć karnet, włożyć karnet do maszyny.....myśli....piiiik , nie lubi karty, podchodzi pan z obsługi, dociska kartę w czytniku... poszło, uff. Znowu lekko pod górkę, ale siatki dalej po obu stronach i przez śnieg przebija lód i trawa. Nadal : minus Wyciąg - zwykły talerzyk, to prawda nowy i bardzo wolny co spodoba się osobom uczącym się jazdy. Tylko po co przy wejściu tabliczka -" Wyciąg dla średno zaawansowanych"? Wyciąg jedzi tak wolno, że ucianałem sobie pogawędki z snowborderami idącymi pod górę obok wyciągu (oczywiście idącymi równo ze mną jadącym na wyciągu). No cóż taki urok. Jak kto lubi : plus/minus Stok - krótki, płaski, ze sztucznym twardym i bardzo zmrożonym sniegiem. Miejscami zwłaszcza na dole wygryziony. Minus Uwagi - to mnie najbardziej irytowało: przy wejściu duża tablica "zakaz jazdy na sankach" i co z teg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Moje IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 21:00 Sadze ze Twoje zdanie na temat malinki jest irytujace co prawda nie jest to wyciag na 6 ale zastanow sie co napisales:musze podjechac,zdjac rekawice,zalozyc rekawice choc zimno mi w raczki,przejsc przez bramke,co zajmuje ok 30sek.pozniej wlozyc talerzyk miedzy nogi!szkoda ze nie maja tam talerzykow ze zlota bo zielone sa nie ladne prawda?w ogole szkoda ze nie zrobili wyciagu krzeselkowego,masz racje w centralnej Polsce powinna byc gora 2449m,niczym Rysy,a droga na stok wylozona marmurem zeby buty blyszczaly.zastanow sie czy nie zachowujesz sie jak ksiaze ktoremu odebrano krolestwo?Twoj wspanialy samochod napewno dojedzie w Alpy francuskie czy wloskie,tam z pewnoscia maja zlote talerze i ceny parkingu za 5 zl.zapomnialam dodac ze szkoda ze podczas Twojego zjezdzania zaden dzieciak na sankach nie podjechal Ci pod nogi bo wtedy napewno bys juz nie pytal czemu nie moga tam jezdzic na sankach.....zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arcio Re: Moje IP: 195.136.95.* 16.01.03, 10:16 Gość portalu: biedronka napisał(a): > Sadze ze Twoje zdanie na temat malinki jest irytujace Masz pełne prawo być poirytowana:) choć nie było to moim zamiarem! :musze > podjechac,zdjac rekawice,zalozyc rekawice choc zimno mi w > raczki,przejsc przez bramke,co zajmuje ok 30sek. Wydawało mi sie, ze jezeli robi sie cos nowego i to w XXI wieku to mozna zrobic to na poziomie (czyt bramki bezstykow, czyli przechodzisz obok czytnika bez wyciagania karty) pozniej wlozyc > talerzyk miedzy nogi!szkoda ze nie maja tam talerzykow ze zlota > bo zielone sa nie ladne prawda? nie przypominam sobie abym czepial sie talerzyków, tylko szybkości tegoż wyciągu! w ogole szkoda ze nie zrobili > wyciagu krzeselkowego,masz racje w centralnej Polsce powinna byc > gora 2449m,niczym Rysy, tak na marginesie Rysy maja 2499 Twoj wspanialy samochod napewno > dojedzie w Alpy francuskie czy wloskie,tam z pewnoscia maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Moje IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 15:56 myslalam ze bardziej mi dogadasz....widac ze znasz sie na cyferkach,czym sie zajmujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arcio Re: Moje IP: 195.136.95.* 16.01.03, 16:12 Gość portalu: biedronka napisał(a): > myslalam ze bardziej mi dogadasz....widac ze znasz sie na > cyferkach,czym sie zajmujesz? ha,ha,ha cyferki, no tak cyferki to cała moja robota. Siedzę w takiej fabryce od cyferek, a dokladniej od wartościowych cyferek. A cyferki geograficzne, uwielbiam geografię! dogadac??? nie dlaczego , kazdy ma prawo do wlasnych osądów nawet absurdalnych (patrz :Lepper, bez urazy) A wracając do Malinki, fakt jestem rozpuszczony , dolomity, Szczyrk (no z tym Szczyrkirm i rozpuszczeniem to przesada). Jeżdże przyzoicie i lubie poszalec wiec ...sama rozumiesz. Powtórzę raz jeszcze - wielkie brawa za chęci ale to trochę jakby zatrzymali w pol drogi albo nie do konca wiedzieli ja to zrobic. Nie czepiam sie stoku, bo cóż można z nim zrobić? Ale ta siatka przy wejściu przez bramki,.... no comments. Mimo wszystko życzę im śniegu aż do maja:) ja jadę poszalec (jak sie uda) na dłuższe stoczki Pozdrowienia Arcio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Moje IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 19:08 hmmm?moje oburzenie wynika stad ze moj tata jest wlascicelem malinki.wiem ile wlozyl w to serca i pieniedzy,ile staran,papierkow,urzedow zaliczyl by sie mu udalo.zrobil wszystko w pol roku.a te wolne orczyki to wina konstrktorow ktorzy jak sie okazuje nie potrafia robic wyciagow!no coz....sa tacy ludzie ktorzy tylka marudza i marudza cos im nie pasuje...a to galazka a to za malo sniegu...jednak nie pomysla ile wysilku i pieniedzy potrzeba zeby wszystko bylo na tip top.wiem ze ludzi interesuje jedynie wynik a nie starania,dlatego tak napisalam.ja nie lubie cyferek,matma to czarna magia,jedyne cyferki ktore lubie sa na takich papierkach zielonych:)hihi.pewnie jestes w wieku dojrzalym?skoro pracujesz....?ja zdaje na prawo w tym roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arcio Re: Moje IP: 195.136.95.* 17.01.03, 11:48 a moze masz jakiegos priva to pogadamy bez publiki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Moje IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 19:50 Z PUBLIKA JEST BARDZIEJ EKSCYTUJACO:)A JESLI WSZYSCY MEZCZYZNI RZUCA SIE NA MOJEGO PRIVA:)?????CHYBA MI TO NIE GROZI?:)MAM NADZIEJE ZE MASZ GG,TO MOJ NR.:697277(I ZNOW TWOJE ULUBIONE NUMERKI:) I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arcio Re: Moje IP: 195.136.95.* 20.01.03, 10:13 Gość portalu: biedronka napisał(a): > Z PUBLIKA JEST BARDZIEJ EKSCYTUJACO:)A JESLI WSZYSCY MEZCZYZNI > RZUCA SIE NA MOJEGO PRIVA:)?????CHYBA MI TO NIE GROZI?:)MAM > NADZIEJE ZE MASZ GG,TO MOJ NR.:697277(I ZNOW TWOJE ULUBIONE > NUMERKI:) > I. Z publiką , mówisz..... nie dzieki wolę kameralnie:) no chyba że na stoku:) Niestety GG u mnie w fabryce ma kłódkę i nici z tego, tak więc zostaje wyłącznie priv ( masz coś przeciwko rzucaniu się na twego priva wielu facetów?:) Pozdrówko Arcio Odpowiedz Link Zgłoś