Dodaj do ulubionych

Rozmowa z Marią Piotrowicz

12.02.03, 10:42
Hm, dobry nauczyciel, zna problemy jakie ma przecietny dyrektor
łodzkiej szkoly. Powinna sobie poradzic.
pozdr. hm`
Obserwuj wątek
    • Gość: kania Re: Rozmowa z Marią Piotrowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 15:17
      nie wiem jaki z niej nauczyciel ale dyrektor beznadziejny.
      te jej pomysły (...)
      • edyta30.0 Maria Piotrowicz jest najwspanialszym pedagogiem 25.10.13, 20:28
        Gość portalu: kania napisał:

> nie wiem jaki z niej nauczyciel ale dyrektor beznadziejny.
        > te jej pomysły (...)

Uczęszczałam do liceum, którego Dyrektorem była Pani Maria. Miałam zaszczyt mieć z nią lekcje. Była nie tylko najlepszym Dyrektorem szkoły, dla mnie osobiście najwspanialszą nauczycielką, jaką mogłam w całym swoim życiu posiadać. Była i nadal jest znakomitym i uzdolnionym pedagogiem, mającym niezwykły wpływ na młodzież. Później w innych szkołach nie spotkałam nigdy tak znakomitej, uzdolnionej i mądrej osobistości, potrafiącej kiedy trzeba dużo wymagać, przekazywać istotne, zapomniane już wartości, a kiedy trzeba wyciągnąć pomocną dłoń do każdego, kto jej potrzebował. Poprzednia Pani Dyrektor wspomnianego Liceum.....miałam z nią lekcje matematyki, które do dziś niektórym moim znajomym-różnych roczników śnią się po nocach (jako koszmary), wolałabym je wymazać z pamięci. Natomiast postawa Pani Marii wywarła ogromny pozytywny wpływ na cały mój późniejszy system wartości. Każdą jej lekcję, odpytywanie, sprawdzian, dyskusję, rozmowę z nią pamiętam do dziś i jest to najwspanialsze moje wspomnienie tej szkoły, nawet wtedy kiedy kogoś upominała, krytykowała czyniła to z klasą, kulturą, jak kochająca, mądra matka (także prywatnie) nie obrażając nikogo jak wspomniana wcześniej Pani Monika. Nigdy Pani Marii nie zapomnę - to prawdziwy pedagog z pasji, "gatunek na wymarciu". Nie mieszkam od wielu lat w moim rodzinnym mieście, pracowałam i mieszkałam w różnych województwach ale mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda mi się spotkać Panią Marię aby jej osobiście podziękować...
    • tomasdyg Re: Czy szkoła ma uczyć? 12.02.03, 15:38
      "Chcę nagradzać operatywnych. Takich, którzy sami potrafią
      zdobyć pieniądze na remont szkoły czy wyposażenie pracowni -
      mówi "Gazecie" Maria Piotrowicz, nowy dyrektor wydziału edukacji
      Urzędu Miasta Łodzi".
      To właściwy kierunek, bo szkoły panstwowe i zatrudnieni tam
      nauczyciele coraz mniej zajmują się nauczanie, stawiając
      nauczanie na samym końcu swych zadań. Usankcjonujmy to i
      przyznawajmy nagrody z w/w jak również np. za lenistwo,
      niekompetencję, tumiwisizm pedagogów itd. A może nagradzać
      nauczycieli za osobiste pomalowanie pracowni, "zorganizowanie"
      kredy, pomocy naukowych itd. Tylko po co nam Wydziału Edukacji