Dodaj do ulubionych

Netykieta jest do d...y

11.06.06, 22:21
A konkretnie punkt netykiety mowiacy, ze nie nalezy zwracac internautom uwagi
na bledy ortograficzne, ktore robia. Otoz uwazam, ze nalezy zwracac, a nawet
trzeba tepic wszystkich "dysortografikow". Inaczej wszyscy wpadniemy we
wtorny analfabetyzm, a mlodziez nigdy nie nauczy sie pisac po polsku. Ja po
kilku latach korzystania z netu, stwierdzam, ze jestem bliski wtornego
analfabetyzmu.

Obserwuj wątek
    • lodzermensch ps 11.06.06, 22:23
      No wiem, ze troche glupio wyszlo, bo calego posta napisalem bez polskich
      liter ;)
    • uerbe Re: Netykieta jest do d...y 11.06.06, 22:35
      lodzermensch napisał:

> A konkretnie punkt netykiety mowiacy, ze nie nalezy zwracac internautom uwagi
      > na bledy ortograficzne, ktore robia.

Na Pręgierzu można zwracać uwagę i IMHO ma to swoje głębokie uzasadnienie. Pierwszym "za" jest niemożność zasłaniania się brakiem możliwości technicznych ku pisaniu po polsku (i do tego ortograficznie - mamy różnej maści moduły sprawdzania pisowni w przeglądarkach czy programach pocztowych). Druga sprawa - gazeta ma domenę .pl i to do czegoś zobowiązuje.
      • Gość: ja Re: Netykieta jest do d...y IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:53
        Najlepszom metodom aby zamulic temat i ucionc dyskusje jest przezucenie srodka
        cienzkosci z wlasciwego tematu dyskusi na blendy ortograficzne. Jak ktos nie ma
        nic do powiedzenia w danym wontku to zawsze moze zasygnalizowac swoje
        zakompleksione jestestwo przytykajonc innym brak znajomosci zasad poprawnej
        pisowni. Nachalne wytkanie rozmowcy blendow jest przejawem braku kultury i nie
        szanowania tejrze osoby. To tyle w tym temaće.
        • lodzermensch Re: Netykieta jest do d...y 11.06.06, 22:55
          Nachalne robienie prostych błędów ortograficznych jest wyrazem braku szacunku
          dla interlokutora.
        • uerbe Re: Netykieta jest do d...y 11.06.06, 22:55
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Nachalne wytkanie rozmowcy blendow ...

Przepraszam za swój brak kultury - nie powinno być konsekwentnie "nahalny"?

MSPANM
        • Gość: Michał M. Re: Netykieta jest do d...y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:45
          Jeśli ktoś nie chce wspomnianego zamulenia dyskusji, niech nie robi błędów i
          tyle. Nikt się nie przyczepi i nie będzie dyskusji czy wolno je robić czy nie.
          Po mnie na tym forum nikt nigdy się nie przejechał ortograficznie, choć
          zdarzało mi się oberwać merytorycznie:)
    • wredna.suka I własnie dlatego... 11.06.06, 22:44
      Mam sygnaturkę...
      BYKOM STOP :)))
    • michael00 Popieram. 12.06.06, 07:11
      Popieram.

Ja zwracam uwagę. A jak jakiś prostak się oburzy to już wtedy jego problem.
      Czyste lenistwo. Jak komuś z takimi chorobami się chce, to się starają i piszą
      poprawniej.

A już inna sprawa, że najczęściej jest taki ktoś śmierdzącym leniem nie mającym
      poszanowania dla odbiorcy swoich wypowiedzi i zasłaniającym się ułomnością,
      której nie ma. Wtedy to już nawet nie szanuje dotkniętych tych problemem
      faktycznie ...

Dla mnie takie pisanie to jakbym dostał list na papierze po kanapce uwalony masłem.
    • Gość: Michał M. Re: Netykieta jest do d...y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:48
      Dysortografia nie istnieje. To zwykłe lenistwo. Każdy w młodości strzelał byki,
      ale nigdy nie zasłaniano się jakimś "dyscośtam". Trzeba było po prostu pracować.

Zwalczajmy błędy na forach!

Jeśli w czyimś tekście jest 1 ort, nie robię szumu. Jednak tekst nim
      przepełniony mnie irytuje.
    • Gość: matóżysta Tu i ufdzie robie błendy IP: *.pl / 217.8.189.* 12.06.06, 08:03
      ale ogulnie pisze bez błenduw. Miałem na matóże piontke z j.polskiego, a to o
      czymś swiadczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka