Dodaj do ulubionych

pytanie do mieszkańców Rudy Pab.

26.05.06, 19:57
czemu na okolice ul.Rudzkiej mówi się Marysin? skąd pochodzi ta nazwa?
pozdr
Obserwuj wątek
    • wredna.suka Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. 26.05.06, 22:43
      Chyba Ci sygnaturka nie wyszła.
      • wredna.suka Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. 26.05.06, 22:44
        Na przyszłość...
        <a href="TU WSTAWIASZ LINK">TU WSTAWIASZ NAZWE KTORA BEDZIE WIDOCZNA</a>
        • longeta Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. 26.05.06, 22:55
          wredna skoroś taka madra to mi powiedz?-jak się przenosi do swojego postu cytaty
          z innych postów?
          • wredna.suka Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. 27.05.06, 16:35
            longeta napisał:

> wredna skoroś taka madra to mi powiedz?-jak się przenosi do swojego postu cytat
            > y
            > z innych postów?

ODPOWIEDZ CYTUJĄĆ????
    • Gość: a_za Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. IP: *.lnet.pl 26.05.06, 22:43
      No nikt nie odpowie?? Ja też jestem ciekawa.Mieszkałam w Rudzie Pabianickiej do
      siódmego roku życia. Wszyscy mieszkańcy tej dzielnicy, idąc do sklepów
      znajdujących się na Pabianickiej, mniej więcej od Fucika do Rudzkiej mówili -
      idę na Marysin. Nikt nie mówił - na Pabianicką. Ja, będąc dzieckiem, myślałam,
      że tak się po prostu nazywa ten kawałek ulicy. Nie zastanawiałam się, że
      Pabianicka tak gwałtownie zmienia nazwę. Marysin był wtedy centrum Rudy,
      sklepy, elegancja (przynajmniej w moich oczach). Spytałam mamy - ona tam
      mieszkała 30 lat - i też nie wie. Marysin i już. Wyprowadziłam się stamtąd
      ponad czterdzieści lat temu, ale także i teraz, jadąc w tamte okolice jadę
      na "Marysin". Nadal w Rudzie mieszka brat mojej mamy, jak się będę z nim
      widziała, to spytam. Może on będzie wiedział. A może by pana Rysia
      (Bonisławskiego) spytać.
      • Gość: boards_of_warsaw Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. IP: 212.180.161.* 27.05.06, 00:23
        bo historyczna RUDA PABIANICKA to rejon Kościoła na Farnej, zaś wieś Marysin to
        własnie rejon rudzka/pabianicka. Obie wsie (choć chyba Ruda była miastem)
        zostały włąćzone w granice Łodzi chyba w 1946r.
        • oja83 Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. 27.05.06, 13:03
          Gość portalu: boards_of_warsaw napisał(a):

> bo historyczna RUDA PABIANICKA to rejon Kościoła na Farnej, zaś wieś Marysin
          to
          >
          > własnie rejon rudzka/pabianicka. Obie wsie (choć chyba Ruda była miastem)
          > zostały włąćzone w granice Łodzi chyba w 1946r.

dzięki za odpowiedź
        • Gość: a_za Re: pytanie do mieszkańców Rudy Pab. IP: *.lnet.pl 27.05.06, 23:58
          Takie proste wyjaśnienie, a sensowne. Na planie z 1933 roku Łódź kończy się na
          koleii obwodowej ("na moście"), na planie z 1956 Ruda jest już dzielnicą Łodzi.
          Jako ciekawostkę dodam, że większość mieszkańców Rudy nie zdawała sobie z tego
          sprawy. Wszyscy moi sąsiedzi (ja zresztą też) mieszkaliśmy "w" Rudzie i
          szliśmy "na" Marysin - stąd przypuszczam, że Marysin już od dłuższego czasu
          stanowił część Rudy - miasteczka - stanowił jakby dzielnicę. Mieszkańcy Łodzi
          mówią: Mieszkam "w" Łodzi "na" Widzewie, "na" Bałutach, "na" Stokach. Bardzo
          mnie raziło gdy przeprowadziłam się "na" Widzew, że mieszkańcy tej dzielnicy
          jadąc nad stawy Stefańskiego mówili "jadę na Rudę", "mieszkałaś na Rudzie" a ja
          jadąc w to samo miejsce mówiłam "jadę do Rudy" i "mieszkałam w Rudzie". Bardzo
          jestem ciekawa, czy mieszkańcy Rudy dalej mówią "mieszkam w Rudzie", czy już
          mieszkają "na" Rudzie? Czy ktoś wie coś na ten temat?
    • tmq ??? 28.05.06, 00:22
      • Gość: mania676 Re: ??? IP: *.pai.net.pl 28.05.06, 00:40
        urodziłam się na Rudzie ale tak naprawdę teraz już jej nie ma bo:
        - wyburzyli prawą stronę Pabianickiej
        - nie ma kina Muza
        - lodziarni u "Fisiaka"
        - sklepu kolonialnego "u Polci"
        - domu handlowego "Andrzejczak"
        - zegarmistrza Ilczenko
        - drobnych niegroźnych pijaczków typu "Pachnioł"
        - ciszy i spokoju
        - pozostała tylko "Rudzianka " z butami
        to już nie jest stara Ruda wszysto bardzo się pozmieniało, ale lubie tam
        czasami pospacerowac i przypomnieć stare czasy choć wcale nie tak odległe
        • Gość: niegdys rudzianka Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 12:10
          ciekawe spostrzeżenia-bardzo chiałabym sie dowiedzieć gdzie znajdowała się
          wspomniana lodziarnia,sklep Polci i zegarmistrz
          pozdrawiam
          • Gość: mania676 dalej o Rudzie IP: *.pai.net.pl 28.05.06, 21:23
            nie wiem na ile pamiętasz tamte okolice i kiedy tam byłaś ostatni raz
            -sklep Polci znajdował się prze apteką obecnie świat alkoholi,
            -zegarmistrz za ul. Rudzka wolno stojacy mały budyneczek biały wielkości kiosku,
            -lodziarnia zaraz za obecnie Gombrowicza {wcześniej Fucika}
            zmieniło się prawie wczystko, a to tylko jeden przystanek tramwajowy
            - pocztę i aptekę przeniesiono do pawilonu w miejsce monopolowego i chemicznego
            - z papierniczego zrobiono spożywczo monopolowy,
            - z baru sklep rowerowy,
            - z pralni dziwny warzywniak
            -z telewizyjnego mięsny
            ale pozostał mały zakład szewski na Odrzańskiej prowadzi go teraz syn starego
            szewca
            dla mnie tamto miejsce 10-15 lat temu niało swój klimat ludzie się znali,
            pozdrawiali, zatrzymywali na ulicy i rozmawiali, chodzili na piwo po kościele,
            blokowiska to pomyłka,
            można by tak wspominać i wspominać ale niezainteresowani sie chyba nudzą?
            • camelot Re: dalej o Rudzie 28.05.06, 23:45
              Ja mieszkam w Rudzie Pabianickiej. A tak ku ścisłości:
              do pawilonu nie przeniesiono apteki tylko powstała nowa a ta stara jest tam
              gdzie była,
              sklep rowerowy wydzielono pomniejszając własnie tę starą aptekę,
              ten zegarmistrzowski kiosk stoi do dzisiaj na Pabianickiej,
              A pamiętacie gdzie był kiedyś telewizyjny, w pawilonie przy ulicy Ujście,
              wchodziło się do niego od strony Pabianickiej obecne drzwi do spożywczaka a do
              spożywczaka było wejście przy Ujściu, a co było w pomiesczeniach poczty, kiedyś
              sklep chemiczny, póżniej salon Kia, potem jadłodajnia a teraz poczta. Fryzjer
              na Pabianickiej był najpierw sklepem garmażeryjnym a potem skupem makulatury. A
              przy Ewangelickiej czyli pomiędzy kinem Muza a cmentarzem była knajpa Lotnicza
              z ogródkiem piwnym, do tej pory mam w garażu oryginalną tablicę z nazwą knajpy
              ściągniętą jak burzyli domy. A Muza to od dawna kino, potem hurtownia następnie
              dyskoteka później kościół i rozbiórka historia budynku ciekawa. A ratusz dawnej
              Rudy Pabianickiej stoi do dzisiaj.
              • Gość: oja Re: dalej o Rudzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:17
                ratusz? chodzi Ci o bibliotekę na Rudzkiej?
              • Gość: mania676 Re: dalej o Rudzie IP: *.pai.net.pl 29.05.06, 17:13
                pamiętam Lotniczą bo sąsiadowała z ulicą Sopocką na której mieszkałam
                ale nie wiem gdzie jest stoi ratusz Rudy
                czekam na informację
                • camelot Re: dalej o Rudzie 29.05.06, 19:07
                  Z relacji starszych mieszkańców Rudy Pabianickiej siedzibą władz miejskich Rudy
                  był budynek gdzie znajduje się teraz sklep rybny czyli ratusz. Z wyglądu nie
                  przypomina ratusza.
                  • oja83 Re: dalej o Rudzie 29.05.06, 19:16
                    nie slyszalam o tym...ciekawe :)
                    mam prośbę do mani- czy mogłabyś się ze mną skontaktować na priv?
                    • Gość: mania767 Re: dalej o Rudzie IP: *.pai.net.pl 29.05.06, 19:56
                      oja83 chętnie ale nigdy tego nie robiłam na priv musisz mi podpowiedzieć
                      • Gość: daniel Re: dalej o Rudzie IP: *.4web.pl 29.05.06, 20:05
                        oja83@gazeta.pl
                        po prostu napisz do niego pod ww. adres
                        • Gość: mania676 Re: dalej o Rudzie IP: *.pai.net.pl 29.05.06, 22:27
                          Daniel dzięki za wskazówki a oja83 musi sprawdzić czy mi sie udało coś wysłać
                          napewno załoźyłam konto mania676@gazeta.pl może ty spróbuj do mnie
                          pozdrawiam
                          • oja83 Re: dalej o Rudzie 30.05.06, 19:15
                            dzieki! odebrałam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka