skodabodzio Winni są Łodzianie tej sytuacji 04.09.06, 15:20 PiS juz od samego poczatku traktuje lodz jak traktuje. Wojewodzina z lublina, przedluzenie remontu torow do warszawy, inwestowanie LSSE w warszawie, przeniesienie PHF i BOT do warszawy (chyba z ta druga firma nikt nei ma zludzen, pis jedynie odroczyl decyzje na po wyborach), rezygnacja z budowy szybkiej kolei, przesuniecie S8 o czym wiadomo bylo od dawna bo polaczek juz chyba w styczniu,lutym mowil, ze s 8 ma isc przez piotrkow. I co lodzianie na to? Ano nic. W maju mieli okazje. Pisuar zrobil sobie kongres w lodzi, 1000 metrow od lodzkich juvenaliow. Mozna bylo wtedy pokazac co lodz sadzi o tym. I co, i d... Kilka kolesi z lodzkiekj mlodziezowki SLD przebranych za kaczki i na tym koniec. Podobnie bylo jak kaczka odwiedzila lodz. Wtedy tez d... Wiec Pis widzi ze lodzi moze zabrac, bo oni i tak maja to w d... I tak ma tu pewne 25 - 30 % glosow wiec inwestycje, drogi itp. przenosi gdzie indziej. Dzis zalezy mu na odzyskaniu warszawy. I robi to kosztem lodzi, bo lodzianie tak naprawde maja w d... Jak PiS dostanie w samorzadowych tyle ile zasluguje od lodzian, czyli 5 gora 10% (zawsze znajda sie idioci) to i kasa na S8 sie znajdzie, i inwestorzy przyjda a nawet sprawa BOTu nie bedzie przesadzona. Ale jesli dostanie 25% to cieszmy sie ze lokalizacja A1 jest przesadzona bo i ona by zostala przesunieta do warszawy. A najwiekszym szkodnikiem dla lodzi jest Kropa, ktory jak jakis polityczny idiota mimo takich przegiec daje wciaz PiSowi bezwarunkowe poparcie, choc powinien byc pierwszym wrogiem i liderem ogolnolodzkiego ruchu przeciw PiS. polityka to biznes, dba sie o wyborce tam gdzie sa korzysci, a zaniedbuje tam gdzie nie ma duzych konsekwencji. ps. Miler tez obiecywal ze nadejda czasy dla lodzi ale konkrety przyszly dopiero po 2002 roku (autostrada, philips, gilette, ofset, remont torow do warszawy, BOT i PHF) kiedy dostal w wyborach samorzadowych kopa w ... Oby lodzianie staneli na wysokosci i dzis, to w 2007 rusza prace z s8 miedzy lodzia a sieradzem Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: Winni są Łodzianie tej sytuacji 08.09.06, 20:39 PiSowskie serce Polski bije w okolicach Lublina i Kielc tam było największe poparcie pisuarków - ciemny lud to kupił tak jak przepowiedział Kurski....... Zreszta "koszula bliższa ciału" -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob/Lublin Re: Winni są Łodzianie tej sytuacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 22:01 Przykro mi czytać to forum. Opluwanie, brak wiedzy, chamstwo - myślałem że na forach milionowego prawie miasta, miasta pozytywnych wydarzeń ze sfery kultury tejże kultury jest trochę więcej - zwłaszcza że sam znam wielu fantastycznych ludzi z Łodzi. 1. "Pisowskie serce bije w okolicach Lublina". Długo nad tym myślałeś???? Czyli gdzie - w gminie Konopnica???? Dawno takich bredni nie słyszałem - akurat PiS największe poparcie dostał na Podkarpaciu. 2. Zapomniał wół jak cielęciem był???? Skąd był desant do stolicy za czasów towarzysza Leszka???? Z Lublina???? Cała czerwona Łódź ciągnęła na podwozach do Warszawy - Boat People - zajmując wazniejsze stanowiska w rządzie i administracji. Już zapomnieliście???? Teraz zgoda - jest ogromny desant z Lublina - ale co w tym złego??? Nasza kolej. Jak Łódź w Warszawie to dobrze, jak Lublin w Warszawie to Kalemu czyli Łodzi źle. Co za prymityw!!! 3. Optymalny, z punktu rozwoju całej Polski Środkowej, Wschodniej i pd- wschodniej jest wariant przez Piotrków i Bełchatów. To najkrótsza droga z Kijowa przez Lublin, Radom do Wrocławia. I na dodatek korytarz transeuropejski z Ukrainy, w odrózieniu od dziwnego tworu Łódź- Sieradz. Problem w tym, że na inwestycję S-8 w wariancie Łódzkim UE nie da ani grosza. Dobrze, że w końcu urzędnicy się zreflektowali i odwracają złe decyzje - na przebieg ustalony w 1994 roku przy wytyczaniu w Grenadzie korytarzy wschód-zachód. Tym samym jest szansa, że do 2013 roku przynajmniej odcinek jednoszosowej drogi ekspresowej będzie gotowy (jest to priorytet UE). Argumenty, że Łódź straci sa absurdalne. 1. To UE płacąc 85% środków za budowę dróg ustala ich przebieg, a nie z całym szacunkiem Łódź. 2. Łódź ma i tak najlepszą infrastrukturę drogową w chwili obecnej, więc musi poczekać, aż inni takową również dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob/Lublin Re: Winni są Łodzianie tej sytuacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 22:05 Aha, jeszcze jedno. Ciemny lud to mieszka chyba w twoim bloku, a nie w Lublinie. Chyba, że za ciemnotę uważasz społeczeństwo miasta, gdzie 26% osób ma wyższe wykształcenie (w Łodzi 12%), oraz miasto, gdzie przez 25 lat Profesorem KULu był Karol Wojtyła. To rzeczywiście PiSowska ciemnota. Chyba już nic nie jest w stanie Ci pomóc, chory z nienawiści człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Krzyżaniak Zagrożone obwodnice IP: *.lodz.mm.pl 10.09.06, 18:48 Z Pabianic do Sieradza są straszne korki..Jedzie sie jeden za drugim gesiego. Tir za tirem..Obwodnice dla Łodzi, Sieradza, Pabianic, Łasku i innych miast!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Zagrożone obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 21:10 Gość portalu: Anna Krzyżaniak napisał(a): > Z Pabianic do Sieradza są straszne korki..Jedzie sie jeden za drugim gesiego. > Tir za tirem..Obwodnice dla Łodzi, Sieradza, Pabianic, Łasku i innych miast!!!! > ! ------------------------------ teraz jeździ się jeden za drugim - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno_ja priorytetowe inwestyczje drogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 10:06 - czyli dalej nic nie wiadomo:( KOMUNIKAT NR 45 - PRIORYTETOWE INWESTYCJE DROGOWE, KOLEJOWE I LOTNICZE NA LATA 2007 – 2013 www.mtib.gov.pl/komunikaty/794.html "• droga ekspresowa S8 - budowa odcinka Wrocław Psie Pole – Syców – autostrada A1 - Piotrków Trybunalski - Warszawa - Ostrów Mazowiecka - Zambrów – Białystok i odcinka Białystok - Augustów – Budzisko, przy zwiększonych nakładach ze strony budżetu państwa na budowę tego odcinka" - Łódź nie wymieniona, a na mapce dołączonej do komunikatu s8 dochodzi do Łodzi. www.mtib.gov.pl/prezentacje/jednostki_informacje/794/doc/priorytety_inwestycyjne_w_dziedzinie_transportu_-_mapy.doc Czyli decyzje są, ale ich nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: priorytetowe inwestyczje drogowe IP: *.lodz.msk.pl 13.09.06, 17:34 Ciekawe, istnieje plan modernizacji linii kolejowej Łódź- Zduńska Wola, a nie, będącej w gorzym stanie Łódź- Kutno - no ale z tej drugiej nie korzystają pociągi do Warszawy, to dla władz centralnych, a niestety też władz miasta, zapewne zrozumiałe. Jeśli chodzi o informacje nt S8 - wygląda, że żadne decyzje nie zostały podjęte. Nie wspomina się ani o Sieradzu, ani Bełchatowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert A ja tam chcę S8 przez B-tow I Piotr. T. IP: *.elektron.com.pl 19.09.06, 15:04 Bo to jest logiczniejsze rozwiązanie! Matoły z Łodzi! Nie widzicie tej mapki? Każdy choć trochę logicznie myślący wybrałby S8 przesz B-tow, Wielun, Piotrkow Odpowiedz Link Zgłoś
devotional S8 przez Łodz!. 19.09.06, 15:20 myslacy wybieraja wariant przez Łodz! ps. matołem sam jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A ja tam chcę S8 przez B-tow I Piotr. T. IP: *.lodz.msk.pl 19.09.06, 16:38 "Ekspert" ty to chyba jesteś "ekspert Giertycha". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Re: A ja tam chcę S8 przez B-tow I Piotr. T. IP: *.elektron.com.pl 20.09.06, 12:29 Ło ho ho. Czyżbyście nie potrafili spojrzeć prawdzie w oczy? Widać nie, bo zabolało :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A ja tam chcę S8 przez B-tow I Piotr. T. IP: *.lodz.msk.pl 20.09.06, 18:24 > Ło ho ho. Czyżbyście nie potrafili spojrzeć prawdzie w oczy? Widać nie, bo > zabolało :P Ekspercie Giertycha, jesteś dowodem, że prawdą jest stwierdzenie: jaki kraj tacy i eksperci. A ja uważam, ze najbardziej logiczny w tym kraju jest wariant S8 przez Burzenin i Widawę. Jaki kraj i jacy eksperci takie powinny być i drogi ekspresowe- żeby pasowały do azjatyckiej mentalności i pomyślunku samozwańczych ekspertów rodem z pierwszych klas gimnazjów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komunikant Re: A ja tam chcę S8 przez B-tow I Piotr. T. IP: *.devs.futuro.pl 20.09.06, 14:55 Ekpert od toi toia? Bo na drogownictwie Waś się nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szt Re: A ja tam chcę S8 przez B-tow I Piotr. T. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:47 Sam jestes matol ekspercie. Sam pomiar natezenia juz pokazuje gdzie bardziej potrzebna jest ta droga. Przez Sieradz dziennie jezdzi 24 tys. samochodow a przez Wielun 11 tys. niewielka roznica ale taki "ekspert" jak TY moze tego nie zauwazyc!!! Najlepiej wszystkie autostrady puśćmy przez Piotrkow i Belchatow a co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anw Zagrożone obwodnice IP: *.netlandia.pl 21.09.06, 17:48 i bardzo dobrze, że łódź nie dostanie tej obwodnicy wszak będzie miała 2 autostrady więc i może inne miasta powinny skorzystać na rozbudowie infrastruktury - jak mówi teoria 30 km od autostrady i tras szybkiego ruchu powstają inwestycje więc dlaczego łódź ma być faworyzowana... to bez sensu i całe to zamieszanie jest śmieszne a wręcz negatywnie nastawia resztę obywateli województwa łódzkiego do łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Zagrożone obwodnice IP: *.devs.futuro.pl 22.09.06, 13:17 Znasz się na rzeczy! Jak każdy expert! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roosevelt5 Zagrożone obwodnice IP: *.toya.net.pl 24.09.06, 16:19 A tak po za tym, czy ludzie pokroju eksperta mają konkretne argumenty na to, aby S8 była w innym miejscu. Piotrkowi Tryb. S8 nie jest potrzebna, gdyż aktualna 8-ka jest obwodnicą tego miasta. S8 w wersji z 2001 roku skupi na sobie ruch komunikacyjny z tras 8, 12, 14 i łącząc się z A1 przeniesie ruch tranzytowy z miejscowości przez które ma przebiegać. Wbrew pozorom Wieluń, Bełchatów i Piotrków też na tym skorzystają. Dzisiejsza 8-ka i tak nie jest w pełni wykorzystywana, więc w czym problem. Jej stan techniczny i natężenie ruchu i tak daje możliwości rozwoju w/w miast. Reszta jest kwestią operatywności samorządów. Może się powtarzam, ale budując S8 przez Łódź, Pabianice, Łask i dalej można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. A tak bez urazy, ale będzie to pomnik władzy PiS i IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Argumenty? 25.09.06, 17:35 Argumenciki są, tylko bez poparcia w fatkach. Oto kilka wątków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=164&w=48872674 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=164&w=48681531 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=164&w=48162408 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=164&w=49112617 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborca Gospodarka zwalnia IP: *.devs.futuro.pl 25.09.06, 12:07 dzięki rządom PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normals Re: Zagrożone obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 15:15 Wszystkim zależy na równomiernym rozwoju. Ostatnimi czasy rozwijała się jedynie Łódź. Piotrków może nie pozostaje tak bardzo w tyle ale jednak. Południe regionu już "psioczy " o lepszych kontaktach z Częstochową niż z Łodzią. Natomiast władze wojewódzkie zdają się nie dostrzegać problemu. Uparcie dążą do rozwoju gospodarczego stolicy województwa zapominjąc o innych regionach. W całym tym sporze i tak główne zdanie będzie zależało od kosztów inwestycji, a te jak wiodomo przemawiają za rozwiązaniem Piotrków-Bełchatów-Wieluń. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Zagrożone obwodnice 26.09.06, 12:12 Wszystkim zależy na równomiernym rozwoju. Ostatnimi czasy rozwijała się jedynie > Łódź. Piotrków może nie pozostaje tak bardzo w tyle ale jednak. Południe region > u > już "psioczy " o lepszych kontaktach z Częstochową niż z Łodzią. Natomiast > władze wojewódzkie zdają się nie dostrzegać problemu. Uparcie dążą do rozwoju > gospodarczego stolicy województwa zapominjąc o innych regionach. W całym tym > sporze i tak główne zdanie będzie zależało od kosztów inwestycji, a te jak > wiodomo przemawiają za rozwiązaniem Piotrków-Bełchatów-Wieluń. Czlowieku co ty za bzdury piszesz. najbardziej poszkodowany jest zachod regionu. Piotkorw ma idealne jak na polske polaczenia dorogowe. Z belchatowa do A1 jedzie sie krocej niz z lodzi do A2. jesli chcesz zobaczyc mega syf drogowy w regionie, zniszczone i zakorkowana trase pelna TIRow to sie przejedz na DK14 lodz sieradz. I przestan klepac glupoty o rownomiernym rozwoju. TO PIOTRKOW UDOWADNIA ZE NIE ZALEZY MU NA ROZWOJU REGIONU TYLKO WLASNYM INTERESIE I DO TEGO UZYSKANYM KOSZTEM TAKICH MIAST JAK SIERADZ, LASK CZY ZDUNSKA WOLA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Zagrożone obwodnice IP: *.devs.futuro.pl 26.09.06, 12:55 > Wszystkim zależy na równomiernym rozwoju. Ostatnimi czasy rozwijała się jedynie > Łódź. Piotrków może nie pozostaje tak bardzo w tyle ale jednak. Tak, no patrz, a ja widze rozwój całego województwa. Trudno, żeby Gillette stawiało fabrykę w Parzeczewie, bo skad ludzi do pracy wezma? > Południe regionu > już "psioczy " o lepszych kontaktach z Częstochową niż z Łodzią. Bzdura. Wrecz odwrotnie, Czestochowa chce do Lodzi. > a te jak wiodomo przemawiają za rozwiązaniem Piotrków-Bełchatów-Wieluń Nie wiadomo. Za to z uwagi na obsuge komunikacyjna regionu, wariant polnocny jest korzystniejszy, wie to absolutnie kazdy myslacy czlowiek, tak jest wszedzie na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YAD Zagrożone obwodnice IP: *.eranet.pl 27.09.06, 11:24 Chcesz poznać dokładny przebieg S-8 przejdź do: www.andrzej- b.neostrada.pl/index.text.drogi.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Zagrożone obwodnice IP: *.devs.futuro.pl 27.09.06, 12:58 Proszę mi wyjaśnić, czemu A8 Wrocław - Łódź przekwalifikowano na S8, skoro obwodnica Wrocławia i tak będzie drogą klasy A? Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Zagrożone obwodnice 28.09.06, 00:07 Gdyby trasa biegła od Wrocławia to być może byłaby A. S8 w/g planów rozpoczyna się lub kończy (zależy z której strony) na wschód od Wrocławia. Ma tworzyć system komunikacyjny w regionie województwa łódzkiego na trasie komunikacji europejskiej. Tak w ogólnym skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Zagrożone obwodnice IP: *.devs.futuro.pl 28.09.06, 09:04 Tyle to ja też wiem, wiem nawet więcej, ale czemu ją przekwalifikowano za Buzka, tego nie wiem. Buzek zdjął nam A na S, a Kaczyński likwiduje całkowicie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjnfjnsgh Re: Zagrożone obwodnice IP: *.hrk.pl 28.09.06, 16:09 Dla warszawiaków w oczywisty sposób jest korzystny rozwój Łodzi. Z wielką bogatą i rozwiniętą Łodzią Warszawa może tworzyć wspólnie wielki silny region. Mówię oczywiście o normalnych warszawiakach i normalnych łodzianach, a nie o psycholach -kibicach jakiejś Legii, czy innego parszywego Widzewa (bądź ŁKS-u - jeden peis). Dla normalnych mieszkańców jest korzystne, gdy mają dobre drogi, dobre lotniska, dobe centra handlowe. Jeśli w Łodzi powstanie porządne lotnisko, będące konkurencją dla Okęcia, to dla Warszawiaków dobrze, bo mają wybór, a nie źle. Jeśli między Łodzią i Warszawą powstaną dobre drogi, to dlaczego warszawiak nie ma jeździć do tamtejszych teatrów i centrów handlowych? Łódcy debile (mówię do łódzkich debili, nie do łodzian - to nie to samo) - wiedcie, że w Warszawie mieszka kilkaset tysięcy osób niepochodzących z Warszawy, którzy mają gdzieś chory "patriotyzm lokalny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Zagrożone obwodnice IP: *.lodz.msk.pl 29.09.06, 20:06 Wytłumacz to przeróżnym warszawskim (tzn działającycm w Warszawie) lobby, które w Łodzi widzą główne zagrożenie dla swoich nędznych interesików. Warszawiakom rozwój Łodzi zapewne nie przeszkadza. Ale właścicielom warszawskich sklepów, Okęciu, PKP, teatrom etc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjnfjnsgh Łód IP: *.hrk.pl 02.10.06, 09:59 Okęcie - ok - im pewnie nie było by w smak powstanie lotniska w Łodzi - ale większym zagrożeniem dla nich jest drugie lotnisko w Warszawie. PKP - nie rozumiem! To PKP właśnie może zarabiać na połączeniach między dwoma miastami. Ale faktycznie - PKP nikt logiką się nie kieruje. Właścicielami centrów handlowych są duże korpoarcje, które raczej same otworzą podobne centra w Łodzi niż będą "blokować" jej rozwój. Zostają właściciele małych sklepów. Siłę do wylobbowania czegoś pewnie mają, ale... po co????!!!! Czy uważasz, że warszawscy sklepikarze będą lobbować za "złośliwym degradowaniem Łodzi"?:-)))) Jeszcze fajniejszy jest pomysł, że warszawskie środowisko kulturalne lobbuje przciw Łodzi. Faktem jest, że mało gdzie w Polsce ludzie są tak zakompleksieni jak w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjnfjnsgh Łódź - Warszawa IP: *.hrk.pl 02.10.06, 10:00 Okęcie - ok - im pewnie nie było by w smak powstanie lotniska w Łodzi - ale większym zagrożeniem dla nich jest drugie lotnisko w Warszawie. PKP - nie rozumiem! To PKP właśnie może zarabiać na połączeniach między dwoma miastami. Ale faktycznie - PKP nikt logiką się nie kieruje. Właścicielami centrów handlowych są duże korpoarcje, które raczej same otworzą podobne centra w Łodzi niż będą "blokować" jej rozwój. Zostają właściciele małych sklepów. Siłę do wylobbowania czegoś pewnie mają, ale... po co????!!!! Czy uważasz, że warszawscy sklepikarze będą lobbować za "złośliwym degradowaniem Łodzi"?:-)))) Jeszcze fajniejszy jest pomysł, że warszawskie środowisko kulturalne lobbuje przciw Łodzi. Faktem jest, że mało gdzie w Polsce ludzie są tak zakompleksieni jak w Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Łódź - Warszawa IP: *.lodz.msk.pl 02.10.06, 11:56 > Okęcie - ok - im pewnie nie było by w smak powstanie lotniska w Łodzi - ale > większym zagrożeniem dla nich jest drugie lotnisko w Warszawie. A zastanawiałeś się kiedyś, czemu od początku lat 90 są pomysły na lotnisko w Modlinie, którym coś przeszkadza w realizacji? Zastanawiałeś się, czemu ucichł pomysł budowy nowego lotniska między Łodzią a Warszawą, a wcześniej chciano to lotnisko budować nawet w Radomiu czy Modlinie? > PKP - nie rozumiem! To PKP właśnie może zarabiać na połączeniach między dwoma > miastami. Ale faktycznie - PKP nikt logiką się nie kieruje. Ależ ono właśnie zarabia na połączeniu między Łodzią a Warszawą. Przy uwiądzie remontów na liniach kolejowych ta właśnie linia jest remontowana. Przy okazji likwiduje się powoli wszystkie inne połączenia z Łodzi, dążąc do tego, by Łódź stała sie jedynie stacją końcową WKD. Cóż o linii Łódź-W-wa PKP już wie, że będzie przynosić dochód. O innych jeszcze nie. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego dopiero rząd Belki zasugerował coś tak oczywistego, jak przeprowadzenie linii kolejowej wysokich prędkości (tzw. linii Y) przez centrum Łodzi? W dotychczasowych planach miała biec za Zgierzem. Więcej- nie przewidziano na niej dworca w tym miejscu, stąd skazano by Łodzian chcących jechać do Pozannia czy Wrocławia na korzystanie z linii dotychczasowych lub dojazd do Warszawy (dając jako ochłap kilka pociągów/dobę zjeżdżających z "linii Y" na Dw. Kaliski). > Właścicielami centrów handlowych są duże korpoarcje, które raczej same otworzą > podobne centra w Łodzi niż będą "blokować" jej rozwój. > Zostają właściciele małych sklepów. Siłę do wylobbowania czegoś pewnie mają, > ale... po co????!!!! Czy uważasz, że warszawscy sklepikarze będą lobbować za > "złośliwym degradowaniem Łodzi"?:-)))) Za duże sieci, zwłaszcza prowadzące sklepu "specjalistyczne"- a nie tylko hipermarkety z mydłem i powidłem na Twoim miejscu bym nie ręczył. > Jeszcze fajniejszy jest pomysł, że > warszawskie środowisko kulturalne lobbuje przciw Łodzi. Żebyś się nie zdziwił. Od lat kilkudziesięciu trwają podchody o przechwycenie części zbiorów łódzkiego Muzeum Sztuki. Nie bez powodu, ktoś notorycznie blokuje wszystkie próby rozbudowy łódzkiego muzeum. Nie bez powodu nie stało się ono za rządów Buzka instytucją narodową (w przeciwieństwie do kilku prowincjonalnych muzeów). Nie bez powodu przez cały okres PRL ściagano i przenoszono do W-wy co ciekawsze instytucje kulturalne, łącznie z co zdolniejszymi zespołami teatralnymi. Poza tym nie doceniasz siły władz W-wy, które wiele zrobią, by Łodź nie próbowała przechwycić inwestorów. Awantury o Lublinek i S8, pomysł przesunięcia pod W-wę A1 i zablokowania budowy Łódzkiego Tramwaju Regionalnego nie powstał w głowach krasnoludków czy innych złośliwych skrzatów, ale w głowach konkretnych urzędników z konkretnego miasta. > Faktem jest, że mało gdzie w Polsce ludzie są tak zakompleksieni jak w > Łodzi... Wręcz przeciwnie. Gdyby tak było wszystkie działania antyłódzkich lobby, skwitowane zostałyby melancholijnym "widocznie nam się nie należy i nie załużyliśmy", a nie z trudem hamowaną agresją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjnfjnsgh Re: Łódź - Warszawa IP: *.hrk.pl 02.10.06, 12:31 > A zastanawiałeś się kiedyś, czemu od początku lat 90 są pomysły na lotnisko w > Modlinie, którym coś przeszkadza w realizacji? > Zastanawiałeś się, czemu ucichł pomysł budowy nowego lotniska między Łodzią a > Warszawą, a wcześniej chciano to lotnisko budować nawet w Radomiu czy > Modlinie? Nie zastanawiałem się, bo gołym okiem widać że to lobbying Okęcia. Ale winiłbym za to raczej korporacjonizm/socjalizm itp. a nie "warszawę". Tak samo działa TePSA w stosunku do operatorólokalnych itd. To - jak sam napisałeś nie dotyczy tylko Łodzi, ale też innych lotnisk. Dopiero tanie linie wymusiły rozwój Krakowa i kilku innych. > Ależ ono właśnie zarabia na połączeniu między Łodzią a Warszawą. Przy uwiądzie > remontów na liniach kolejowych ta właśnie linia jest remontowana. > Przy okazji likwiduje się powoli wszystkie inne połączenia z Łodzi, dążąc do > tego, by Łódź stała sie jedynie stacją końcową WKD. Cóż o linii Łódź-W-wa PKP > już wie, że będzie przynosić dochód. O innych jeszcze nie. Podobnie - to "zasługa" PKP a nie "warszawiaków". PKP nie ma racji bytu, ale nawet gdyby był prawdziwy wolny rynek, to faktycznie - kolej ma interes w tym, by dkopać drogowcom - ale i odwrotnie. > Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego dopiero rząd Belki zasugerował coś tak > oczywistego, jak przeprowadzenie linii kolejowej wysokich prędkości (tzw. linii > Y) przez centrum Łodzi? W dotychczasowych planach miała biec za Zgierzem. > Więcej- nie przewidziano na niej dworca w tym miejscu, stąd skazano by Łodzian > chcących jechać do Pozannia czy Wrocławia na korzystanie z linii dotychczasowyc > h > lub dojazd do Warszawy (dając jako ochłap kilka pociągów/dobę zjeżdżających z > "linii Y" na Dw. Kaliski). JEŻELI linia miała biec pod Zgirezem, a nie przez Łódź, to faktycznie bandydtyzm! Zakładam, że tak było - nie znam tematu. A nie było czasem tak, że linia była projektowana nie pod Zaierzem, ale po prostu w linii prostej między Warszawą i Poznaniem (to wtedy będzie spoooro na północ od Łodzi)? > Za duże sieci, zwłaszcza prowadzące sklepu "specjalistyczne"- a nie tylko > hipermarkety z mydłem i powidłem na Twoim miejscu bym nie ręczył. Maiałem na myśli centra typu "Manufaktura" czy "Galeria Mokotów". Ale nadal nie wiem dlaczgo właściel sieci sklepów z telewizorami, czy wiązaniami snowbordowymi:-) miałby nie chcieć otworzyć sklepu w Łodzi? > Żebyś się nie zdziwił. > Od lat kilkudziesięciu trwają podchody o przechwycenie części zbiorów łódzkiego > Muzeum Sztuki. Nie bez powodu, ktoś notorycznie blokuje wszystkie próby > rozbudowy łódzkiego muzeum. Nie bez powodu nie stało się ono za rządów Buzka > instytucją narodową (w przeciwieństwie do kilku prowincjonalnych muzeów). > Nie bez powodu przez cały okres PRL ściagano i przenoszono do W-wy co ciekawsze > instytucje kulturalne, łącznie z co zdolniejszymi zespołami teatralnymi. Jeśli tak jest, to jest to zbrodnia na kulturze polskiej. Nie będę łobuzów bronił, wtrące jedynie, że "tak jest wszędzie" i że pewnie łodzianie prubują ograbić ze skarbów kultury Ziemię Łódzką i przenieść wszystko do Łodzi, a poznaniacy Wielkopolskę i przenieść wszystko do Poznania. To oczywiście nie usprwiedliwia władz Polski. > Poza tym nie doceniasz siły władz W-wy, które wiele zrobią, by Łodź nie > próbowała przechwycić inwestorów. Awantury o Lublinek i S8, pomysł przesunięcia > pod W-wę A1 i zablokowania budowy Łódzkiego Tramwaju Regionalnego nie powstał w > głowach krasnoludków czy innych złośliwych skrzatów, ale w głowach konkretnych > urzędników z konkretnego miasta. Odpowiedx jak wyżej. Bandytyzm. Przyznaję, że trochę mi naświetliłeś sprawę i nie będę łodzian nazywał już zakompleksionymi. Ja w każdym razie zabieram czasem rodzinę do Łodzi (bo mieszkam w Warszawie), jako ważnego dla Polski miejsca i żeby mój syn wiedział co to "ławeczka Tuwima" czy czuł klimat Ziemii Obiecanej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Łódź - Warszawa IP: *.lodz.msk.pl 02.10.06, 15:12 > JEŻELI linia miała biec pod Zgirezem, a nie przez Łódź, to faktycznie > bandydtyzm! Zakładam, że tak było - nie znam tematu. A nie było czasem tak, że > linia była projektowana nie pod Zaierzem, ale po prostu w linii prostej między > Warszawą i Poznaniem (to wtedy będzie spoooro na północ od Łodzi)? Właśnie, że nie. Mówiło się o modernizacji istniejącego szlaku przez Kutno, ale nikt poważnie nie zakładał przebudowy go na linię szybkiej kolei. Taka linia miała wyginać się w kierunku Łodzi, ale mijać ją pod Zgierzem- od północnej strony tego miasta. > że "tak jest wszędzie" i że pewnie łodzianie prubują > ograbić ze skarbów kultury Ziemię Łódzką Wręcz przeciwnie- nikt nie chciał przenosić do Łodzi ani Skansenu Rzeki Pilicy z unikatowymie egzemplarzami broni pancernej ani Muzeum w Łowiczu czy Łęczycy. Że o skromniejszych i mniej wartościowych zbiorach nie wspomnę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjnfjnsgh Re: Łódź - Warszawa IP: *.hrk.pl 02.10.06, 16:26 > Właśnie, że nie. > Mówiło się o modernizacji istniejącego szlaku przez Kutno, ale nikt poważnie ni > e > zakładał przebudowy go na linię szybkiej kolei. > Taka linia miała wyginać się w kierunku Łodzi, ale mijać ją pod Zgierzem- od > północnej strony tego miasta. OK, powtarzam więc opinię o bandytyźmie:-) > Wręcz przeciwnie- nikt nie chciał przenosić do Łodzi ani Skansenu Rzeki Pilicy > z > unikatowymie egzemplarzami broni pancernej ani Muzeum w Łowiczu czy Łęczycy. Ż > e > o skromniejszych i mniej wartościowych zbiorach nie wspomnę. Jeden, a nawet sto przykładów nie opisuje całości tematów. Nie proniąc wałdz centralnych powiem, że przecież nikt nie postuluje przenesienia do Warszawy ..... tu lista tysięcy obiektów. Ale, ok, sprawy nie znam, więc może rzeczywiście AKURAT Łodzianie (z duże jlitery, bo chodzi mi o region) są wyjąktowi i nie myślą centralnie. Tak jednak się dzieje wszędzia, a na tzw. prowincji tym bardziej. Na każdym poziomie! Władze wojewódzkiego miasta przenoszą obiekty z "terenu" albo przynajmniej bardziej dbają o to miasto, władze powiatowych miasteczek robią to samo w stosunku do wioch wokół, w wioch w których jest urząd gminyw stosunku do wioseczek dookoła. BTW przyominają mi się argumenty "za" utworzeniem stolicy powiatu w Brzezinach, chłe chłe... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Łódź - Warszawa IP: *.lodz.msk.pl 02.10.06, 18:42 > Ale, ok, sprawy nie znam, więc może > rzeczywiście AKURAT Łodzianie (z duże jlitery, bo chodzi mi o region) są > wyjąktowi i nie myślą centralnie. Tak jednak się dzieje wszędzia, a na tzw. > prowincji tym bardziej. Na każdym poziomie! Władze wojewódzkiego miasta > przenoszą obiekty z "terenu" albo przynajmniej bardziej dbają o to miasto, To się zgadza. Protestuję wprawdzie przeciw sugestiom, że władze Łodzi zabierają "terenowi" interesujące obiekty muzealnie i zabytkowe :), ale zgadzam się z Tobą, że bardziej dbają o Łódź niż o "teren". I tak zresztą powinno być- władze miasta Łodzi powinny dbać o Łódź,a nie Poddębice, Wrocławia o Wrocław, a nie Oleśnicę, Warszawy o Warszawę, a nie o Szczecin. Problem zaczyna się, gdy wpływy miasta wojewódzkiego są decydujące w sejmiku wojewódzkim, a stołecznego w Sejmie RP. Prowadzi to do modelu rozwoju wojeództwa lub kraju rodem z III świata, gdy miastao centralne rozwija się kosztem całego kraju lub regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gjnfjnsgh Re: Łódź - Warszawa IP: *.hrk.pl 03.10.06, 09:47 > I tak zresztą powinno być- władze miasta Łodzi powinny dbać o Łódź,a nie > Poddębice, Wrocławia o Wrocław, a nie Oleśnicę, Warszawy o Warszawę, a nie o > Szczecin. Problem zaczyna się, gdy wpływy miasta wojewódzkiego są decydujące w > sejmiku wojewódzkim, a stołecznego w Sejmie RP. Pełna zgoda! Czyli jak zawsze: jedyny sposób to zlikwidować koryto:-) Jeśli owe władze nie będą miały wpływu na kulturę, kolej, lotniska itd. - nie będzie problemu lobbowania przez nie za takim czy innym rozwiązaniem. Ale to temat na zupełnie inną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Łódź - Warszawa IP: *.devs.futuro.pl 03.10.06, 12:10 > > Przy okazji likwiduje się powoli wszystkie inne połączenia z Łodzi, dążąc > do > > tego, by Łódź stała sie jedynie stacją końcową WKD. Cóż o linii Łódź-W-wa > PKP > > już wie, że będzie przynosić dochód. O innych jeszcze nie. > > Podobnie - to "zasługa" PKP a nie "warszawiaków". PKP nie ma racji bytu, ale > nawet gdyby był prawdziwy wolny rynek, to faktycznie I tu rzecz najważniejsza, wolny rynek musi po czymś jeździć, w Łodzi nie ma po czym, więc wolnego rynku tu nie bedzie. będzie końcówka wkd. > > Żebyś się nie zdziwił. > > Od lat kilkudziesięciu trwają podchody o przechwycenie części zbiorów łód > zkiego > > Muzeum Sztuki. A ja przypomnę pomysł samego Wajdy o przeniesieniu do 100lycy łódzkiej filmówki!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z A dlaczego fundować Łodzi ring? IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.06, 22:46 Co to za pomysł żeby "fundować" zapyziałej Łodzi ring? Dlaczego w ogóle A2 została "wygięta" na południe do Strykowa (odcinek Warszawa-Konin)? To już jest głupota nie do naprawienia. A teraz Łódź ma mieć ring, żeby sobie np. z jednego zapyziałego blokowiska na drugie jeździć. W zamian za to trzeba będzie nadkładać kilometrów. Ja się z tym nie zgadzam i popieram omijanie Łodzi szerokim łukiem S8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: A dlaczego fundować Łodzi ring? IP: *.toya.net.pl 11.10.06, 22:51 ZANIM KOLEJNY RAZ NAPISZESZ TAKIE GLUPOTY POPATRZ NA MAPY...... S8 DLA ŁODZI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: A dlaczego fundować Łodzi ring? IP: *.devs.futuro.pl 12.10.06, 13:03 A2 nie była wyginana na południe, tylko od zawsze tak zaplanowana. To najlepsze rozwiązanie, co jest oczywiste dla prawie każdego, prawie, robi wielką różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A dlaczego fundować Łodzi ring? IP: *.lodz.msk.pl 12.10.06, 14:37 A Kolega to dawno do Warszawy ze wsi białostockiej przyjechał? Chociaż dwa lata minęły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: A dlaczego fundować Łodzi ring? IP: *.toya.net.pl 13.10.06, 17:28 to zmyla gosc jest z Piotrkowa, ale szuka i bladzi przeokrutnie. Nie moze sie pogodzic ze Piotrkow nie bedzie mial kolejnej ekspresowki... jeszcze nie teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japan robot dentAK Re: A dlaczego fundować Łodzi ring? IP: 81.210.38.* 24.10.06, 16:17 Es lebe mehrspuriger, gigantischer LODZER AUTOBAHNenRING, Kern Mitteleuropas! Theo ,wir fAHREN NACH lodz(vICKY lEANDROS - GRIECHISCH- DEUTSCHE sCHLAEGERSAENGERIN)!wEG MIT PISUAR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Zagrożone obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 22:54 Na początek powiem, że mieszkam w Lodzi od urodzenia, zeby uniknac oskarzenia o kontakty ze swiatem wielkiej polityki. Kiedy "Gazeta" zaczela akcje "Zadamy S8 przez Lodz" to tez wyslalem swoja kartke, ale w miare jak akcja trwala zajrzalem do mapy z projektem polskiego systemu drogowego. I musze powiedziec, ze wcale nie jestem pewien czy wariant z S8 przez Lodz jest lepszy. Nie znam sie na drogach, ani nie znam szczegolow projektow S8, ale mimo to wypisalem argumenty, ktore wydaja mi sie rozsadne. Prosze mnie poprawic i/lub uzupelnic. Wybor optymalnej trasy powinien odbyc sie TYLKO na podstawie merytorycznych argumentow a nie "warszawki", "zakompleksionej Lodzi" etc. S8 przez Lodz: + Z S8 bedzie korzystac sporo ludnosci miejscowej i droga odciazy centrum Sieradza, Zdunskiej Woli i Lasku + duzo lepsze polaczenie Lodzi z Wroclawiem (ale: tylko z Wroclawiem) + szansa na szybkie ukonczenie obwodnicy - Ruch wokol aglomeracji lodzkiej (duzej jak na polskie warunki) wielokrotnie sie zwiekszy. A beda to TIRy i samochody jadace tranzytem, a wiec nie zostawiajace w lodzkiem zadnych pieniedzy, za to pogorsza np stan powietrza i wskazniki halasu. S8 przez Piotrkow: + droga wschod-zachod prosta jak drut (od Piotrkowa S12) + mniejszy koszt inwestycji + odciazenie A2 Strykow-Warszawa (w wariancie przez Lodz ciag dalszy S8 pokrywalby sie z autostrada) Nie ma co ukrywac, ze S8 polepszy warunki komunikacyjne miejscowosci przez ktore bedzie przebiegac, dlatego i Piotrkow, i Lodz bardzo chca poprowadzic ja obok siebie. Decyzje nalezaloby tez uzaleznic od prognozowanego ruchu miedzy Wroclawiem a Lodzia (docelowo). Wydaje mi sie, ze droga bylaby lepiej wykorzystywana jesli laczylaby dwie duze aglomeracje miejskie, ale moge sie mylic. Uwazam tez, ze mozna by zaczac budowe obwodnic Lodzi, Sieradza itd juz teraz - w koncu na ten cel bylo w budzecie wojewodzkim 7 mld zlotych (ktore moze juz poszly na inny cel). Na pewno pochlonie to duzo mniejsze srodki niz budowa calej S8 i dlatego mozna by te fragmenty ukonczyc w miare szybko. Na koniec powiem, ze demokracja polega na porozumieniu stron i znalezieniu jakiegos wspolnego konsensusu. Trzeba tez ocenic co jest wazniejsze i do tej decyzji powinny byc przekonane wszystkie ze stron (tzn ktos bedzie musial ustapic). w przeciwnym wypadku Lodz pobije sie z Piotrkowem, Sieradz - z Wieluniem, a Polska stanie sie posmiewiskiem calej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Zagrożone obwodnice IP: *.lodz.msk.pl 29.10.06, 11:27 > + droga wschod-zachod prosta jak drut (od Piotrkowa S12) Ale połączenie Wrocławia z Gdańskiem, W-wą czy Brześciem gorsze niż przy wariancie łódzkim. > + mniejszy koszt inwestycji Pozornie. Przebudowa dróg istniejących na ekspresowe to naprawdę kiepski pomysl. W efekcie mamy albo drogę śmierci biegnącą przez środek wsi, albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na obwodnice tych wsi i bezkolizyjne zjazdy. > + odciazenie A2 Strykow-Warszawa (w wariancie przez Lodz ciag dalszy S8 > pokrywalby sie z autostrada) I dociążenie "gierkówki" Piortków- Warszawa, na której już dziś tworzą się korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Zagrożone obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 21:42 > Ale połączenie Wrocławia z Gdańskiem, W-wą czy Brześciem gorsze niż przy > wariancie łódzkim. Z kolei wariant S8 przez Wieluń i Piotrków podoba się specom z Unii Europejskiej, dla których ważny jest tranzyt wschód-zachód, który będzie nabierał na znaczeniu wraz z rozwojem Ukrainy. Podobno (ale tego nie jestem pewien) wariant przez Łódź ma nikłe szanse dofinansowania z Unii Europejskiej. > Przebudowa dróg istniejących na ekspresowe to naprawdę kiepski pomysl. W efekci > e > mamy albo drogę śmierci biegnącą przez środek wsi, albo wydajemy mnóstwo > pieniędzy na obwodnice tych wsi i bezkolizyjne zjazdy. Nie pomyślałem o tym. Ale czy budowa oparta na tych fragmentach dróg, które nie przebiegają przez wsi, nie byłaby łatwiejsza (mniej prac gruntowych)? Oczywiście zakładając, że mieszkańcy tych wsi nie wyszliby na drogę protestować. > I dociążenie "gierkówki" Piortków- Warszawa, na której już dziś tworzą się kork > i. Ruch Sieradz-Pabianice > ruch Wieluń-Piotrków ale ruch Piotrków-Warszawa > (prognozowany) Stryków-Warszawa? Być może to prawda, ale każda ze stron podaje różne liczby co do natężenia ruchu na poparcie swojego szlaku, więc nie wiem komu wierzyć. Czy są jakieś oficjalne dane na ten temat? A jeśli już teraz na "gierkówce" tworzą się korki to może warto byłoby skorzystać z okazji, żeby wybudować trzeci (albo i czwarty pas). Przynajmniej odcinek Rawa Mazowiecka-Warszawa nie wymaga dużo zmian (w sensie kładek i bezkolizyjnych skrzyżowań). Słuchając argumentów wszystkich stron wychodzi na to, że powinniśmy wybudować obie drogi i być może tak się stanie za 20 lat. Wobec tego musimy zdecydować, którą drogę wybudować najpierw, a tu natężenie ruchu powinno mieć kluczowe znaczenie. Poza tym uważam, że obwodnica Łodzi i tak kiedyś powstanie, za to jeśli zabierzemy Wieluniowi S8 to osłabi to szanse tamtego regionu na rozwój. ciekawe czy lotnisko NATO będzie mogło czekać? ;) Łódź też wcale nie rozwija się tak prężnie jak byśmy tego chcieli. Już niedługo Kraków przegoni nas pod względem liczby mieszkańców (to też jakiś wskaźnik atrakcyjności). Może lepiej dać też szansę innym regionom? Na koniec powiem, że S14 jest luksusem na który nas nie stać. Nie pełniłaby żadnej funkcji logistycznej oprócz "zdywersyfikowania" wjazdu do Łodzi od Wrocławia. W sytuacji kiedy w kraju na co drugiej droce jest dziura jest to nonszalancja, na którą nie możemy sobie pozwolić. Zaś w obecnym kształcie (ma przebiegać przez w miarę gęsto zaludnione obszary) nie dojdzie do skutku z powodu lokalnych protestów. Włókniarzy też miała być przedłużona, i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Zagrożone obwodnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 23:21 > Z kolei wariant S8 przez Wieluń i Piotrków podoba się specom z Unii > Europejskiej, dla których ważny jest tranzyt wschód-zachód, który będzie > nabierał na znaczeniu wraz z rozwojem Ukrainy. > Podobno (ale tego nie jestem pewien) wariant przez Łódź ma nikłe szanse > dofinansowania z Unii Europejskiej. Nie wiem kto to wymyślił. Kijów i Lwów obsłuży A4. Na równoleżniku, po którym iałaby przebiegać S8 w wariancie południowym nie ma żadnego większego ukraińskiego miasta. > Nie pomyślałem o tym. Ale czy budowa oparta na tych fragmentach dróg, które > nie > przebiegają przez wsi, nie byłaby łatwiejsza (mniej prac gruntowych)? I tak należałoby zerwać starą nawierzchnię, wykoanac nowe odwodnienie. Myślę, ze gra nie jest warta świeczki. > A jeśli już teraz na "gierkówce" tworzą się korki to może warto byłoby > skorzystać z okazji, żeby wybudować trzeci (albo i czwarty pas). Przynajmniej > odcinek Rawa Mazowiecka-Warszawa nie wymaga dużo zmian (w sensie kładek i > bezkolizyjnych skrzyżowań). Trzeba by wykupiś od chłopów grunty, co jest kosztowne i długotrwałe. Do tego najgorszym miejscem jest odcinek tuż pod W-wą, gdzie trasa i tak przebiega w dość gęstej zabudowie. Trzeba by spojrzeć w dokładne plany. > Łódź też wcale nie rozwija się tak prężnie jak byśmy tego chcieli. Już > niedługo > Kraków przegoni nas pod względem liczby mieszkańców (to też jakiś wskaźnik > atrakcyjności). Może lepiej dać też szansę innym regionom? ? Jako Łodzianin wolę dać szansę Łodzi. O inne regiony niech się martwią ich mieszkańcy. Oni o daniu szansy Łodzi poprzez rezygnację z jakiejś inwestycji nawet nie myślą. > Na koniec powiem, że S14 jest luksusem na który nas nie stać. Nie pełniłaby > żadnej funkcji logistycznej oprócz "zdywersyfikowania" wjazdu do Łodzi od > Wrocławia. W sytuacji kiedy w kraju na co drugiej droce jest dziura jest to > nonszalancja, na którą nie możemy sobie pozwolić. Możemy sobie pozwolić i powinniśmy. Budowa S14 finansowana byłaby z innej puli niż łatanie dziur na łódzkich uliacach. Jeśli uznamy ją za luksus i zrezygnujemy z niej, pieniądze, za które miała być zbudowana nigdy do Łodzi nie trafią. Funkcja logistyczna? Proszę bardzo: - obwodnica Zgierza i Pabianic dla ruchu wychodzącego z Łodzi. - obwodnica dla ruchu Warszawa- Wrocłąw i Wrocław- Gdańsk (być koże też Poznań- Katowice). - droga dojazdowa dla dzielnicy przemysłowej an Nowym Józefowie, a w przyszłości pewnie też do Lublinka. > Zaś w obecnym kształcie (ma > przebiegać przez w miarę gęsto zaludnione obszary) nie dojdzie do skutku z > powodu lokalnych protestów. Włókniarzy też miała być przedłużona, i co? Tu już inne interesy lokalnych bonzów na razie przeważyły. Północne przedłużenie Al. Włókniarzy ma być zbudowane razem z S8. Południowe, mimo oporów, nie wypdało na razie z planów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Zagrożone obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 02:59 > Nie wiem kto to wymyślił. > Kijów i Lwów obsłuży A4. Na równoleżniku, po którym iałaby przebiegać S8 w > wariancie południowym nie ma żadnego większego ukraińskiego miasta. No dobra > I tak należałoby zerwać starą nawierzchnię, wykoanac nowe odwodnienie. > Myślę, ze gra nie jest warta świeczki. Zwlaszcza ze budujac nowa droge przez Lodz (przy niewiele wiekszym wysilku - co ustalilismy) mozna by miec nowa droge + stara jeszcze w miare dobra "osemke". > Trzeba by wykupiś od chłopów grunty, co jest kosztowne i długotrwałe. > Do tego najgorszym miejscem jest odcinek tuż pod W-wą, gdzie trasa i tak > przebiega w dość gęstej zabudowie. > Trzeba by spojrzeć w dokładne plany. No wlasnie, to jest duzy problem. Bo jesli wybuduje sie tylko fragment S8 to bedzie tak jak z A2 i Strykowem, kiedy mieszkancy wyszli na ulice protestowac przeciwko kolejkom TIRow na glownej ulicy miasta. Gdyby remontowano "osemke" ci ludzie nie mieliby przeciwko czemu protestowac. > Jako Łodzianin wolę dać szansę Łodzi. O inne regiony niech się martwią ich > mieszkańcy. Oni o daniu szansy Łodzi poprzez rezygnację z jakiejś inwestycji > nawet nie myślą. I tu mam najwieksze watpliwosci. To dobrze, ze Lodzianie martwia sie o Lodz, Piotrkowianie o Piotrkow, a Warszawiacy o Warszawe. Problem w tym, ze ilosc funduszy w polskim budzecie jest ograniczona, wiec trzeba te pieniadze w miare rowno podzielic. Do obecnego rzadu argumenty merytoryczne raczej nie przemowia (przepraszam, ze wtracam tu polityke), wiec wygra ten kto glosniej krzyczy (wiekszy, silniejszy), zas slabszy zostanie z niczym. Unia Europejska jest, przynajmniej w jakims stopniu, oparta na zasadzie solidarnosci, dlatego bogatsze kraje loza na rozwoj biedniejszych. Jesli nie bedziemy potrafili skorzystac z tego przykladu to skonczymy jak kraje trzeciego swiata: metropolie z drapaczami chmur, a na prowincji system feudalny (w Polsce nie az tak, ale jesli polska wies za 10 lat zostanie na tym samym poziomie co dzis to bedzie to porazka transformacji i porazka nas jako Polakow, a moze i idei solidarnosci, a wraz z nia calej UE). > Możemy sobie pozwolić i powinniśmy. Budowa S14 finansowana byłaby z innej puli > niż łatanie dziur na łódzkich uliacach. Jeśli uznamy ją za luksus i > zrezygnujemy z niej, pieniądze, za które miała być zbudowana nigdy do Łodzi nie > > trafią. Powiem tak: fajnie by bylo miec S14, ale uwazam, ze poki co nas na to nie stac i mozna byloby te pieniadze wydac duzo lepiej (z drugiej strony widzac na co ida pieniadze z budzetu dzis, moze lepiej wybudujmy te droge - lepsze to niz przejadanie pieniedzy). > Funkcja logistyczna? Proszę bardzo: > - obwodnica Zgierza i Pabianic dla ruchu wychodzącego z Łodzi. To fakt. Ale z drugiej strony miejscowi często i tak wybieraliby drogę przez centrum (bo szybciej albo przynajmniej tak im sie zdaje). > - obwodnica dla ruchu Warszawa- Wrocłąw i Wrocław- Gdańsk (być koże też Poznań- Katowice). Te funkcje pelnilaby S14. > - droga dojazdowa dla dzielnicy przemysłowej an Nowym Józefowie, a w > przyszłości pewnie też do Lublinka. > Myslalem, ze tam jest tylko fabryka Gilette. Za to szanse Lublinka na rozwoj oceniam na ograniczone, m.in. dlatego, ze okoliczni mieszkancy protestowaliby przeciwko wiekszemu ruchowi lotniczemu. Nie wiem czy zyczyc Lodzi wiecej lotow z Lublinka - z kolejnymi polaczeniami bedzie nas jeszcze mniej. > Tu już inne interesy lokalnych bonzów na razie przeważyły. Północne > przedłużenie Al. Włókniarzy ma być zbudowane razem z S8. Południowe, mimo > oporów, nie wypdało na razie z planów. Z protestami tez jest problem, bo wladza nauczyla sie sobie z nimi radzic: olewac je. Dlatego tak samo podchodza do mieszkancow i do ekologow (dolina Rospudy). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Zagrożone obwodnice IP: *.lodz.msk.pl 31.10.06, 16:22 > I tu mam najwieksze watpliwosci. To dobrze, ze Lodzianie martwia sie o Lodz, > Piotrkowianie o Piotrkow, a Warszawiacy o Warszawe. Problem w tym, ze ilosc > funduszy w polskim budzecie jest ograniczona, wiec trzeba te pieniadze w miare > rowno podzielic. Do obecnego rzadu argumenty merytoryczne raczej nie przemowia > (przepraszam, ze wtracam tu polityke), wiec wygra ten kto glosniej krzyczy > (wiekszy, silniejszy), zas slabszy zostanie z niczym. Unia Europejska jest, > przynajmniej w jakims stopniu, oparta na zasadzie solidarnosci, dlatego > bogatsze kraje loza na rozwoj biedniejszych. Jesli nie bedziemy potrafili > skorzystac z tego przykladu to skonczymy jak kraje trzeciego swiata: > metropolie z drapaczami chmur, a na prowincji system feudalny (w Polsce nie az > tak, ale jesli polska wies za 10 lat zostanie na tym samym poziomie co dzis to > bedzie to porazka transformacji i porazka nas jako Polakow, a moze i idei > solidarnosci, a wraz z nia calej UE). Na coś trzeba się zdecydować. Żadnego kraju na świecie nie stać na jednakowe wspieranie i nwestowanie w kazdej z tysięcy miejscowości. Kraje III świata mają z reguły jedną metropolię z drapaczami chmur i z reguły jest to stolica. Polska nie jest w stanie stworzyć 49 metropolii, niech ich chociaż będzie 16 czy 17. > To fakt. Ale z drugiej strony miejscowi często i tak wybieraliby drogę przez > centrum (bo szybciej albo przynajmniej tak im sie zdaje). Nie sądzę, żebym kiedykolwiek z Łodzi do Sieradza jechał przez centrum Pabianic, gdybym nie musiał. > > - obwodnica dla ruchu Warszawa- Wrocłąw i Wrocław- Gdańsk (być koże też > > Poznań- Katowice). > > Te funkcje pelnilaby S14. Właśnie o S14 piszę. > Myslalem, ze tam jest tylko fabryka Gilette. Na razie. Planowana jest tam co najmniej druga "Dąbrowa Przemysłowa". Zobaczymy co z tego wyjdzie. > Za to szanse Lublinka na rozwoj > oceniam na ograniczone, m.in. dlatego, ze okoliczni mieszkancy protestowaliby > przeciwko wiekszemu ruchowi lotniczemu. Kilku polityków nieźle skorzystało na tej histerii. Bardziej niektórym durniom przeszkadzały 2 loty/dobę niż ruch ciężarówek na Maratońskiej. > Nie wiem czy zyczyc Lodzi wiecej lotow > z Lublinka - z kolejnymi polaczeniami bedzie nas jeszcze mniej. Jeśli ktoś będzie chciał wyemigrować to zawsze to zrobi. Patrz- lata 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Zagrożone obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 16:41 > Na coś trzeba się zdecydować. Żadnego kraju na świecie nie stać na jednakowe > wspieranie i nwestowanie w kazdej z tysięcy miejscowości. > Kraje III świata mają z reguły jedną metropolię z drapaczami chmur i z reguły > jest to stolica. Polska nie jest w stanie stworzyć 49 metropolii, niech ich > chociaż będzie 16 czy 17. Hehe, Piotrkow raczej nigdy nie bedzie metropolia. Nie chodzi o budowanie 49 metropolii, ale o wspieranie tworzenia miejsc pracy proporcjonalnie do liczby mieszkancow. Mieszkancowi wsi pod Piotrkowem jest to obojetne czy praca w Lodzi bedzie czy nie, zwlaszcza jesli nie ma samochodu, bo inaczej latwo do Lodzi nie dojedzie. Mysle, ze jednym z obowiazkow Polski jako panstwa jest zapewnienie obywatelom pracy. Obecna polityka niejako zmusza ludzi do migracji zarobkowej. A skoro musza jezdzic po 100 km, to czemu nie 1000 gdzie zarobki sa duuuuuzo wieksze. Ale jesli ich o to spytac, to czesto woleliby zostac i pracowac u siebie. > Nie sądzę, żebym kiedykolwiek z Łodzi do Sieradza jechał przez centrum Pabianic > , > gdybym nie musiał. To juz zalezy od tego gdzie sie mieszka, ale rzeczywiscie S14 ulzylaby w wiekszym stopniu Zgierzowi i Pabianicom niz Lodzi. > > > - obwodnica dla ruchu Warszawa- Wrocłąw i Wrocław- Gdańsk (być koże > też > > > Poznań- Katowice). > > > > Te funkcje pelnilaby S14. > > Właśnie o S14 piszę. > Przepraszam, chcialem powiedziec: "Te funkcje pelnilaby S8", bo autostrady A1 i A2 zostana wybudowane przed S8 (i S14). Ale niewazne. Chcialem powiedziec, ze znaczenie drog mozna stopniowac tak: A1, A2 > S8 >> S14 wiec poki co odlozylbym myslenie o S14 na pozniej. > Na razie. Planowana jest tam co najmniej druga "Dąbrowa Przemysłowa". Zobaczymy > co z tego wyjdzie. No wlasnie... Okej, powiedzmy sobie tak: kazda nowa droga usprawni transport w Polsce, ale juz to czy inwestycja sie zwroci w postaci wiekszego zainteresowania regionem, wzrostu przedsiębiorczości, wzmożenia ruchu zależy od tego czy inwestorzy będą kierować się tymi samymi przesłankami co rządzący. Zadajmy sobie pytanie czy będą to dobrze wydane pieniądze, albo lepiej: czy nie moglibyśmy wydać tych pieniędzy lepiej? Cały czas uważam, że jeśli zaczniemy budować S14 to pieniędzy zabraknie gdzie indziej. Może fudusz drogowy ma osobne zasoby, ale o tych zasobach decydują politycy, więc granice celów, na które idą środki są dość płynne. I ciekawe jak rządzący zdecydują o takim a nie innym przebiegu drogi? Czy wezmą pod uwagę wszystkie argumenty, napiszą raport, który będzie publicznie dostępny? Czy może zastanowią się gdzie głośniej krzyczą, gdzie ich decyzja przełoży się na więcej głosów, albo gdzie mają więcej swoich buraków? Pieniędzy na inwestycje będzie tyle co nigdy, a wydamy je jak zawsze? Chciałbym być optymistą. > Jeśli ktoś będzie chciał wyemigrować to zawsze to zrobi. Patrz- lata 80. To był tylko taki nostalgiczny akcent. Jasne, że połączeń z zagranicą powinniśmy mieć jak najwięcej. I ci co chcą niech wyjeżdżają, to na pewno nie jest dla nich łatwa decyzja. Wiele z nich przesyła pieniądze z powrotem do kraju. W ten sposób przyczyniają się do wzrostu koniunktury w Polsce bardziej niż wszystkie działania rządu razem wzięte. Jednym slowem 'rispekt' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek PKP Poznan (Wroclaw) - Lodz - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 23:08 Co sie tyczy planow PKP wybudowania trasy dla ekspresu z Poznania (Wroclawia) przez Lodz do Warszawy to slyszalem (od kogos zwiazanego z koleja), ze jest to inwestycja tak droga i tak nieoplacalna, ze gdyby doszla do skutku to na pewno PKP poszloby z torbami. Po pierwsze dublowaloby to juz istniejace szybkie trasy: Poznan-Warszawa (Berlin-Warszawa-Moskwa) i od 2009 Lodz-Warszawa (podroz ma trwac godzine). Po drugie zainteresowanie podroznych ta trasa nie zwrociloby kosztow inwestycji. Po trzecie lepiej skupic sie na remoncie juz istniejacych tras, ktore potrzebuja tego w pierwszej kolejnosci. Pewnie, ze fajnie by bylo miec taki superpociag pod nosem - tez bylbym z niego dumny, jesli nas na to nie stac, to i tak mysle, ze godzina z Lodzi Fabrycznej do Warszawy (po remoncie trakcji) to calkiem niezly wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: PKP Poznan (Wroclaw) - Lodz - Warszawa IP: *.lodz.msk.pl 29.10.06, 11:24 > Po pierwsze dublowaloby to juz istniejace szybkie trasy: > Poznan-Warszawa (Berlin-Warszawa-Moskwa) i od 2009 Lodz-Warszawa (podroz ma > trwac godzine). Te trasy można nazwać szybkimi tylko w krajach Europu Wschodniej. Pomijając ograniczenie prędkości wynikajace z licznych zakrętów, przetacza sie na nich ruch pociągów osobowych i towarowych, a skrzyżowania z siecią drogową nie są bezkolizyjne. Podróż między Łodzią a W-wą, trwająca trochę ponad godzinę to kiepski wynik. W latach 30 tyle jechała Lux Torpeda - czyli parowóz. > Po drugie zainteresowanie podroznych ta trasa nie zwrociloby > kosztow inwestycji. Tego wykluczyć się nie da- w Polsce dochodowe są b. nieliczne linie kolejowe. W Hiszpanii i Francji takie trasy trzymają się jednak nieźle. > Po trzecie lepiej skupic sie na remoncie juz istniejacych > tras, ktore potrzebuja tego w pierwszej kolejnosci. Co doskonale widać np. na trasie Łódź - Łowicz czy Jelenia Góra- Wrocław. Remontu potrzebują od 10 lat. Mimo że nikt nie buduje jeszcze linii wysokich prędkości, o ich remoncie nie słychać- prędzej o likwidacji. Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: PKP Poznan (Wroclaw) - Lodz - Warszawa 31.10.06, 14:17 Co sie tyczy planow PKP wybudowania trasy dla ekspresu z Poznania (Wroclawia) > przez Lodz do Warszawy to slyszalem (od kogos zwiazanego z koleja), ze jest to > i nwestycja tak droga i tak nieoplacalna, ze gdyby doszla do skutku to na pewno > PKP poszloby z torbami PKP juz dawno powinna pojsc z torbami a jakos nei idzie, chociazby dlatego ze oddzielnei do tej pory traktuje trase warszawa poznan, odzielnie warszawa lodz i oddzielnie warszawa wroclaw, modernizujac infrastrukture wedlu tego schematu. Ta szybka kolej moze ta glupote dzisiejsza planistow PKP zlikwidowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Czyli tylko kolejka dojazdowa.... IP: *.ipartners.pl 31.10.06, 22:16 ... z przystankiem koncowym gdzies kolo OBI bo trzeba miejsce na hipermarkety wydzielic... Bedzie ja mozna szybko zliwkidowac bo nie bedzie konkurencyjna dla autobusow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Zagrożone obwodnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 08:58 Ja proponuję aby droga S 8 doprowadzona była do Włoszczowej a do Łodzi nie robić zjazdów z autostrady bo to miasto już zostało skazane za zagładę. Zapoczątkował to Miller ogłaszając, że nadchodzi czas dla Łodzi i kontynuują to kaczory. Lotnisko w Modlinie a nie w Babsku, nie dokończona droga urwana w Strykowie. Brawo! Może jeszcze się zastanowić nad nową trasą dla A1. A później się dziwią, że tylu ludzi z Łodzi wyjeżdża. To Kraków już jest drugim miastem w Polsce. Jestem od urodzenia łodzianinem i jest mi smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Zagrożone obwodnice IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 09.11.06, 11:18 A propos Łodzi i obwodnicy: 7.11 widziałem w ŁWD jakąś kandydatkę do RM, która stwierdziła, że Łódź musi mieć obowdnicę taką jak Berliner Ring i że część już istnieje - al. Włókniarzy i al. Śmigłego - Rydza. Trzeba tylko wybudować połączenie do ul. Rzgowskiej. Rozbawiła mnie ta kobitka maksymalnie - coś wiedziała, że dzwonią, tylko nie bardzo wiedziała, w którym meczecie. ;))) ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubarts Zagrożone obwodnice IP: *.toya.net.pl 12.11.06, 15:52 Myślę ze obwodnica łodzi i połączenie Warszawy i Wrocławia przez Łódź Powinno byc priorytetem ! Szczególnie ze już zostały zaplanowane fundusze w budżecie! A Bełchatuw niech nadal pozostanie odcięty od świata! Mają tyle pieniędzy niech Lotnisko sobie wybuduja górnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodzianin Zagrożone obwodnice IP: *.net-partner.pl 12.11.06, 21:08 Szkoda słów, jeszcze jeden dowód na traktowanie przez PiS ineresów narodu jako niepotrzebne zamieszanie wobec partykularnego interesu paru nawiedzonych, chorych głów. POŁĄCZMY DROGA S-8 PIOTRKÓW Z WŁOSZCZOWĄ !!! Taki jest interes PiS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Prowincjonalna mentalność zarozumiałej Łodzi IP: *.ci.uw.edu.pl 13.11.06, 00:37 Od momentu utworzenia " dużego" województwa łódzkiego w 1999 r. rozpoczęła się marginalizacja pozostałych miast regionu. Łódź zachowuje się jakby prowadziła ekspansję kolonialną, a mieszkańcy województwa spoza Łodzi są uważani niemal za murzynów. Większość środków z budżetu województwa jest pompowana do Łodzi np.na Lublinek,również z moich podatków.Więc gdzie tu sprawiedliwość.Dlatego tym bardziej przeraża mnie polityka jaką prowadzi Łodź. Argumenty są następujące : 1.Pierwotnie przebieg drogi Warszawa - Wrocław był planowany przez Piotrków i Bełchatów, czyli zanim jeszcze Leszek Miler wszystko poustawiał tak aby mogli się cieszyć jego wyborcy w Łodzi. 2.Koszty budowy drogi są dużo niższe w przypadku przebiegu drogi przez Piotrków, bo nie trzeba budować wszyskiego od podstaw. 3.Jeżeli mniejsze miasta budują swoje obwodnice za własne pieniądze( np. Piotrków) to pewnie i w Łodzi by się one znalazły( zamiast finansować prezydentowi Kropiwnickiemu wycieczki do Izraela) 4. Poza tym jest przerażająca kampania medialna - TVP 3, naklejki na szyby samochodów, Gazeta wyborcza, listy poparcia....i co jeszcze???, a to przesłania obiektywne spojrzenie na całą tę sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Prowincjonalna mentalność zarozumiałej Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 22:16 *.ci.uw.edu.pl - skąd takie zainteresowanie sprawami Piotrkowa pod tym adresem IP? > 1.Pierwotnie przebieg drogi Warszawa - Wrocław był planowany przez Piotrków i > Bełchatów, czyli zanim jeszcze Leszek Miler wszystko poustawiał tak aby mogli > się cieszyć jego wyborcy w Łodzi. Powtarzasz kłamstwa. Droga Wrocław-Warszawa miała przechodzić przez Łodź już w 1948r. (a plany te pochodzą z planów III Rzeszy). Potem, na początku lat 80 lokalny piotrkowski kacyk przesunął w KC drogę pod Piotrków (wystarczy porównać przebieg E12 w 1980r i E67 w 1984r.). Ten pomysł jest pozostałością po rządach WRONy. Miller naprawił błąd swoich starszych partyjnych kolegów. > 2.Koszty budowy drogi są dużo niższe w przypadku przebiegu drogi przez > Piotrków, bo nie trzeba budować wszyskiego od podstaw. Kolejny, który chce przebudowć DK8 na drogę śmierci- drogę ekspresową przez wsie i opłotki. Alternatywą dla drogi śmierci jest budowa bezkolizyjnych zjazdów do każdej wioski. Powiedz mi, Twój wujek ma może firmę zajmującą się budowa mostów? > 3.Jeżeli mniejsze miasta budują swoje obwodnice za własne pieniądze( np. > Piotrków) to pewnie i w Łodzi by się one znalazły( zamiast finansować > prezydentowi Kropiwnickiemu wycieczki do Izraela) Zwłaszcza na budowę trasy Łódź-Oleśnica... Jeśli piłeś dziś, to nie pij. Jeśli nie piłeś, to może lepiej się napij. > 4. Poza tym jest przerażająca kampania medialna - TVP 3, naklejki na szyby > samochodów, Gazeta wyborcza, listy poparcia....i co jeszcze???, a to > przesłania obiektywne spojrzenie na całą tę sytuację. Myślisz, ze bez tej kampanii by ktoś na problem spojrzał obiektywnie? Obudź się, tu jest Kaczystan. Bez tej kampanii o przebiegu S8 zadecydowałby kacyk z Piotrkowa - Marek J., kierując się tak obiektywnym argumentem jak spodziewana ilość zdobytych głosów w przyszłych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
jmanek piotrków 78 tys dusz, same Pabianice 70 tys. 14.11.06, 01:00 co ty chłopie od tego Piotrkowa chcesz?? takie samo miasteczko jak Pabianice a że niby dawne wojewódzkie to niby ważniejsze? podsumowując potencjał ludzki na trasie prze Piotrków, Bełchatów i Wieuń do Sieradza, Zduńskiej, Łasku i Pabianic wersja piotrkowska przepada z kretesem.....nie mówiąc o 735 tys. mieszkańców Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik kultura i cywilizacja IP: 193.0.101.* 18.11.06, 13:58 A propos łódzkiej ignorancji. Marek J. nie jest kacykiem z Piotrkowa Trybunalskiego. Jest tzw. spadochroniarzem. Mieszka w Piasecznie, a urodził się w Gorzowie Wielkopolskim. A o Piotrkowie nie ma bladego pojęcia. A całą tą sytuację rozdmuchuje dla własnych celów politycznych. I nie on wymyślił, że droga S8 mogłaby przebiegać przez Piotrków. I wolę te przysłowiowe wsie i opłotki niż wysoką kulturę z ulicy Składowej i dworca autobusowego na Fabrycznej, gdzie lokalna inteligencja kroi równo w imię świetności wielkomiejskiej Łodzi. A mali powinni siedzieć cicho, tak by było najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamrad S8 i S12 IP: *.tkdami.net 18.11.06, 17:38 Powiedziałem raz i zdania nie zmienie. Napewno Wrocław-Piotrków-Radom-Puławy-Lublin. Koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: S8 i S12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 23:24 I Komańcza- Ustrzyki Górne. Koniec dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: S8 i S12 IP: *.tkdami.net 19.11.06, 09:32 dzien dobry barnaba ,cieszę sie ze żyjesz i nawet działasz po wyborach chyba już odpoczołeś to dobrze a drugi moj przyjacel hubar też jest w formie może by coś milego napisał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_matador9 Re: S8 i S12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:45 nieudolnosc PIS-u osiagnela w miescie rekordowego bezrobocia samo dno: brak przyspieszenia budowy strategicznego lodzkiego ringu autostradowego to wymierne straty ekonomiczne dla LODZI i POLSKI i miliardowe straty ciagnione z powodu braku budowy autostrady Wroclaw-Lodz.na pohybel z nieudolnym poldebilnym Polaczkiem, kretynem Kropiwnickim i potworkiem Kaczynskim! Es lebe mehrspuriger gigantischer Lodzer Autobahnen-ring! .Weg mit moerderischem, faulem, verruecktem Pisuar! Odpowiedz Link Zgłoś