rojew84 20.01.06, 10:14 do czego stosujecie szafran? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: szafran 20.01.06, 10:32 do wszystkiego, mozna dodawac do sosow ,smakowo i kolorowo bedzie, do ciast wszelakich....tu trzeba odrobinke szafranu namoczyc w smietanie lub w jakims alkocholu,zalezy od ciasta. oczywiscie nie daje sie tego w duzych ilosciach ,w skandynawi sprzedaja torebeczki 0,5 g,wystarczajaca porcja do wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: szafran 20.01.06, 10:59 Ja dodaje do makaronu i ciasta drozdzowego (jezeli jaja sa "blade" bo lubie zolte ciasto!!!), namaczam odrobine w "kropelce" cieplej wody albo mleka. I jak robie paelle - do ryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: szafran 20.01.06, 13:03 Do risotto milanese - jednego z najbardziej oczywistych przykladow wloskiego geniuszu kulinarnego. I do szwedzkiej zupy rybnej (duzo ryb i frutti di mare, odrobina czosnku, mnostwo kwasnej smietany i szafran wlasnie, wszystko posypane kolendra). Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: szafran 20.01.06, 13:04 "jednego z najbardziej oczywistych przykladow wloskiego geniuszu kulinarnego" :/aha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opus kulinarus Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:12 zamierzam zrobic: usmażone filety pangi na kazdym kawałku pietruszka czosnek i na to plaster sera zapieczone-czy pasowałby tu jeszcze szafran? mam dwie torebeczki miniatureczki tego czegoś ale boje się użyc? jaki to w ogole ma smak ten szafran? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:18 szkoda go szafran w zasadzie nie ma smaku on barwi potrawy, nie zmiania im smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opus kulinarus Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:30 skoro to tylko barwnik to dziwne ze tyle kosztuje hm... Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:31 Nie tylko barwnik, zmienia smak wiec trzeba uwazac, zeby nie przedobrzyc. Drogi ze zwgledu na to jak sie go uzyskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:32 nie ma smaku ma za to kukrkuma nazywana często szafranem Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:34 invicta1 napisała: > nie ma smaku greekproducts.com/greekproducts/saffron/ "Saffron is used both for its bright orange-yellow color and for its strong, intense flavor and aroma." ????? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:39 nie wiem o co im chodzi z tym silnym aromatem-myslisz, że mam zwietrzały? Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:44 Nie czepiam sie ani tez uwazam, ze Wam cokolwiek zwietrzalo - tylko sie zastanawiam, dlaczego tak pisza. Zajrzyj tez na to: www.gourmetsleuth.com/saffron.htm "How To Use The most important rule is "don't use too much". A very little bit of saffron goes a long way and if overused becomes overpowering and leaves a "medicinal" flavor." Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:48 no nie wiem-może nigdy nie przedawkowałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:50 Wiesz co, ja zaryzykuje i wrzuce wiecej nastepnym razem do ryzu (a niech tam!!!) - jak bedzie smakowac apteka to pewnie maja racje. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:51 to się ostatecznie wyjaśni:) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate No skad! Szafran pachnie, kurkuma wcale 20.01.06, 15:23 Szafran ma bardzo intensywny i jednoczesnie charakterystyczny zapach! Nic dziwnego - w koncu robi sie go z kwiatowych znamion. Jesli Twoj szafran nie ma zapachu, to najpewniej po prostu nie jest szafran. Kurkuma natomiast, nabyta ostatnio, produkcji Kamisu, zapachu nie miala ani- ani, co pozwolilo ja wykorzystac do barwienia polewy na hummingbird cake na uroczo bananowy kolorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opus kulinarus Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:33 do czego porównasz w takim razie taki smak? zastanawiam sie czy nie użyc w koncu tego szafranu, mozeby przyrządzić inaczej te pange własnie z szfranem? tylko jak? co robisz z szafranem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:34 rozrobic w odrobinie letniej wody a dlaej to juz hulaj dusza Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: czy szafran będzie pasował? 20.01.06, 13:31 :) drogi, bo każdy krokus ma tylko 1 pręcik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:32 nie takie dziwne biorąc pod uwagę ,ze to naturalny barwnik.. na "wyprodukowanie" kórego trzeba sporych ilosci kwiatów www.deliziatartufi.com/zafferano.htm i nie mówię,ze jest absolutnie pozbawiony smaku.. po prostu nie nadaje sie do potraw o smaku zdecydowanym.. bo zginie to juz wiecej smaku ma kurkuma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 13:34 1 kg szafranu to 100 - 150 tysiecy kwiatów a zbiera sie toto ręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opus kulinarus Re: czy szafran będzie pasował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:38 no tez własnie te torebeczki co je mam to doprawdy wielkości znaczka z papieżem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Dawno, dawno temu, 20.01.06, 15:34 w pieknych czasach, kiedy na polskim rynku swoje przyprawy sprzedawala firma Durcos, prawdziwy szafran, i to w proszku, a nie znamionach*, mozna bylo kupic za skromne pieniadze (na porcje ryzu dla 8-12 osob) za 5,5 pln. Przyprawa byla przyczepiona do kartonika - 4 malusienkie kubeczki z malusienkimi przykryweczkami, a w kazdej doslownie szczypta pomaranczowego proszku. I taka szczypta wystarczala na zabarwienie i zapachnienie szklanki ryzu. Na sucho nie pachnie, fakt, ale po podgrzaniu rozwija caly pawi ogon niezwyklego, kwiatowo- kurzowo-pieprzowo-ultraegzotycznego aromatu. *Jesli szafran jest w postaci czegos, co przypomina pociete drobno niteczki, przed dodaniem do czegokolwiek utlucz go drobno w mozdzierzu lub przez noc rozpusc w lyzce mocnego alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
canada81 Re: Dawno, dawno temu, 20.01.06, 22:06 Dobrrze ktos napisal, jesli nie pachnie to nie jest to szafran. A ile kosztowal? Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Dawno, dawno temu, 20.01.06, 22:15 canada81 napisała: > Dobrrze ktos napisal, jesli nie pachnie to nie jest to szafran. Moj pachnie i to bardzo mocno (jest w szklanym sloiczku, wiec to nie pojemnik tylko na pewno to co w srodku). Mam tego 1g - niteczki pewnie by sie dalo je zmiescic na lyzeczce do herbaty. Jezeli chcecie to wszystko wrzuce do porcji ryzu na 2 osoby - jezeli bedzie smakowac jak mydlo to potwierdzi, ze szafron ma smak nie tylko kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kil Re: Dawno, dawno temu, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:49 czyli tak najbardziej standardowo to szafran słuzy do barwienia? Jako przyprawa nie działa? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: szafran 21.01.06, 00:41 Przy okazji: szafran to piękny krokus: www.steve.gb.com/images/vegetable_empire/veg/saffron.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: szafran IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.01.06, 03:19 To nieprawda, że szafran jest tylko barwnikiem! Paella swój smak zawdzięcza głównie szafranowi! Często w tzw. dalekich krajach można kupić różne podróbki szafranu, one właśnie TYLKO barwią. Prawdziwy szafran zwykle jest sprzedawany jako takie niteczki, proszek można podejrzewać, że nie jest tym, czym ma być. Ale trzeba pamiętać, że w potrawie szafran musi być główną (a nawet jedyną) nutą zapachową, bo inne silne zapachy mogłyby go zagłuszyć. Kurkuma to zupełnie inna przyprawa, dużo tańsza, daje intensywnie żółty kolor i swoisty smak. Odpowiedz Link Zgłoś