-
Mam 1 kg wolowiny. jako ze gulasz wolowy gotuje sie 2 godziny, to kupuje co najmniej 1 kg i reszte mroze na potem. Jednak nie chcialabym z calego kilograma zrobic tego samego. Przychodzi Wam do glowy jakis pomysl, zeby te wolowine najpierw podsmazyc, dodac podsmazona cebule, potem dusic a na sam koniec rozdzielic na 2 garnki i do kazdego dodac inne skladniki ?
Prosze o sugestie bez wina.
-
Gulasz przepyszny! Ja dorzuciłam jeszcze 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie.Zamiast 6 łyżek ketchupu dodałam 2 i trochę słodkiej papryki. Mięso obsypałam Delikatem i zostawiłam na noc w lodówce.
-
.. pomidorów, czosnku , cebuli , pora , papryki, mąki, śmietany z mleka krowiego.... można zrobić taki gulasz ?
Pozdrawiam
-
Gotuje właśnie gulasz, bogracz i tak patrzę, że mi się jak dla armii nagotowało. ;) Wyrzucić szkoda, więc czy można go jakoś przechować? Zamrozić? Trzeba podawać jakiejś obróbce cieplnej jak przy konfiturach czy po prostu zapakować do słoika i do zamrażarki?
-
Mam kawałek mięsa z renifera ( nie pytajcie jaka to jego część, nie mam pojecia;)) i zastanawiam się, czy on na gulasz bedzie ok? Czy jakoś inaczej go zrobić? Ma ktoś doświadczenie z rudolfami?;)
-
mam zaprosić gości -wszyscy lubią gulasz, ale nigdy sama nie robiłam, chodzi mi o jakiś tradycyjny
-
Podpowiedzcie o jaki kawałek wołowiny poprosić w sklepie mięsnym, żeby wyszedł
pyszny gulasz? Chodzi mi o "czyste" mięso - bez tłuszczu, błon, nie
poprzerastane, miękkie. Dzięki za wszelkie sugestie :).
-
Chcialabym zrobic gulasz segedynski (przepis z sol i pieprz
11/2009). Dodaje sie tam karkowe wieprzowa, kiszona kapuste,
tymianek, cebule i czosnek oraz papryke w proszku.
Moze ktos moze mi pomoc, czy powinnam dodac ostra czy slodka? bo nie
mam pojecia.
Z gory dziekuje,
-
jak właściwie robi się gulasz? jakie mięso jest najlepsze?
-
Nt.Mam jutro gotować,a nigdy jeszcze nie robiłam gulaszu z
cielęciny:(.Najbardziej mi zależy na tym,aby mięso pozostało soczyste i
miękkie.Da się tak zrobić?Wydaje mi się,że odpada wtedy długie duszenie
mięsa,ale jak w inny sposób uzyskać smaczny,zawiesisty sos?Pomóżcie,dziękuję
bardzo:).
-
Jak rozlozyc gotowanie gulaszu na 2 dni? Podsazylam mieso, popruszone maka i pieprzem. Na drugiej pataleni posmazylam cebule i dodalam do niej mieso. teraz sie gotuje na wolym ogniu. Czy dzis mam dodawc przyprawy i papryke czy poczekac do jutra?
sprawa druga:
co zrobic zeby panierka po usmazeniu nuggetsow byla chrupiaca nawet po kilku godzinach od smazenia? kurczaki chce usmazyc rano, ale goscie przychdza ok.18. i tak sobie mysle,ze jak wstawie do zaoodpornego to mi "zmiekczeje". macie po...
-
Wiem, zadaje podstawowe pytania, ale tez moja wiedza o gotowaniu
jest podstawowa.....
Czesto robie gulasz, ale jedyne, co mi przychodzi do glowy, to
gulasz z cebula, grzybami suszonymi albo pieczarkami, calosc
zabielona smietana.
A Wy czego jeszcze dodajecie ?
-
Co do niego wrzucic, by troche te kwasnosc piwna zabic? nie moge dac
smietany, bo jestesmy bezmleczni!!!
dzieki!!!
Zosia 20.XI.2005
Ania 22.XI.2008
-
Czy ktoś z Was wie może jakim sposobem i w jakich czasach dotarł do Polski gulasz? :) Bo skąd to wiadomo, ale zastanawia mnie właśnie jak i kiedy...
-
Zostałam obdarowana wiejską kurą wraz z różnymi częściami:) Jest tez żołądek.
Nigdy nie robiłam niczego z żołądków kurzych, ale gdzieś kiedyś jadłam gulasz
z żołądków. Przeszukałam w google i na tym forum i nie mam pewności jak z tym
gotowaniem. Czy najpierw ugotować(bo czytałam,ze to trwa długo) i potem
dopiero pokroić i dusić z gulaszowymi dodatkami. Czy od razu pokroić i dusić
do miękkości podlewając wodą?
-
Zrobiłam gulasz z piersi kurczaka.Zapomniałam na śmierć, że mam opieńki w
lodówce.Chciałabym je dodać do gulaszu.I co teraz,czy je obsmażyć i dodać, czy
bez obsmażania dodać.Ale czy to mięso się nie rozleci?
-
Witam, jestem niedoświadczoną kuchareczką wiec póki co wszystko co ugotuje to metoda prób i błędów. Ugotowałam gulasz juz którys raz z kolei i wychodzi mi taki dziwny, słodki....nie wiem czy to przypadkiem nie po dodaniu mąki(?). nie lubie tego smaku i nie wiem co powoduje ten słodkawy smak. Składniki: indyk, cebula, przyprawa grill, ziele ang, lisc laurowy i na koncu mąka. Nie wiem co robie nie tak ale smak wychodzi nie ten. Mąka "królowa". Jesli nie mąką to czym mam zagęścic?
-
Robiłem wczoraj gulasz, i najpierw obsmażyłem troche mieso, a potem dopiero je dusiłem. Dobre wyszło, tylko trwało to wszystko strasznie długo (zwłaszcza że dodałem pieczarków, które tez najpierw trzeba poddusic w oliwie, a tłuszcz do smażenia najpierw wytopiłem z wędzonego boczku).
Jak to jest? Lepiej obsmażyc czy nie ma różnicy?