Gość: Lokator IP: *.ruca.ua.ac.be 08.02.03, 20:01 Brawo Heniu Bartczak - nareszcie przejrzales, coz lepiej pozno niz wcale. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ysiu Re: Bunt pod kaloryferem IP: 212.244.177.* 10.02.03, 08:52 Kolejnym krokiem powinien być techniczny demontaż zarządu RSM "Bawełny" Odpowiedz Link Zgłoś
a_za Re: Bunt pod kaloryferem 10.02.03, 12:19 Jestem członkiem spółdzielni Bawełna. (os. Zbiorcza). Sprawa rozliczeń według podzielników bardzo nas bulwersuje. W siedzibie zarządu leżą stosy pism. Lokatorzy, w większości starsi ludzie, wiedzą, że jest źle, ale nie wiedzą co. Po prostu rozliczająca nas Viterra manipuluje wynikami i z pełną aprobatą władz Bawełny zawyża koszty ogrzewania o 30, 40 a nawet 50%. Ludzie przez 40 lat podpisywali każdy dokument, nie czytając go i nie analizując. Dalej tak robią. A wystarczyło przeanalizować dokładnie druki rozliczeń jakie dostarczyła nam Viterra. Pouczyłam każdego lokatora, do którego mogłam dotrzeć. Efekt - korekty kosztów w dół o 30, 40 a nawet 50%. Ci, którzy nie wystąpili o korektę dalej płaczą i płacą. W normalnym kraju, po tak licznych sygnałach oszustwa, wszyscy winni tłumaczyli by się przed prokuratorem. U nas - nawet prasa nie potrafi naświetlić problemu. Uwypuklają tragedię płacących i arogancję prezesów bo to jest medialne. Ale kto by się narażał, żeby wytknąć oszustwo największej firmie rozliczającej w Polsce? A władzom spółdzielni współudział w oszustwie? Przytoczę tłumaczenie faktu "pomyłki" w rozliczeniu, skierowane do jednej z lokatorek naszego osiedla, przez Viterrę: "Wskutek, łączenia wielu nieruchomości w jedną, w nielicznych przypadkach nastąpiła migracja danych w systemie komputerowym. Są to odosobnione przypadki, za które serdecznie przepraszamy." W naszej klatce schodowej, na 12 lokatorów nastąpiło 12 przypadków "migracji danych". Odpowiedz Link Zgłoś