Dodaj do ulubionych

Manufaktura-największ pracodawca,ile osób straci

16.05.06, 22:05
Mówimy i cieszymy się z otawrcia kolejnego centrum handlowego. Czy widzicie
to w samych pozytywach?. Czy może po otwariu kolejnego ,, parku rozrywki"
częśc łodzian straci pracę. Ja osobiście nie cieszę się bo pracownicy
zatrudnieni w Manufakturze będą zarabiac minimum, a pieniądze wydamy na
konsumpcje i trafią w większości do dużych zagranicznych sieci
Obserwuj wątek
    • Gość: Marecki Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.retsat1.com.pl 16.05.06, 22:10
      cóż, jak to mówi przysłowie ... "jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził" - zawsze znajdą się plusy i minusy. W tym wypadku wydaje mi się że Łódź dużo więcej zyskała niż straciła i to pod wieloma względami, również jeżeli chodzi o zatrudnienie. 5000 osób to naprawdę nie mało.
      • pontus_euxinus Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 22:41
        Gość portalu: Marecki napisał(a):

> zawsze znajdą się plusy i minusy. W tym wypadku wydaje mi się że Łódź
        > dużo więcej zyskała niż straciła i to pod wieloma względami, również jeżeli
        chodzi o zatrudnienie. 5000 osób to naprawdę nie mało.

srata tata:) mydlenie oczu:)
        1. moze i fajnie ze zagospdarowano te tereny... jednak wiekszego KICZU
        architektonicznego nie wymyslono. Nie mowie o starych fabrykach - podoba mi sie
        bardzo brama i w jaki sposob odnowiono plot... ale ten meralowy jak zwykly
        garaz hipermarket juz nieco nie pasuje.
        2. korki! ta czesc miast jest juz wylaczona z ruchu:)
        3. wyzysk pracownikow... ?
        4. Czy Apsys bedze placil Łodzi podatki?
        • uerbe Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 23:14
          pontus_euxinus napisał:

> 1. moze i fajnie ze zagospdarowano te tereny... jednak wiekszego KICZU
          > architektonicznego nie wymyslono. Nie mowie o starych fabrykach - podoba mi
          > sie bardzo brama i w jaki sposob odnowiono plot... ale ten meralowy jak
          > zwykly garaz hipermarket juz nieco nie pasuje.

Nie tylko nieco ale nawet bardzo nie pasuje... jakkolwiek, pobliska zabudowa komunalna również nie pasuje i właściwie większość Łodzi nie pasuje.

> 2. korki! ta czesc miast jest juz wylaczona z ruchu:)

Tak, korki w Łodzi to naturalnie wina Apsysa - nieważne, że są od wielu lat.

> 3. wyzysk pracownikow... ?

Wyzysk pracowników to również problem pracodawców rdzennie polskich.

> 4. Czy Apsys bedze placil Łodzi podatki?

Za co?
          • pontus_euxinus Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 23:37
            uerbe napisał:

> pontus_euxinus napisał:

> Nie tylko nieco ale nawet bardzo nie pasuje... jakkolwiek, pobliska zabudowa
            komunalna również nie pasuje i właściwie większość Łodzi nie pasuje.

wiekszosc nowej Lodzi nie psauje do tej zabudowy ktora byla... a w przypadku od
            ponad 100 lat. A tak metalowy blaszak wpieprzyl sie i mam skakac z tego powodu?

> > 2. korki! ta czesc miast jest juz wylaczona z ruchu:)
            > Tak, korki w Łodzi to naturalnie wina Apsysa - nieważne, że są od wielu lat.

w tym miejscu tak.

> > 3. wyzysk pracownikow... ?
            > Wyzysk pracowników to również problem pracodawców rdzennie polskich.

owszem. ale mowa o M. wiec tez nie zamierzam skakac.
            >
            > > 4. Czy Apsys bedze placil Łodzi podatki?
            > Za co?

za to ze jest.
            • uerbe Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 23:45
              pontus_euxinus napisał:

> A tak metalowy blaszak wpieprzyl sie i mam skakac z tego powodu?

Nie. Każdy, włączając mnie, chciałby by zabudowa miasta była spójna... i w tej spójności dodatkowo stylowa i ładna. To kosztuje.

> w tym miejscu tak.

Czyli przed Manufakturą nie było korków na Zachodniej i była to na całym odcinku ścisłego centrum ulica łatwo przejezdna?

> owszem. ale mowa o M. wiec tez nie zamierzam skakac.

Jakieś dowody tego wyzysku pracowników proszę. Takie gadanie, że w Biedronkach wyzyskują to we wszystkich punktach handlowo-usługowych w Manufakturze też będą to demagogia.

> > > 4. Czy Apsys bedze placil Łodzi podatki?
              > > Za co?
              > za to ze jest.

A ty płacisz za to, że jesteś?
              • pontus_euxinus Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 17.05.06, 19:50
                uerbe napisał:

>> w tym miejscu tak.
                > Czyli przed Manufakturą nie było korków na Zachodniej i była to na całym
                odcink u ścisłego centrum ulica łatwo przejezdna?

Byly, ale zapewne zwieksza sie.

>
                > > owszem. ale mowa o M. wiec tez nie zamierzam skakac.
                >
                > Jakieś dowody tego wyzysku pracowników proszę. Takie gadanie, że w
                Biedronkach wyzyskują to we wszystkich punktach handlowo-usługowych w
                Manufakturze też będą to demagogia.

jak wszystko w tym kraju... a jak bedzie to sie okaze.

> A ty płacisz za to, że jesteś?

place.
                • uerbe Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 17.05.06, 20:56
                  pontus_euxinus napisał:

> > Czyli przed Manufakturą nie było korków na Zachodniej...
                  > Byly, ale zapewne zwieksza sie.

Tu moglibyśmy się nadal spierać co do winy: miasta za złą organizację ruchu i brak wyobraźni, ludzi za głupie trzymanie się samochodów w ścisłym centrum...

> a jak bedzie to sie okaze.

Ale ty już widocznie wiesz jak będzie skoro się wypowiadasz... a może numery totka znasz?

> > A ty płacisz za to, że jesteś?
                  > place.

A od kiedy podatek pogłówny mamy? Ja nie ukrywam, że coś płacę, ale bynajmniej nie za to, że "jestem" ale za to, że np. osiągam dochód, jestem (podobno) ubezpieczony, etc. Znam takich, co też "są" ale dochodów nie mają, ergo nie płacą państwu nic.
    • uerbe Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 22:10
      mezczyzna123 napisał:

> pieniądze (...) trafią w większości do dużych zagranicznych sieci

No i?
    • Gość: Piotr Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.lodz.msk.pl 16.05.06, 22:54
      mezczyzna123 napisał:

> Czy może po otwariu kolejnego ,, parku rozrywki"
      > częśc łodzian straci pracę. Ja osobiście nie cieszę się bo pracownicy
      > zatrudnieni w Manufakturze będą zarabiac minimum,

Myślisz że sprzedawczynie w sklepach na Piotrkowskiej zarabiają teraz więcej?
      Też zarabiają minimum a pod względem wyzysku pracowników najgorszymi
      sku..synami są właśnie polscy pracodawcy.

• Gość: ja Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.toya.net.pl 16.05.06, 22:59
        powiedz to pracownikom z Biedronki, Geant czy innych sieci. Uważam, że lepszymi
        pracodawcami sa Polacy.
        • Gość: bosman Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.interserwer.pl 17.05.06, 09:48
          A tobie sie wydaje, ze kierownikami sklepow w Biedronce czy personelem
          managerskim w Gencie sa obcokrajowcy? Przeciez to Polacy i to wlasnie polski
          personel tych zagranicznych sieci jest najbardziej chamski wobec polskich
          pracownikow.
    • keridwen Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 22:57
      ja nie stracilam, wrecz przeciwnie.
      a i pensje mam sporo wyzsza niz proponowano mi w 'polskim' sekretariacie.
    • gray Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 22:58

oczywiście - lepiej żeby nikt nie został zatrudniony.
      • Gość: mezczyzna123 Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.toya.net.pl 16.05.06, 23:05
        Chyba źle mnie rozumiesz. Cieszę, się z każdego nowego miejsca pracy bo m. in
        pracownicy innych firm wydają w mojej swoje zarobione pieniądze. Więc nie
        chciałem malkotencic, tylko zwrócic uwagę na fakt, że podobnkie jak w przypadku
        otwierania supermarketów zwiększy się bezrobocie wsró pracowników innych
        polskich firm. Dostatek narodu jak słusznie zauważono w USA polega na dobrej
        kondycji srednich przedsiębiorstw. Tymbardziej że nowy pracodawca oferuje tylko
        usługi konsumpcyjne
        • protz Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 16.05.06, 23:12
          Mowi sie tez, ze rozwoj gospodarczy po II wojnie światowej USA zawdzieczaja
          takze powstaniu i rozwoju mall'i.

A Manufaktura to nie tylko jeden wielki podmiot gospodarczy.
          • Gość: Arek Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.toya.net.pl 16.05.06, 23:44
            Protz, bardzo szanuje Twoje wypowiedzi na ,, lotnisku" więc chętnie przeczytam
            to co rozwiniesz. Tu chyba się ze soba nie zgodzimy, ale szanowac sie mozemy
            • Gość: ja 7 zł brutto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:41
              zarabia moja luba w jednym ze sklepow w manufakturze
              i naprwde mile traktowanie
              • orientman Re: 7 zł brutto 17.05.06, 10:17
                7zl brutto miesiecznie? naprawde?
                • cassani no co? 17.05.06, 10:21
                  na 4 świateczne wydania GW starczy, jeszcze zeta zostanie. zresztą to ze
                  ztarczy na cztery świąteczne GW a nie na dwie to zasługa niejeakiego Springera
                  a nie Michnika.
                  • orientman Re: no co? 17.05.06, 10:29
                    czyli; Niech zyja zachodni inwestorzy!? :)
                    • cassani Re: no co? 17.05.06, 10:32
                      z pewnością wolę mieć do wybory 50 ketchupów na półce niż jeden. co jak co -
                      ale zachodni inwestorzy szybko nauczyli Polaków handlu. także wygodnicką GW.
                      ale lepiej w w CzwartejNajjaśniejszej tak nie pisać bo sie okażemy gejami.
                      • dziad_borowy Re: no co? 17.05.06, 10:37
                        Jestem przekonany, ze Ty Cassani, zawsze kupujesz te 49 zachodnich ketchupow, a
                        nigdy tego rdzennie polskiego. Pfuj z takim zachowaniem! Bo oni nie placa
                        podatkow. I sa zachodni i niemiecki kapital.
                        Dzierżżż!!!
                        • cassani Re: no co? 17.05.06, 11:04
                          kupuje i zjadam z niemieckim mlekiem jakby polskiego nie było! polecam ketchup
                          z mlekiem!
                        • orientman Re: no co? 17.05.06, 14:19
                          najsmieszniejsze to, ze coraz gorzej z tym polskim. kiedys kupowalem tortex, taki smieszny i pasujacy mi
                          ketchup. teraz to juz nie jest chyba polski ketchup, bo jakies amino > unilever
                        • Gość: Aniam Re: no co? IP: *.toya.net.pl 18.05.06, 01:57
                          Kiedyś kupowałam dobry, polski ketchup (keczup). Był to ketchup (keczup) łowicki
                          w słoiczku, bardzo podobny do obecnego koncentratu pomidorowego łowickiego. I
                          co? I lipa, nie ma tego ketchupu (keczupu) w sprzedaży, bo go wycofali. Od
                          tamtej pory nie jem żadnego ketchupu (keczupu), bo żaden nie smakuje, jak w/w.
            • cassani ja wolę protza z FŁ niz z lotniska 17.05.06, 10:17
              tam strasznie mnie kąsał w afekcie skomentowałem lądowanie pierwszego benka. a
              raczej oprawy temu towarzyszącej :)
      • bubot Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 17.05.06, 14:45
        gray napisał:

>
        > oczywiście - lepiej żeby nikt nie został zatrudniony.
        >
        no ba! pierwsze na świecie centrum handlowe samoobsługowe!
    • cassani nadajesz się na wiceministra edukacji 17.05.06, 09:57
      masz świetne referencje.
    • dziad_borowy Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 17.05.06, 10:08
      W samych pozytywach nie widze nawet powstania maszyny parowej. Ilez osob
      stracilo wtedy prace.
      Dzierżżż!!!
      • orientman Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str 17.05.06, 10:18
        hmm.. po owczesnych akcjach luddystow kogo bedziemy mieli teraz na tapecie? ;)
      • cassani że nie wspomnę 17.05.06, 10:20
        o wynalezieniu auta, które zdegradowało konie i wielu dziadów je prowadzących!
    • Gość: barnaba Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.lodz.msk.pl 17.05.06, 19:11
      > Mówimy i cieszymy się z otawrcia kolejnego centrum handlowego. Czy widzicie
      > to w samych pozytywach?.

Nic nie ma samych pozytywów.

> Czy może po otwariu kolejnego ,, parku rozrywki"
      > częśc łodzian straci pracę.

Ktoś pewnie pracę straci.
      Ale otwarcie Manufaktury nie jest, wbrew temu co sugeruje lobby sklepikarskie,
      grą o sumie zerowej. Jeśli manufaktura stworzy np. 4 tys. etatów, nie znaczy
      to, że zniknie 4 tys. innych miejsc pracy- m.in. dlatego, że przyciągnie do
      Łodzi turystów.

> Ja osobiście nie cieszę się bo pracownicy
      > zatrudnieni w Manufakturze będą zarabiac minimum,

Ale zatrudnienie znajdą osoby o najniższych kwalifikacjach, które w przeciwnym
      wypadku skazane byłyby na zasiłek.

> a pieniądze wydamy na
      > konsumpcje i trafią w większości do dużych zagranicznych sieci

Przypomina mi się PRL i dyskusja o "nieproduktywnych działach gospodarki" :)

Cóż, na świecie inwestuje się w turystykę i ciągnie z niej duże dochody. Dla
      nas to wciąż jeszcze podejrzane.
    • Gość: Piotr Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: *.lodz.msk.pl 20.05.06, 11:54
      Rozmawiałem z osobą pracującą w Manufakturze i okazuje się że zarobki tam są jak
      na łódzkie warunki całkiem przyzwoite, w każdym razie zdecydowanie lepsze niż w
      małych sklepach. Na podstawie jednego przypadku nie chciałbym wyciągać ogólnych
      wniosków (może na forum zaglądają inni pracownicy tego centrum i podzielą się
      informacjami?) ale może się jeszcze okazać że otwarcie Manufaktury nie stanie
      się dla łódzkich sprzedawców powodem utraty pracy tylko szansą jej zmiany na
      lepiej płatną.
      • Gość: j.22 Re: Manufaktura-największ pracodawca,ile osób str IP: 217.153.157.* 21.05.06, 18:21
        no wlasnie ile mozna zarobic jako sprzedawca w ktoryms z butikow w
        manufakturze?? szukam pracy ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka