Dodaj do ulubionych

Jak połączyć Retkinię i Chojny?

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 19:51
Każdy, komu zdarza się jeździć na tej trasie, wie, że podróż z Retkini na
Chojny-Zatorze to około 45 minut. 10 z przesiadką na 15 jest mało skuteczna,
gdyż z reguły trzeba czekać, 69 jedzie powoli, (zwłaszcza w stronę Retkini,
gdyż wałęsa się bezsensownie po Nowych Sadach), z resztą jedzie
tylko "skrajem" Retkini i nie wjeżdża na Zatorze zmuszając do nie wiadomo ile
trwającej przesiadki. Natomiast przesiadka w 52 jest tak niewygodna, że czas
jaki możnaby nadrobić na nieco szybszym pokonaniu trasy przez autobus traci
się na łażenie i podziwianie kurwilinearnej architektury:)
JA wymyśliłem coś takiego. 52 po wyjechaniu z krańcówki na Kaliskim
skręcałoby w Bandurskiego, zawracało na wiadukcie na Maratońskiej, zjeżdżało,
zatrzymywałoby się na przystanku autobusowym na wysokości dworca, gdzie
mogliby się przesiąść do niego ludzie z tramwaju jadącego z Retkini. 52
skręcałoby we Włókniarzy i dalej jechało już normalnie. W drugą stronę -
analogicznie i zatrzymywałoby się na przystanku po drugiej stronie. Czas
przejazdu wydłużyłby się 2 minuty (no, może 3-4 w kierunku do dworca, gdyż
tam dużo skrętów w lewo), a to chyba niewiele. Oczywiście tramwaje musiałyby
byc skoordynowane z autobusem. To się da zrobić, choć przy obecnej
częstotliwości musiałyby to być tramwaje różnych lini. Proponowałbym również
oznaczyć w rozkładach tramwajowych kursy przygotowane do przesiadki. W ten
sposób uzyskujemy połączenie Retkini i Chojen o 0 do 6 minut szybsze niż
10/15; ułatwiamy przesiadki z 52 do czegokolwiek niwelując nieco skutki
takiego, a nie innego układu kom. koło dworca Łódź - Kaliska; łączymy w
sposób w miarę sensowny Włókniarzy i Retkinię (przy okazji hipermarket, co
pozwala trochę konkurować z liniami bezpłatnymi),
No i co Wy na to?
P.S. w przyszłości UMŁ powinino, moim zdaniem, zadbać o system tego typu
połączeń przesiadkowych tam, gdzie nie ma bezpośrednich.
Obserwuj wątek
    • ventlan Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? 17.02.03, 15:59
      Gość portalu: Ja napisał(a):

> (...)
      > Proponowałbym również
      > oznaczyć w rozkładach tramwajowych kursy przygotowane do przesiadki.

Jakby tak probowac oznaczyc wszystkie kursy przygotowane do przesiadki na rozne
      linie (bo dlaczego mielibysmy ktores dyskryminowac) to przypuszczam ze taki na
      rozklad obecne tabliczki ylyby za male nie mowiac juz o czytelnosci tegoz.

> W ten
      > sposób uzyskujemy połączenie Retkini i Chojen o 0 do 6 minut szybsze niż
      > 10/15;

Alez roznica...

> ułatwiamy przesiadki z 52 do czegokolwiek niwelując nieco skutki
      > takiego, a nie innego układu kom. koło dworca Łódź - Kaliska;

Z tym sie moze zgodze, jednak nie jestem pewien czy to samo rekompensuje cale
      zagmatwanie, ktore spowoduje.

> (...)
      • Gość: Ja Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.03, 19:11
        ventlan napisał:

> > W ten
        > > sposób uzyskujemy połączenie Retkini i Chojen o 0 do 6 minut szybsze niż
        > > 10/15;
        >
        > Alez roznica...
        >
        No, 6 minut, to już jest różnica, przynajmniej dla mnie. Całość przejazdu trwa
        trzydzieści kilka do czterdziestu kilku minut, więc 6 minut to już coś znaczy.
        Rzecz w tym, że wtedy masz jedno, stałe połączenie, a nie kilka rozkładów i
        liczenie, czy o tej i o tej godzinie bardziej opłaca się jechać tak, siak czy
        inaczej.

A co do oznaczenia w rozkładach, to jeśliby wprowadzić system tego typu
        połączeń, to możnaby wydać jakiś folder kieszonkowy, w którym byłyby pokazane
        takie połączenia. Poza tym przy jednakowym takcie 2 lini wystarczyłoby
        podpisach na dole, że rozkład zestawiony z rozkładami takich a takich lini w
        takich i takich kierunkach. w przypadku 52 nie dało się skoordynować z jedną
        linią, bo żaden tram z retkini nie ma częstotliwości 6 minut.

Wciąż czekam na wasze zdanie!
        • Gość: flip Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.p.lodz.pl 19.02.03, 19:21
          Alez Ja - przeciez to oczywiste, ze, zwlaszcza przy eliminacji wielu linii,
          problem koordynacji czasowo-przestrzennej, rowniez w ukladzie tram-bus powinien
          byc podjety. Sek w tym, ze wybitne podobno MPK i wladze miasta maja w nosie
          takie pomysly. My mozemy sobie tutaj gadac, a to i tak nic nie zmieni.
          • Gość: Ja Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.03, 19:23
            Ale pomarzyć zawsze można... :)
          • Gość: flip Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.p.lodz.pl 19.02.03, 19:25
            W wielu wyapdkach jednak taka koordynacja stalaby wbrew polityce drogowej. A
            drogi w miescie Lodzi rzadza w komunikacji.
            Zalezy to wszystko od spoleczenstwa, a ono przeciez nie wymagalo od Kandydatow
            zadnych deklaracji co do MPK. Jak spoleczenstwo ciemne, to i wladza ciemna. W
            sumie proste...
            • Gość: bombarder ngt 6 Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.toya.net.pl 22.02.03, 18:47
              moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem byloby podmienic trasy lin 52 i 69
              linie 52 z kurczakow do obywatelskiej bez zmian nastepnie obywatelska (
              potrasie 69 )
              a linie 69 puscic trasa 52 do dworca kaliskiego
              moje argumenty za ta opcja :
              1.z retkini na dąbrowe mozna dojechac tramwajem lini 14 ( ktora zreszta ma
              zmniejszona czestotliwosc ze wzledu na mala frekwencje osob podrozujacych )
              2.retkinia nie ma polaczenia z chojnami zatorze
              aby jednak chojny mialy polaczenie z kaliskim zmiane wedlg mnie moglyby
              podlegac rowniez trasy tramwajowe:
              15- z kurczakow-do kopernika bz nastepnie wlokniarzy do petli na szczecinskiej
              8- powrot na dawna trase ( wyszynskiego-telefonizna przez pomorską )
              13-z nizszej do pilsudskiego bz nastepnie mickiewcza ( po trasie dawnej 25 do
              petli na chochola )
              zmianei uleglyby tez czestotliwosci :
              linia 8--> co 10 minut
              linia 13-->co 10 minut
              linia 15-->co 7,5 minuty
              linia 9 -->co 7,5 minuty( zlagodzenie po zmianie trasy lini 13 )
              • Gość: Ja Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 00:49
                Tyle, że wtedy mamy 2 linie łączące Chojny z Teofilowem (5 i 15), a poza tym
                ciutkę dużo lini z Retkini (ja tam co prawda nie narzekałbym:), ale...)
              • geograf Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? 23.02.03, 10:28
                ale:
                1)czemu chcesz zmuszać studerntów jadących z Lumumby, do przesiadki aby dostac do na al. Politechniki? Poza tym każda zmiana linii w tej propozycji zmusiłaby do przesiadek, bo zmieniasz założenia przemieszczania się głównych potoków paseżerów...
                2)69 nie łączy TYLKO Retkini z Dąbrową, ale łączy Widzew, Dąbrowę i Paderewskiego/Broniewskiego z Nowymi Sadami i Retkinią; a Retkinię i Nowe Sady łączy z Dąbrową mieszkalną, przemysłową i Widzewem...
                to bardzo popularna linia i chyba nie ma sensu jej zmieniać (po co mieszkańcom Dąbrowy takie połączenie z Dworcem??
                3)Połączenie Chojen z Dworcem Kaliskim jest naprawdę bardzo paktycznie i nie wiem czy Nowe Sdy zrekompensowałyby tę zmianę...

pozdrawiam:-)
                • Gość: Ja Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 14:58
                  Geo, a jak Ci się podoba mój pomysł? Zależałoby mi na zdaniu kogoś z Chojen, bo
                  dla mieszkańców Retkini korzyść jest raczej oczywista, natomiast ciekawi mnie
                  co na taką zmianę powiedzieliby ci, którzy obecnie jeżdżą 52.
                  • geograf Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? 23.02.03, 17:48
                    określę to tak:
                    gdyby zmienic trase 52 na tą, przez Ciebie zaproponowaną, zrobiłbyś troszkę bałaganu...
                    Przede wszystkim dosyć sporą grupą ludzi jeżdżacych 52, są ludzie przesiadający się póxniej na 8, albo do autobusu w stronę Pl. Barlickiego...
                    Ty swoim rozwiązaniem nagrodziłbyś jadacych w stronę Retkini (a tych też sporo...), ale skrzywdziłbyś tych drugich.

Ja zaliczam sie do tych, co jadą w strone Teofilowa. To wydłużenie podróży o kilka minut nie byłoby zbytnio korzystne...
                    W moim przekonaniu zaletą tego połączenia jest szybkość odjazdu i przemieszczania sie w stronę Dworca, jak i w strone od niego przeciwną-nie wiem jaki procent z nich to zainteresowani Retkinią.
                    Mi nie pasowałaby taka zmiana;-)
                    Trzeba znaleźc inne rozwiązanie połączenia...Nowe Sady trzebaby jakos zreotganizować- i tyle.
                    • Gość: Ja Re: Jak połączyć Retkinię i Chojny? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 20:30
                      Problem w tym, że podróżowanie 69 na tej trasie to dla większości mieszkańców
                      aż 2 przesiadki, co znacznie unieprzyjemnia i wydłuża podróż. Na Kaliski można
                      podjechać bezpośrednio z każdego miejsca Retkini i Karolewa i to jest zaleta
                      mojego rozwiązania. Z pewnością konieczna byłaby zmiana trasy 69 przez Retkinię
                      (co i tak, moim zdaniem, powinno zostać zrobione). A Nowe Sady to święta krowa
                      nie do ruszenia... Wygląda na to, że problem jest nie do rozwiązania (chyba,
                      żeby uruchomić jeszcze jedną linię, a na to nie ma aż takiego zapotrzebowania i
                      dostatecznego uzasadnienia).
                      Dzięki za wypowiedzenie się! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka